facebook
twitter

Наблюдател

Здравната реформа на ГЕРБ: Плащаш 3, получаваш нищо

Въпросът дори не е в парите, а в това, че системата е тотално съсипана
4084
Снимка: Архив
Кирил Ананиев даде заявка за нов модел, който поне малко да поправи сегашната съсипия. Оказа се, че предлага единствено пладнешки обир.

Ходът, който смята да предприеме Министерството на здравеопазването, и най-безочливо да предложи всички ние да плащаме още повече за нещо, което не получаваме, е изненадващ. Досега заявките за "реформа" и "нов модел", който да измести изчерпания настоящ, бяха за по-скоро козметични промени, наречени насърчаване на повече допълнително здравно осигуряване и добре познатото тупане на топката, докато в здравната система се краде безмилостно. Парите - близо 4 милиарда лева само от бюджета на здравната каса, обаче явно вече не стигат драматично, особено на фона на нарастващите апетити от страна на усвояващите. Затова и за пръв път от много години се появява революционно нова наглост - Министерството на здравеопазването предлага да се въведе задължително допълнително застраховане, при което всеки гражданин да е длъжен да плаща още 12 лв. месечно в частните застрахователни фондове. Както и да си доплаща 15% от лечението в болница, ако то е под 700 лв. Срещу това гражданинът няма да получи нищо повече, отколкото  в момента - допълнителните разходи, кешовите плащания, които в момента представляват 50% от всички разходи в здравеопазването, си остават за негова сметка. Ако досега е плащал два пъти - здравна вноска и кеш, вече ще плаща три пъти - осигуровка, застраховка и кеш. Изчисленията сочат, че така в системата ще влязат допълнително от джоба на гражданите 900 млн. лв. И така доплащането от пациентите ще мине далеч над 50-те процента.

Изчисления къде ще отидат допълнителните пари обаче няма. Мотивите на МЗ са - тъй като лечението над 700 лв. ще се поеме от частните фондове - че със спестените пари НЗОК ще плаща повече за някаква мъглява профилактика и превенция, а контролът над системата щял да се засили, защото ще се осъществява и от застрахователите, и от пациента, който, като си доплаща 15%, ще има интерес да следи какво ще сe отчита на негово име. Това, естествено, са пълни глупости и отдавна не е останал гражданин на републиката, който да им вярва.

 

Целта на подобен пладнешки обир е една-единствена:

 

Да се осигурят повече пари за крадене от държавните болници, позакърпване на положението с вече прекалено окрадените и фалиращи други държавни болници и за наливане на още пари в непрестанно никнещите частни болници. Проблемът тук дори не е самото увеличено плащане от джоба на пациентите, а в това, че те ще получават още по-малко срещу това. И тъй като здравеопазването в България вече е погребано, подобна промяна просто ще официализира надгробната плоча. В държава, в която пациентите плащат от джоба си за лечение повече, отколкото се поема с обществени средства, не може да се твърди, че има здравеопазване. 

Всички знаем, че ако някой иска да направи нещо в интерес на гражданите, най-логичното е промяната да започне от точно обратната посока - вместо първо да се търси как да се осигурят повече приходи, да се оптимизират разходите. Да се подобри събираемостта от вноски, да се затегнат разходите за лекарства, да се използва отдавна съществуващият инструмент на здравната карта и да престанат да се финансират всички болници, които някому е хрумнало да открие. Да се остойности лечението и да се види дали наистина то струва толкова, колкото плаща касата - някои специалности и дейности са недофинансирани за сметка на други. Да се премахне механизмът на плащане за отчетена дейност, който само стимулира отчитане на повече и повече дейност. Но не би. В момента в София се строят още две огромни болници, а собствениците им не са случайни хора и не биха харчили парите си нахалост - щом завършат проектите си, те ще получат договори с НЗОК, и то пребогати. И тъй като за тях вече пари няма да има, властта ще накара гражданите да плащат повече. 

