Quantcast
И Сърбия не признава руските референдуми в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Войната

И Сърбия не признава руските референдуми в Украйна

2 736

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви, че Белград не може да приеме резултатите от т.нар. референдуми в украинските области, контролирани от Русия, защото, както посочи, това би било „напълно против нашите държавни и национални интереси“, предаде ТАНЮГ.

В четири контролирани от Русия области в Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - са организирани този уикенд "референдуми" за това дали да се присъединят към Русия. Според предварителните резултати, около 93% от гласувалите са поискали присъединяване към Руската федерация.

На пресконференция днес, отговаряйки на въпрос дали Сърбия ще приеме резултатите от референдумите в украинските региони, Селакович каза, че в съответствие с Устава на ООН и общоприетите принципи и норми на международното публично право Сърбия не може да приеме тези резултати.

Селакович припомни историята на Косово за да заяви, че подобни референдуми са "в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси, в пълно противоречие с нашата политика на запазване на териториалната цялост и суверенитет и ангажираност с принципа на ненарушимостта на границите".

Някогашната сръбска област Косово обяви независимост от Белград през 2008 година, а Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово през 2010 година. Освен Сърбия независимостта на Косово не е призната от редица страни, сред които Русия, Индия, Китай и пет страни членки на ЕС.

 

 

Още

Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

22103
Ценовият таван за руския петрол влиза в сила от днес

05.12.2022

941
Проруско изказване на Макрон предизвика остри реакции

05.12.2022

Обновена

9226