facebook
twitter

Наблюдател

Странници в странни страни

Новините говорят за сериозна обществена лудост
3544
Pinterest
Шегичка с билборд на републиканците (GOP – Grand Old Party) в Колорадо - в надписа се появиха съветски символи. Добър пример за дебата за т.нар. влияние на Русия в американската политика.

Харесвам текстовете на един историк - казва се Фелипе Фернандес-Арместо. Англичанин е, името му е испанско, защото баща му е испанец. Защо ми харесва - защото успява с добре подбран пример да разкаже за цяла историческа епоха. Например, за да опише началото на края на Португалската империя, той преразказва писмото на група войници в гарнизон в Кабул. Те пишат до началниците в Лисабон. Обясняват просто, че храна нямат, оръжия нямат, най-близките португалци са на стотици километри, враговете наоколо са много, а и марихуаната привършвала. 
За да опише историята на най-богатия човек, живял някога на земята - император Манса Муса, който управлява през ХIV век териториите на днешните Мали и Мавритания, Фелипе просто описва пътуването му до Мека с 60 000 души и 12 хил. роби. Както и факта, че само заради даровете, които оставя в Кайро, предизвиква хиперинфлация в Египет. 
Защо говоря за Фелипе Фернандес-Арместо? Защото се сещам за десетки примери, които биха могли да характеризират епохата ни като напълно откачена. Светът твърдо е тръгнал на зле. Всички са изнервени, всички викат и веят знамена, никой не говори с факти. Не знам кога стана така - едни казват, че положението се е влошило рязко с идването на Тръмп, други винят Меркел и миграцията, а трети напомнят, че светът е в перманентен идеен конфликт от 60-те години на миналия век. 
Не знам. Просто всеки ден се сблъсквам със странни мисли и решения на странни хора в странни страни. Почти като по Хайнлайн прозвуча това, нали? 
Новините - тези малки увлекателни истории, са все по-странни, неразбираеми и загатват за обществена лудост. Там, където се случват, вероятно се възприемат по-нормално, с по-голяма търпимост, но отстрани са чист нонсенс.
Не крия - поводите за тези размисли са български. От известно време, например, някакви умни хора тук - най-вече тези, които имат безграничното самочувствие да дават акъл на Конституционния съд,  ми обясняват, че човечеството е еволюирало до такава степен, че са се появили нови полове... Напомням им, че официалната им теза е друга - появили са се нови "социални функции" на двата пола, но те копат ли, копат. Говоря им за тризомия, за синдрома на Клайнфелтер, които не са доказателство за нови полове, а за генетичен проблем, ама... Да, дебатът за ИК в България е кристален пример за обществена лудост. Приказките от рода: "КС разреши да се бият жените" и "Европа ще се напълни с гейове" доведоха до пълно профанизиране на темата. За такива новини говоря.
Но преди българските, нека ви дам няколко чужди примера. Могат да ви се сторят разхвърляни, но ако се вгледате внимателно в тях, ще видите общото - всички те са показателни, странни са за нас, говорят за обществена лудост, макар в съответните страни да се тълкуват по-спокойно. Във всички тези истории има информационен повод през последните 7 дни и всички те са свързани не просто с обществото, но и с апарата на съответната държава. 
Дали те характеризират епоха, или не - спорно е. Вероятно може да подскажете и по-добри примери в тази посока. 
Покрай други препратки за ренесанса на неонацизма по света в Щатите отново се дебатира историята на

едни маратонки - New Balance

Преди две години този бранд подкрепи Доналд Тръмп, обеща да не се мести в чужбина, разкритикува администрацията на Обама. Тогава доста хора скочиха като опарени, противниците на Тръмп започнаха демонстративно да изхвърлят и горят маратонките. Неонацисткият американски сайт The Daily Stormer (о, да, там си имат неонацистки сайтове) обяви маратонките за "официалните обувки на белия човек", та се наложи New Balance още по-официално да обяви, че обува всякакви крака, без значение на цвета им. Нещо разумно да виждате в цялата история? 
Тук се възмущаваме с право, разбира се, от продажбата на порцеланови чаши с лика на Хитлер, но в Италия тази седмица вътрешният министър

