facebook
twitter

Наблюдател

Интервю

Смяната на касовите апарати и софтуера става напълно непрозрачно

НАП налага свръхрегулация за изрядните фирми, но черният бизнес ще остане незасегнат, смята Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуера
4336
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Ясен Танев е експерт по фискална и дигитална сигурност. Управител е на фирмата "Зукети България" и учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Основател е и на платформата за сигурност в интернет safer.bg.
 

- Господин Танев, НАП уверява, че има достатъчно време търговците да спазят срока 1 април за подмяна на софтуера за управление на продажбите си и свързаните с тях фискални устройства. Вие, производителите на този софтуер, обаче сте притеснени, че това е трудно постижимо в този срок. Защо?

- Ясно е, че трябва да се завиши фискалният контрол, защото съществува черен бизнес, който укрива данъци и плаща заплати на черно. Няма човек, който се занимава с реален бизнес, който да не смята, че трябва да се направят промени. Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер подкрепяме инициативата. Къде обаче са притесненията ни и защо процесите не се случват толкова леко, колко всички очакваме? Материята в Наредба 18 за фискалните устройства е изключително сложна и разбираема само за специалисти, които са отделили седмици, за да влязат в детайли. И те установяват, че ако трябва да се изпълни перфектно наредбата, системите на търговците не биха могли да работят адекватно, не биха били модерни системи за управление на продажбите заради многото ограничения - например да не могат да се променят данни или да се извършват модификации, както и начин, по който трябва да се съхраняват и архивират данните. Ако обаче си затворят очите и приемат, че законодателят е имал предвид да приложи по-широка интерпретация, то разработчиците на софтуера изпадат в риск да не изпълнят текстовете от наредбата и да декларират софтуер, който впоследствие може да бъде дерегистриран. Важно е да изясним: тук няма одобрение на софтуера от страна на НАП, а само деклариране, че системата отговаря на изискванията - нещо, с което много се спекулира.

Колкото по-сериозен е бизнесът на една компания, толкова по-сложен е софтуерът и разходите за въвеждане на модификациите са по-високи. По-продължително е и времето за изпълнение. Освен това говорим за бизнес единици, които невинаги са българска собственост, а част от международни компании. При тях бюджетирането е в края на годината, което означава, че и разходите се правят през следващата година, а не в такива къси периоди, които поставя НАП. Има сериозно разминаване между бизнес реалността и въведените в наредбата срокове. Бизнесът е в дълбок стрес в момента. Ние, софтуерните компании, ще разработим продуктите, ще определим цената, но ако клиентите ни не могат да я платят, ще се откажат от ползването на системите ни. Което означава бизнесът им да пострада директно. В определена степен това може да изглежда като изнудване от наша страна. Ние обаче имаме добри отношения с клиентите си и отлично разбираме, че ако те не се развиват модерно, то тогава софтуерната индустрия няма да има с кого да работи тук. 
Средните по големина компании имат по-голяма свобода. Първо, защото производителите на софтуер, които предлагат среден клас решения, са повече. И второ, бизнес процесите на една средна фирма не са много сложни - тя има места за продажби, където се чукат касови бележки. Там разходите са за обновяване на касовите места и те са планируеми. Но все пак времето за въвеждане и обучение на персонала не може да се съкрати под три месеца.
Ако търговецът е малък, той най-вероятно ще се откаже от софтуер за управление на търговски обекти и ще си купи само нов касов апарат. И може да си каже: "Не искам да си съсипвам живота, не искам да пазя архиви 11 години, не искам да ми затворят заведението за това, че нещо съм объркал и в софтуера не съм вкарал някаква ставка. Хвърлям компютъра, давам на сервитьорите едни халваджийски тефтери, те ще пишат на ръка и ще чукат на касата и - пей и живей". Така че малкият бизнес най-вероятно ще се върне 10 години назад технологично, защото няма да иска да рискува.
Що се отнася до черния бизнес, който досега не е маркирал продажбите, ще продължи да прави същото. Така че наредбата няма да закачи онези, които се опитваме да хванем. Да, те ще си купят един нов касов апарат, но ще си пишат на ръка и ще си взимат парите в брой и ще си ги тъпчат по джобовете. Това е реалната ситуация. Затова бизнесът се притеснява.

- Близо 150 000 фискални устройства трябва да се подменят. Ще успеят ли производителите им да осигуряват достатъчно на пазара до края на март?

