facebook
twitter

Наблюдател

Защо беше този странен протест в София?

Не се разбра защо беше организиран, по какъв повод, с каква цел? Ясно е само едно: така промяна не се постига    
4260
Снимка: Архив
Проф. Ивайло Дичев

Поради кризата на старите понятия в политологическа употреба все по-често влиза терминът „улица“. Кой може да свали Бойко Борисов? Засега не се вижда такава партия, но пък може да го свали улицата, заключават анализаторите. Социолозите не констатират такива тенденции, но, както знаем, улицата е непредвидима и неуправляема, досущ като американските урагани и нашите наводнения.

Разбира се, не всеки протест е „улица“. Майките на деца с увреждания например имат съвсем ясна кауза, дори и не винаги да се разбират помежду си. Нямаме съмнения и за протестите по повод катастрофата край Своге, нито за онези срещу ареста на двамата разследващи журналисти. Гладната стачка на Босия също имаше разбираемо за всички послание, макар и облечено в улична, т.е. неадекватна форма.

За разлика от всички тези протести, състоялият се в неделя протест под мотото „Оставка, съд и смяна на системата“ олицетворява понятието „улица" в неговата теоретична чистота. Кой, защо, по какъв повод - лично аз така и не разбрах. Недоумението нараства още повече, ако проследим целите на протестиращите. Иска се практически всичко: от съд за всички правителства до увеличаване на пенсиите, от Велико народно събрание до управление чрез референдуми по швейцарски модел. Заплашват с нахлуване в парламента и предупреждават, че готвят жалба до Европейската комисия, задето сме били с най-ниски заплати. Явно става дума за някакъв български цайтгайст, защото наскоро движение „Заедно“ поиска национален референдум за „6-7% икономически растеж“.

В потока на гнева се разпознават и някои пропагандни тези на социалисти и националисти. Да се махаме от НАТО и наместо да даваме пари за самолети, да ги дадем на народа. Да връщаме сирийците на Асад, защото бил добър и слушал Путин. Управляващите нарочно убивали кози, а на емигрантите не позволявали да ползват медицинска помощ в България. Тук-там расизъм, русофилство, ругатни срещу соросоидите, макар че изобщо не се разбира какво общо има тук тъкмо Сорос.

Но добре, да не бъдем твърде критични:

 

улицата няма програма, тя е изблик на недоволство

 

А изблиците, както знаем, си служат с подръчни изрази, чути из медиите, с байраци, хоругви, тениски, плакати от предишни протести. На фона на всичко това истински трогателно прозвуча майка, която плачеше пред камерата: „Не искам дъщеря ми да заминава, няма да се върне“.

Протестът беше обявен като стихия, самозародила се във "Фейсбук" и увлякла десетки хиляди емигранти. Румънските протести от август очевидно пак са ни пример, след като толкова се възхищавахме от ефикасната им прокуратура. Повечето протестиращи пред нашия парламент обаче изобщо нямаха чуждестранен вид - бяха хора над средна възраст, очукани от живота, очевидно отчаяни и обезверени (не говоря за винаги бодрия Йоло Денев, който и тук се добра до мегафона).

Защо нашите емигранти не се завърнаха така масово, както румънските? Във "Фейсбук" много от тях написаха, че подкрепят, но не можели да отсъстват от работа. Което ме навежда на мисълта, че отпускарският август навярно щеше да бъде по-добър месец за протестен туризъм. Във всеки случай догонването на чуждестранния пример никога не ражда спонтанни неща.

Салата от гневове

Що се отнася до организацията, очевидно не са научени уроците за двусмислената роля на "Фейсбук" в подобни инициативи. Хората лайкват, подкрепят, после продължават да си вършат работата със спокойна съвест. Затова резултатът, какъвто го видях, беше просто хаос - разнопосочни и безумни лозунги, викане един през друг, безсмислена агресия срещу Би Ти Ви, дошли добросъвестно да ги отразят (за беда дойде тази победа на гимнастичките, иначе щяха да са първа новина).

Дали организаторите, сред които и търсещият изява издател на лондонския вестник „Будилник“, не успяха да овладеят енергията на улицата? Или пък предпочетоха да се скрият зад спонтанната самоорганизация на дигиталната улица? Или са просто поредната жертва на новия дигитален анархизъм, според който протестът трябва да е без център и лидерство, за да няма обвинения, че е платен - един вид природно бедствие, което ще преобърне държавата?

