facebook
twitter

Наблюдател

Ще посмее ли Борисов да изгони Орбан от ЕНП?

Ще посмее, колкото Станишев ще изгони румънеца Ливиу Драгня от ПЕС
6881
Фейсбук профил на Бойко Борисов
Проблемът на Орбан с Борисов е как да не се задуши в прегръдките му.

Управляващите в България се доближават до невъзможен избор: да предадат Германия или да предадат себе си. На 20 март Европейската народна партия (европейското политическо семейство на ГЕРБ) ще се събере да реши дали да изгони партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан заради системно погазване на принципите, с които ЕНП се кичи. Една дузина партии от девет държави официално поискаха да се разделят с Орбан (при необходими минимум 7 партии от 5 държави). Към тях се присламчи и българската партия "Демократи за силна България". ГЕРБ мълчи загадъчно, макар че прати в сряда зам.-председателката си Йорданка Фандъкова да проучи от почитателя си Жозеф Дол (председател на ЕНП) какво става.

 

В Брюксел расте напрежението,

 

след като Орбан напълни Будапеща с обидни плакати за председателя на  Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в колаж с милиардера Джордж Сорос, а миналата неделя в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг" нарече "полезни идиоти" всички в десния сектор, които го критикуват и така помагат на левицата. Жозеф Дол се видя принуден да отвърне на другия ден пред АФП, че "има граници и Виктор Орбан премина червената линия". Тогава той съобщи, че включва в дневния ред на заседанието на 20 март въпроса за изгонването му от ЕНП.

Семейният скандал тече от години, но на 12 септември м.г. бе направена

 

първата решителна крачка към развода

 

Тогава Европарламентът гласува с голямо мнозинство (448 гласа срещу 197 при 48 въздържали се) да започне процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, която би могла да доведе до отнемане на правото на глас на Унгария заради "наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава съюзът". Изброени бяха греховете й в 12 области:

   функционирането на конституционната и избирателната система;
   независимостта на съдебните и на други институции, както и правата на съдиите;
   корупцията и конфликтите на интереси;
   правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни;
   свободата на изразяване;
   академичната свобода;
   свободата на религията;
   свободата на сдружаване;
   правото на равно третиране;
   правата на лицата, които принадлежат към малцинства, включително ромите и евреите, и защитата от изказвания, изразяващи омраза към тези малцинства;
   основните права на мигрантите, търсещите убежище лица и на бежанците;
   икономическите и социалните права.

Като най-голяма парламентарна група ЕНП игра водеща роля, но заедно с нея против Орбан гласуваха социалистите, либералите, зелените и комунистите. В тази политическа смесица по-важно бе кой как се позиционира по национален признак. Германия, която има най-много евродепутати, гласува почти единодушно за санкциониране на Унгария. Нейният пример бе много важен, защото Орбан има стари и много дебели връзки с германските християндемократи още от времето, когато начело на ХДС бе канцлерът Хелмут Кол, а наследничката му Ангела Меркел бе негова млада любимка. Германският вот в Европарламента за скъсване с Орбан получи подкрепа от Франция и така европейският "мотор" определи посоката на раздалечаване от Унгария.

 

Тогава пратениците на ГЕРБ в Европарламента се видяха в чудо,

 

защото трябваше да застанат не само срещу ЕНП, но и срещу Германия - мощната покровителка на Бойко Борисов, уплашени от приликата между греховете на Унгария и България. Ако бяха гласували срещу Орбан, щяха да гласуват и против Борисов. Водени от принципа, че собствената кожа и собственият началник са най-близки, те единодушно загърбиха и Германия, и ЕНП, гласувайки като "бунтари" (нарушители на партийната дисциплина в политическата група). Сега предстои по-тежко изпитание, защото на 20 март лидерите на партии в ЕНП ще се гледат очи в очи и няма да натискат скришом бутони за гласуване в огромна зала.

Германската десница в лицето на ХДС/ХСС още не е казала дали ще направи последната крачка за раздяла с ФИДЕС, защото кандидатът на ЕНП за следващ председател на ЕК германецът Манфред Вебер (ХСС) ще трябва да се бори за всеки глас от десницата в бъдещия Европарламент. Орбан обещава да вкара отново поне 12 евродепутати и бройката му не е за пренебрегване, като се има предвид, че десните националисти се готвят за мощен пробив от 37 на 60 евродепутати. Ако ФИДЕС бъде изгонена и реши да се присъедини към тях, може допълнително да ги усили. Орбан ще бъде третата по важност фигура в тази компания след италианеца Матео Салвини и французойката Марина льо Пен.

