facebook
twitter

Наблюдател

В САЩ изгряват нови политически звезди срещу Тръмп

"Млади лъвове" сменят ветераните в Демократическата партия за изборите в Конгреса, като някои от тях имат реални шансове да се пробват след време да превземат Белия дом
1263
https://www.elitedaily.com
Александрия Окасио-Кортес е новото лице и надежда на повечето членове на Демократическата партия в САЩ.

Определящият фактор на изборите за Конгреса през ноември няма да бъде подобряващата се икономика в САЩ или постепенното увеличаване на създаваните работни места, а нагласите на гласоподавателите към президента Доналд Тръмп, заяви наскоро водещ републикански социолог пред високопоставени служители в Белия дом.  Според презентацията от десетки страници, изнесена от социолога Нийл Нюхаус, повечето избиратели, включително значителен дял от клонящите към републиканците гласоподаватели, не се отнасят благосклонно към Тръмп. Нюхаус даде брифинга в момент, когато сред републиканските служители цари все по-мрачно настроение с наближаването на вота. Партийните лидери от месеци се притесняват, че заради въодушевлението сред демократите и презрението на умерените републиканци към сегашния стопанин на Белия дом Републиканската партия може да не победи в битката за Камарата на представителите. Някои републиканци дори се страхуват, че

 

крехкото им мнозинство в Сената също е застрашено, 

 

което беше немислимо само преди няколко месеца, имайки предвид благоприятните прогнози за представянето на републиканците на изборите за сенатори.

"За да спечелят в спорните щати, републиканските кандидати имат нужда от всички избиратели, които подкрепят президента Тръмп, плюс голяма част от тези, които не го подкрепят", каза републиканският социолог Уит Еръз, цитиран от "Фокс нюз". "Това е много трудно постижима стратегическа цел", смята той. Представители и на двете партии казват, че републиканците все още имат предимство в битката за контрол над Сената. Но републиканските служители все повече се тревожат, че кандидатите в клонящи към консерваторите щати като Мисури и Индиана не се представят добре, а надпреварите в Тенеси и Тексас, където победата на републиканците би трябвало да е в кърпа вързана, са доста оспорвани. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл също обяви тревога, като предупреди, че всяка от оспорваните сенатски надпревари ще бъде "като бой с ножове в тясна улица". Открито изразяваното безпокойство сред републиканците донякъде изглежда има стратегически характер, тъй като партийните функционери се опитват до последно да мотивират едновременно избирателите и дарителите си, след като някои от тях като милиардерите братя Кох отказват да подкрепят кандидатите на Тръмп. Самият Нюхаус и Белият дом не коментираха срещата, проведена в началото на септември.

Асошиейтед прес обаче се сдоби с копие на презентацията на Нюхаус, а двама републиканци, запознати с брифинга, се съгласиха да говорят за подробностите, при условие че останат анонимни, защото не бяха упълномощени да обсъждат въпроса публично. В Белия дом тревогата във връзка с изборите в средата на мандата се увеличава от месеци, след като проучванията показват, че републиканците са изправени пред ситуация, изпълнена с предизвикателства, и че въодушевлението сред демократите нараства все повече. Същинският брой на оспорваните надпревари както за Камарата на представителите, така и за Сената подлага на голямо изпитание паричните запаси и налага трудни сметки за това къде да бъдат насочени ресурси и заместници. А има засилващи се страхове, че разнородната коалицията от гласоподаватели, благодарение на която Доналд Тръмп влезе в Белия дом, няма този път да отиде на изборите в средата на мандата. Дори ако много от тези избиратели всъщност гласуват, републиканците могат все пак да не получат достатъчна подкрепа. Социологическите данни, представени пред служителите на Белия дом и обработени от Националния комитет на републиканците, показаха, че верните поддръжници на Тръмп съставляват около 1/4 от избирателите. Друга една четвърт са републиканците, които харесват политиките на Тръмп, но не самия президент и които не изглеждат мотивирани да подкрепят републиканските кандидати. А близо половината от очакваните гласоподаватели на изборите в средата на мандата са именно демократи,

