facebook
twitter

Наблюдател

In memoriam

За СДС - или добро, или нищо!

Партиите са като хората. Мъртвите нямат проблеми, да му мислят живите
6138
In memoriam

След продължително боледуване на 29-годишна възраст почина бившата управляваща партия СДС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. СДС издъхна в дома на братовчедите Бойко и Цецо на пл. "България" 1, като до последно до леглото й стояха синовете на партията Румен и Владо. Роднините ще се погрижат за наследството, а синовете ще бъдат пратени да лекуват мъката си в Брюксел и Страсбург.

Последните години бяха трудни за СДС. Партията се разболя тежко от полифункционална политическа недостатъчност още в края на миналия век, след което започна да се люспи и цепи. Накрая остана без пари и без покрив над главата си. За последно се опитваше да се прехранва с лукарски трикове, но с много лош успех. Поклонение пред тялото на легендата няма да има. 

Сега предстои процес по заличаване на СДС от регистрите. Знаете - ГРАО, МРАО, регистър на политическите партии в Софийския градски съд - там партията все още се води жива и живееща на "Раковски" 134.  Ф. дело 1661. 

Само не ми казвайте:

 

"Ми, тя си беше умряла партия, бе"

 

Недейте, хора, имайте уважение към покойника. Или добро, или нищо. 

Така. Хубава партия беше СДС. Силна, могъща - въздухът трепереше, като минаваше Командира, структурите се гънеха по Шпонхоер-Карник, като се появеше Бисеров, мавзолеите падаха от втория поглед на Бакърджиев. По едно време 1% от българите членуваха в СДС-то - всеки виждаше, че това е правилното място за благоустрояване - нещо като ГЕРБ сега. 

Но, както се казва - "пръст си и в пръстта ще се върнеш". Нищо не е вечно. В края на краищата трябва да признаем, че "духът напусна тялото" на СДС много отдавна и краткото пребиваване на Мартин Димитров начело на СДС не бе доказателство за възкресяването на покойника.

Ако трезво преценим краткия, но бурен живот на СДС - и то в европейски контекст - трябва да признаем, че тази партия се задържа достатъчно дълго и беше напълно адекватна на времето си. Тя участва активно в прехода, а преждевременната й кончина се случи, защото не се помръдна напред, а остана там, в прехода - където се джафкахме за комунизъм и антикомунизъм, за ченгета и досиета, където беше тъмно и страшно. Там, където още се намира Иво Инджев например.

 

СДС се изчерпа доста отдавна

 

- с реституцията, приватизацията и евроориентацията ни. Когато постигна това, СДС легна да мре, щото не се сещаше, че може да има и други цели в този живот. На практика, след като си тръгна Петър Стоянов през 2007-а, нищо от онова СДС не остана - появиха се приходящи и неразпознаваеми фигури като Юруков, Кабаиванов, Лукарски, които имат сигурно един куп заслужаващи уважението ни лични качества, но за политически лидери на сериозна партия въобще и изобщо не стават. Това се видя с невъоръжено око. Липсата на мисъл, липсата на желание за сериозно участие в политическия живот толкова обезсмисли тази партия, че се стигна до всеизвестните изборни резултати и до факта, че тя бе изгонена като мръсно коте от квартирата си, където се настани не кой да е бачо ви Валери Симеонов. Което е толкова срамно за СДС, че партията трябваше да се самоубие още тогава. 

Накратко - след като СДС пристана на ГЕРБ в сряда, нещата просто си дойдоха на мястото. Партия така или иначе вече нямаше и бе редно последните хора в нея да спуснат завесата. Това, че ще получат даром мандат в Европарламента, няма никакво отношение нито към историята, нито към славното минало на партията. Това са си някакви лични бонуси.  