В тази изнервена среда

 

на Борисов ще му се наложи да ходи по жарава

 

Западните държави, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, гледат с нарастваща критичност източноевропейските страни като вироглави неблагодарници, които са нетни получатели на еврофондове, но се дърпат от общите политики. Традиционните прегръдки и целувки тук няма да играят голяма роля. Борисов не би могъл да застане в позата на принципен обвинител на Орбан, защото бумерангът веднага ще се върне към него. Ако участва в изгонването на ФИДЕС, ще качи ГЕРБ на същия катапулт за изхвърляне от ЕНП. В един момент ще трябва да си каже: "Меркел ми е скъпа, но аз съм си по-скъп". 

Комично е, че в подобно положение се намира и неговият политически опонент Сергей Станишев. Като председател на ПЕС той трябва да реши

 

какво да прави с лошото дете на левицата Ливиу Драгня

 

- председателя на румънския парламент, който дърпа конците на послушната му министър-председателка Виорика Дънчила. На конгреса на ПЕС в края на миналия месец в Мадрид той открадна шоуто на кандидата на левите за председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, срещу когото малко преди това Румъния повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с комисарката по правосъдието Вера Юрова. По мнението на управляващите социалдемократи в Букурещ те са написали обиден доклад за Румъния през ноември по Механизма за сътрудничество и проверка. Ливиу Драгня, който вече има две присъди за злоупотреба с власт (едната неокончателна) и затова не може да бъде премиер, а само председател на парламента, предпочита да не се мярка на европейски форуми, където другите лидери избягват компанията му. Той се сниши дори при откриването на румънското председателство на Съвета на ЕС в началото на януари, когато прати на церемонията своя заместник Флорин Йордаке (същия, който показваше от трибуната на парламента средни пръсти по адрес на ЕК след излизането на ноемврийския доклад).

Появата му на конгреса на ПЕС в Мадрид бе предизвикателна, защото дръпна реч на румънски („за да ме разберат румънските работници“), в която обясни на делегатите, че трябва да се концентрират върху борбата с европейската десница, а не върху посегателствата над правовата държава в Румъния. Той обеща, че ще спечели отново евроизборите и ще даде на оредяващата соцгрупа в Европарламента поне още 13 депутати както досега. Оставаше да каже като Орбан, че делегатите от другите държави, които го критикуват, са "полезни идиоти", защото помагат на политическите си опоненти. Тонът му бе толкова предизвикателен, че Тимерманс въобще не си сложи слушалките, за да разбере в превод какво говори, а португалската делегатка Ана Гомеш се провикна от първия ред в залата:

 

"Долу корупцията!"

 

Европейското семейство на социалистите начело със Сергей Станишев засега крие вътрешното напрежение зад партийна солидарност и дисциплина. Но това не е нищо повече от заравяне на главата в пясъка. Румъния твърдо следва примера на Унгария и партийният цвят не пречи на изграждането на автокрация от един и същ тип. Неудобството е, че през септември м.г. Станишев като евродепутат охотно гласува за наказателната процедура срещу Унгария, представяйки се като принципен защитник на европейските ценности. Лицемерието му личи от липсата на каквато и да е принципност по отношение на Румъния. Ако и тя си изпроси наказателна процедура, ще бъде интересно да се наблюдават душевните терзания на лидера на ПЕС.

Когато се сравняват международните прояви на Борисов и Станишев, не бива да се забравя, че те са двете страни на една и съща монета, с която България плаща за лошото си име като най-корумпирана държава в ЕС. Те допринесоха най-много за грозния й образ в чужбина, защото си предадоха щафетата и не допуснаха през последните 14 години никакво отклоняване от курса на управляващата клептокрация.

 

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само Боби Михайлов ли? Всички да си ходят!
Кой къде успява да тегли чертата
Щом за коментаторите на БНТ нацизмът е ОК

Коментари

аман бе

Снимката казва много... И особено физиономията и погледът на Орбан.

Baskerville
снимка на Baskerville

Когато се сравняват международните прояви на Борисов и Станишев, не бива да се забравя, че те са двете страни на една и съща монета, с която България плаща за лошото си име като най-корумпирана държава в ЕС

 На два съседни клона на крушата или на два фенера..Ça ira

Предводител на ...

източноевропейските страни [...] вироглави неблагодарници, които са нетни получатели на еврофондове, но се дърпат от общите политики

 Кое си е право, право си е. 

НЕРВЕН

Бойко ще препрочете "Бай Ганю" и ще пре..бе Орбан..

