facebook
twitter

Наблюдател

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници

Защото са хранилка и осигуряват гласове на изборите. Нищо повече
3422
Министерски съвет
Сдружението на общинските болници протестира от сума време. Е, дочакаха избори и с тях - пари.

"Болници в мое управление няма да закрия", разпореди се премиерът Бойко Борисов наскоро и на бърза ръка държавата отпусна 30 извънредни милиона лева за общински и областни болници. Този човек управлява от толкова дълго, че не само ние, но и той самият забравя откога е на власт. С малки прекъсвания - от 2009 г., и оттогава са закрити 20-ина общински болници. Основно в първия мандат.

"Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени", каза Борисов, и здравният министър Кирил Ананиев на бърза ръка изчисли, че с отпуснатите без никакво обективно основание милиони заплатите в общинските болници ще скочат с цели до 40%. Въпреки че те работят в търговски дружества, собственост на общините, които би трябвало сами да решават как да се формират заплатите в тях, и имат просрочени дългове. 

Пределно ясно е, че причината за това безочие, което с малки прекъсвания търпим от 2009 г., са идващите европейски и най-вече местни избори. Важното обаче е да се уточнят детайлите и, както се казва, да се подредят приоритетите. Общинските болници протестират и плачат за хала си от години, а бяха забелязани едва сега. Но нека не се заблуждаваме - основната причина те да получат пари точно сега не е за да не фалират в най-неподходящия момент, нито за да не протестират преди избори, нито дори за да се направи добро впечатление на електората. Не, това са периферните ефекти. Общинските, а и областните болници получават допълнително пари в година на избори, защото са 

 

част от модела за възпроизвеждане на ГЕРБ

 

Държавата, т.е. бюджетът, който пълним всички ние с данъци, управляван от ГЕРБ, инвестира 30 млн. лв. в болници, управлявани от ГЕРБ, в общини, управлявани от ГЕРБ, за да гарантират, че тези болници, общини и държава ще продължат да бъдат управлявани от ГЕРБ. А ГЕРБ управлява, за да може да се храни, източва и краде от същите тези болници, общини и държава. 

В малка и бедна община и дори област, ГЕРБ, т.е. местната и държавната власт, са основните работодатели. Заетостта се осигурява чрез общинската администрация, училищата, болницата и няма нито една чистачка, чието назначение да не зависи от партията. Срещу това, когато в болницата се краде - с търгове, ремонти, доставки и изобщо всяка една икономическа дейност, която се извършва, лъвският пай отива при работодателя. Във времена на избори работодателят има нужда от повече средства, за да си осигури спокойно и безаварийно протичане на вота. И налива още пари в болницата,

 

за да получи още по-лъвски пай

 

Отделно, естествено, има едни 200 души, работещи в лечебното заведение, плюс семействата им, които гарантирано ще гласуват правилно, защото нямат друг избор.

И това е простата сметка. Вече почти няма хипотетичен електорат, на който управляващите да се опитват да се харесат на общо основание. Има точно определена група хора, която трябва да бъде захранена. Ако на Бойко Борисов и останалите в ГЕРБ им пукаше за лекарите, сестрите и пациентите, отдавна да са направили някаква реформа. Защото наливането на 30 млн. лв. по никакъв начин не променя потресаващото състояние на здравната система, което е особено тежко в общинските болници. Опоскани от годините крадене и неадекватно финансиране,

 

повечето от тях са опасни,

 

а пациентите им попадат в тях най-вече поради липса на възможност да идат другаде, а не защото предпочитат да се лекуват там. Самото здравно министерство преди година обяви, че тези болници трябва да се превърнат в медицински центрове с по 10-20 легла, да осигуряват предимно спешна помощ и просто да разпределят наистина болните хора към по-големите областни болници. 

Но това няма как да се случи, защото по-малката структура осигурява по-малко работни места и по-малки поръчки. Докато не бъдат докарани до несъстоятелност - което е единствено въпрос на време - общинските, а и областните болници ще продължат да функционират и държат ГЕРБ на власт по добре работещата матрица. 

А Борисов ще продължи да сменя здравни министри, всеки от които ще идва със закани за грандиозна реформа и ще си тръгва с подвита опашка, често с помощта на прокуратурата. Само преди година настоящият министър обяви модела на здравната ни система за изчерпан, а преди 6 месеца дори предложи нов. А сега утихна и се зае отговорно с основната си задача - да разпределя пари за закъсали болници.

Има ли план Б? Уви, не. Нито настоящата политическа класа, нито настоящата администрация са готови да се разделят с този модел. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Санирането вече няма да е "безплатно". Дано поне е ефективно
Хобит порасна, бебе проплака, а Контрера поиска българщина

23.05.2019

Диян Божидаров

1238 1
Политиците ни излъгаха, че отиваме на евроизбори

23.05.2019

Людмил Илиев

1078

Коментари

Денебал

Държавата, т.е. бюджетът, който пълним всички ние с данъци, управляван от ГЕРБ, инвестира 30 млн. лв. в болници, управлявани от ГЕРБ, в общини, управлявани от ГЕРБ, за да гарантират, че тези болници, общини и държава ще продължат да бъдат управлявани от ГЕРБ. А ГЕРБ управлява, за да може да се храни, източва и краде от същите тези болници, общини и държава. 

Просто няма какво да се добави. За статията👍👍👍

Нафарфор

Ами така е! За всяко нещо се реве при Баце и ако имаш късмет получаваш и ставаш една от многобройните благодарни душици. Естествено тази благодарност трябва редовно да я показваш по повод и без повод дорде си жив!

генек

Не е ново, но е вярно! Абсолютно вярно. И добре нахисано...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

inventus

Така е от как свят светува. Още Макиавели е написал че е добре владетелят да задоволява всичките нужди на хората си. До тогава до когато ги направи неспособни да ги задоволяват сами. Постигне ли го тези хора са негови роби ...докато са живи.Това правило беше доведено до съвършенство при комунистите но и тия са старателни ученици...

Памфуций
снимка на Памфуций

Вече почти няма хипотетичен електорат, на който управляващите да се опитват да се харесат на общо основание. Има точно определена група хора, която трябва да бъде захранена.

 

👍 По същество това е превръщането на всички, които работят в бюджетната сфера в клиентела на управляващата партия.

LEFT

Е и какво?! Пак ни набиват в кратуните, че няма алтернатива на Гърбавите. Страх и глупост - това са озновните морални ценности днес!

Magi

Не ми се говори за здравеопазването. Защото в момента съм затънала в него. Мой близък от провинцията попада в софийска болница с лоша диагноза. Пращаха го по скенери с разрешение на ЗК , за което с връзки загубихме месец, след това преди да започне лечението , го пращат да си търси в София специалист за друго изследване/ оправяй се сам, ако можеш/. Потресена съм! А в малките общини където закриха болниците , хората просто умират.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

пореден тъп бокоборски пасквил

не разбраха ли някои, че с подобни менти и откровени глупащини комунягите няма как да бъдат заобичани от електората?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×