Междувременно, както си е редът, избуяха и конспиративни теории. Например, че зад протеста стои БСП, която в същия този момент напуска парламента и тръгва сред народа като един вид пътуваща улица. Други заподозряха дългата ръка на Слави Трифонов, идеолог на референдумната демокрация, а някои предположиха, че плаща един друг мистериозен персонаж - Цветан Василев. Разбира се, не беше пропуснат и завършекът на това логическо упражнение - че протестът е организиран от самия Борисов, който по този начин искал да се самосвали. Да не забравим и художествената хрумка на една медия, че се целял хаос, след който Радев да обяви извънредно положение. (Вероятно са постигнали много кликове.)

Ако зад тази акция стоят някакви сенчести сили, те явно не са от най-сериозните, защото едва ли точно тази салата от гневове ще успее да увлече народа. По всяка вероятност се задават още протести, а накъде ще тръгнат, това зависи от умението на гражданите да се организират и да поставят реалистични искания. Радикалните викове „Убийци“ и „Мафия“, нелепите искания за разпускане на партиите - това изпуска парата, да, но в крайна сметка само укрепва статуквото в едно фаталистко усещане за безнадеждност. Сериозната промяна ще дойде едва тогава, когато започнем да говорим за политики, не за революция.

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

24.05.2019

Людмил Илиев

2308 5
Как да си изберем евродепутат (по икономиката)

24.05.2019

Адриан Николов

509 3
Завръщане за празника. Колко навреме...

24.05.2019

Калин Донков

905 8

Коментари

Tashunko

някои вече оприличиха този агитатор на Чеци, сещате се кой...☺️

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чеци

генек

Ламбовски не е скептик, а откровен противник на "протеста". Което е показателно.

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Sine_metu

Пон., 17/09/2018 - 20:22 (нов)

Tashunko

някои вече оприличиха този агитатор на Чеци, сещате се кой

 

чеци- меци

Народът иска демокрация. Тва да се не чудиш и ти защо са протестите

А що чеци и що са странни?

Ами щото такива водачи има, засега. Нема как и набедените "водачи" да си бачкат трайко трийсе години, и отначало да нема смешни и нелепи искания.

Секо начало е трудно

Sine_metu

Пон., 17/09/2018 - 20:34 (нов)

генек

Ламбовски не е скептик, а откровен противник на "протеста". Което е показателно.

 

Ти сигурен ли си, че пишеш за Ламбовски

Manrico
снимка на Manrico

Защо, защо - искало им се да протестират, протестирали. В свободния свят правото на мирен протест е фундаментално, дори протестът да ни се струва безсмислен. А този протест беше мирен - събрали се, повикали, разотишли се. Май шамаросали един журналист, но това за насилие не го броим. Който иска по-смислен протест, да го направи. А ако иска някой орган предварително да преценява смислеността и да разрешава протестите - да ходи в Евразия. Тук е Европа.

Sine_metu

Пон., 17/09/2018 - 20:45 (нов)

Manrico

Който иска по-смислен протест, да го направи. А ако иска някой орган предварително да преценява смислеността и да разрешава протестите - да ходи в Евразия. Тук е Европа.

 

Хубаво, хубаво.

Нема нужда да се караш на Дичев. Можеш да му го кажеш и по- инак.

 

А мен ме светни Европа не беше ли и тя в Евразия?

Ама кротко. Виж аз какъв съм мил и добър. Ша та разбера

аванти дилетанти

"Светвам" те: Европа е в Европа, а в Евразия е Путин. Нали се сещаш, че има разлика между географски и геополитически термини.

Meto_ot_Interneto

"...макар че изобщо не се разбира какво общо има тук тъкмо Сорос."
Всеизвестно е, че Сорос открито и щедро финансира незаконната миграция към Европа. Това е общото, което има тъкмо Сорос.

дъртреалист

Ето, в нашата класна стая, пак сме почетени от един професор...

Нищо, че снимката му е хъшлашка, важно е как се чувства, човекът.

А той се чувства ... професор...

Аз доколкото знам, професор е звание на преподавател и има значение само в съответното учебно заведение. За останалия свят съответното лице е доктор на някакви науки. 

Че, ще е интересно да научим по какви науки е доктор този професор.

Дано не е нещо свързано със ... социология, политология, философия, психология, история... 

щото писанията му нямат никаква връзка с някоя  реалност от тези научни области на знанието. 

В смисъл, ако допуснем, че реалността е една.

Ако са ... няколко реалности накуп - тогава да, словесната му салата придобива ... оправдание...

Тъжно е, когато някой си повярва, че каквото и да напише, то ще има смисъл.