 

стимулирани от своята съпротива срещу президента

 

Сътрудници на Белия дом казват, че Тръмп получава редовни брифинги за политическата обстановка и е наясно с все по-мрачните социологически данни, въпреки че предсказва "червена вълна" пред републиканците в "Туитър" и на предизборни прояви. Те казват, че мрачните брифинги, които той получава от служители на републиканците, понякога се компенсират от честите му разговори с външни съветници, които представят в по-ведри тонове изборната обстановка и напомнят на президента за неговата неочаквана победа през 2016 г. Парадоксът за републиканците е, че повечето американци до голяма степен са доволни от икономиката, както показват много анкети, и затова партията се стреми икономиката да е в центъра на предизборните дебати. Доналд Тръмп обаче постоянно изтъква други въпроси на преден план, включително недоволството си от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър и силния си гняв от неблагоприятните описания на неговото президентство, представени в книга на журналиста Боб Удуърд, както и анонимна коментарна статия, написана от висш правителствен служител за хаоса в Белия дом и публикувана във в. "Ню Йорк таймс". Той изуми някои свои поддръжници, като оспори данните за броя на жертвите от урагана Мария в Пуерто Рико м.г. тъкмо когато бурята Флорънс опустошаваше Източното крайбрежие. Както и скандала около номинацията на Брет Кавана за член на Върховния съд на САЩ, след като жена, обвинила го първоначално анонимно в сексуално насилие, се съгласи да свидетелства публично пред Сената.

В най-новите си предизборни изяви Тръмп омаловажи прогнозите си за републиканска вълна и предупреди привържениците се, че ако демократите спечелят мнозинство в Конгреса, това ще има последици. Той обаче се съсредоточи не толкова върху последиците за политиката при евентуално връщане на контрола на демократите над Конгреса, колкото върху това как това би се отразило на неговото президентство, включително изгледите за импийчмънт. "Ако това наистина се случи, ще е ваша грешка, защото не сте отишли да гласувате", каза Тръмп за изгледите за импийчмънт срещу него.

В същото време привържениците на демократите също правят своя "малка революция", като все повече млади и доскоро неизвестни политици и активисти печелят ключови номинации и ще се борят за място в Конгреса. Александрия Окасио-Кортес е новото лице и надежда на повечето членове на Демократическата партия. Тя победи на предварителните избори в Ню Йорк, и то не кого да е, а местния титан на демократите Джо Кроули. Той е двойно по-възрастен от нея, многократно по-богат и доскоро бе считан за сигурен бъдещ говорител на Камарата на представителите. Окасио-Кортес подчертава, че победата й не е само неин личен успех. "Ние сме колектив, това е цяло движение", казва тя.

 

Себе си определя като демократична социалистка.

 

Участвала е активно в предизборната борба на кандидат-президента Бърни Сандърс. "Всеки има право на достоен живот. Няма да спрем да се борим, докато всеки отделен човек не започне да разполага поне с един екзистенц-минимум, осигуряващ му правото на достоен живот“, казва тя.

Александрия Окасио-Кортес се бори за по-високи заплати, здравни осигуровки за всички американци и свободен достъп до образование - без студентски такси. Тя обича да казва, че в едно модерно, морално и богато общество никой не би трябвало да бъде прекалено беден. Овациите, които събира с тези думи, са експлозивни. А републиканците още отсега ги побиват тръпки от тези аплодисменти. "Погледнете го това момиченце, Окасио-Кортес, или както й беше там името. Ами то си живее в някакъв собствен свят. Това е социализъм, опакован в непочтителност“, казва републиканецът Рон де Сантис. Също като него повечето републиканци се страхуват от думата социализъм като дявол от тамян.

