facebook
twitter

Наблюдател

Скоро здравна реформа няма да има, ако това е утешително

Това е сапунен сериал, в който сюжетът тъпче на едно място, а героите повтарят все едни и същи реплики
866
 Дойче веле

„Никой не е доволен - нито пациентите, нито хората, които работят в системата, нито аз. Дошло е времето, даже сме закъснели, за промяна на модела”, каза министърът на здравеопазването този понеделник, след като представи поредната си идея за здравна реформа. Той играе главна роля в сапунения сериал „Смяна на модела“, който гледаме вече година и половина. Сюжетът в него тъпче на едно място, а идеите нямат особено значение, защото бързо се сменят и забравят. Важни са само думите, като едни и същи реплики се повтарят периодично с престорен драматизъм.

До тук в "Смяна на модела"

Още в първата серия, „излъчена“ на 2 февруари миналата година, министърът обяви същото: „Сегашният модел е напълно изчерпан“. И се закани до няколко месеца да предложи нов модел, който да бъде приет наесен и да заработи от 1 януари (2019 година).

Но наесен не бе прието нищо. Вместо това на гръмко рекламирана прожекция бяха представени два варианта за нов модел. Публиката остана втрещена от тяхната недомисленост и липса на конкретика и започна да се пита какво са правили толкова време сценаристите. После се чу за някакви работни групи, които обаче, както стана ясно чак сега, приключили работа в края на годината със заключение, че държавата трябва да предостави финансови разчети, за да продължат нататък. Такива разчети още няма. Няма и нужда да споменаваме, че от 1 януари не заработи нищо.

Новата серия

И така допреди десетина дни, когато министърът обяви, че предстои нова серия, в която ще представи нов модел. От нейния изтекъл в медиите трейлър се разбра, че този път ще става дума за демонополизация на здравната каса. Тоест тя вече да се конкурира с частни здравни фондове за парите от задължителната вноска и финансирания с тях основен пакет медицински услуги, така че хората да имат право на избор. В самата идея няма нищо ново - тя от много години е един от постоянните рефрени в дебатите за здравеопазването. Нещо повече - това е темата, която предизвиква най-силна възбуда и противопоставяне. Привържениците ѝ смятат, че пазарът и конкуренцията могат да решат всички проблеми, защото подобряват контрола, прозрачността и ефективността и така водят до по-високо качество на по-ниска цена. Според противниците ѝ пазарът няма място в социални сфери, които ползват публичен ресурс, а приказките за конкуренция са “опиум за народа“, чиято цел е да се осигури препитание за един кръг хора.

Сега обаче и за едните, и за другите е напълно излишно да се превъзбуждат, да ликуват или да се притесняват. Защото новият епизод на сериала се оказа по-постен дори от собствения си трейлър. До вчера, докато разполагаха само с изтеклата предварително информация, всички медии говореха за „краткия вариант“ на новия модел. Официално представеният вариант обаче се оказа още по-кратък. Всъщност, това било най-обща посока за евентуална реформа. Това не е самият модел, а само „скелет на модел“, обясни министърът. След което отказа да отговаря на каквито и да било въпроси.

Като например: какво ще има в основния пакет здравни услуги, при положение че недостигащият финансов ресурс ще намалее още повече заради издръжката на бъдещите фондове; какво ще последва, ако цените на услугите се договарят не на национално ниво, а от всеки фонд и всеки изпълнител поотделно; ще плаща ли държавата най-после пълния размер на вноските за осигуряваните от нея деца, пенсионери и безработни; ще е достатъчен ли сегашният размер на вноската от 8%; няма ли доплащанията, които при нас са най-високите в Европа, да нараснат още повече; кой ще поеме скъпоструващото лечение на онкоболните, на хората с редки и с тежки хронични заболявания; какво ще стане със „скелетите в гардероба" на здравната система, каквито са например регионалните диспропорции, ниското заплащане, недостигът на кадри, огромният брой хоспитализации? Тези и куп други въпроси си остават без отговор.