Най-големият проблем обаче дори не е в това, че близки до властта бизнесмени крадат или че се източват държавните болници. А че масово в болниците медицината е последната грижа на собственика - който и да е той. Пациентите отдавна са свикнали да плащат, но лошото е, че

 

и да си платят, не получават никакви гаранции, че ще бъдат лекувани

 

В системата няма абсолютно никакъв контрол на качеството - тя работи по клинични пътеки, в които най-важното е правилното попълване на бумащината, за да плати здравната каса, а не излекуването на пациента; водещ принцип е влагане на минимум ресурс при изстискването на максимум приход от дадена хоспитализация. За повечето болници е важно просто да не се допускат прекалено големи гафове, а не болните да се излекуват - защото никой не иска това от тях. И именно това убива здравеопазването. С наливането на още пари при липса на промяна във философията тенденцията само ще се влошава. 

Детайлите по безумните идеи на МЗ са отделен въпрос - в състояние ли са изобщо частните фондове да поемат задължителните застраховки на цялото население, кой ще плаща за деца и пенсионери; как подобен модел е още по-убийствен за най-уязвимите - тежко болните и бедните. Доста вероятно е именно с тях да се занимаят управляващите и в крайна сметка, поне засега, да се откажат от "реформата". Ще се разиграе още един театър, ще се направят компромиси, ще има малко търговийка, но страшното е, че очевидно управляващите искат точно това - населението да продължи да плаща за кражбите, и то още, и още. И рано или късно ще го принудят.

Междувременно гущерът ще откъсне опашка - премиерът Бойко Борисов ще уволни поредния здравен министър, докато обещава едни 100 млн. за ново кокетно стадионче. А ние ще търпим.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

36 1
Офроуд на две колела из недостъпна София

Коментари

Страници

дъртреалист

Кирил Ананиев е слуга на мафията.

Чакахме да каже нещо разумно, а вместо това той крещи:

не гледайте че здравеопазването е организирано така, че да се краде,

давайте още пари, че тези, които сега крадем са ни малко.

 

dobadoba

Самата система е сбъркана.

Парите следват пациента, но БОЛНИЯ пациент.

Системата няма стимул хората да са здрави, да прави превенция и профилактика.

Тя иска клинични пътеки(реални или не), от там да вади/точи пари.

Колкото повече, толкова повече.

⚓️

Neopol

Естествено че е член на Мафията. Как се стои непрестанно 30 години зам.министър ? Само че, вече е министър и опитите да подари чиста печалба от 300 милиона на частните застрахователи с наглоста си са толкова ужасяващи, че поставят ребром въпроса - нов министър или нов премиер. Поднайте кой ще си отиде ?

2-of-spades

посмали малко. не 30, а 20. и смятай от 2018 назад.

mi6osp.

Както всяка "реформа" на ГерБ. 

Мотивът е един: Да краднем повече, но много повече!

 

dobadoba

Личен опит:

Моя позната отива на морето, пада и си чупи ръката, супер нелепа случайност.

Отива в клиника, там и казват:

- Голяма трагедия, планки, пирони и т.н, 4К всичко, иначе...

Не страда от липса на средства, но нямала толкова кеш.

Случайно се чухме, разказа че  се прибрала вкъщи(близо до Търговище) да вземе пари и после обратно към морето.

Посъветвах я да отиде до болницата на Папура(май я закриха после) и да я видят и там.

Отива - след снимка и наместват ръката, гипс за 2 месеца и сега е като нова, по здравна каса!

⚓️

Neopol

Системата се оправя много лесно, ако се премахнат двата й дефекта - стимула към ненужно свръхлекуване и неосегуреността на 30% от гражданите.

Първият проблем се решава лесно - започва да се плаща не на дейност, а на издръжка. Така и стимулът ще се промени от безкрайно и скъпо лекуване към бързо и евтино излекуване.

Вторият и той има лесно решение - премахват се сегашните здравни осигуровки и се въвежда нов косвен данък "Здраве" събиран заедно с ДДС.

Ако тези две неща се направят, то ще се окаже, че парите в здравеопазването са повече от достатъчни, а здравето на нацията ще се подобри рязко.

dobadoba

'започва да се плаща не на дейност, а на издръжка' - тогава пък системата ще е заинтересована да те прати на оня свят при първа възможност, за да не влиза в разходи. Може би трябва да бъде обвързана и с продължителността на живота на хората , които лекува...

