facebook
twitter

Технологии

Човекът, който прелетя с дъска над Ламанша

304
БГНЕС/ЕПА

Той се казва Франки Запата и направи немислимото - при втория си опит успя да прелети Ламанша. Какво толкова ли? Франки прелетя пролива за 22 минути с дъска.

Ховърбордът на Запата е негов дизайн, той притежава фирма за подобни изделия, която се казва "Запата".  Във въпросните 22 минути включете и време за презареждане - Франки се спря за малко, за да смени резервоара с керосин, и след това продължи към Великобритания.

Неговият Hoverboard Flyboard Air беше представен през 2016 г. Това е платформата, на която пилотът стъпва и се фиксира върху нея. Устройството използва четири основни турбореактивни двигателя в центъра, както и два странични двигателя с по-ниска тяга за стабилизиране на полета. Ховърбордът използва керосин като гориво, което се поставя в резервоара в раница, носена от пилота.

Това чудо лети със 170 километра в час.

Като демонстрация на възможностите на своето изобретение Франки Запата реши да прелети над Ламанша. Първият опит се проведе на 25 юли т.г., но бе неуспешен, тъй като при кацане на кораб насред протока, за да смени резервоара с керосин, Запата не уцели и падна във водата.

Вторият опит се проведе на 4 август и бе успешен. Пилотът започна полета във френския град Сагат и 22 минути по-късно кацна в Дувър, Англия (разстояние по въздуха 36 километра). Запата използва олекотена версия на ховърборда, без странични стабилизиращи двигатели.

Други компании също разработват подобни персонални летящи ховърборди. Например JetPack Aviation създаде реактивна раница, с която може да ускорява до 320 километра в час, а в началото на 2019 г. компанията обяви, че е започнала работа по реактивен ховърбайк, предназначен за гражданска и военна употреба.

 

 

Все още няма коментари

Още

Туитър призна злоупотреба с телефони на потребители

09.10.2019

361
Илон Мъск представи най-новата версия на ракетата за Марс

30.09.2019

4016 103
Възникнал е проблем в работата на Инстаграм

22.08.2019

721 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×