facebook
twitter

Технологии

Глобалното решение - гориво от въздуха

526

Учени от университета в Карлсруе, Германия, са разработили технология, която може да извлича въглероден диоксид от въздуха и така да се добива евтино гориво. Роланд Дитмайер и колегите му казват, че засега могат да произвеждат десетина литра гориво на ден. "Имаме ясна визия. В бъдеще ще имаме електричество от възобновяеми енергийни източници. Най-добре би било, ако можем да го използваме директно“, казва Дитмайер.
Учените са си сътрудничили с големи и мощни организации като Climeworks, Ineratec, Sunfire и Kit. До 2-3 години те планират да построят по-големи инсталации, които ще произвеждат от 200 до 300 литра гориво на ден. След това - фабрика, която да произвежда между 1500 и 2000 литра гориво на ден. 

Проблемът днес не е в технологията, нито в количеството, а в това, че такова производство на гориво е много по-скъпо от цената на същото гориво, което можем да купим на пазара. С евтина електроенергия горивото, наречено "e-Fuel 1", струва около 1,5 евро, и то без данъци, без такси, без печалба. 

Роланд Дитмайер казва, че в института KIT работят върху серия от процеси, които извличат въглероден диоксид от въздуха, например от изгаряне на фосилни горива. И този CO2 се използва повторно за производство на нови продукти или пък се съхранява.
Процедурата се нарича улавяне, използване и съхранение на въглерод или иначе казано - CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage).
Според мнението на Международната агенция по енергетика CCUS е едно от малкото технологични решения, които могат да намалят емисиите на въглероден диоксид от ТЕЦ-овете, от химическата промишленост или от производството на цимент. Само CCUS може да намали емисиите на въглероден диоксид със 7% до 2040 г.
Това е не само екологична необходимост, но има и голям икономически потенциал. Консултантската компания Boston Consulting Group оценява CCUS през следващите десет години на бизнес за 90 милиарда долара. Въпреки че технологията CCUS съществува повече от 40 години, тя досега не се използва по технически и икономически причини.

Въглеродният диоксид е най-голямата причина за изменението на климата. Количеството въглероден диоксид в атмосферата трябва да бъде намалено. Върху това почива договорът за климата, който световните лидери подписаха в Париж  през 2015 г.

Оттогава емисиите на CO2 обаче продължават да растат. Страните от Г-20 не са в състояние да постигнат целите си, казват експертите. Дори Германия, една от най-развитите икономики, не е в състояние да изпълни своите прогнози до 2020 г. и да намали емисиите си на въглероден диоксид с 40%.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

313 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1197 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3236 83

Коментари

pbdan

Да се извлича со2 от въздуха, когато на много места той просто се изхвърля в огромни концентрации е най-малкото неефективно. Получава се в почти чист вид при ферментация, а за събирането му от въздуха - посадете едно дърво.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)