facebook
twitter

Технологии

Разкрита е тайната на най-голямата буря в историята на света

2 101
 Pixabay

Една от най-големите загадки, свързани с метеорологията, е на път да бъде решена. Тя е за бурята, която ударила преди 350 г. огромна част от континента, почти цяла Северозападна Европа, продължила само 15 минути, но силата и интензитета й били огромни. Последиците от тази буря са видими в някои градове дори и днес, примерно в холандския Утрехт. Ново научно изследване дава обяснение за причините, които довели до това уникално явление. 

Сряда, 1 август 1674 г., бил обикновен топъл и влажен ден в Северозападна Европа. Към края на деня небето било пълно с облаци, което не е необичайно за горещ летен ден по тези ширини. Започнала гръмотевична буря, която бързо се засилила. Около 18 часа небето като че ли се спуснало със страшна сила върху земята, оставяйки след себе си пустиня.

В Брюксел паднал град като мрамор, много дървета били изкоренени, дори части от къщи летели из въздуха. В Страсбург падналият град бил "с размерите на главата на бебе", пишат тогавашните вестници. Холандският търговец Гарет Йенс Кох след ужасната буря написал песен, в която се описва как корабите в Амстердам са "изхвърлени от водата и са летели няколко метра във въздуха". Кох говори и за фермери, които след бурята не можели да разпознаят своите ниви. Утрехт пострадал най-тежко и последствията са видими днес. Бурята ударила катедралата и оставила огромна дупка в централния корпус. Много други църкви в Утрехт били непоправимо унищожени, те останали без камбанарии, а камбаните даже не били намерени в руините.

Свидетели на бурята посочили две странни неща - първо, краткото й времетраене. И второ - на една улица сградите били разрушени, а на съседната - останали непокътнати. Затова метеоролозите през 80-те години стигнали до заключението, че щетите в Утрехт са резултат от торнадо, което бързо може да „изчисти района” и да остави след себе си локализирана следа от унищожение. Но днес учените имат по-добро обяснение за тази загадъчна буря. Торнадото може да обясни разрушенията в един град, но не и погрома в широкия район на Северозападна Европа.
Те смятат, че бурята е от типа bow echo. Този термин е сравнително нов в метеорологията, изразът е използван за първи път преди 40 години и е свързан с по-широкото използване на метеорологични радари. Става дума за бури, които могат да бъдат дълги до няколкостотин километра. Те преминават през зоната в рамките на няколко часа и са свързани със силни и локализирани ветрове, които се спускат към земята с висока скорост и продължават да се движат успоредно на повърхността на земята.

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1669 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3983 83

Влез или се регистрирай за да коментираш