Освен Кроули, който изкара цели 10 мандата в Конгреса, цяла генерация от ветерани бе детронирана от Демократическата партия - някои заради умората от тях, други защото не показаха желаните политически умения, обобщи Си Ен Ен. Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти в САЩ, която беше арестувана преди две години за прекъсване на реч на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп, влезе през август в историята, след като се разбра, че тя ще стане първата избрана в американския Конгрес мюсюлманка. Тази 42-годишна бивша адвокатка спечели вътрешнопартийните избори на Демократическата партия в Мичиган. Предвид липсата на кандидат от друга партия тя със сигурност ще влезе в Камарата на представителите след междинните избори през ноември.

Има редица други млади кандидати на демократите, които могат да сътворят фурор на вота за Конгреса през ноември. Сред тях е 38-годишният Рубен Галеджо от Аризона, който е служил в Ирак от морската пехота и е учил в Харвард. Неговото мото е, че трябва да се скъса с провала от 2016 г. и трябва да се работи за истинска промяна. "И ние ще направим това", повтаря той през  последните месеци по телевизиите. Друг представител на тези "млади лъвове" идва от политическата династия Кенеди. Джо Кенеди Трети

 

се разграничи от дългогодишната лидерка на демократите в Конгреса

 

Нанси Пелоси и нейната стара гвардия. Той ще се пробва за Сената от щата Масачузетс и има големи шансове да победи. Друг противник на Пелоси е демократът от същия щат Сет Моултон. Той също е служил три пъти в Ирак като капитан от морската пехота, завършил е Харвард. Хоакин Кастро пък е представител на една от политически династии от щата Тексас. Неговият брат Хулиан бе част от администрациите на предишния президент Барак Обама и Хилари Клинтън. Хоакин обаче също не харесва политическите динозаври в Демократическата партия. 40-годишният политик бе един от първите, които с ентусиазъм поздравиха Окасио-Кортес за нейната победа, което предизвика голямо учудване сред клана Кастро, който се смята за близък до Пелоси. Хакийм Джефрис пък представлява демократите в Бруклин и е един от най-гласовитите демократи в Ню Йорк. 47-годишният активист постоянно се появява по телевизиите и засяга основно социални теми и правата на чернокожите. Дерек Килмър от Вашингтон доскоро беше съюзник на Нанси Пелоси и нейната кохорта, но подкрепи Джо Кенеди Трети с искане за промяна в Демократическата партия. Има още десетки други нови лица, които едно по едно сменят ветераните сред демократите. Същото се случи и при републиканците, след като Обама спечели през 2008 г. Недоволни млади активисти се обединиха тогава във вече позабравеното "Чаено парти" и промениха лика на партията, като изместиха своите политически динозаври, което обаче пък на свой ред доведе на власт именно Доналд Тръмп и радикализирането на голяма част от привържениците на дясното в САЩ. 

Затова не е чудно, че тази нова вълна сред демократите също кара хиляди възторжени млади привърженици да се събират и да приветстват навсякъде кандидати като Александрия Окасио-Корте - в Бронкс, където е родена, в Канзас, Мичиган или на което и да е друго място в страната. Тя без проблеми пълни залите и сърцата на хората, сочи репортаж на "Дойче веле". Тя е истинска звезда: красива, умна, борбена и с доста впечатляваща биография. Израснала е в работническо семейство в един от най-бедните квартали на Ню Йорк. Семейството й произхожда от Пуерто Рико, но родителите й я изпращат в училище, в което се учат предимно бели деца. По-късно следва икономика в Бостън и работи като келнерка, за да финансира следването си. Има обаче и

 

демократи, които се страхуват от евентуалния ляв завой

 