Матео Салвини отбеляза рождения ден на Мусолини

с цитат на Дучето - "Много врагове - много чест". 
Да останем в Европа. Върховният съд на Великобритания не разреши на 68-годишната Тини Оуенс да се разведе с 80-годишния си съпруг. Тя обяснява, че сключения през 1978 г. брак "не й носи радост", но съдът не смята това за мотив. Двамата не живеят заедно от 2015 и съдът ще ги разведе, но през 2020 г., когато са минали пет години без консумиране на брака. Такова им е семейното право на хората... 
Нормалност? Вижте и друга съдебна история - съдия от Върховния съд на Северна Каролина осъди жител на Тексас да заплати 8.8 млн. USD на мъж, с чиято съпруга тексасецът имал връзка... Франциско Хуизар III от Сан Антонио причинил на Кийт Кинг от Дърам отчуждение от привързаност, емоционален стрес и т.н. Прецакал му се и бизнесът - напуснал го служител - в случая съпругата му.


Да продължим с тема от Острова -

там толкова силно се опитват да обяснят колко е страшно положението в Солсбъри и околността, че забраниха да се носи ковчегът на покойната Дон Стърджис и опечалените да се доближават до тялото й, което бе кремирано в началото на седмицата. Това, че "Новичок" е бързодействащо бинарно съединение, явно вече не е важно. Но паника явно трябва да има. 
Лудостта около "Новичок" не се ограничава само във Великобритания - пътниците от експреса Вюрцбург - Франкфурт на Майн бяха евакуирани, защото в един от вагоните бдителен гражданин открил лабораторно стъкло. Полиция, пожарна, линейки.... Нищо не открили, експресът продължил без вагона, в който бил открит предмета.
Германия е истински рай за невероятни истории. През 2015 г., например, държавата призовава гражданите да помагат финансово на бежанците да им гарантират нормален старт на живота в Германия. Да съберат по 60 хил. евро на човек. Гражданите откликват. Пращат пари - за да могат бежанците да си купят билети, да си купят дрехи, да си купят храна и да дойдат от Турция до Германия. Събират се не малко дарения (единичните дарения по това време били до 10 000 евро). Сега държавата води тези дарители не просто за дарители, а за гаранти! И иска от 500 души да продължат с даренията, защото

като дадели пари, гарантирали за бежанците,

моля ви се.... Такъв закон бил приет през 2016 г. 
Да дойдем по-наблизо. В Гърция например, тече дебат, според който зад пожарите (най-тежките в Европа от началото на ХХ век) може да има политически мотив - в смисъл враговете на Ципрас да са запалили ливадите, за да има щети и той да излезе виновен за това. Трудно се разбира, но да, има такива "притеснения". Разбира се, има и предположение, че бедствието е бич божий - пряк резултат от концерт на Iron Maiden, на който бил изгорен кръст....
Русия също ражда удивителни истории. Онзи ден, докато се очакваха масови протести срещу пенсионната реформа - стотици руснаци се наредиха на огромна опашка... за евтина пица.
Комуналните служби в Самара пък показаха друга руска "нормалност" - направиха 3-тонна

пирамида с надпис: "Тук живее длъжник",

която поставят пред къщата на хората, които дължат пари за парно, ток или други подобни. Сега "РКС-Самара" намери начин да постави такива пирамиди и за живеещите в блокове - кран вдига олекотена пирамида и я държи на нивото на апартаментите. Два пъти дневно - сутрин и вечер...
Да оставим другите луди, но дребни новини. Тръмп написа след срещата с Юнкер: "Честно казано, ЕС, който се представя от Жан-Клод Юнкер, и САЩ, представени от вашия покорен слуга, се обичат". Те се обичат - може би затова се карат от време на време... Това ми се стори също толкова лудо, колкото прессъобщението за ишиаса на Юнкер. 
Шефът на британското външно министерство пък нарече жена си "японка", въпреки че тя е китайка. Лошото е, че каза това в Китай. Във Франция забраниха на децата да ходят със смартфони в училище, а в Италия отровиха овчарката Каос, която има статут на национален герой - спаси доста хора при земетресението в Аматриче през 2015 г.  