 

'Вторият и той има лесно решение - премахват се сегашните здравни осигуровки и се въвежда нов косвен данък "Здраве" събиран заедно с ДДС.' - тук имаме съвпадение на мненията. Аз също съм привърженик на косвените данъци - от тях няма къде да се избяга...

⚓️

Май за 15' оправихме здравеопазването, какво ли ще правят в министерството и комисиите после...

Weed361

Neopol, няма да стане.

Плащането за издръжка означава затваряне  на частните болници.  Собствениците им са хора  от властта, няма да го допуснат.  Все едно да искаш държавна фирма или агенция да строи и поддържа пътищата, като и се плаща на същия принцип. 

Няма как да стане. Новата система ще досъсипе областните и общинските болници и ще облагодетелства частните. 

Neopol

Не означава затваряне на болници. Просто по здравната карта (която Ананиев иска да маха) се определят нужните дейности на определена територия, които НЗОК ще заплаща и се обявява обществена поръчка, на която се явяват всички болници от даден регион. Всяка кандидатства с оферта за определен пакет от заболявания и нужната й годишна издръжка. Предложилите най-добри условия болници печелят и получават исканите от тях средства, срещу което поемат лечението на всички пациенти и заболявания от спечеления пакет, срещу твърдата сума. Те си правят сметката и предлагат офертите. Държавата им превежда сумата и не се интересува от конкретната дейност, стига да се обслужват всички пациенти по договора и да няма оплаквания от пациентите. Ако има оплаквания, то те се проверяват иако има неизпълнение на договора с НЗОК, то следват финансови санкции, включително до прекратяване на договора.

Neopol

"тогава пък системата ще е заинтересована да те прати на оня свят при първа възможност, за да не влиза в разходи"
Ако бе така, до 1990 г. нямаше да имаме най-доброто здравеопазване, което някога сме имали, а всички да са ни уморили. Щото тогава се плащаше точно на издръжка, а не на дейност.

aldycrown

Искахте ГЕРБ, получавате ГРОБ...

Neopol

Да видим как ще реагира БСП на предложенията на техния човек Ананиев. Хич не им завиждам - хем Ананиев е тяхна номенклатура, хем е очевидно нагъл далавераджия.

JR

RIP

Основна социална система докарана до пълен разпад за 20 години. Последният пирон ще забият Безалтернативният Лауреат и слугите Му.

Утринен зов

Неопол, за цялостния принос по темата емотикон с палец нагоре.

хикса
снимка на хикса

- Голяма трагедия, планки, пирони и т.н, 4К всичко, иначе...

Не страда от липса на средства, но нямала толкова кеш.

Случайно се чухме, разказа че  се прибрала вкъщи(близо до Търговище) да вземе пари и после обратно към морето.

И тя ли си държи парите в кутия от обувки в гардероба? Па гарделоба го заключва и нема как да ѝ пратат, та се е наложило да страда от нелипсата им и да пътува със счупена ръка дотам и обратно.

ablepsia

 всеки гражданин да е длъжен да плаща още 12 лв. месечно в частните застрахователни фондове. Както и да си доплаща 15% от лечението в болница, ако то е под 700 лв.

 

Апетитите да се хранят частните застрахователи няма да секнат, докато ОПГ Гроб е на власт.

 

ОСТАВКА!

Neopol

Точно обратното. Ако беше Костов или Станишев на власт номера минаваше (кой прокара подобна пенсионна схема). При Борисов все още мнението на гражданите се чува, а мафията търпи поражения. Да видим до кога.

При Борисов предложенията на Ананиев нямат шанс да минат, а ако минат, то значи Борисов е като останалите и трябва да си ходи.

Neopol

Ананиев във всеки случай бе дотук и трябва да си ходи. Да ходи при застрахователите на които се пробва да урежда далавера за 300 милиона, но вече няма място в правителството. Освен, ако правителството не смята да си ходи цялото.

