Quantcast
Защо Полша и Унгария са лоши, а Борисов е хубав? | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Защо Полша и Унгария са лоши, а Борисов е хубав?

Ако беше принципен, Брюксел щеше да започне наказателната си процедура от България
7 102
Погледнато строго протоколно, Виктор Орбан е лош, защото си е бръкнал в джобовете, докато Бойко Борисов го прегръща. Иначе и двамата са с вратовръзки, което показва уважение към правовия ред.

Наказателната процедура срещу Полша и Унгария има смисъл само ако защити принципите на демокрацията в основите на Евросъюза. Но прилагането й най-напред срещу тези две държави е безпринципно, защото трябваше да започне от друга.
С какво Полша и Унгария са по-лоши от България? Те ли отгледаха клептокрация вместо демокрация, те ли подчиниха прокуратурата и съда си на недосегаеми кланове, те ли превърнаха над 90 на сто от медиите си в говорители на управляващата клика? И още нещо, което се вижда с просто око: те ли станаха обект от първия ден на членството си в ЕС на поправителна процедура, в която Еврокомисията се оказа безсилна да ги вразуми?
Проява на безпринципност са и зачестилите закани срещу Румъния да последва Полша и Унгария, въпреки че, за разлика от България, тя поне направи усилие да промени образа си, за да се отърве от унизителното наблюдение заради корупция на високо равнище. Единственият, който не подлежи на европейски критики, въпреки че по нищо не отстъпва на Виктор Орбан в Унгария и на Ярослав Качински в Полша, е Бойко Борисов. Само групата на Зелените го заподозря, че е носител на техните грехове, и то в излишък, но тя бе оплюта изобилно от управляващата върхушка в България.

Правителството на Борисов обаче знае много добре, че е узряло още преди Полша и Унгария за европейски санкции, и

 

се разтревожи не на шега

 

На последното си заседание то разгледа по предложение на "Обединените патриоти" позиция срещу решението на Европарламента за започване на наказателна процедура по отношение на Унгария. „Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна - членка на ЕС. Както днес това се прокарва срещу Унгария и има опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, утре по някакъв повод, ако щете дори и за джендърската конвенция, някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано и срещу България. Поради тази причина нашето предложение, което беше прието, бе Министерският съвет да започне процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на ЕС, в която да се отрази, че България не подкрепя предложението на ЕП към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за ЕС. Това предложение беше прието“, обяви наперено вицепремиерът Красимир Каракачанов.
Подобна позиция можеше да се очаква, защото българските пратеници в Европарламента независимо от политическия си цвят гласуваха масово в подкрепа на Виктор Орбан. Те дадоха нагледно доказателство пред депутатите от ЕС, че по отношение на върховенството на закона няма разлика между леви и десни в България, между опозиция и управляващи.

 

Всички са единни срещу правовата държава,

 

защото са гузни. Когато са управлявали, всички са се възползвали от властта, както го правят днешните управляващи. Разликата е само в мащабите, защото Борисов е на власт трети мандат. Ако бяха различни по природа, поне някой щеше да потърси сметка на другия в определен момент или най-малкото да си отвори устата и да  каже какво е видял от управленската висота.

Ето защо не е случайно, че всички последователно са допринесли да окичат държавата с етикета "най-корумпирана в ЕС". Както са единни с делата си в България, така са единни в Европарламента срещу принципите на правовата държава. Неслучайно всички наши политически сили агитират в Брюксел за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), водени уж от патриотични подбуди да опазят доброто име на родината си. В кюпа са и ГЕРБ, и БСП, и ДПС - нищо че ДПС лицемерно подкрепи наказателната процедура срещу Унгария. Ако беше искрена, партията на Ахмед Доган щеше да изгони най-напред Делян Пеевски, а не да го отглежда като медиен император. Тъкмо заради него България е на 111-о място тази година по свобода на словото според класацията на "Репортери без граници". Полша е на 58-о място, а Унгария - на 73-то място. Съберете греховете на двете и само така ще надвишите класацията на България. Самостоятелно никоя държава в ЕС не би могла да се състезава с нея. След като и Македония се класира по-добре, вече се знае, че дори от кандидатките за ЕС (без Турция) никоя не е толкова зле по свобода на словото.

