facebook
twitter

Технологии

Електрическите самолети са все по-близо

493

Британската нискотарифна авиокомпания Easyjet си постави амбициозна цел - до 2027 г. напълно да замени класическото гориво с електричество. За целта Easyjet започнал сътрудничество с Wright Electric - за производството на търговски самолети, които могат да летят на повече от 480 километра.
„Искаме да въведем електрически самолети до 2027 г.. Идваме от времето, когато електрическите самолети бяха просто луда фантазия, но сега времето се промени и те са близо до превръщането им в реалност”, казва мениджърът на компанията Гари Смит.
Компанията твърди, че електрическите полети постепенно стават възможни и вече са в обсега на реализация. Подобна иновация ще направи самолета по-тих, по-добър за околната среда, но и по-евтин.
Смята се, че цената на горивото в авиационната индустрия през миналата година е била около 180 млрд. долара. До края на 2019 г. се очаква цената на отработеното гориво да нарасне до около 206 млрд. долара.
"Всички - и еколозите, и ние от индустрията, искаме да намалим разхода на гориво," каза главният изпълнителен директор на Wright Electric Джеф Енгер.

Целта на компанията е да произведе самолет, който да прелети 500 километра, т.е. да стигне от Лондон до Амстердам с едно зареждане на батериите.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

333 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1335 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3477 83

Коментари

dobadoba

Идеята е добра, но си остава идея.

Батериите са твърде тежки, за да е икономически оправдано вдигането им в небето.

А от физиката не можеш да избягаш, закона на Нютон важи навсякъде.

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×