facebook
twitter

Вие сте тук

33 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

Обединението на свободните адвокати изпрати писмо до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в което изказват притеснението си от наложилата се практика на медийно оповестяване на доказателства от досъдебни производства от страна на наблюдаващи прокурори. "При съществуваща законова забрана за това, доказателствата, събирани от прокуратурата, стават публични още в хода на производството, следствената тайна бива разкривана", посочват юристите в писмото си до ВСС, публикувано от lex.bg.

Те напомнят, че в Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство се казва следното: „Държавите членки гарантират, че заподозрените и обвиняемите се считат за невинни до доказване на вината им в съответствие със закона“.

"В наказателното производство, провеждано по реда на НПК, презумпцията за невиновност следва да се разпростира и върху лицата, задържани за 24 часа със заповед за арест по реда на ЗМВР или такива, имащи качеството на „свидетел“, когато от обстоятелствата по делото може да се съди, че са главни заподозрени“, изтъкват още от ОСА.

Те уточняват, че въпросната европейска директива е трябвало да бъде транспонирана в българското законодателство най-късно до 1 април 2018 г., но това все още не е сторено. Адвокатите казват, че нито една законодателна промяна, извършена с това изменение на НПК, обаче не може да бъде отнесена към директивата, транспонираща частично или изцяло описаните аспекти на презумпцията за невиновност. По думите им разпоредбите на директивата имат директен ефект.

„През последните месеци станахме свидетели на все по-налагаща се практика на Прокуратурата на Република България да „огласява“ факти, доказателства, обвинителни тези и дори само подозрения, свързани с текущи досъдебни производства и по отношение на различни лица, понякога имащи качеството на обвиняеми, а понякога – само на „заподозрени“ по смисъла на Директивата. Основанията за тези т.нар. „огласявания“ от страна на прокуратурата бяха различни и посочвани като „предвид обществения интерес“, „в отговор на изказвания на обвиняеми и техни адвокати“, а дори и „с оглед подготвяно обжалване на съдебно определение, с което се отказва налагането на най-тежката мярка за неотклонение на обвиняем“, припомнят адвокатите от ОСА.

Откакто Иван Гешев оглави прокуратурата, държавното обвинение периодично разпространява доказателства по различни досъдебни производства. В противоречие на всякакви принципи на правото, от прокуратурата разпространиха и телефонни разговори на президента Румен Радев с командира на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това се случи, въпреки че законът забранява на наблюдаващия прокурор да разгласява веществени доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, в хода на досъдебната фаза.

От няколко седмици пък прокуратурата публикува почти ежедневно смс-и на бизнесмена Пламен Бобоков, обвиняем по дело за нерегламентирано депониране на боклук, изпращани на секретарят на президента Пламен Узунов, както и на други лица, сред които прокурори и бивш съветник на външния министър Екатерина Захариева. Протоколи от разпити на свидетели пък бяха публикувани протоколи от разпити  по делото срещу бившия екоминистър Нено Димов, както и по това срещу Лиляна Деянова, по-известна като певицата Лилана.

Поради това от Обединението на свободните адвокати искат Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да задължи главния прокурор да издаде указания за това по какви критерии и в кои случаи може да се разгласяват материали от досъдебни производства така, че да не се нарушава презумпцията за невиновност.

Към статията във в. СЕГА

Страници

тютюн

Е, сега. Над него само дп, бб и ад. После Господ. 

А какво мисли по тези въпроси висшият адвокатски съвет? 

ivan4o.I

Мнозина искат да управляват държавата, адвокатите - също. Затова настояват за скрито-покрито, а когато е явно, може и без адвокат, без хонорар. Молитвата на адвоката: Дай Боже дело(процес)!

mick

Прокуратурата пуска "доказателства" - в кавички. Просто щото знае, че в съда няма да минат, но пък вършат работа в медиите.. ей така за очерняне и за гражданската конфискация. Щото там съд не трябва.

 

Важното е бизнесът да бъде прилапан от правилните хора. Щото пари нема.. БНБ не печата, пари отвън не идват достатъчно. Демокрацията превръща всяка държава в бананова република, ако няма лесни пари. Просто при демокрацията разходите винаги са повече от приходите и всичко се покрива с дългове или лесни пари. Затова и в момента всички развити демокрации са кредитни трилионери. Всъщност станали са такива защото са кредитни трилионери.

Slava
снимка на Slava

„в отговор на изказвания на обвиняеми и техни адвокати“

 

Именно, адвокатите на престъпниците отдавна са из всички телевизии и напоително ни уверяват в невинността на подзащитните им.

Guro Gurov

караянчева, те и обвинителите още по отдавна са по всички телевизии и напоително ни осведомяват за  некомпетентните си мненията, като че ли медиите и т.н. "държава" са им бащиния.