Нещо като физиологична нужда, като те напъне - изпускаш го и каквото и да изпуснеш - все ще мирише хубаво. 

Защо?

Защото си "професор"...

Е... ми не е така.

Словото иска работа. ВСЕКИ път.

Devil

Май според правилата на форума не се разрешава да се коментира автора. Преди години имаше специална статия на в.Сега за удостояването на Дичев с "Професор" и снимки от почерпката. Тогава под нея изразих мнение, че титлата му е измислена и той не я заслужава. Пратиха ме във фризера :)

 

генек

Колега,

става дума за мнения, не за дисертации. Та - няма да се аргументирам. Аз така виждам.

А на теб този /именно този!/ лботест много ти допада. Ми - хубаво. Надеждата умира последна, надяващите се - първи...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Johnny2965

Дичев - професор. Той сериозно ли държи да се изписва тази титла пред името му? Или е приумица на редактора?

Допускам, че е титулован по закона, наложен от министър Игнатов.

Manrico
снимка на Manrico

А мен ме светни Европа не беше ли и тя в Евразия?

Ама кротко. Виж аз какъв съм мил и добър. Ша та разбера

Кротко де - и дилетантски. Освен географското понятие "Евразия", което обхваща Европа и Азия, самите руски уманитари си въвеждат културно и историческо (па и географско в по-тесен смисъл) понятие "Евразия", което обхваща Русия и Средна Азия, руски, татаро-монголски, тюркски народи и т.н. То си се вижда - тези народи не са нито с културата на европейците, нито на народите от източна, югоизточна и южна Азия. Ако искаш да се задълбочаваш, търси си и си чети Гумильов и другите. Пък на днешно време се вижда, че тези народи клонят към създаване на авторитарни държави - не че някой им го налага - това си харесват и искат.

дъртреалист

Точно ТОЗИ протест?

Не. Всеки протест много ми допада.

Протестите означават живот.

Липсата на протести показва... примирение.

Безсилие. 

ТОзи протест казва, че статуквото е жалко и безпомощно.

КАзва, че всеки 10 човека събрани от улицата ще се справят по-добре с управлението.... Н.Б.!

АКО ИМАТ адекватна програма.

Какво повече?

bern

Словесен буламач. Нищо различно, всички писаници на този "професор" са такива. Както и титлата му, подарена от същата тази власт, чийто защитник е с тези свои редове. Малка статийка, а е успял да замеси едно, по негово  изкривено, соросоидно виждане,  политическо тесто, включващо толкова личности и партии.   

Предводител на ...

Всеизвестно е, че Сорос открито и щедро финансира незаконната миграция към Европа. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Едно време съветската марскистка историография (съответно и всички, които следваха каноните и) охотно боравеше с едно понятие - неосъзната класова борба. Имаше и други "стихийни форми на класова борба" . По този начин, напр. въстанието на Ивайло беше определено като "антифеодално", че дори единственото победило анти-феодално въстание.

В тоя смисъл следва да разграничим протеста на майките, който е - опростено казано - синдикален по своя характер, докато "странният" протест постави искания за промяна на политическата система. Категорично не съм съгласен, че бил форма на "дигитален анархизъм". Напротив - той беше форма, която позволи на една група хора да бъдат ефективно чути, а не заглушени в дигиталния шум. Може да приемаме, отхвърляме , присмиваме или ругаем идеите, които протестът издигна, но те бяха предложени. А групата хора на площада ясно показаха, че не искат днешния тип "стабилност".  

Оттам нататък е отговорност на партиите да преценят дали и кои от идеите могат да се превърнат в политики. Също така и останалите гражданите биха могли да преценят и съответно да се задействат (а има много форми на тов как да го направят), ако партиите нямат подобно желание.

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Дичев,

хората протестират, защото са недоволни (не са на издръжка на Дойче Веле)!

Виждам ти си доволен, не протестираш, а се чудиш.

Sine_metu

Пон., 17/09/2018 - 21:43 (нов)

Manrico

Кротко де - и дилетантски. Освен географското понятие "Евразия", което обхваща Европа и Азия, самите руски уманитари си въвеждат културно и историческо (па и географско в по-тесен смисъл) понятие "Евразия", което обхваща Русия и Средна Азия, руски, татаро-монголски, тюркски народи и т.н. То си се вижда - тези народи не са нито с културата на европейците, нито на народите от източна, югоизточна и южна Азия. Ако искаш да се задълбочаваш, търси си и си чети Гумильов и другите. Пък на днешно време се вижда, че тези народи клонят към създаване на авторитарни държави - не че някой им го налага - това си харесват и искат.

