Quantcast
Спря проект за търсене на извънземни сигнали | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Спря проект за търсене на извънземни сигнали

499
 Pixabay

Проектът за търсене на възможни сигнали от извънземни форми на живот [email protected] ще спре да работи на 31 март тази година - след тази дата нова информация няма да бъде обработвана. Организаторите на програмата от Калифорнийския университет в Бъркли обясниха това решение с намаляване на ефективността и необходимостта от допълнителен анализ на данните. До появата на нови приложения проектът ще бъде замразен, се казва в официалното изявление.

SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) всъщност е група от проекти за извличане на сигнали от данни, събрани от астрономически инструменти. Неиндентифицираните сигнали може да имат разумен произход. Най-известният подобен проект е [email protected], в рамките на който всеки може да включи своя компютър в гигантска мрежа, в която се обработва информация от радиотелескопите.

Проектът [email protected] стартира в Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) през май 1999 г. Първоначално той използва инфраструктурата на компютърна мрежа на университета. След това милиони компютри от цял свят се включват и в този вид проектът съществува около 20 години.

Проектът спира, защото научната стойност на изчисленията непрекъснато намалява и всъщност цялата необходима информация се обработва веднага. Второ, [email protected] използваше двуетапна обработка на сигнали, като участниците в отворената част участваха само в първия етап, в който сигналите се обработваха, изчистваха се от шумове и т.н. Тогава започваше втората фаза, в която учените, без помощта на доброволци, започваха да търсят модели.

Учените отбелязаха, че те не затварят напълно проекта, а само го спират в сегашния му вид. Възможно е с появата на нови задачи работата да се възобнови.

Ключови думи:

SETI

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

414
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1949
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4283