- В момента се натъкваме на следния проблем, който също спъва бизнеса да изпълни наредбата. Тъй като всяка система за управление на търговската дейност трябва да работи с фискални устройства, ние искаме да предложим на нашите клиенти избор. От началото на януари на пазара се появиха първите 10 модела, но само за 3 - 4 от тях има обявени търговски цени. Как тогава бизнесът да прецени какви ще са му разходите? Цената на един фискален принтер е 500 - 600 лв., а не 150 - 200 лв.

- Защо производителите на фискални устройства не обявяват цени?

- Чакат да видят как ще тръгне пазара. Дебнат се. Има ги, обаче като питате каква е цената, не ви казват. И ние, софтуерните компании, не можем да започнем да внедряваме в продуктите ни фискални устройства и да ги препоръчваме на клиентите ни, като не знаем цените на всички производители в България. В момента няма конкурентна, прозрачна среда. В България има 5 големи производителя и смятаме, че е правилно всички да обявят цени, за да може ние и нашите клиенти да изберем правилно и да договорим търговски условия. Защото, когато се закупуват 100 - 200 устройства, разлика от 100 лв. за устройство прави сериозен бюджет от 20 000 лв. И когато търговецът не може да вземе решение какво да купи, тогава софтуерната компания също изчаква. Ние до момента използвахме 30 модела фискални устройства. Най-вероятно след промяната ще поддържаме не повече от 10. Т.е. ще ограничим избора на клиентите ни с три пъти по-малко устройства. 

- Което означава това, че ще се вдигнат цените?

- Българският пазар е странен. Може да се окаже, че устройството, което купите сега, след три месеца да е два пъти по-евтино. Тази липса на прозрачна среда - да направиш информиран и разумен ход, е причина да изоставаме от графика за изпълнение на наредбата - и производителите на фискални устройства, и производителите на софтуер, и ползвателите на софтуер, и персоналът, който трябва да се научи да работи.

- Казвате, че се спекулира с това, че новите софтуерни системи за управление на продажбите трябва да се одобряват.

- Да, появиха се странни казуси, примери на нелоялна конкуренция. Започва да се говори, че НАП сертифицира и одобрява софтуерите. Има компании, които произвеждат софтуерни продукти в масовия нискобюджетен сектор, които пускат реклами с печат "одобрено от НАП". КЗК би трябвало да се самосезира за предоставяне на невярна информация. В наредба 18 става въпрос единствено за регистриране на софтуера пред НАП. Т.е. НАП вярва, че софтуерните компании ще изпълнят наредбата правилно. Но когато някой започне да внушава, че само неговите продукти са "одобрени" от НАП, че неговите софтуери са от първите 5 пуснати още на 5 декември, нищо че фискалните устройства, с които работят, не са минали още през Института по метрология, това е нелоялна търговска практика. Отговорните компании, които се борят за здрав бизнес климат, никога няма да си позволят такива грешни послания.

- А къде според вас греши държавата в тази кампания?

- НАП идентифицира правилно част от рисковите фактори, които влияят за укриване на обороти и плащане на ДДС в търговски обекти за продажба на стоки и услуги - ресторанти, заведения, магазини. Правилно е, че въвеждат обществен контрол с QR кодовете върху касовите бележки. Хубаво е, че ще се поправят грешките в старите фискални устройства, защото имаше такива, които с месеци не изпращаха отчети. Нормално е сервизната дейност да е регулирана и да е ясно кой пипа фискалното устройство. Но идеята да се  наложи микромениджмънт, да се влезе в дефиниране на безкрайно малки детайли от процесите по управление на продажбите, е погрешна. Защото, за разлика от сектора на масовата продажба на стоки и услуги, тези микрорегулации не са приложими за останалите бизнеси. Под една шапка не може да сложите хотели, ресторанти, автобуси, лекарски кабинети, автосервизи, фабрики за производство, всички, които продават и приемат плащания различни от банковите - в брой, с банкови карти, ваучери. Не може чрез микромениджмънт да се постигат макроцели, каквото е изсветляването на бизнеса. Точно тази свръхрегулация и неразбирането, че не става въпрос само за подмяна на касови апарати, а за смяна на бизнес процеси, е притеснителното.

- Казвате, че се налага свръхрегулация? Как е в другите страни?

