facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Великият национален план

2764
Снимка: Архив
Емил Хърсев

Над 1000 български села ще изчезнат през следващите 10 години, гласи поредната мрачна прогноза, огласена преди дни. Друга подобна, отпреди няколко месеца, очакваше поне 600 населени места в страната да останат ненаселени. Няма защо да се лъжем, тенденцията е очевидна - без значение дали над 100, или само по 60 села годишно ще отписваме. Едва ли е нужен и дълбок анализ колко точно вреди ще носи ден след ден за нацията и за икономиката прогресиращото обезлюдяване на страната. Има цяла икономическа наука - регионалната икономика, която се занимава с изучаване и оптимизиране на териториалното разпределение на стопанските дейности. Написани са десетки студии за

 

вредите от концентрацията

 

на населението и производството на една страна в един-два мегаполиса. Най-важният извод е, че с обезлюдяването на периферията намалява реалната икономическа територия и потенциалът на страната, самата концентрация поражда цял поменник от рискове. И затова почти всички модерни страни имат национални планове за деконцентрация, инвестират в програми за превръщане на пустини в годни за живот места. А у нас пред очите ни една от най-богатите и красиви земи на света се превръща в пустиняк. И ние всички

 

само хленчим, но нищо не правим,

 

за да противодействаме на разпада. Няма да стане с тъпите „европроекти“, които загробиха милиони в ефектни, но без мисъл вложения „за подобряване на жизнената среда“ – например като вдигнем стадион за хиляди зрители в село, където постоянно живеят стотина души. Нужен е наистина радикален и смислен национален план как да върнем живота на стотиците умиращи села. Е, понеже сме в Европа на съветите и чиновниците,

 

план вече са ни направили

 

нашите брюкселски ментори. От години търкалят проблема с обезлюдяващата периферия на Съюза. С две думи: идеята им е проблемът да се реши с инвестиции и преки плащания на нови заселници, които се съгласят да живеят там, където местните не щат. Това доказано не работи, само се хвърлят грешни пари. Плановете на бюрокрацията са из основи сбъркани. Желаното оживление

 

няма да стане (само) с пари,

 

нужни са идеи за жив и жизнен поминък, напуснатите села да станат отново нужни, икономически активни, а не пасивни консуматори на „преки плащания“. Този въпрос може да реши само бизнесът, не чиновниците. Обаче държавата трябва да приеме нужните закони, за да може бизнесът да върне на живот умиращите села. Голяма заблуда е, че бизнесът се интересува само от печалбите си. Убеден съм, че ако правителството приеме национален план за защита на изчезващите села и списък, по който отделни фирми и техни сдружения да кандидатстват за такива

 

концесии за стопанисване

 

на умиращи села, веднага ще се намерят поне 1000 фирми, които ще заявят интерес. Аз и сега знам десетина души, които „имат собствени“ села и ги поддържат за своя сметка – купуват и санират къщите, сами си поправят улиците. Една работеща фирма може да намери смисъл и полза от своя база и в най-затънтения чукар, която да ползва за срещи, семинари, резервен център за съхраняване на данни и документи – и за какво ли още не, включително да отглежда истински земеделски продукти, да вари ракия и компоти за собствена консумация. Или да дава къщи под наем на стари европейци, които биха се преселили в България, стига да имат условия за живот и сигурност. Но новото заселване и осмисляне на западащата периферия няма да стане масова и подредена практика без национален план и правила. Най-важно е да се уреди

 

статутът на напуснатата собственост

 

Макар селата, за които плачем, отдавна да са обезлюдени, не може никой просто така да влезе в дворовете, да разбие вратите, да санира къщите и да ги вземе в свое владение. Тази дейност е позволена само за онази паразитна част от населението, която без закон и ред завладява празни къщи – за да ги обере, оглозга и разкости. За да може обаче легална формация (фирма, консорциум, друго сдружение) да се грижи за напуснато село, трябва да има законно основание.