Кире

мощен пробив от 37 на 60 евродепутати.

Абе нема да е мощен, ако ЕНП евродепутатите се разцепят и тръгнат по некви други формации. За некви 12 унгарски депутата мое да изпуснат доста повече други. Че има мерене и мислене. 

 

Без да мислим по-теоретично как се разпада ЕС.

Neopol

"Водени от принципа, че собствената кожа и собственият началник са най-близки, те единодушно загърбиха и Германия, и ЕНП, гласувайки като "бунтари" (нарушители на партийната дисциплина в политическата група)."

И сега Герб ще направи това. И понеже ще решава не Цветанов, който е винаги готов да се натегне на "началниците" и не мисли, а Борисов, който уж има или поне имаше инстинкт да чувства популарната позиция, то Герб ще подкрепи ФИДЕС. 

Ако стане друго, то означава, че Герб се е изчерпал напълно и е тръгнал по пътя на НДСВ.

На тъщата зетя

Това последното не искат да го видят само борисОФФ и цветанОФФ... Все пак и двамата влязоха в политиката (без изобщо да имат някаква даденост за това) точно през НДСВ

Neopol

"Западните държави, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, гледат с нарастваща критичност източноевропейските страни като вироглави неблагодарници, които са нетни получатели на еврофондове, но се дърпат от общите политики. "

Ся, очевидно някои третират източна Европа, като публичен дом и се възмущават, че си плащат пък не получават обслужването, което искат. Само, дето гузните номенклатурни труженички, готови на всичко за да ги наричат клиентите им "дами", бяха изхвърлени от управленията в тези страни и ситуацията е съвсем различна. Кой посетил дома - посетил. Тези каки не са онези.

 

bay Dragan

Кой още вярва на демагог, лъжец, човек шикалкавещ и менящ ежедневно решенията си? Такъв човек лесно можеш да се насади на пачи яйца,  както е в случая.

Чакмак сокак.

генек

Заглавието води към "После"...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Предводител на ...

някои третират източна Европа, като публичен дом и се възмущават, че си плащат пък не получават обслужването, което искат

Тц, тц ... А Източна Европа що взима парите?

bgkurshum

Тъпо е да слагате Станишев до Боко тиквата. Президентът Буш наричаше Станишев мистър Клийн и го посрещаше в овалния кабинет и преките чужди инвестиции за 4 г. надминаха 25 млрд., а сикаджията виси пред тоалетните на ресторантите да се снима с Обама или Тръмп и ПЧИ сега са по-малки от времето на Виденов.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

На снимката:

Целувката на Юда!

wreckage
снимка на wreckage

целуфката на Йода

 

http://photos1.blogger.com/blogger/6967/1040/1600/...

BoyanV

Ще гласуват както им наредят...няма да се замислят дори...

Памфуций
снимка на Памфуций

И сега Герб ще направи това. И понеже ще решава не Цветанов, който е винаги готов да се натегне на "началниците" и не мисли, а Борисов, който уж има или поне имаше инстинкт да чувства популарната позиция, то Герб ще подкрепи ФИДЕС.
Ако стане друго, то означава, че Герб се е изчерпал напълно и е тръгнал по пътя на НДСВ.

Което ще е особено интересно предвид всички заклинания на Борисов срещу "Европа на две скорости".

Предводител на ...

Останването или не на Орбан в ЕНП зависи на последно, по-последно и най-последно място от Боко.

Magi

Ще отрже Орбан от раз , няма и да се замисли.

Предводител на ...

Ако Боко подкрепи Орбаниньо, ще залюбят ли здравите сили Боко?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Здравите сили се молят някой да ги налюби здраво, но кат им се случи-пищят че са ги изнасилили. Което обяснява и лайкването под всеки хаштаг за Бащицата , независимо от региона в който дерибейства и как конкретно се казва, но сочат надолу с палче колчем бледото му подобие у нас се мерне на екран. Въпроса за джендъра е сложен- не бих се наел да го тълкувам, само да го констатирам, но Юнг и Фройд просто не са случили да имат нашта нация за пациент.

HBK

Както винаги – комлименти за г-н Св. Терзиев. И разбира се, да кажа за какво точно: за потвърждаването на очевадния факт, че г-н Боисов и г-н Станишев „са  двете страни на една и съща монета”. Тази на номенклатурната клептокрация.

 

P.S. Не че не го знаехме и че не го казвахме години наред. Но се задоволяваме дори и с това някой  да го повтори с апломб „Аз казвах ли ви?”

Влез или се регистрирай за да коментираш

×