Slava
снимка на Slava

БСП ще реагира точно никак. Както не е реагирала през всичките години, откакто Костов и Игнатов натресаха това безумие, наречено "здравеопазна система". Нито Станишев, нито Орешарски имаха смелост да се изправят с/у системата и лекарското съсловие. След 5 години системата сама ще рухне, защото броя на работещите намалява. Крият се реални доходи, съответно се плащат по - ниски осигуровки, броят на неосигурените расте, от Касата се краде безнаказано. Лекарите милионери не са станали такива от спестени закуски.

Не е нужен много мозък, за да схванеш, че оставката нищо няма да реши. Само като се сетя за бесепарските министри на здравеопазването и ме напушва як смях. А прогнозите, както писах горе, никак не са смешни, страшни са.

Neopol

БСП не може да не реагира, ако не иска да я принудят да реагира. За първи път ще трябва да хвърли свой човек "на вълците" иначе знаем, че за резил станват, но крадлив другар не предават. :)

 

Neopol

А оставката на Ананиев не я чакаме от БСП, а от Борисов. И само нека Валери се обади, за да се унищожи. БСП знаем, че няма да му я поискат. За тях не е важно дали се краде, а кой е евентуално крадеца. Техните крадци са най-честните. :)

Neopol

Предполагам, обаче, че Борисов първо ще остави Ананиев да развие идеите си, да се омаже целият в кафяво и миризливо, покрай него и БСП и други, а после, като спасител ще оттърве България от поредният изявил се мошеник и хората ще го благославят за това. :)

2-of-spades

абе ти, неополе, защо цялата вечер лъжеш?

кирил ананиев е находка на иван костов.

кво бсп те е погнало?

Weed361

НЗОК ще заплаща и се обявява обществена поръчка, на която се явяват всички болници от даден регион. Всяка кандидатства с оферта за определен пакет от заболявания и нужната й годишна издръжка. Предложилите най-добри условия болници печелят и получават исканите от тях средства, срещу което поемат лечението на всички пациенти и заболявания от спечеления пакет, срещу твърдата сума.

 

Останалите болници в района фалират.  Тази, която остане следващата година вдига цените двойно или тройно. К'во правим тогава?

 

Neopol

Няма как да стане така, защото и на другите болници все ще им остане нещо. Могат да свият дейността с амбицията на следващата година да я разширят. Това са подробности, важни подробности, но подробности, които лесно могат да бъдат отчетени.

Дежурния

Кога и къде Кирил Ананиев е предлагал тези неща които се обсъждат толкова оживено? Аз поне виждам само медийни интерпретации на недостъпни и непубликувани апокрифи. Нещата много приличат на медиен фишек, хвърлен за обсъждане и вдигане на пушек, за да не се нищят други неща. Като му дойде времето, най-вероятно ще се окаже, че повечето неща не са точно такива. Още повече, част от "предложенията" са компилация от предишни идеи, а други са видимо съшити с бели конци. Всъщност интересното е какво се прикрива с настоящата партенка.

Penchobre

Каза ми, че те е търсил, но не те е намерил, за да ти даде предложенията си. Затова е запознал журналистите, та чрез тях да се консултира с такъв експерт. ?

ГАМЕН

Знаете парите на простия по право къде отиват и що ривете и се пените тогаз. Мисла си за Московски и неговия опит да спре теча на милиони ката месец ма сички го оплюха с дежурните оплаквачки ся ривете.

Mrx

При Борисов все още мнението на гражданите се чува, а мафията търпи поражения. Да видим до кога.
При Борисов предложенията на Ананиев нямат шанс да минат, а ако минат, то значи Борисов е като останалите и трябва да си ходи.

 

ха, ха, ха, Неопол. Умряла циганката дето хвалеше Борисов, че ти започна да хвалиш. Да се разберем, това не е провал  само на здравнатасистема в България, но на цялата либерална система. И предложенията са да рием още по-дълбоко в говната на тази либерална система, за да стигнем до уродлиовата американска здравна систем.

Здравеопазване, образование и др. такива не могат да се основават на пазарни принципи. как така началници на болници станаха милионери, а обикновенните лекари получават мизерни заплати и разботят на по 2 места. Тук държавата трябва да вземе в ръце тези системи, да даде нормални заплати и на директоири и на обикновенните лекари. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×