- Ние изпълняваме имплементация на фискални операции в над 15 държави. Някои държави са с по-лоша регулация, но не трябва да се сравняваме с тях. Повечето са с по-добри практики. Чехия, Словения, Хърватска, Словакия имат много модерни системи, адекватни на тези в Швеция и Австрия, където всяка продажба се подписва в момента, в който се извършва, съхранява се в електронни журнали и се изпраща в НАП в реално време през възможните канали, без да се налага да се купуват допълнителни фискални устройства. Не искам да кажа, че касовият апарат трябва да умре. Трябва да има възможности за избор, защото не всички ще побегнат към онлайн фискализация. Много е важно обаче малкият бизнес да не се върне към писането на ръка и само към касовите апарати, защото почерняването е само на една крачка.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

341 4
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

125 3

Коментари

BASS

 Материята в Наредба 18 за фискалните устройства е изключително сложна и разбираема само за специалисти, които са отделили седмици, за да влязат в детайли. И те установяват, че ако трябва да се изпълни перфектно наредбата, системите на търговците не биха могли да работят адекватно, не биха били модерни системи за управление на продажбите заради многото ограничения - например да не могат да се променят данни или да се извършват модификации, както и начин, по който трябва да се съхраняват и архивират данните.

аха, трудно става от продажба за 100 000 да махнем една-две нули, баси и държавата, ограничава честния частник. кво да му четеш надолу?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

.... изглежда като изнудване  .......

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 трябва да бъде отменена.
Тя Е изнудване. Онлайн магазинче с две полички няма надежда.

 

Безумно е изискването сайта на онлайн магазинчето да е свързан с касов апарат.
Касов апарат - онлайн. А да видим как и кой ще му гарантира сигурността!

 

Всяко малко и средно предприятие, пожелало да е ефективно, е закупило и използва софтуер за управление на продажбите. Сега трябва да го изхвърли и да се абонира за нов (от някоя от 5 те) за да плаща безспир.

 

 

генек

За каква яснота говорите? Кой краде посред бял ден - освен изключително наглите джебчии и държавата?

-----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

zemuna84

Клета майка България !

 

Вестник Сега и четатели на сайта,

Този от снимката е един от най-големите крадци и мошенници в страната , защото :

 

1. Фирмата му (ринити софт се занимава изключително с нелегална продажба на краден софтуер ( тук негови служители са го описали подробно - https://bgrabotodatel.com/company/18686 ).

 

2. Дълги години бизнеса му е бил всъщност да крие продажбите ( и оправя фискалните памети) на мутрите държащи нощни заведения в София и други сиви бизнеси. Т.е. заради такива балкански тарикати като него сега НАП въвежда рестрикции за всички ни.

 

3. Самата Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер събира няколко фирмички който имат същия бизнес - т.е. да укриват оборотите си от НАП. Фирми който уважават себе си не биха се включили там ( например Мистрал напуснаха това сборище на вещици ). Тази асоциация има нулев авторитет и тежест пред ИТ бранша и държавата.

 

... Клета майка България !!

 

vseto

 

Невероятно точен анализ на ситуацията. Радвам се, че започна да се говори по темата. Радвам се, че има и такива умни хора, които да обяснят проблема по този начин. До момента предимно се дискутира как и какво да се направи, за да се изпълнят условията заложени в Н-18, което ми се струва малко странно при положение, че всеки би могъл лесно да осъзнае фундаменталния проблем на създалата се ситуация. Досега вероятно целенасочено и завоалирано се говореше за наредбата и промените с касовите апарати. Очевидно някой може да се е притеснявал от по-детайлно вникване в последствията за бизнеса, която и без това е много утежнена и несигурна. На мен ми се струва странно и това, че срокът 1 април съвпада с „Брекзит“, което значи, че медийно проблемът ще бъде заглушен в зародиш.

 

Бих добавил още един съществен проблем. Търговците, които ще ползват софтуер и касов апарат трябва да съобразяват и това конкретният софтуер с кои точно фискални устройства е предвиден да работи. Тоест ще се избира комбинация софтуер+тип касов апарат, а не просто някакъв софтуер и някакъв касов апарат. Възможно е да се стигне до повторно закупуване на нови касови апарати, за да се свържат със софтуера. Другият вариант е да се изисква от софтуерната фирма да направи връзка между вече закупените касови апарати. И в двата случая това ще натовари бюджета на фирмите. Ако случайно софтуерът, който се използва, по някаква причина се премахне от списъка на НАП (по тяхна преценка), процедурата по избор на софтуер и касови апарати започва отново. Все едно става дума за покупка на краставици от пазара. Ако някоя е крива, отиваш и си взимаш права.