Да се върнем в родината

В понеделник администрацията на столичния район "Оборище" все още не бе наясно кой е собственикът на сградите от комплекса Царски конюшни, чийто покрив изгоря през нощта в събота срещу неделя. Нотариалните актове говорят едно, кадастърът - друго, абе, объркана работа. Тук държавата дава "временен" статут на паметник на културата само ако той изгори. Тук държавата решава да защити друг паметник на културата, след като той е разрушен.
Тук баща реши да остави сина си в приемната на Борисов с един сак багаж и с инструкции, в които е описано от какви специфични грижи се нуждае болният от полиомиелит Петър. 
Какви са изводите? Първо, светът полудява. Второ, хубаво е, докато критикувате България, да се огледате и наоколо. Нищо не започва и нищо не свършва в София. Трето, положението със страните е като с децата - "Малка страна - малки проблеми. Голяма страна - големи глупости". Четвърто, твърдението, че в България се извършват простотии, не е без основание. И пето - за всичко и навсякъде е виновна държавата - тя докарва до лудост масите. 

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1435 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

409 4

Коментари

Страници

Братя Стругацки

Просто всеки ден се сблъсквам със странни мисли и решения на странни хора в странни страни. Почти като по Хайнлайн прозвуча това, нали? 

 

Това само показва, че авторът не е чел въпросната творба на Р. Хайнлайн. За разлика от заглавието, което П. Ц. експлоатира, то самият текст е съвсем различен като идея. Бих казал, че е доста джендърски. ?

циникЪтхедонист

Стругацки, стана ми интересно, Вие какво джендърско видяхте в Хайнлайновото произведение. 

На мен лично автора ми е симпатичен

Намирам го за талантлив наблюдател, подобаващо надарен откъм то дар слово

ІYІ

И пето - за всичко и навсякъде е виновна държавата - тя докарва до лудост масите. 

 

Тъй ами. На секи несретник държавата му е крива...

Ogopogo

началото на края на Португалската империя, той преразказва писмото на група войници в гарнизон в Кабул. Те пишат до началниците в Лисабон.

 

Кога пък Афганистан е бил част от Португалия? Най-близките владения на същата в Азия са Гоа и Маскат и даже сдават Гоа чак през 60-те когато е окупирана от Индия с военна операция.

Sine_metu

Това не са новини, уважаеми Петьо.

Това са "микти- факти". Навремето още българската по онуй време телевизия имаше такова предаване - "Любопитни факти". Любимо на мало и голямо. Сестричката ми още не можеше да казва такива дълги думи и му викаше "микти- факти, микти- факт-и-и!"

 

Новина ще бъде некой български политик да се изправи и да каже:

"Лейдис енд джентлмен, другарки и другари!

Известно ли ви е, че средната заплата днес е 70% от тази при Тато (СОД - 920 днес, 276 - 1989, инфлация - 4,7 пъти; данните са официални)? Пенцията - 46% (тоже официални данни, на НОИ)? Жилищата на хората - от Татово време? Децата им - по чужбините; населението - с една трета по- малко, но пък с една трета по- старо? Че националните богатства на страната са собственост на чужденци, а външният дълг е нараснал 3 пъти? А?"

Па да попита на чист индоевропейски:

"И уот маст уи ду, нау? А?"

 

Е те това ще бъде новината на столетието

заместващ

Че това всички го знаят, защо трябва някой да излиза да го казва?