 

Малко теснички са такива интерпретации и на евразийството, и на авторитаризма.

Този разговор е повече за статията на Ламбовски, ма така и така, та още едно мнение.

Според мен, основната разлика между Централна и Западна Европа, от една страна и останалата част на Азия - без да говорим за повсеместно разпространение на двата типа общества; ясно е, че на такива пространства има множество ексклави, съответно анклави - е в доминирането на свързаните естествени общности: малко населено място, енория, община и т.н. в нашия край на Евразия.

 

На Изток ги няма. Нито в гъстонаселените, още по- малко в почти безлюдните региони. Какво виждаш, ако летиш от Хонг Конг например за Амстердам да кажем? Първо са хиляда километра градски агломерации, практически една- единствена. Покрита със сгради равнина, прорязана от реки и сухопътни магистрали. Централен Източен Китай е с площ колкото Франция и Германия, а в него живеят много повече хора, отколкото в целия ЕС. По на север прилича малко на Европа, но за кратко. Следват двете безлюдни Монголии, слабо населеният Казахстан и почти безлюдният Сибир.

 

Затова хората там имат нужда от по- друг тип обществени връзки. Но и затова "авторитаризмът" им е много раличен от нашето разбиране.

Дин
снимка на Дин

улицата няма програма

Същото се отнася и за кабинетните учени.

Neopol

Този "протест" има много пластове. На най-ниския са тези, които просто нещо като ги засърби си мислят, че това е не хормонален, а революционен повик. Респективно са с нулеви реални знания заменени от митологични представи и фантазии. Виждат се и като лидери, които така си оправят личното матриално положение. Последното е твърде значимо, защото те са дежурни по всички протести, които често са с напълно противоположни каузи. Но това не само не ги безспокои, но и даже не го забелязват. Важното е да има"революция".

Вторите са непосредствено натите от организаторите и самите видими организатори. Те просто вършат една работа на някого и си получават заплащането.

Третите са силите стоящи зад "протестите". Очевидно и те не са много качествени, но пък имат финансов и пиар ресурс и се пробват. 

Това, което се вижда за конкретният протест е, че зад него стоят в "единен фронт" и БСП и ДСБ, и Христо Иванов, и Слави Трифонов. Поне исканията са преписани от "политическите" програми на последните. Цели се разтваряне на ветрилото и хващане на всички балъци, но коментарите в социлните медии показват обратното. Тези които са им прочели исканията не са впечатлени от това, че са открили и своето искане, а са отблъснати от това, че са открили исканията на политическият и идеологическият си противник. В резултат пиарите са постигнали отрицателен ефект, което говори за професионализма им.

Този "протест" бе част от очевидно започнала преди няколко месеца кампания за дестабилизиране на България. Последното се потвърждава и от съвпадението на основното искане - програмно правителство с новата концепция на БСП за бъдещото правителство - "програмно правителство на националното съгласие", т.е. единен фронт на недоволните олигарси.

Mrx

Neopol Вт., 18/09/2018 - 02:52 (нов)

 

Абе много си се разфилософтал, както и авторът. Протестът е, че така повече не може да продължава. Действително той няма ясно изразена програма, но целта е долу това правиъелство. Ние сме в застой на който наш Боко вика стабилност. Стабилност в какво, в беднотията, в корупцията, и т.н. И това правителство трябва да си ходи. Кулезич каза, всяко друго, но не това. Аз не вярвам, че БСП ще оправи  нещата, но трябва да има движение. И него ще го свалят. и т.н. Нека се премахне плсоския данък и някои други неща от тяхната "визия". Боко откаже ли се и ГЕРБ отива при НДСВ. 

Животът е като каране на колело, спреш ли да вътртиш педалите и падаш. Сега Правителството е зациклило. а Боко се занимава със западните Балкани.  

Neopol

И като бъде свалено правителството кво ? Нали ще има избори, а след тях и Борисов 4. Или се разчита на служебното правителство на Радев за 5-6 месеца да прокара някои далавери на групата олигарси, които сега са подгонени и отстранени от голямата тава с държавната манджа ?

Памфуций
снимка на Памфуций

Това, което се вижда за конкретният протест е, че зад него стоят в "единен фронт" и БСП и ДСБ, и Христо Иванов, и Слави Трифонов.

??

Devil

Този странен протест в София беше, защото е платен. Такива са и 99% от всички останали протести. Каквото и да си пишем по форумите, колкото и да е вярно, то не стряска и не е фактор. Фактор е да покажеш 100 наемници да веят знамена, да надуват свирки и бият тъпани, като трима от тях са подготвени с изказвания. Чак тогава имаме повод за събиране на вземащите решения. Когато причината е наистина скандална - напр. Пеевски, искрата от 100 платени наемницизапалва десетки хиляди.