Засега СДС ще се води присъдружна партия на ГЕРБ. В тази новина не е странно клякането на СДС-то пред Борисов, нито е удивително, че Борисов се съгласява да гушне СДС-то - така той е прочел призива за дясно единство на председателя на ЕНП Жозеп Дол. Освен това

 

Борисов отдавна и доста системно поглъща СДС -

 

не един и двама седесари минаха на тъмната страна - Митов, Москов, Прошков, Гърневски..., а един от тях - Георги Марков, щял да води евролистата на ГЕРБ. Не знам, така се говори. И друго - вероятно са пълни спекулации подозренията, че заради отстъпените места в листата Борисов трябва да чака трусове в структурите на ГЕРБ. Това звучи несериозно - нищо лоша не чака Борисов от това, че е приласкал остатъците от СДС. От това може само да му заблести ореола на любим ръководител, пред който звяр и природа треперят.
Въпросът е какво става по-нататък с другите части на градската десница. Впечатляващо бе как останалата част от жълтопаветната десница посрещна новината - те бяха видимо доволни, с ясната нагласа да прилапат голяма част от остатъчните седесарски структури, в които по непотвърдени данни битуват цели 12 000 членове. Тези мераци трябва да се забравят - те са наивни. Няма такова нещо като "местещи се структури". А ако в СДС има все още реални членове, те никога не биха подкрепили Радан, Атанас, Христо или там който е актуален лидер...  
Съвсем спорна теза е, че отстъплението на СДС от това пространство ще улесни създаването на общ десен проект, който най-накрая да обедини хората, изповядващи сходни ценности. Ако това бе възможно, щеше да има отдавна наченки за неговото осъществяване. "Демократична България", която може да се брои за ход в тази посока, е трудно функционираща структура от няколко напълно самостоятелни партии. Спорно е дали тя ще излезе цяла след евроизборите, камо ли след местните. Тези хора не бива да мислят и за секунда за структурите на СДС, а за собствените си липсващи структури. 

За градската десница няма новини. Тя трябва да се обедини, или да умре като СДС в ПРОНО-то. Ако тя продължава да живурка така, както сега, ще се сбъднат предсказанията на ексминистър Илко Семерджиев: "Бившите "риформатори" ще се маргинализират окончателно, а маневрените им фенове ще се разтичат във всички посоки, от които замирише на власт".  

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Левче на глас им е малко? Хайде да го докажат

19.06.2019

Юлиана Бончева

1884 6
Една тъжна истина за България
Скандалът с картините е чисто криминална история

19.06.2019

Бойко Панов

1254 1

Коментари

Meto_ot_Interneto

Аз помня ранното СеДеСе - това на Берон, Дертлиев и "брадатите". Преди да го налазят натовчета и платени чужди прислужници. За мен друго СеДеСе няма.

Sine_metu

На рамото на СДС кацна птичето на дълбоко народния революционен порив.

А те му извиха шията и го изплюскаха

Sine_metu

Замислих се като каза кого от ранното СДС бих нарекъл светъл образ.

Сещам се само за един - Александър Каракачанов.

 

Sine_metu

Ако трезво преценим краткия, но бурен живот на СДС - и то в европейски контекст - трябва да признаем, че тази партия се задържа достатъчно дълго и беше напълно адекватна на времето си.

Ъхъ.

Ако под време разбираме 1945 година

Baskerville
снимка на Baskerville

Ако под време разбираме 1945 година

Така си е.Анахронизмът убива.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...ето нещо готино, дружно да се развеселим в съботния ден - корпулентният ОгМинчев търси лидер

 

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/03/21/3407707_...

 

Ех, какви времена бяха в сий форум преди 15-на години - как питахме за синята идея, търсехме я тук и там, нищо, нищичко.

Vitalin Nedelchev

 Абе все чакам някой  просто да даде в съпоставка политическата кариера на ония от СДС дето бяха вързани със службите, спямо политическата кариера на ония, дето не бяха... И все няма и няма кой да я направи тая съпоставка. То аз бих се опитал, ама сал един помня - Георги Марков, Дантеления конституционалист. Другите ги изпозабравих вече. И специално за посочения хич не знам - той типичен пример ли е или не е? Впрочем това е без значение. Кой е..л, е..л, Мара вече се ожени. 

Хумангоид

Вече не помня с какво ме отвратиха преди "първите демократични избори", но тогава не гласувах за тях. Че и нататък  пак.