 

Трябва закон, който да каже:

 

общините имат право да определят села, махали и пр. за бедстващи и нуждаещи се от саниране. Собствениците имат срок до (примерно) година да представят в общината проект за саниране на техния имот с осигурени средства. Ако не сторят това, правото да санира имота и да го придобие като напусната собственост има ипотекарният кредитор. Ако не направи това, по искане на общината ипотеката се заличава поради явна липса на интерес, а правото да санира и владее имота получава общината. Тя може да прехвърли това право на концесионер, който да поеме санирането, поддръжката и владението. В срок до (например) три години собственикът на имот има право да плати на общината или концесионера направените разходи и да си върне владението. След този срок владелецът (общината или концесионерът) има право да придобие собствеността върху напуснатия имот. Това са

 

принципните проблеми,

 

които законът трябва да реши. Собствеността, владението, процедурите за възлагане на поддръжката, контрол, разумна защита на правата на собствениците, зарязали имота, но не загубили икономически интерес от собствеността и могат да я поддържат. Правата на кредиторите. Решете тези въпроси – и желаещи да върнат към живот умрелите и умиращи села ще се намерят, даже ще се конкурират. А ако държавата измисли и някои дребни, но много важни за новия български капиталист поощрения, националният план за оживление може да се превърне в истински удар. Например, ако онзи, който стопанисва обезлюдял град или село, получи някаква титла, защо не „княз“ или поне „старейшина“ на съответното място? Тълпи ще има, проекти ще валят и пари ще леят наши капиталисти (мнозина от тях с болезнен комплекс за малоценност) за правото в паспорта им да пише, примерно, „Иван Иванов, владетел на Долни баир“.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И лев не бих ви дал

15.06.2019

Петьо Цеков

6999 27
Върховенството на закона не е инструмент за справедливост
Лудият и пиян гений Едгар По е вдъхновявал и Смирненски

Коментари

Apolitichen

Голяма заблуда е, че бизнесът се интересува само от печалбите си.

Не знаех, че бизнесът се интресува от "струните" на Вселената и струните на човешката душевност. Колкото до интереса към чужди имоти (три милиона по отколешно "чугунено" умозрение на г-н Хърсев), то той е свързан единствено и само с печалбата, била тя и под формата на "отрицателна лихва" (по кредит), "отрицателна доходност" (от държавна субсидия) или "простата" счетоводна загуба.

protor

А тов. Хърсев кога ще си санира оная къща? Пусто око човешко, все към чуждото гледа.

S luncho6
снимка на S luncho6

Много е ясно всичко - закриват се селата, защото за какво са ни - всичко вече се внася отвън. Защо да се мъчат селяните да произвеждат? По-добре да си получават земеделските пенсии и да си купуват вносен лук.

KaraKoliu

 За да може обаче легална формация (фирма, консорциум, друго сдружение) да се грижи за напуснато село, трябва да има законно основание.

 

Трябва закон, който да каже:

 

общините имат право да определят села, махали и пр. за бедстващи и нуждаещи се от саниране. Собствениците имат срок до (примерно) година да представят в общината проект за саниране на техния имот с осигурени средства. Ако не сторят това, правото да санира имота и да го придобие като напусната собственост има ипотекарният кредитор. Ако не направи това, по искане на общината ипотеката се заличава поради явна липса на интерес, а правото да санира и владее имота получава общината. 

Не им върви на българските селяни. На всеки  30-40 години се появава някой, които иска да им експроприира и одържави имотите, за да може след това да ги приватизира и присвои. Не искат да видят давачите на тези идеи, че това което причинява обезлюдяването на българските села и ги унищожава, е всъщност  експроприацията на земята в края на 40-те години и насилственото превръщане на селяните от свободни земеделци в пролетарии, работещи за дребни стотинки собствените с ниви. Сега отново се предлага същото,  само че вече за къщите и дворовете на вече обезземлените селяни, уж като лекарство за проблемите, който предишната експроприация е причинила. Ако някой иска да притежава село или градче, за да си сади домати, или за да си прави фирмени събирания, или за да става княз, по-честно, и по капиталистически е, да си ги купи от собствениците. А не да призовава държавата да ги конфискува, което е чист комунизъм.

Шако

Тука е прав д-р Хърсев, че само бизнеса може да позакрепи селата тук-таме.