 

Редките опити за разобличаване на крадливите кланове в България

 

задействат държавната машина да крие следите им. Арестуването на български и румънски журналист, влезли в дирите на хронична корупция в привилегирована от властта фирма, потвърди колко законност има в държавата. Ръководството на МВР се нахвърли върху журналистите вместо върху уличените среди. За да сплашат възмутените от корупцията граждани, депутатите отхвърлиха тази година анонимните сигнали. Журналистите, които бяха застанали с имената си зад подадения от тях сигнал, показаха нагледно какво се случва с желаещите да проявят гражданска смелост. Кой утре ще вярва на властите, че подаването на сигнал е безопасно, щом е видно, че те самите са на страната на престъпниците?

За българските граждани може да е видно, обаче не е сигурно дали ще прогледне и Брюксел. Двамата журналисти са правили разследване по проект, финансиран с европейски пари за разкриване на злоупотреба с еврофондове. Те са изпратили и сигнал до ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите. В същото време Еврокомисията продължава да се задъхва от хвалби към България (разбирай - към Борисов): "Българското председателство имаше наистина шумен успех", каза тази седмица пред БНР говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. "Договорът между Македония и Гърция за името бе успех и на българското председателство", додаде той. Е, и? Българите се надяват на справедливост и очакват да я видят ако не у дома си, поне в Брюксел, но оттам ги будалкат: гледайте какво стана през 6-месечното председателство (което фактически се въртеше от Еврокомисията) и не ни занимавайте с положението у вас. За тях Борисов е хубав, защото ги слуша угоднически, а Орбан е лош, защото е вироглав.

 

Няма на какво да се надяваме освен на собствените съпротивителни сили

 

Задаващите се европейски избори през май догодина са основание за по-откровен разговор по европейски теми. Комисията "Юнкер" е пътник и от нея не можем да очакваме нищо друго, освен да довърши приятелския си мач с Борисов. В края на годината тя ще направи последно усилие да го награди с още по-голяма свобода, като го отвърже от контролния механизъм. Започналите наказателни процедури срещу Полша и Унгария ще й дадат основание да твърди, че МСП е изчерпал ролята си, защото вече има друг инструмент. Нещо повече, обслужвайки се по този начин с България, тя ще се престори, че отхвърля дискриминацията към избрани държави и въвежда общ контрол за всички.

Тези дни интелектуалци и общественици се развълнуваха, че 100 години след Владайското войнишко въстание в България още не е обявен край на студената гражданска война. Трябвало да настъпи национално помирение. Сигурно са прави, доколкото говорят за политическата нетърпимост, вихрила се най-много през 90-те години непосредствено след края на социалистическия период. Но през последните 20 години в България се наблюдава по-скоро разбирателство в политическите среди, за да могат всички да ползват благата на криминалния преход, когато им дойде редът. В държавата се извърши ново обществено разделение, което политиците отказват да признаят, защото вкупом застанаха от едната му страна. Това е разделението между крадци и окрадени, като от страната на потърпевшите са може би 99% от населението. Между тези две групи няма как да настане помирение. Всеки призив за взаимна любов при такова противопоставяне е равносилен на призив за примирение с липсата на върховенство на закона. Няма нищо друго, което да обедини обществото независимо от политическите му симпатии и антипатии, освен борбата за правова държава.

Никакви призиви за всеопрощаваща любов няма да спрат растящото възмущение. Ако лидерите на общественото съзнание, които би трябвало да играят ролята на народни будители, решат да го приспиват с помирителни призиви, сами ще се откажат от националната си отговорност. Вместо тях на преден план ще излязат спонтанни протести, които ще бъдат хаотични и безконтролни само защото няма да имат ясни лидери и цели. Подобен процес вече наблюдавахме през последните дни на жълтите павета.

