facebook
twitter

Наблюдател

Шпионин или турист? Странният случай на Пол Уелан

Разузнавателните служби на САЩ няма да вербуват уволнен заради провинения от армията, смятат бивши служители на ЦРУ
автор
Франс 24
1469
ЕПА/БГНЕС
Пол Уелан твърди, че бил в Москва, за да присъства на сватба, но е арестуван за шпионаж.

Арестът на бившия американски военнослужещ във флота Пол Уелан в Русия създаде интрига по целия свят. Шпионин ли е, или е само невинен турист от САЩ, заловен на погрешното място в погрешното време?

Русия арестува 48-годишния Уелан по обвинения в шпионаж на 28 декември м.г. Семейството му настоява, че той е пристигнал в Русия, за да присъства на сватбата на пенсиониран служител от военноморския флот. Ако Уелан бъде признат за виновен, той рискува да получи присъда от между 10 и 20 години лишаване от свобода. 

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че Уелан има четири паспорта: американски, канадски, британски и ирландски - и на базата на всички тях той може да се възползва от консулска защита. Уелан е роден в Канада в семейството на британски родители, което се мести в САЩ, когато Пол е дете. Консулските отношения между Русия и всяка една от тези държави ще определят кога дипломатите от съответната държава ще могат да разговарят с Уелан, обясни руският зам.външен министър Сергей Рябков.

Пол Уелан е работил като полицай в Мичиган в САЩ, преди да влезе в резерва на военноморския флот. Два пъти е участвал в мисии в Ирак - през 2004 г. и 2006 г. Точно по време на военната си служба той за първи път пътува до Русия. По-късно е уволнен от флота по обвинения в дребни кражби, като сред тях е опит да открадне повече от 10 000 долара от правителството по време на втората си мисия в Ирак и да напише фалшиви чекове, на стойност 6000 долара, твърди в. "Вашингтон пост". Семейството на Уелан казва, че нищо не знае за тези обвинения. 

Профил в руския Фейсбук

Пол Уелан е учил руски език по време на мисиите си, твърдят хора, които са служили заедно с него и са говорили пред в. "Вашингтон пост". Той редовно посещавал Русия след първото му пътуване през 2006 г. Установил онлайн много приятелства с руснаци и дори си направил профил в сайта VKontakte, който е руският еквивалент на Фейсбук, но го използвал от време на време. Разполагал с около 70 контакта в социалната мрежа, като всичките от тях работели в IT сектора или в сферата на отбраната. Самият Уелан работи в сектора на глобалната сигурност. Онлайн приятелите на Уелан твърдят, че той е полагал усилия, за да разбере културата и историята на страната им, както и за да подобрява лингвистичните си умения. Брат му Дейвид Уелан казва пред Би Би Си, че познанията на Пол за Русия са причината, поради която е бил поканен на сватбата - трябвало да помогне при организирането на събитието и да бъде като гид за другите американски гости при посещенията му на основните забележителности в Москва. 

Пол Уелан в замяна на Мария Бутина?

Експерти смятат, че арестът на Уелан може да е клопка, целяща Москва да инициира размяна на шпиони - да предаде Пол Уелан за Мария Бутина, която беше обвинена и през декември м.г. се призна за виновна, че е действала като руски агент в САЩ. Москва обаче отхвърля това твърдение. Зам. външният министър Рябков заяви пред РИА "Новости", че е прекалено рано да се говори за размяна на шпиони, тъй като на Уелан все още не са предявени обвинения - изявление, което противоречи на твърденията на руския адвокат на американския гражданин.

Русия твърди, че Уелан е бил заловен на местопрестъплението и е арестуван в хотелската си стая. Той държал флашка, съдържаща имена на руски граждани, работещи за държавни ведомства в сферата на сигурността. В. "Ню Йорк таймс" разговаря с бивши служители на ЦРУ, които не вярват Пол Уелан да е шпионин. Разузнавателните служби трудно биха назначили човек, който е  уволнен от флота за лошо поведение, както и да го изпратят сам в политически чувствителна държава като Русия без дипломатическа защита. 

Напрежението между Москва и Вашингтон допълнително ескалира, след като Министерството на външните работи на Русия обяви на 5 януари, че САЩ са арестували руски граждани на 29 декември - ден след като е задържан Пол Уелан. Дмитрий Макаранеко е задържан на Северните Мариански острови, след което е прехвърлен във Флорида. 

Британският външен министър Джеръми Хънт предупреди Русия, че "физически лица не трябва да бъдат използвани като пешки в дипломатически конфликт". Пешка ли е Пол Уелан на шахматната дъска в глобалната политика? Това е сложен въпрос, който няма ясен отговор... 

 

ПРОФИЛ

30-годишната рускиня Мария Бутина беше арестувана през юли м.г. по обвинения, че е действала като представител на руското правителство, докато изгражда контакти с американски граждани и се инфилтрира в политически организации, за да влияе на американската политика. Тя призна през декември участието си в заговора заедно с двамата американци и руснака, идентифициран от адвокатите ѝ с името Александър Торшин, заместник-гуверньор на централната банка на Русия. В обвинителния акт обаче не се споменават имената им. Бутина се е опитала да се инфилтрира в Националната оръжейна асоциация на САЩ. Русия обяви, че процесът е изфабрикуван, а според президента Владимир Путин "никой (в службите) не знае нищо" за Бутина.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов е на крачка от хеттрик – пак да не довърши мандата си
Да се прави бизнес в Камерун понякога е по-лесно

25.03.2019

Румяна Гочева

812 1
Хосписът не е място за умиране, а за живеене

Коментари

fisherman

 Кагебешки номера.Смотрите "Красный воробей" /Red sparow/ 

https://www.imdb.com/title/tt2873282/videoplayer/v...

Бат Бойко

Във времената на интернет, суперкриптирани връзки .. да използваш некриптирана флашка за каквото и да е 'шпионско' е .. детинско по руски.

Очевидно стъкмен арест с цел да си приберат шпионката Бутина.

Леля_Стойка_III

Айде де, ние доматите не ги ядем с колците - баш от скалъпената му история си личи, че е шпионин. Ще ходи той на ДВЕ мисии в Ирак, ама ще посещава и Русия през това време, ще учи руски и ще търси контакти с IT-тита по сигурността.

Бат Бойко

И има цели 4 паспорта с едно и също име, нали ? Доказан шпионин !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×