Калпазанче

За жалост посоченото е вярно. Вярно е също че се правят подборки от доказателства за прокурорската теза и се неглижират, укрива или директно крадат доказателствата оневиняващи съответния човек. Тази истина "светна като коледна елха" , още от Иванчева, но продължава с пълна сила и сега. Просто репресията на "Инструмента- Чистач" лъсна като моминско дупе на месечина!

Дежурния

Обединението на свободните адвокати изпрати писмо

Обединението на заетите адвокати няма ли също да напише нещо? 👀

Lucius Fer St. Ana

Да, бе, те утре ще поискат habeas corpus, още и голямо жури, което да решава дали да се внася обвинителен акт в съда, както и съдебно жури, 12 заседатели, които да решават въпроса за вината в наказателния процес. Нашата съдебна система обаче не е конструирана по този начин, понеже е от континентален тип.

Stern

Откакто Иван Гешев оглави прокуратурата, държавното обвинение периодично разпространява доказателства по различни досъдебни производства.

Само по подбрани производства. Такива, които следват партийната линия.

Никола Николов

      Милиционера  с  къскета   да  не   е  „учил“  нещо  за  правото  в  магмаурската  школа!??

nottheone1

виновен без съд и присъда - на нещо да ви напомня?

майор

Въпросът следва да бъде отправен към ревящите "Народния съд тва, Народния съд онова..."

И към славните  герп-жени, барабар с всички новопокръстени тролове

ssto

Колегите са пропуснали да изтъкнат съществен аргумент за протеста си.

 

Медийната активност на прокурорите по досъдебни производства преследва цел: да ни внушат, че много работят и изпълняват възложената им обществена функция. Това внушение е предварително и подвеждащо.

 

Критерият за качеството на тяхната работа е да разкриват престъпления, които да приключват с осъдителни присъди. Това е прецизният критерий, но те добре съзнават, че оценката на работата им спрямо него не е в тяхна полза. Споразуменията сега се ползват за вербуване на престъпната армия, като 

и се осигуряват наказания във възможния минимум. Там е търговията с влияние, но тя удря по статистиката. Налага се да я прикрият, като ни натрапват внушения за още несвършена работа.

 

Подменяйки критерия, съзнателно причиняват на обвиняеми и свидетели допълнителни неимуществени вреди от публично накърняване на достойнството им. После ще бъдат масово осъждани да плащат обезщетения за тях, но няма да ги плащат те, а всички ние с вас. Цената за подвеждащата недобросъвестна прокурорска медийна реклама ще е на наша сметка. Ще плащаме за да ни заблуждават! Милиони. Медийните изхвърляния на главпрока и амбициозните му подчинени ще ни струват твърде много.

 

Моля редакцията на СЕГА да изиска по ЗДОИ данни за платените обезщетения от прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди до Гешев.

 

После да изисква такава информация всяка  година.

 

Подозирам, че съпоставката на данните ще ни възмути силно.

paragraph39

Този път/ в този случай/ съм абсолютно съгласен с тезата и позицията на адвокатите!

Имат от мен 👍👍

Предводител нa ...

Именно, адвокатите на престъпниците отдавна са из всички телевизии и напоително ни уверяват в невинността на подзащитните им.

Ало, мракобесно бекапейско-герберастко създанийце, те СА невинни поне до произнасяне на съда. Чекистка ситна дребна ...

ivan4o.I

Какво е ВНУШЕНО доказателство?

Zmeja

Прокуратурата не пуска доказателства. Прокуратурата пуска отделни факти, като внушава "доказателства".

wreckage
снимка на wreckage

The diminishing returns gradually turning negative.

Ако достатъчно дълго замеряш вентилатора с достатъчно количество лайна, той се задръства, почва да забива и накрая спира да работи.

 

Върху точно тая практика е базирано управлението на герп като цяло и прокуратурата Гешева фчастност. Генерираш скандали, докато населението престане да ги вижда като скандали, а като нещо съфсем нормално и даже, съдейки по реакциите на Глория и други гербави колеги, като нещо правилно и добро.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Мнозина искат да управляват държавата, адвокатите - също. Затова настояват за скрито-покрито, а когато е явно, може и без адвокат, без хонорар. Молитвата на адвоката: Дай Боже дело(процес)!

Ех, ако можеше просто тричленки да потвърждават обвиненията на прокуратурата, а адвокати да нямаше. ....

Памфуций
снимка на Памфуций

Именно, адвокатите на престъпниците отдавна са из всички телевизии и напоително ни уверяват в невинността на подзащитните им.

Има една огромна неравнопоставеност - тя е че, за разлика от прокуратурата, адвокатите не могат да огласяват материали по производството.