Щото тогава ще бъде новина?

А сега какво е?  Ежедневие?

заместващ

Хареса ми.

Във връзка с португалските войници в Афганистан, като част от Английско-индийската войска във Втората афгано-английска война, се натъквам в Google, на грандиозна работа, изършена за преправяне на историята на изстрадал Афганистан, от страна на сегашните окупатори.

Позната история, но все пак.....

Какво да кажем - „Бог да пази кралицата„

protor

Като толко нема с какво да запълните листа, турете некоя гола мацка барем.

Sine_metu

Съб., 04/08/2018 - 00:44 (нов)

заместващ

Че това всички го знаят, защо трябва някой да излиза да го казва?

Щото тогава ще бъде новина?

А сега какво е?  Ежедневие?

 

Няма никакво значение какво знаят "всички".

Говорим за новина.

 

Новината е преди всичко мнение, правото на което "не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността". Започвам с това, за да изключа многобройните мнения, които стават "новини", пренебрегвайки цитираната конституционна забрана. Не съм прокурор, за да ме занимава правоприлагането; изключвам въпросните по друго съображение - подобни "новини" са еднодневки.

Иначе казано - новината трябва да отразява значим обществен интерес. Дотук трябва да ти е ясно.

 

Опитай сега да се сетиш кои лица полагат ей тази тържествена клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

 

Ако си познал, помисли дали има нещо, изразяващо народните интереси повече от онова, което споменах, събери две и две и си отговори, подчертавам - на себе си, на мен можеш и да не отговаряш, ще бъде ли новина откритата, ясна и честна защита на интересите на народа?

 

 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Новините отдавна не са във вестниците. Интернет им остави коментари, анализи, интервюта. А и рубриката изрично е именувана Наблюдател.

заместващ

Синенце,

Или наивно бъркаш Република България с Народна Република България,

или неприкрито провокираш.

Кто излезе и каже някой си, който и да е той, - какво?

Ще впечатли някого?

На какво се надяваш?

Да изгоним сегашните, за да седнем  ние.

Достатъчно ясно и често  си си излагал платформата в този форум, за да сме наясно колко е читава.

Революции иди прави във „Фейсбук„ 

Sine_metu

Съб., 04/08/2018 - 11:28 (нов)

заместващ

Синенце,

Или наивно бъркаш Република България с Народна Република България,

или неприкрито провокираш.

Кто излезе и каже някой си, който и да е той, - какво?

Ще впечатли някого?

На какво се надяваш?

Да изгоним сегашните, за да седнем  ние.

Достатъчно ясно и често  си си излагал платформата в този форум, за да сме наясно колко е читава.

Революции иди прави във „Фейсбук„ 

 

Заместителченце,

"Платформата" ми е наистина пределно ясна:

Трийсетгодишната спирала на смъртта - демографска катастрофа, гаражна разпродажба на национални богатства, бедност, чудовищно и растящо неравенство, разпад на обществото -  в която се върти народът ни, е достигнала точката, след която няма връщане. Утре няма да има кой да те лекува, да го кажа простичко като за тебе.

Единственият начин да се спасим е първо да си кажем кривиците, па после да се обединим и да почнем да поправяме. Заедно.

 

И сегашните, и вчерашните, и утрешните, и къде седите, и къде се мъчите да седнете, и "революциите" ви, и боричканията ви, и "кой си", и "някой си", и всичките ви миши грижи, ме интересуват колкото ланския сняг.

Когато казвам заедно, имам предвид заедно, а не смътните ти представи. Когато казвам най- сетне да започне да се изпълнява прогласеният от Конституцията стремеж към социална държава, имам предвид конкретно виждане за нея, което съм съобщил пределно ясно.

Капиш? бегай да играеш.

 

П.С. Ама наистина бегай. Нали ти казах да не ми отговаряш :)

заместващ

И кой е платил тези книшки, с които ти е пълна главицата?