Обаче това със семинарите, птичките и тревичките е няква красива фантазия само. Да оставим това колко семинаристи и любители на птички и тревички, мармалади и лютеници ще оставят пари - да има и за местните и за бизнеса дето е инвестирал. Щот нали за бизнес си говорим, а не за нещо друго.

Някои, не всички райони могат да се спасят, защото буквално стоят на купове от кинти, многомилиардни дори, обаче си гласуват най-демократично на референдуми местни че искат да си изтлеят и се затрият.

Щом си желаят съдбата - нищо не може да се направи.

Демокрация е. 

GoDov

Емо е бил за гъби тоя уикенд ... Много добри гъби.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Нямам думи.

Демокрация, свободен пазар, свещена частна собственост, човешки права... всичко това е явно празен звук за хора, чиято професия е грабежът.

 

Забележително е, че така представеният план за пладнешки обир ще мине през парламент и дори конституционен съд като стой та гледай. Достатъчно е всекиму, който разпише и подпише съответния закон, да обещаят по едно село.

 

Задава се нашето светло бъдеще -- Средновековието, с пропуснатия в историята ни класически феодализъм.

 

ГЕРБ и патриотите имат подходящия психопрофил и практическата опитност, за да вдъхнат живот на идеята, за чийто хатър Хърсеву ще хързулнат дор до две села.

Johnny2965

Да. Някои исторически периоди не могат да се прескочат.

А колко по-прости са нещата - с един закон за пустещеещите земи, както в Унгария. 

Ако оставиш земите си необработваеми повече от две години, на третата ти идва данък от 10% от пазарната стойност на земята. Пък ти решаваш дали ще я обработваш, продаваш, или ще си плащаш този данък.

Памфуций
снимка на Памфуций

Аз не виждам проблем великият и предприемчив български бизнес да изкупи пустеещите къщи, села и земи от техните собственици. Не виждам и проблем държавата да прибере имоти на принципа на давност в период , примерно от 10 години, ако собствениците не упражяват добросъвестно владение. Не виждам и проблеми държавата да обложи пустеещите земи с данък, а и запустелите сгради - също, поради рискове за безопасност. 

 

Шако

Българския бизнес, хеле тая част от него дето обича да се маскира на масон, тамплиер, ротарианец, лайънс, владетел на нам си кво си нема кинти. Сичките тия маскари се правят на маймуни само и само да добарат некой пеш, некоя цица да цицат, службичка и паразитстват. Че баш шефа на пишман масоните им гръмна и изпотрепа сумати народ в онова село.

Къщата на Яворово насред София изтъргуваха и прекараха през дебелите си пъпчиви черва.

Това аз, Шакото ли требе да ви го казвам.

И що пък държават да го прибира имотеца на бабичките от чукарите? Кво ще го прави?

Да го даде на масоните да изпукат и него ли?

И сега си има закон и той си действа. Ако некой се грижи и работи некой имот 10г отива в съд с двама свидетели и си вади нотариален акт. Кво му е лошото.

Само, че народа се натиска да "работи" имоти в София по 200-300 квадрата и кешира.

Това вече е станало напаст и в общините софийски са вдигнали ръце от тях - адвокати с кошаревски свидетели и кой го мързи да си наглежда имота, има и такива, му го прибират.

И так а е право. Да имаш имот 10г и да не го погледнеш, да не се поинтересуваш, значик си хептен баламурник-

А, бе кви ги приказвам и аз - те има хора труповете от моргата на родата (в София е задръстено) не прибират да ги погребат, аз имотите им съм тръгнал да се коркам.

 

 

Елате ни вижте

Държавата не е обственик на имота ми, че да и плащам наем, т.е. данък.

И няма право да се разпорежда, или влиза в личната ми собственост, нито да ми казва какво да правя със тази моя собственост.  Ако искам, ще я оставя пустееща, ако искам, ще я продам, ако искам, ще я обработвам, или санирам.

Я, какво били намислили либералглобалистите!

Затова ли прогониха хората от селата?  За да им вземат и къщите?

Този път не шопите със сопите, а селяндурите на амбразурите ще получат.

 

За коренът на злото се замислих, и се сетих за стар, стар филм. „Дърво без корен„

Млади бяхме, не го разбрахме.

