facebook
twitter

Технологии

Първите ГМО деца се родиха в Китай

605
Pixabay

Китайският учен Хъ Цзянкуей съобщи, че за първи път в историята е успял да създаде генетично модифицирани бебета. С това предизвика буря от критики и учудване в редиците и на експертите, и на обществото. Заради това проф Хъ обяви, че ще спре по-нататъшната работа по проекта. Китай започва разследване по случая. Хъ Цзянкуей е завършил Станфорд, ръководи лаборатория за генома в института в Шънчжън, Китай.

Професор Хъ даде подробности на конференция в Хонконг. Той и колегите му направили промени в гените на ембрионите на седем двойки. Всички мъже били HIV позитивни, а жените били здрави. Китайският екип променил гените със съвременна технология, известна като CRISPR-Cas9, по такъв начин, че родените деца не могат да се заразят с ХИВ.

В началото на ноември се раждат две момичета - Лулу и Нана, от които само едното е напълно ХИВ резистентно, защото са били отстранени два ключови гена. Другият близнак има само един отстранен ген, което означава, че все още може да бъде заразен. Момичетата са се родили видимо здрави и досега няма признаци, че някои от другите гени са били увредени от технологията, заяви Хъ.

Идентичността на родителите и децата се пази в тайна за момента. Китайските учени твърдят, че бащите са поискали намесата, за да не се разболеят децата от СПИН и заради дискриминацията, с която са се сблъскали.

Западните експерти осъждат проекта на проф. Хъ. Професорът от Оксфорд Юлиан Савелеску твърди, че ако се окаже вярно, това е "чудовищен експеримент. Учените и от други страни биха могли да използват т.нар. генни ножици. Те се въздържат, защото при подобен експеримент не е ясно дали няма да се деактивират други генни, а и дали променените гени няма да направят организма по-предразположен към други заболявания. 

Все още няма коментари

Още

"Гугъл мапс" случайно разкри секретни обекти на Тайван

16.02.2019

998 1
Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3386 43
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1959 27

Влез или се регистрирай за да коментираш

×