Но, когато няма кой да плати и липсва организация, разрешения и др. няма как двама-трима форумци да организират 100 човека пред МС или НС по идеални причини.

Апропо този мушмул, който се отказа да е министър на транспорта, по същите причини трябва да се откаже и да е зам. министър на икономиката. Защо никой не го повдига сериозно този въпрос?

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

В потока на гнева се разпознават и някои пропагандни тези на социалисти и националисти. Да се махаме от НАТО и наместо да даваме пари за самолети, да ги дадем на народа. Да връщаме сирийците на Асад, защото бил добър и слушал Путин. Управляващите нарочно убивали кози, а на емигрантите не позволявали да ползват медицинска помощ в България. Тук-там расизъм, русофилство, ругатни срещу соросоидите, макар че изобщо не се разбира какво общо има тук тъкмо Сорос.

Браво, Ивчо, браво Дичев!

От козяк са обявили награда за най-послушен каниш*. Твоя е.

----------

*френска дума

АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН
снимка на АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН

няма наука  журналистика  но  има професори.

ас не съм чувал този да е преподаваллла пък за учен силно съмнително..

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Нека трезво като политици да оценим случващото се. Какви са политическите възможности на уличните протести? Можаха да свалят Борисов. Могат да свалят днешното правителство, да изгонят парламента. През февруари ГЕРБ, БСП и ДПС категорично изиграха протестиращите, като пратиха обществото на избори и окупираха цялото политическо пространство и това на управляващите и това на опозицията. Утре уличните протести могат да върнат ББ на власт. В другиден могат да го свалят отново заради управленската му безпомощност и вредност. Затворени в тези алтернативи протестите показват, че сме в политическа безизходица.

Какво не могат уличните протести. Не могат да произведат нито едно конкретно политическо решение, на който и да е проблем на гражданите; не могат да променят политическата система в страната; не могат да изведат българите от икономическата и социалната кризи. Всеки очакване, и натоварване на улицата да решава конкретни политически и управленски проблеми ще завърши с провал за протестиращите и победа на мафията. Политическите решения изискват професионализъм, посвещаване на общото благо, способност да се печели доверие и да се носи отговорност. Протестиращите са граждани, а не политици. Обществото е в политически капан, защото всяка негова криза в условия на демокрация се решава с избори. Промяната на Изборния кодекс няма да попречи да бъдат избрани днешните парламентаристи, за да управляват отново.

Да си дадем сметка какво може са очакваме от политиците в парламента и правителството. След провала на тройната коалиция дойде и провала на ГЕРБ в управлението на страната. И двата екипа показаха пълна неспособност да решат, който и да е от въпросите „за хляба“. Със „зрелището“ особено ББ и ЦЦ се справяха по-сръчно. Сега връщането на политиците от тройната коалиция и провалите още в първите им стъпки дестабилизираха политически страната. Това ще се задълбочава независимо от продължителността на мандата на тяхното управление. Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове в нова правителствена и парламентарна криза.

Наблюдателите казват, че не протестират бедни хора. Сигурен съм, че ако политическата нестабилност продължи и ескалира в нова криза, това така ще разбие българската икономика и социални защитни мрежи, че протестиращите днес ще понесат основните щети от катастрофата. След определен срок политическата криза ще предизвика икономическа, финансова и банкова криза в страната. Убеден съм, че протестиращите усещат тези опасности. Усещат, че трябва да се спасява не енергетиката, БДЖ, пенсиите, и ББ от убийство в ареста. Трябва да се спасява българското общество и държава.

 

Това Иван Костов го казва преди повече от пет години, когато се оттегля от политиката. Валидно е и днес, струва ми се.

Simplicissima
снимка на Simplicissima
Уха!?
Simplicissima
снимка на Simplicissima

"Това, което се вижда за конкретният протест е, че зад него стоят в "единен фронт" и БСП и ДСБ, и Христо Иванов, и Слави Трифонов. Поне исканията са преписани от "политическите" програми на последните."

======================

Дръжки. Ама недлъжки.

 

От туй, че исканията на организаторите на протеста

са преписани от програмите на гореизброените,

изобщо, ама хич никак биля не следва, какво

зад протеста стоят жертвите на плагиата.

 

Логика называеться.

Но кога рупорите на мутромилиционерите са работели с логика?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×