В  Ютуб  пишеш „Дърво без корен„ и  те залива всевъзможна чалгаджийска помия, а филмът липсва.

Що ли, що ли ?

 

 

whw

Хърсев завижда на циганите, че те можели да влизат и да вземат. Ноооо, той иска да бъде взето всичко.

Даже и комунстите не са мечтали за такива неща. Хем икономиката да им лично тяхна, хем и всичко останало да могат да вземат когато им се поиска.

И такива им дават достъп до всякакви медии...

Cixi 2

„Иван Иванов, владетел на Долни баир“  ще има ли правото на първа брачна нощ? А защо не приложим "Великият национален план" първо за къпалня "Република"  насред София? По-близо е, да не се хабим да ходим по селата и махалите.

Шако

То, хубу първа брачна нощ, ама требе да е с останалите по чукарите бабета.

То не е ясно и дали масон може и да свърши нещо по тая част, де.

Тия са такива плужеци, да се кланят, подчиняват и лазят пред "майсторите" си, че едва ли им идват подобни неща на акъла.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Както подобава на един велик зидар, г-н Хърсев все крои велики планове, само и единствено в обществена полза. Обаче докато ги развива, губи концентрация, придобитото от средата, в която се движи и която обслужва, надделява и тези планове завършват като схеми за нагъл грабеж и откровена далавера.

 

Може би заради това прокламираната цел и обявеният резултат нямат много общо помежду си. Хич дори.

 

Целта

 

Обаче държавата трябва да приеме нужните закони, за да може бизнесът да върне на живот умиращите села.

 

Резултатът

Една работеща фирма може да намери смисъл и полза от своя база и в най-затънтения чукар, която да ползва за срещи, семинари, резервен център за съхраняване на данни и документи – и за какво ли още не, включително да отглежда истински земеделски продукти, да вари ракия и компоти за собствена консумация.

 

Провеждането на корпоративни семинари или сбирки на масонски ложи в така санираните села няма нищо общо с тяхното съживяване и връщане към нормален живот.
 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

А пък тази идея не е нова, но е практически неосъществима

 

Или да дава къщи под наем на стари европейци, които биха се преселили в България, стига да имат условия за живот и сигурност.

 

Имаше навремето идея за заселване на един милион японски пенсионери, която, естествено, не стигна доникъде.

 

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&ar...

 

Щото освен къщи и земя, доста други неща са необходими (инфраструктура, ред, сигурност, медицински услуги, развлечения и пр.), които българската държава не може да осигури. То, ако тя можеше да ги осигури, нямаше да има чак толкова запустели села.

Sine_metu

Не му харесват еврокибуците на Хърсев и туй то! Така де, защо кибуци, като можем да спретнем нещо прогресивно, съвременно, феодално. Ние робовладелство ли градим или болшевик- капитализъм?

И колко е логично всичко! Мъкне данни бизнесът в резервните си центрове, бичи семинари, дамският състав разучава на кавали Великия! Национален! План! и вари компоти. Ред данни, ред буркани.

В антрактите –раздаване на слонове

 

А стотиците хиляди българи по ферми и поля на Запад ще чакат китайците да възстановят българското земеделие, та да се приберат.

И ще ги дочакат, немайте съмнение! Като са случили на български бизнес и държава, дето и за затиска на кисело зеле не стават.

Заиграчка
снимка на Заиграчка

?? Веселяк! Най ми хареса онази част от списъците с фирми..., както и идеята с титлите. Ама тя БПЦ вече пусна идеята с архонта, сега остава хубавците, които ще разработят  ВНП да я доразвият-може примерно да се работи върху жупан, боил, баян. Както и да потят по нощни доби за увеличаване населението по села и паланки

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

значи, човека плювна срещу Брюксел "на съветите", как само наливали пари и веднага по съветски се изказа:

 

Убеден съм, че ако правителството приеме национален план за защита на изчезващите села и списък, по който отделни фирми и техни сдружения да кандидатстват за такива

 

Човека ни предлага да национализираме пустеещите села и да ги раздаваме след това на "бизнесмени" (тука кавичките нарочно съм сложил). Моята хипотеза е, че Хърсев е писал това на три ракии (поне).

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×