facebook
twitter

Технологии

Wi-Fi сигналът може да се превърне в ток

501

Звучи като извадено от научнофантастичен филм - учени разработиха устройство, което може да превръща в енергия Wi-Fi сигнала, пише Science Alert. Ако това е възможно, то може би в недалечно бъдеще ще отпадне необходимостта да имаме зареждачки, тъй като устройствата ще могат да се зареждат, събирайки енергия от безжичната WLAN мрежа.

Как става това? Това става с т.нар. правоъгълна или изправителна антена, която преобразува електромагнитната енергия в постоянен ток - DC. Екип от учени от Масачузетския технологичен институт и Мадридския технологичен университет успяха да изградят антената по такъв начин, че електромагнитните вълни, като Wi-Fi сигналите, се превръщат в променлив (АС) ток.

Тъй като антената е гъвкава, тя може да бъде поставена на по-малки или по-големи повърхности. Например може да се постави върху тапет на стената или да бъде вкарана в малко устройство като мобилен телефон.

Идеята не е нова, други учени също са опитвали да направят устройство, което да превърне Wi-Fi сигналите в електричество. В този случай новото е, че се използват различни антенни материали и превръщането на AC в DC е значително подобрено. Технологията минава на по-високо ниво. В гъвкавата антена учените използват молибденов дисулфид (MoS2).

"Този дизайн позволява създаването на напълно гъвкаво устройство, което улавя сигнали, използвани от нашата електроника - включително Wi-Fi, Bluetooth и много други", обяснява инженер Хи Жанг от американския MIT.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2133 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

365 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1133 4

Коментари

скът

Удоволствието да четеш такива статии е съизмеримо само със слушането на речите на Цецерон!

Предводител на ...

👌

Особено вдъхновяват зареждачките.

Дохс_Читем

Учени от университета Маса-Чудец и Мадарския технологичен университет са разработили бельо на основата на гъвкав молибденов бисулфид и калиев перманганат. Първата съставка има свойството да улавя WiFi и Bluetooth сигнали, както и програма Хоризонт, и да ги преобразува в електричество. Втората съставка се изпозва за дезинфекция. Поради голямата повърхност на гъвкавата антена и дезинфекциращото свойство на калиевия перманганат, преобразуването на AC/DC e по-ефективно, което позволява вграждането на допълнителни екстри. Така например хастарът на бельото е от пиезо кристал, който под въздействието на променливия ток започва да пулсира. По този начин WiFi буквално предизвиква гъдел. Предимството на новата технология е, че гъделът се образува директно, с което отпада необходимостта от използването на мобилни устройства и приложения, при които ефектът е индиректен.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×