Тъй като новосформиращият се инициативен комитет за национално помирение се оглавява от историци, би трябвало да знаят, че всяко време си намира своите водещи фигури, щом се появи обществена потребност. Но ако съвестните хора продължат да се люлеят в умствена леност, онзи 1%, който има интерес нищо да не се промени, с радост ще излъчи фалшиви лидери, които да насочат протестната енергия в задънена улица. Вече са го правили и имат готови механизми и хора за тази работа.

Историята не може да се промени, но настоящето може. Заради него си струва да се фокусира общественият натиск там, където са истинските проблеми - не в политиканството, а в законността. България може да оцелее само като правова, а не като криминална държава. Всяко ново отчаяно поколение, което търси смисъла на живота си далеч от нея, отброява изтичащото й време.

 

 

61

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чуй глупака

25.02.2021

ЯСЕН БОРИСЛАВОВ

3568 33
Борисов управлява с ДПС и няма защо да го официализира

25.02.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

780 4
Никой не може да построи това, което София може да обещае

Коментари

Страници

Памфуций
снимка на Памфуций
?
Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

?

wreckage
снимка на wreckage

?

Manrico
снимка на Manrico

Защо Полша и Унгария са лоши, а Борисов е хубав?

Щото в Брюксел не са чак толкова наивни като някои читатели на вестника и на московски сълзи не вярват.

Ivelin Nikolov

???

hamel

Защо Полша и Унгария са лоши, а Борисов е хубав?

Защото Баце е пухкав и мек

Предводител на ...

Терзиев е прав донякъде, но не е огледал работата добре от всички страни. Кой ще тръгне да посяга на галения от три папи скалп, на душеприказчика на Доналд и Тайпи?

ogro

?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Пухкав и мек не е извинителна бележка и на него да му фърлим една гора бой, па докато си почиваме може да обсъдим концепта за правова държава.

Drum-Bass

???Както за сбъдналото се предвиждане, че Той ще предаде Меркел, без тя да разбере (унгарският танц от последните два дни), така и за днешния коментар. Влязохме във фаза, "когато низините не искат, а върховете не могат". Какво следва е пределно ясно. Истерично, грубо и нелицеприятно оттичане в канала. Вече се изхаби от употреба и стана неудобен за началниците. Ако случайно устиска до май догодина, новите комисари ще го отсвирят. Нито теманетата в Брюксел ще му помогнат, нито мотането из щатско.

ГОтов йе. 

Предводител на ...

Защо Полша и Унгария са лоши, а Борисов е хубав?

Заглавието на статията би било чудесно заглавие на писмото на българското правителство до ЕП, ЕС, ЕК и всички други Е-та на тема "Долу лапите от Орбан Виктор".

TheBahurKing

ГОтов йе. 

И колко време му даваш?

Drum-Bass

Зависи колко време ще Го крепиш, както и от границата на търпимост на инсталираните Го. КПД-то Му на преразпределител на жълтици рязко намаля, а ресурсът тепърва ще намалява още. 

Greg Rasputin
снимка на Greg Rasputin

ГОтов йе. 

Абе той от десет години все "йе гОтов", половината дето го викаха това пцовисаха, останалите и те натам са тръгнали, та не знам.

 

Колко и да е "убав" ББ, терзията е още по-убав, я го на кадрото какОв йе левент ;)

 

От друга страна на ББ му е през прекора за терзията, който напоследък се препитава с пустосване на първия. Агитката и тя само се хаби зАлудо, и нея, и терзията никой не ги базари за слива.

Drum-Bass

Само който не се е родил, само той няма да пцовише. Но е свежо да се наблюдава дълбоката вяра на някои, че Той е безсмъртен. 

редник

България може да оцелее само като правова, а не като криминална държава. Всяко ново отчаяно поколение, което търси смисъла на живота си далеч от нея, отброява изтичащото й време.

 

Taka e!

Дано не е късно...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

...Тъкмо заради него България е на 111-о място тази година по свобода на словото според класацията на "Репортери без граници"...