Кой плаща на преподавателите, за да ти ги преподадат?

Кой плаща и на теб?

Не е ли същият този, който разори България?

На коя точно Конституция се позоваваш?

Антинародната? Тази, която закрепи властта на частната собственост?

И колко струва тя, и кого обслужва?

Продаваш демаготия, и дано да ти плащат, поне за хляб.

Социална държава?

Социална държава имаше в ЕС, от 92 година, и фалира,  провали се.

Но защо твоят ментор не я приложи в България за тези трийсет години, па сега ни пласира вкиснала манджа? 

Загрижил се е за благоденствието на хората, или вие кученцата му ,се загрижихте, че ви се изплъзва кокалчето?

Големи думи, големи призиви, но без база.

Комикс и икономикс голяма разлика нямат, та  ... казваш, е дошло времето на микимаусите?

Успех!

Неверния Тома
Пък аз (за пореден път) се мъча да отгатна кой е авторът на този материал. Някои се сетили че е "Петьо", не знам как. От малък са ме учили да си избирам книгите според автора, пък после по заглавието.
bobongo
снимка на bobongo

Историята за гарантите на мигрантите в Германия не зная на какви данни се основава (авторът "бил чул"), но не спирам да се питам кога ще се проумее, че нито Германия, нито останалите "страни на началниците" са толкова тъпи, че да работят срещу себе си. Тегленето на чертата в Германия показва, че един мигрант внася в бюджета средно доста повече пари, отколкото държавата е похарчила за него. 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Съб., 04/08/2018 - 13:01 (нов)

Неверния Тома

Пък аз (за пореден път) се мъча да отгатна кой е авторът на този материал. Някои се сетили че е "Петьо", не знам как.

Уместна забележка. След като целият материал от вестника се помества като първо мнение във форума, едва ли ще е проблем да се добави и името на автора му.

bobongo
снимка на bobongo

Статията във вестника си има автор.

Sine_metu

Майндърбайндър чете отзад- напред и през ред.

Не се коркай, до утре ще стигне и до автора :)

 

П.С. Неверния Тома го е прочел, ама па нали не верва

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Работата не иска логика, а да държиш сапа на мотиката инак логогиката казва че ще продължим да я настъпваме.

Sine_metu

Работата ми е ясна. Така е. Естествено, говорим само за законни начини на действие.

Ако си спомняш обаче, само един колега - ПлесНик, изяви желание да помогне. От 28 000 индивидуални прочита на темата. 27 999 кибика.

Неколко възражения и 1 (словом един) желаещ да свърши нещо.

С 4 ръце нема да стане нищо.

Може би, чрез вече съществуваща организация?

 

 

dimdum

Sine и заместващ - един съвет: в текст добавяйте на кого под отговор отговаряте, иначе се получават конфузии и излишни колизии

?
Винету Вождов

***

маргаритка2

Относно чашите, редно е да отбележим, че първата уникална чаша за вино за представителни цели, тържества и годишнини, е била притежание на хан Крум и не е била от стъкло.

 

За мен е голяма загадка как питието не се е изливало и що за бактерии е имало по ръбовете му, но историята мълчи...

 

Историята на бабата и дядото, който не ще "да й носи радост" намирам за потресаваща! 

маргаритка2

А относно тезата на Sine, малкото желаещи за законни действия не говорят за увеличаване желаещите за незаконни.

Голяма мистерия е как би изглеждала революция в консуматорско обшество.

Че и нееднородно в глобален смисъл.

Ето ние вече се върнахме във феодализма и бодро крачим към робовладелството. Теоретично би трябвало да сме много добри във футбола, който е съвременната форма на гладиаторските борби, а такова нещо не се забелязва.

анастаси сиров

Липсва ми "Картаген трябва да бъде разрушен".Любов необяснима.

slm4o

Винету Вождов ... да не забравим и руските попове обучаващи се да стрелят. Сигурен съм, че пистолетите са били надлежно осветени съвсем по славянско-православно-путинско-трето-римски начин..."