 

Видно е, че тази мярка няма да доведе до никакъв резултат. Трябва да си абсолютен дилетант в представата за това какво представлява, как се разработва и за какво се създава софтуерен продукт, за да решиш, че подобен род регулация ще доведе до резултат. Резултатът в случая ще е това, че бизнесът, който работи на светло ще бъде натоварен, изтормозен и глобяван, а сивият бизнес ще си остане в същите размери. Няма друга държава, в която някой да диктува правилата за създаване на софтуерни продукти за търговските фирми по подобен начин, защото това е интелектуална собственост и творчески процес. Този процес не е зловреден. Голяма част от софтуерните фирми ще се откажат от разработените с години системи, защото не си заслужава да са постоянно под стрес за това как и по какъв начин ще се изтълкува някаква функционалност в софтуера им, така че да бъдат премахнати от великите списъци в НАП. Освен това ще получат и солидна глоба за положения труд. Тези които са сътворили тази регулация не могат да си представят каква цензура налагат. Също това е поредна мярка, която ще доведе до монопол на пазара на софтуерните продукти и нарушаване на свободния пазар между страни от ЕС. Има различни подходи, когато трябва да се реши даден проблем. Ако ги разделим на интелигентни и силови, може да прецените сами този подход какъв е.

 

Най-интересното е, че хората ужасно се страхуват да се възмутят и да протестират, а се опитват да се консултират с палачите, които ще им сложат въжето. Консултират се за това как и какво да направят, за да може да изпълнят безумните регулации. Това е ужасно и е в противовес с демократичната идеологията и с всички свободни пазарни принципи. Създава се една тежко болна среда за бизнеса, която външно е добре напудрена, но отвътре е гнила. Йезуитски се обяснява как това е за благото на данъчната и фискалната политика, която ще подобри благосъстоянието на българите. Истината е, че авторитарно някой налага собственото си глупаво мнение и всички ние трябва да се съгласим и примирим с глупостта, която свети като слънце на жълтите павета. Заради шепа тарикати, които укриват данъци защо трябва да страда целият бизнес при това с такива тежки регулации? Абсолютно казармен подход. Когато един се провини страдат всички заради него, а той гледа сеира.

 

Lyubomir Kovachki

Името ми е Любомир Ковачки и съм управител на фирма Мистрал софтуер. Вероятно трябваше да потърся официален отговор от издателите на статията, но времето ни е твърде оскъдно и ще отговоря тук. Нашата фирма е една от тези, чиито продукти са в списъка на „одобрените“ в портала на НАП. Продуктите ни са публикувани там съответно на 19.12.2018 г. и на 08.01.2019 г. Да, признавам, на нашия сайт сме поставили с рекламна цел надпис „Одобрен по наредба Н-18“. Нека обаче поясня за колегите, които още не са подали документи за така наречената в статията “регистрация“ какво означава това.

 

В наредбата има множество изисквания към производителите и разпространители (вносители) на софтуерни продукти от типа СУПТО. Най-грубо казано минимумът от подадени документи включва подробна документация на продукта, подробно описание на базата данни и инструмент с отворен код за достъп до базата данни. Извън това се декларира съответствие на подадената версия с около пет страници с изисквания към софтуерните продукти. Няма изискване на наредбата за поддържане на минимум брой модели фискални устройства, така че в първия момент, в който ние сме преценили, че продуктите ни поддържат поне едно от новите устройства и спазват изискванията на наредбата сме подали искането си за регистрация. Въпреки повече от тримесечния труд, който бяхме положили по адаптиране на продуктите и подготовка на документацията и двата ни продукта бяха върнати със забележки. След отстраняването на забележките бяха одобрени в кратък срок. Пиша това, за да стане ясно, че режимът не е просто регистрационен. Цялата подавана документация се чете в детайли и забележките, с които се връща са конкретни.