на Демократическата партия. Бившият сенатор Джо Либерман, който сега е независим, казва: "Ако победата на госпожа Окасио-Кортес в Бронкс и Куинс определя бъдещата посока на Демократическата партия, можем да смятаме, че вече сме изгубили следващите избори". Младежите на възраст между 20 и 30 години гледат обаче на нещата другояче. Те смятат Александрия Окасио-Кортес за една от тях и за носител на надеждата, че е възможно да се следва политика на морала и на справедливостта. А тя самата казва: „Винаги, когато става дума да се реализират някакви неща, които са морални и справедливи за обществото, се оказва, че за това няма пари. Но когато въпросът е в това да се прокарат данъчни облекчения за милионери или пък да се гласуват разходи за някакви безкрайни войни – тогава винаги се намират пари“. 28-годишната демократка може скоро да стане най-младият член на Камарата на представителите в цялата досегашна история на САЩ. Поне в едно отношение всички представители на нейната партия споделят мнението й. "На междинните избори през ноември трябва на всяка цена да спечелим отново мнозинство в Камарата на представителите", заявява тя.

След като САЩ вече бяха управлявани от президент афроамериканец, може би е дошло и времето, когато в Белия дом ще влезе първата латиноамериканка от Бронкс. Много млади американци във всеки случай отдавна си мечтаят за подобно нещо. Сегашният президент Доналд Тръмп обаче няма защо да се страхува от младата представителка на Демократическата партия. Александрия Окасио-Кортес може да се кандидатира за президентския пост най-рано през 2024 г., след като е навършила изискваните от закона 35 години.

 

 

----------------------------

Блумбърг пак обмисля да се бори срещу президента
 

Бизнесменът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг отново обмисля дали да се кандидатира за президент на Съединените щати, но този път като демократ, а не като независим. Това съобщи самият той пред в. "Ню Йорк таймс". 76-годишният милиардер, собственик и основател на компанията за финансова информация "Блумбърг", каза пред вестника, че обмисля дали да се кандидатира на следващите президентски избори през 2020 г., но все още не е взел решение. "Засега работя за изборите на 6 ноември, после ще видя", посочи Майкъл Блумбърг. Едно е сигурно - че не смята да се явява като независим кандидат, защото само кандидат, издигнат от някоя от двете големи партии, има шанс да спечели. "Немислимо е да се кандидатирам като републиканец - по много въпроси съм много далеч от сегашните позиции на Републиканската партия", продължи милиардерът. "Това не означава, че съм съгласен за всичко с Демократическата партия. Но не си представям да се кандидатирам като републиканец. Следователно мога да бъда кандидат само на демократите", намекна той. Блумбърг бе кмет на Ню Йорк три последователни мандата и неведнъж досега е обмислял да се кандидатира за президент, но се е отказвал. След избирането на Доналд Тръмп за президент обаче Блумбърг, който направи своя кауза №1 борбата с климатичните промени, осъжда бездействието на депутатите републиканци по този и други въпроси. За междинните парламентарни избори на 6 ноември, на които демократите се надяват да си върнат мнозинството в Конгреса, милиардерът, който обикновено е финансирал кандидати и на двете партии, сега е решил да подкрепи само кандидати от Демократическата партия.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1532 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

420 4

Коментари

Treasured

Хахахаха, цигането Окасио-Кортес  било политическа звезда и тям подобни. Цигането-барманче от бариото (да се чете трябва повече) е едно невероятно просто същество, и си му проличава веднага, като му тикнат микрофон под муцунката. Подбелва очите (клиничен симптом на психиатрично разстройство) и почва да се гъне, буквално, не преувеличавам--вижте й интервютата, да кълчи ненормално издължения си и приведен напред врат, а пък какви ги плещи, малииииииии!!!! Ми успех на демократите с такива фрийкове!!!

Treasured

А републиканците още отсега ги побиват тръпки от тези аплодисменти.

Бухахахаха, републиканците се молят Богу за повече такива "политически опоненти".

Шукри Амедов Готски

Пилците се броят наесен...

Влез или се регистрирай за да коментираш