-------------------

Не бива да забравяме свободното обучение по стрелба  в Русия, Израел, Швейцария и САЩ!

 

Mного коментирахме за оръжието в ръцете на гражданите .. 

Опасно ли е, за обществото, ако народът (вкл. и свещенослужителите на различните религии) са въоръжени или напротив?

Статистиките са недвусмислени:

 

"..  резултат на това на всеки 100 души в страната има 45 огнестрелни оръжия частна собственост или почти едно на двама души. Едновременно с това, Швейцария има пренебрежимо малък брой убийства – едва 0,7 на 100 000 души в сравнение с 1,2 във Великобритания (която се слави със стриктиния си режим по отношение на огнестрелните оръжия). Обратно – в „разоръжени“ страни като Бразилия (8 оръжия на 100 души) и Русия (9 оръжия на 100 души) броят на убийствата е значително по-голям – съотвено 21,8 и 10,2. Международният опит очевидно сочи, че въоръженото население по-скоро се свързва с липса на престъпност, отколкото с избуяването ѝ... "

 

Лично АЗ бях и съм на мнение, че САМО с Истанбулска Конвенция , чиито текст да е закован на входната врата, жената не може да бъде защитена , трябва и оръжие .. давал съм и пример:

 

Тинка Хаджиспасова беше нападната и ограбена на 31 декември в три часа сутринта. Иван Христов-Ушко, който преди десет дни е излязъл от затвора в Бобов дол за кражба, с мотика разбил металната входна врата на къщата на починалата. Тя се отбранявала, като хвърляла саксии от прозореца, надявала се така да го спре, но не успяла.

 

Та никой не бива да пречи на хората (включително и на поповете) , да имат възможност да се отбраняват и да са обучени да боравят с пистолети , така мисля!

 

Израел, Швейцария ...ни дават подходящ пример!

 

Sine_metu

Нед., 05/08/2018 - 09:10 (нов)

маргаритка2

А относно тезата на Sine, малкото желаещи за законни действия не говорят за увеличаване желаещите за незаконни.

Голяма мистерия е как би изглеждала революция в консуматорско обшество.

 

Първото не го разбрах. Освен като сложен начин да кажеш, че обществото ни е неспособно на усилие за промяна. Жабките са сварени, време е да се мие казана.

 

Досежно второто: в обозримо бъдеще революция е невъзможна в което и да е общество. А лично аз съм убеден противник на революциите като метод.

маргаритка2

Моя грешка е, едно не в повече...

Според мен се увеличават желаещите за незаконни действия, нещо като неоанархисти.

 

Революция няма да е скоро. В крайна сметка т.нар. преход е революция, смяна на собственистта на средствата за производство. Т.е още сме в нея, та да идва следваща....Аз също съм противник на този метод, но кой ли ни пита..

Sine_metu

Нед., 05/08/2018 - 11:35 (нов)

маргаритка2

Моя грешка е, едно не в повече...

Според мен се увеличават желаещите за незаконни действия, нещо като неоанархисти.

 

Революция няма да е скоро. В крайна сметка т.нар. преход е революция, смяна на собственистта на средствата за производство. Т.е още сме в нея, та да идва следваща....Аз също съм противник на този метод, но кой ли ни пита.

 

Невъзможността да променяме държавата, тоест да станем някога демократична страна,  е заложена още в Конституцията - чл. 12 (2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

 

Сравни с руската Статья 32. 1. Граждане Российской Федерации имеют право участвовать в управлении делами государства как непосредственно, так и через своих представителей.

Правата на човека да участва в политиката са защитени даже в далеч по- недемократичните от Русия страни като Франция и Германия - накратко, чрез всевъзможни съвети и други обществени организации.

А у нас - партокрация. Само дето монополът вече не е единствено у БКП

маргаритка2

Партокрация, и то агресивна.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш