Медия без
политическа реклама

MWC23: FCC представи идеите си за нова космическа регулация

Pixabay

На Световния мобилен конгрес (MWC), провеждащ се в момента в Барселона, председателят на Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) Джесика Розенуорцел представи план за интегриране на сателитните и наземни мрежи, предлагайки нова регулаторна рамка за спътниковите комуникации. 

Идеите за новата регулация предвиждат сателитните оператори, които си сътрудничат с доставчиците на наземни услуги, да получат разрешение за експлоатация на космическите станции. За целта ще бъде създаден лицензиран спектър за използване на наземните услуги.

С предложението си за създаване на нови правила, американският телеком регулатор се стреми да разшири покритието на наземните лицензополучатели, което от своя страна би увеличило възможностите за спешни комуникации.

Джесика Розенуорцел взе участие в дискусията “Лидерство за свързаността на бъдещето” на MWC, в която изрази своята увереност, че създаването на ясни правила може да допринесе за постигането на повече иновации в областта на космическата икономика.

“Можем да превърнем мобилните мъртви зони в нещо от миналото” - посочва тя по отношение на сега съществуващите необслужвани райони. “Имаме възможност да пренесем нашите политики за радиочестотния спектър в бъдещето и да помислим как да преодолеем избора между мобилен или сателитен спектър“ - допълва още председателят на FCC.

Комисията разпространи документ с предложения за създаване на правила (т.нар. NPRM), което има за цел да улесни сътрудничество между операторите на наземни мобилни мрежи и доставчиците на сателитни услуги. Той включва също опции, позволяващи на сателитите да осигуряват допълнително покритие от космоса към наземните мрежи.

След няколко трудни години заради пандемията, Световният мобилен конгрес тази година се провежда отново в пълния си блясък. На най-голямото технологично изложение присъстват над 80 000 посетители от всички сегменти на технологиите. По данни на организаторите от GSMA, за провеждането му временно са наети 7400 души.

По традиция във фокуса на MWC попадат широк спектър технологии на бъдещето, включително изкуственият интелект, автономните коли, виртуалната реалност, роботите и дроновете. Предвидени са сесии и панели, посветени на метавселената, добавената реалност, 5G и 6G мрежите и др. В Segabg.com ще продължим да ви информираме какво се случва на събитието, което ще продължи до 2 март.