Памфуций
снимка на Памфуций
braun100

Човек ако знае как е започнало всичко и ще му се изясни, защо въпреки добрите идеи и намерения нищо не се получи. Ако прочетете тук, ще разберете, че от самото начало са ги държали под пълен контрол и са били напълнени с „наши хора“: https://kiselec1.blogspot.com/2018/06/1.html

виждащ

От самото начало си бяха шайка малоумници и паветно-тълпотна сган, не могла да се реализира до тоя момент и хванала тренда.Единствената партия  която загуби  избори срещу бивша комунистическа такава в цяла Източна Европа.В продължение на години слушахме по всички телевизии тресящи се от дребнава злоба полу хора като нечутия поет и гладностачник Сугарев или видния оцелял от гладни стачки Сашо Йорданов.Водени от лъвчето Панделиева, която след няма 10 години неуспешно се опита да мигрира къч БСП , но талантите и се оказаха прекалено стари, изтъркани и вмирисани дори и за там.

Сега трябва пък да слушаме носталгични спомени за чистата идея и искра и прочие глупости.След като пукне тая жалка организация, пък ще я канонизират и пак ще се споменава с мъка и страдание, ах каква борба срещу комунизма беше, ах.

Умря както умира болно прасе в кланица, с пронизително квичене и омазана в собствените си изпуснатости.

Но тъй като бе болно и сееше зарази, нито останкитенще могат да се използват за нещо, нито родените от нея свинчета.Каквато идеята, такива и подръжниците, такава и съдбата и.Жалки та жалки

 

Sine_metu

Нед., 24/03/2019 - 06:14 (нов)

виждащ

чистата идея и искра

 

Имаше и чиста идея, и искра, имаше ги в народа. Не само сред привържениците на СДС, имаше ги в огромното му мнозинство. Народът практически бе единодушен в идеята си за политическа и икономическа свобода, искрата на народовластието пламтеше у всяка душа. Само две неща можеха да ги убият - избирателна система, която да увековечи статуквото на партийните диктатури и противопоставяне, разделяне, яростно насъскване на хората за унищожаване единството им в чистата идея и искрата.

За първото се погрижи мнозинството на БСП във ВНС, за второто СДС. Като, разбира се, грижливо запази и първото по- късно, когато можеше да го промени.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
СДС-то е нещо като конспиративните "кемикъл трейлс" (кондензационни следи по небето от преминали самолети) - хем го виждаш, хем го няма, а накрая се разсейва, обаче остават едни шибани съмнения...

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Не виждам в смъртта на СДС нещо положително за България. При все грешките и престъпленията им.

 

Сарказмът на Цеков е крайно непонятен за мен.

Гретел

Да, по-добре нищо. Какво СДС. Какво начално СДС с брадати, АлКаракакачанки, деца на партийци и други ДС сътрудници. Точно така конструирано, с вградени продажни хора, това тогавашно  СДС разочарова хората. Последствията да се разпада е било неминуемо, то така първоначално е било създадено, да разочарова хората, да ги отблъсне от синята идея. Сегашно СДС не съществува, никой не ги взема насериозно. Останала е само една абревиатура. Да се слеят с ГЕРБ двамата партийни членове на СДС и да изчезнат веднъж завинаги от политиката. Излишно правят калабалък и замърсяват и без това доста замърсеното полит. пространство.

 А за дясното в Бг, с такъв народ толкова дясно 1.5%. Една партия БКП раздробена на две-три партии винаги ще властва в нашата мила рОдина.

Sine_metu

Нед., 24/03/2019 - 13:57 (нов)

КуртиКенаров

Не виждам в смъртта на СДС нещо положително за България. При все грешките и престъпленията им.

 

Сарказмът на Цеков е крайно непонятен за мен.

 

Навярно защото не си живял в България през последните 30 години.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Не съм мърдал оттук, освен за някое обучение или екскурзия в чужбина.

 

Освободеното от СДС място бе заето от гербавите калинки. Което си е кофти замяна - тъпият не знае що е почивка. А има и още една кофти новина - БСП, поради твърдото си изпадане в опозиция, също губи експертите си. Ако дойде на власт някоя читава партия, не знам от къде ще намери читави хора за админситрацията.

Мошеник

След като агентпровокатора апарадчик Иван Костов & грабна юздите на СДС със съдействието и прякото наблюдение на контрааента Сава и я превърна в клиентелистка централа, или добро или нищо, както каза Петьо!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×