Впрочем, продължават да липсват дори и базовите данни, без които какъвто и да било смислен модел не е възможен. В България никой не знае кое колко струва реално в здравната система. Сега министърът очаква остойностяването на дейностите да е готово до края на годината. Но това той отдавна го очаква (и докато беше зам.-министър на финансите), а резултатът е все един и същ. Тук никой не знае дори колко са болните българи, какви заболявания имат и от какво лечение се нуждаят. Да не говорим за прословутата здравна информационна система. Според министъра до края на годината модулите ѝ щели да са готови, а догодина предстояло да се обяви и обществената поръчка. И това след поне 15 години подобни приказки и стотици похарчени милиони.

 

Скоро нов модел няма да има

Заради всичко това новообявената посока на здравната реформа води, както се казва, някъде около Луната. А на изпратения да се лута там „скелет на модела“ му липсват повечето части. Той всъщност не е и скелет, а купчина кокали от различни животни, които няма как да се съберат в едно.

Сега пак предстоят работни групи, консултации и дебати, докато бъде постигнат „максимално широк експертен консенсус“ (какъвто не е възможен). Министърът обещава, че дебатът по реформата ще започне в Народното събрание в началото на 2020 година. Някои изчисляват, че при това положение демонополизация и частни здравни каси теоретично може да има най-рано пред 2021 година. Тогава обаче ще предстоят парламентарни избори. Тъй че в мандата на този министър и на това правителство нищо ново няма да има. Но можем да очакваме още епизоди на сапунения сериал „Смяна на модела“. (Заглавието е на "Сега")

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки каскет си има своите пет минути слава

13.08.2020

КАЛИН ДОНКОВ

909 7
Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен

13.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2688 10
5 неудобни въпроса за мутрите и политиците

Коментари

Ivan Bangov

 

 Какво да говорим. Тъжна история. Когато бях в Германия всички услуги се плащат от тамошните здравни каси. Ако си  по-беден,  от държавната каса, ако си с по-голяма заплата- частна каса. Задължително. Всяко лекарство, независимо от неговата цена е 6  (вече не помня марки или евро, защото тогава смениха парите), ако си по-беден,  безплатно.  Няма такива, които да работят и да не си внасят вноските. Работодателя плаща половината вноска, работещите другата половина. Разбира се нашият проблем е, че заплатите ни са ниски и от там и вноските ниски. 

Нашият модел е, като цялото ни управление. Борисов държи 11 милиарда, за да ги рзадава , като подкуп на общините, да гласуват за ГЕРБ. В общините цари феодализъм, каквото каже феодалът това става. А в Здравната каса-беднотия. Тези 11 милиарда са пак пари на гражданите, ясно е, че само с вноски не може да се оправят нещата. 700 0000 не можели да накарат да си плащатздравното осигуряване. 

Energyx2

 В Германия има 140 здравни каси и 15 сдружения на практикуващи с касата лекари.

Една добра статия на тази тема 

https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8/a-15644418

SvSophia
снимка на SvSophia

Като стане дума за българска здравна (и пенсионна) “реформа”, винаги трябва да е ясно, че думата “реформа” в българския случай е евфемизъм за умишлено вредене на законопослушни здравноосигуряващи (и пенсионноосигуряващи) се, масово по закон трепане на населението, геноцид..., as you like it.

 

Иначе парите за здраве щяха да идват от ДДС (да не се бърка с ДДТ, на което прилича всъщност), защото е социалносправедливо, и от акцизи. Нали така обеща един Дянков.

А, да, и щеше да има отдавна електронни здравни карти, както и търсене на сметка от гореспоменатото лице къде Дян-а едни къде два милиарда, платени от нас целево за здравно осигуряване.

 

Дей прокуратурата да го разследва?

Дей съдът да го осъди?

Дей журналистиката да пита за електронните здравни карти, парите от акцизи, Дян-атите неизвестно где от Дян-ков около 2 млрд?

“Де сме, о мое печално и равно поле?”

Влез или се регистрирай за да коментираш