Quantcast
Clubhouse и Discord променят представата за социална мрежа | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Clubhouse и Discord променят представата за социална мрежа

373

Разговорите са възможното бъдеще на социалните мрежи. Възможността не да си пишем, а да си говорим. Една такава перспектива е Clubhouse, която бе оценена на 1 млрд долара преди Елън Мъск да покани Владимир Путин да си говорят в нея. Аналогична функционалност тества Twitter, а в Telegram също очакват да се появи възможност за групов гласов чат.
В САЩ всички са полудели по Clubhouse. Апликацията е дело на напусналия "Гугъл" Пол Дейвисън и може да работи само на операционната система на Епъл - iOS. Освен това - в нея се влиза с одобрение от друг участник. За година живот стойността й достигна 100 млн. долара. Примамващото при Clubhouse е, че в една стая могат да се съберат няколкостотин души, а след приключването на разговора той автоматично се изтрива. Разбира се, идеята при тези огромни стаи е не всички да говорят едновременно, може да поискате от модератора да участвате в дискусията, а може и само да слушате.  

Но интереса към Clubhouse не дойде от нищото - за последните няколко години много хора се учеха да слушат аудио съдържание - аудиокниги, подкасти и т.н. Много добре се реализира при форматите с гласов чат приложението Discord. Освен това - заради пандемията работното и личното общуване минаха онлайн и започнаха да се търсят среди, в които все пак да контактуваме. Същият Discord за първата половин година на пандемията увеличи потребителите си с 47%.

Двигател на Discord и съосновател на компанията е Джейсън Ситрон — фен на игри. В края на 2000-та година той създава игра, след това я пуска в мрежа и я продава на японска компания за $104 млн. С парите се захваща с мултиплеърна игра, подобна на League of Legends, която върви с текстови и гласов чат. Този проект Ситрон също зарязва, но продължава бизнеса с най-интересното от играта - чата. И не бърка - през 2015 прави Discord, който е нещо като месинджър за геймъри. Сега Discord има 100 милиона клиенти и е оценяван на $3,5 млрд. Предаването на глас с минимално закъснение и естественото общуване направи Discord популярен не само сред геймърите - 30 на сто от ползвателите не са геймъри, просто си говорят. Discord се използва и като работен месинджър. Често се използва и вместо радиостанция, или като уоки токи. Просто няколко души си разговарят...

Ключови думи:

Clubhouse, Discord

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

414
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1947
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4283