 

Не ми се мисли къде по-надолу ще изпаднем следващата година,

ако бъде отчетено падението на държавната телевизия.

 

Обичам я и не ми е безразлично това, което се случи там през годината.

 

Мина некъв тайфун с каменарски устрем и почти не остави камък върху камък.

 

Но ще продължа да я гледам, тя ми е мерило за процесите, нищо че боли.

==========================================================================

 

Текстът на Св. Терзиев е отчайващо добър.

Отчайващо, защото е класически.

Класически възрожденски по дух и строители-на-следосвобожденска-България по съдържание.

Но календарът сочи век и половина по-късно.

дъртреалист

Много добре видян проблема от Терзиев!

Мога само да допълня, че ЕК няма за задача просперитета на Бг, затова и не санкционира самоизяждането ни. То устройва всички. Освен нас.

Затова ГО тупат по рамото, защото поддържа курса към дъното.

Докато Орбан, чуваме, води държавата си напред и нагоре...

НИКОЙ няма да ни помогне да имаме силна и просперираща България, защото  тази сила ще е за сметка на всички останали.

И трябва да спрем да очакваме помощ отвън.

Само ние можем да решим и да го направим.

 

аменеменема

Тхумбс уп за Терзиев, който и без това е горе-долу единственият, дето си струва да се чете!

 

А кога весникъ ше се научи да форматира текста? Поне на колонкаджиите? Толкова ли държи на уникалната си безобразност в това отношение? И кога ше се научи, че „й“ не е „ѝ“?

letec55

?

mitkomm

Поздравления, г-н Терзиев, както винаги на висота!Прекрасен и обективен материал.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Баце знае правилата на играта и играе по тях, без да иска да ги променя. Орбан и Качински, също знаят правилата на играта, но искат да ги променят. В това е разликата.

 

Баце няма амбиции над достигнатото към момента. Орбан и Качински имат, затова ги бият през кунките.

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 07:51 (нов)

Simplicissima

Текстът на Св. Терзиев е отчайващо добър.

Отчайващо, защото е класически.

Класически възрожденски по дух и строители-на-следосвобожденска-България по съдържание.

Но календарът сочи век и половина по-късно.

 

Терзиев и Цеков са единствените, дето бъркат дълбоко в раните и говорят за промяна. Права си обаче, че календарът им е още на страниците "дух" и "принципи".

 

А трябва да говорим за управление.

Духът и принципите остават фрази, докато не залегнат в обмислена, железна, несъкрушима система за управление. Затова си позволявам да насочвам темите към нея, като предварително се съгласявам с всички обвинения и критики. Не че не ми пука, просто не можем да мислим за дъждеца, когато сме затънали до ноздрите.

 

"Система за управление" звучи страшно, но всъщност е доста просто нещо. Управлението е цикличен процес, включващ точно определени дейности и изпълнители.

Започва от целеполагането.

В организациите е ясно - целеполага висшият мениджмънт. Как се прави в държавите? Нямам предвид територийката ни, разбира се. От 10 ноември '89 насам тя няма нищо общо с понятието за държава, ако не броим някои незначителни външни белези.

 

В истинските държави висшият мениджмънт е народът.

Ясно е, че множеството хора няма как да стигне до разумни цели.

Скобка: разумни са SMART целите : Specific (конкретна); Measurable (измерима); Attainable (достижима); Relevant (уместна, с практическо значение), Time-bound (определена във времето).

Останалото е словоблудство, хаос и неминуема катастрофа.

 

В истинските държави целеполагат кандидатите за изборна длъжност.

При това по закон са длъжни да обявяват само SMART цели.

Например:

- стръмно подоходно облагане. Необлагаем минимум, 45% таван

- минимална заплата 700 първата година от мандата, 10% годишен ръст

- заетост 70%

- 1,5 млрд. годишно държавни инвестиции в селското стопанство

И т.н., но не повече от 10 цели. Аман от партийно словоблудство.

 

Висшият мениджмънт трябва да отива на избори, както ходи в магазин.