А престъпници са хората, които са надлежно осъдени, не тези, които ти, аз, филанкишията (дори да носи каскет) казва.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Основен критерий за ефективността на прокуратурата е съотношението между повдигнатите обвинения и осъдителните присъди.

Особено,  в частта със знаковите дела за корупция, прокуратурата е далеч от желаната ефективност.

☺️

wreckage
снимка на wreckage

Основен признак за изпържващото въздействие на пазарно-неолибералната религия върху мозъците на гражданите, е че ноо од тях оценяват ефективността на извънпазарни и неикономически субекти по същия начин, по който биха оценявали ефективността на некое претприятие ф сектора на услугите.

 

 

 

 

 

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Колега, вие кой критерий за ефективност бихте ползвал, за да оцените действията на прокуратурата?

Изрично съм упоменал кои дела визирам.

☺️

Надявам се правим разлика, между ефектен и ефективен.

:)

wreckage
снимка на wreckage

тва е конституционен въпрос, чийто единствен възможен одговор би треало да е "да". Од тоя одговор следва друг въпрос, а именно:

Какъф тогава е смисълът од "специализирания" съд? 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Основен критерий за ефективността на прокуратурата е съотношението между повдигнатите обвинения и осъдителните присъди.

 

Всъщност, България е шампион в ЕС по процент на осъдителни присъди. Към 97% от делата звършват с ткива. Това също е негативен критерий. Но по така наречените  'дела от обществен интерес" е пълна комедия. Там прокуратурата търпи тотално крушение и се налага съдът да им чете лекции по наказателно право. Това ясно показва, че се действа избирателно и по поръчка. Публикуването на "доказателства" е примитивен популизъм, насочен към слави и сгунювци.  Още по-любопитно е, че в една капиталистическа държава, възприела принципите на либералната икономика, прокуратурата насажда целенасочена пещерна омраза към богати и успяли хора.

wreckage
снимка на wreckage

Идеята за "производителност" по одношение на непроизводителни и нестопански субекти е пълна кретения.

Тва е като ситуацията с полицаите ф Щатите, чиято "производителност" се мери спорет броя извършени арести, даже фнекои градове имат и квоти.

 

Кво при тва положение става с опществените одношения и усещането за сигурност у гражданите, както и усещането им за равнопоставеност ф очите на правоохранителните и правоналагащите органи, е очевидно.

 

Става мазало.

Калпазанче

Дупката във Варна е най очеизбождащия пример за политическо рейдърство    около който се трае от Органите Му. КТБ, Божков и Братя Бобокови за икономическо. Що не закачат Гергов за Панаира и седенката с Цацаров?

Slava
снимка на Slava

18

Четв., 02/07/2020 - 12:48 (нов)

Памфуций

Именно, адвокатите на престъпниците отдавна са из всички телевизии и напоително ни уверяват в невинността на подзащитните им.

 

Има една огромна неравнопоставеност -

 

Има. Ако утре арестуват мен, дали адвокатът ми ще има щастието да обиколи всички телевизии и дали ще получи достъп до всички вестници. Но ако арестуват Пеевски или Прокопиев... ще гледаме сериал за унищожаване свободата на словото, за ограбен бизнес, за..., за...

Ако имаш близки познати в Карнобат, за Миню ще ти разказват не часове, а дни наред. И никаква прокуратура нищо не може да им внуши, защото знаят повече от нея. Но пред медии и пред непознати ще мълчат по ясни причини.

Излишно е да обяснявам за "независимия" съд, нали. Достатъчни са Полфрийман и убийците на Мартин Борилски...

wreckage
снимка на wreckage

Дали ако утре те арестуват, адвокатът ти ще успее да попречи на Гешеф да те претстави на целата опщественост въф възможно най-лоша светлина и да повлияе върху резултата од делото срещу тебе?

 

Тва е въпросът, който спорет мен би трябвало да тревожи мазолестата ти душа.

paragraph39

RE:

Винаги съм казвал и доказвал, че:

Щом Обвинителят/Прокуратурата/ има право да преценява и решава дали да огласява ПУБЛИЧНО доказателства и факти "от папки" на досъдебното производство, такова право/да преценява и решава дали да огласи публично доказателства и факти/ трябва да има и Обвиненият- а НЕ на него/ и на Защитниците му/ да се забранява да разгласява, под претекст за "следствена тайна"!!! 

Отделно, пък, че, по българския Закон, разследващият орган трябва да събира НЕ само обвиняващи, но и оневиняващи Обвинения доказателства и факти- и, съответно, Обвинителят да огласява публично и тях! Нали!? 

Да, ама НЕ- Демокрация, вече повече от 30 години, в България Е, БЕ!

Страници