 

За да не бъдат заблудени фирмите, на които предстои подаване на документи бих заключил, че процедурата е такава: декларира се съответствие и се подават списък с документи за регистрация, които се разглеждат и одобряват от НАП. Работата по отговаряне на изискванията на наредбата е много както в частта с адаптацията на софтуерните продукти, така и с подаваната документация. Нямам опит относно промени по версиите и подаването им за одобрение, но доколкото зная режимът на одобрение ще бъде относително облекчен, като ще се подават само промените от последната регистрирана версия.

 

По отношение на коментар №5 държа да поясня, че никой от фирмата ни няма общо с написаното. Уважавам колегите от въпросната асоциация. Причините за оттеглянето ни са различни от описаните във въпросния коментар.

zemuna84

Уважаеми г-н Ковачки ( от коментар №7),

 

Преди да наричате сборището от фирмички за фискални манипулации 'колеги' и да изразявате 'уважението' си към тяхното дело, моля прегледайте публичния запис на националната им пресконференция от вчерашния ден тук : http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_h9pdmvmc?fbcli...


Обърнете особенно внимание на 21-ра  и 28-та минута от видеозаписа. Там 'бизнес партньорите' на асоциацията открито завяват че масово ще влязат в сивия сектор след 01.04 и се обявяват ПУБЛИЧНО СРЕЩУ ПРАВОТО НА НАП ДА САНКЦИОНИРАТ ЗАВЕДЕНИЯ И ПРЕВОЗВАЧИ В СЛУЧАЙ ЧЕ СЕРВИТЬОРИ ИЛИ ШОФЬОРИ НЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БОНОВЕ НА КЛИЕНТИ


Ако Вие г-н Ковачки след тези техни заявления все пак припознавате в асоциацията своите бизнес партньори и продължавате да изпитвате уважение към тях и техните искания, то би било по-морално да си пуснете заявление за прекратяване на 'одобрения' ви от НАП софтуер. Никоя от тези анти-фискални фирмички няма успешна регистрация на СУПТО в НАП и голяма част от тях няма и да имат такава (даже и да искат) , защото както правилно описахте процедурата не е формална и НАП справедливо задават много неудобни за тези махленски бандитчета въпроси!


В средата на миналото лято държавните структури разбраха кой и защо стои зад тази 'асоциация' ( всъщност нескопосан балкански АНТИ-НАП синдикат ) и спряха да им обръщат внимание. Сега Ясен Танев и компания ще събира на протест пред НАП ‚програмисти‘, сервитьори и бакшиши ( на 18.02). Вие и колегите ви от Мистрал е добре по отрано да се определите от коя страна на протеста ще сте  - редом с бакшишите и сервитьорите или зад ‚одобрения‘ ви от НАП софтуер. По средата не става  :) 
 

mekongdelta

Ъ... Току-що разбрах, че г-н Ковачки от Мистрал, пуснал още декември неговия софтуер за регистрация... ЗАЩО? Ами защото в момента поддържал със сигурност един модел ново устройство!!! И на КОЙ производител? Миии... на ДАТЕКС! Колеги, ама вие в някакъв розов свят ли живеете, не знаете ли защо през 5 години (а и така ще продължава!!!) в България се сменят ФУ-та? Всичко може да става все по и по-технологично, в България става все по-по-обирджийско! Дай Боже всяка фирма да може да си кръсти улица на нейно име ( в случая УЛИЦА ДАТЕКС, СОФИЯ). Дай Боже и всяка фирма да може да кани 20-тина негри от африкански държави на тиим билдинг в Боровец ски да карат! Заащото Датекс продали на местните правителства за няколко стотин милиона долара НЯКАКВИ фискални устройства! ОЧАКВАЙТЕ - бизнесът с касови ролки за апаратите е доста хубав - НЕКА ДА ИМА НА РОЛКИТЕ И ПЕЧАТ ОТ НАП! И не Сульо и Пульо да печелят от хартията, а ТОЧНО, КОЙТО ТРЯБВА! И съм длъжен да кажа: В държавата МАЛАВИ, се ползват САМО касови апарати от ДАТЕКС и ЕДИН ЕДИНСТВЕН СОФТУЕР от техния представител в Блантайр! Софтуерът е задължителен и за международни вериги като KFC, Shoprite, CHIPIKU и т.н. А защо не г-н Ковачки да има единственият софтуер за България? Правилнен софтуер разработен за ПРАВИЛНЕН апарат - какъв е проблема?

Влез или се регистрирай за да коментираш