За секиго по нещо и щастието по поръчка.

Затова:

минимални изисквания към кандидат- депутатите. 2 000 подписа

кандидат- депутатите - само в лично качество

никакви предимства за партийците. Кои са те бе, амка им

единна национална листа

печелят тия с най- много гласове

 

Виждате ли нещо подобно на целеполагане у нас?

За какво изобщо си говорим тогава?

Как не са станали неща, за които не е ставало и дума

 

 

 

РимскотоVIIилиВиАйАй

Поздравления за Светослав Терзиев!

Стоф

Интересно, какво друго очаквате от наследниците на бкп/бсп и производните им!? 

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 07:51 (нов)

Simplicissima

 

Добре. Съгласили сме се с целите, избрали сме депутатите. Нататък?

 

Нататък е по- лесно. Всичко е лесно за онези, които знаят какво искат и са се погрижили да сложат начело нужните хора. Не и за Ганьо, ъв корс. Когато си глупав, това е задълго.

Ще продължа с надеждата, че "30 години стигат" и Ганьо не е неспасяем.

 

Планиране.

Първата и най- важна задача на Народното събрание е да изработи план. Минимум петгодишен. Казвам пет само щото на територийката отдавна няма никакъв. Секо живо същество и до кенефа ходи с план, само зомбираната територийка си въобразява, че може да е по- идиот и от идиотите

Чак тогава висшият мениджмънт - нали помните, че вече не сме ния, а НС - избира човек за

Ръководене.

Когато планирането... политкоректният израз е програмиране... и изпълняването на плана са задължителни по закон, няма особено значение кого ще турите да ръководи.

Личната ми job- specification е : жена, приблизително 40; омъжена; абсолвент - магистър или още по- добре доктор - на Софийския университет; три чужди езика, от които един балкански...

балкански е примерно гръцки; банкянският още не е език; ломотене...

Задължително красавица.

Но глас народен - глас Божи. И неграмотна талпа става. Когато има закон

 

Нататък е съвсем лесно

Контрол, контрол, контрол

 

Чаткате ли за какво говоря?

Виждате ли нещичко подобно?

 

 

 

 

 

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 07:51 (нов)

Simplicissima

 

Докъде бех стигнал? А, да, до контрола

 

С какво си уплътнява времето нашето, простете, "народно" събрание?

Вижте му отчета. Приемало било закони. По 200 годишно.

На територийката действат 345 закона. Със 100 повече, отколкото в Китай, ама карай да върви, това е валс... Думата ми е що за закон е онзи, който се променя, да сметна, на двайсе месеца осемнайсе дена и петнайсе часа? Булшит.

Булшит е и цялата "законодателна" дейност на такова, простете, НС.

Просто не се занимава с това, което трябва. Освен че вреди.

Нарушавайки ежесекундно Конституцията

 

Чл. 62. (1) Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол.

 

Когато и ако имаме представителна, свободно избрана от самите нас, отговорна, умна власт, която контролира,

тогава ще имаме държава. Ще ни има и самите нас.

Иначе лариведере, бейби. Ганьо е тъп, следователно непотребен

wreckage
снимка на wreckage

Когато и ако имаме представителна, свободно избрана от самите нас, отговорна, умна власт

предвид че повечето хора сме малоумни егоистични идиоти, вероятността тва да се случи е минимална.

Освен ако не ни върже с RNG-то.

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 18:35 (нов)

wreckage

"Когато и ако имаме представителна, свободно избрана от самите нас, отговорна, умна власт"

предвид че повечето хора сме малоумни егоистични идиоти, вероятността тва да се случи е минимална.

Освен ако не ни върже с RNG-то.

 

What is this RNG, амка му? Нова дума в псувните на влашки?

Дин
снимка на Дин

Преди седмица време един агент от Първо главно твърдеше, че Борисов щял да предаде Меркел. И след като това не се случи, обърна палачинката. Сега пък Брюксел трябвало да започне наказателна процедура срещу България.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш