facebook
twitter

Наблюдател

Румен Радев ще е алтернатива, ако отговори на какво и как

Президентът е в менгемето на обществените очаквания и реалната ситуация, в която не притежава особен политически ресурс
3783
Профил на президента във ФБ
Във вътрешен план 2018-а много приличаше на онова коремно набиране на Радев след резила с руския патриарх. То бе ефектно, предизвикващо заглавия, но без отговор на важното питане какъв точно е смисълът му.

2018-а бе противоречива за Румен Радев. Не му се наложи да съставя правителство (както през 2017 г. при самия старт на мандата), семпъл като цяло бе българският политически живот. Но 2018-а му донесе случка, която ще остане в архивите – руският патриарх Кирил дойде и му се накара. Това безпрецедентно поведение на църковен лидер спрямо държавен глава е едно от най-отчетливите политически събития за 2018 г. В масовото съзнание то вече е затрупано с безброй дребнотемия, но изявата на Кирил и публичното й осветяване първо от него самия, а впоследствие почти по принуда и от представител на българския Св. синод, са ръб, който ще “закача”  вниманието на геополитическите изследователи дълги години.

Българската публика е традиционно съсредоточена върху вътрешните теми, но не по-малко важно е поведението на президентската институция във външен план. 2018 г. не предложи ключови събития – нито подписахме дългоочаквано споразумение със съседна държава (2017), нито пък имаше опит за преврат в друга (2016). Мина едно протоколно европейско председателство, при което на президента не бе отредена водеща роля.

 

При тази не много висока летва

 

Радев не направи резки движения. Срещна се няколко пъти с колегата си Георге Иванов, насърчавайки атлантическата интеграция на Македония, видя се с Ердоган на клетвата му (заглаждайки острите реплики от 2017-а, но пък дискредитиращо като проява – Радев бе единственият глава от ЕС на церемонията). Продължи и многозначното му поведение спрямо Русия (против санкциите, но за повече НАТО, срещу Украйна покрай Керч, но пък Кремъл да пусне моряците…). В крайна сметка действията му бяха такива, че не отклони България от десетилетния й приоритет за западна интеграция, но пък с думи топлеше симпатизантите си русофили. На фона на откровено проамериканския настроен Плевнелиев и прорурския Първанов Радев не се прояви като ярък фил или фоб. Всъщност случката с Кирил и отказът на Путин да дойде в България (визита, анонсирана няколко пъти от “Дондуков” 2), показаха, че Москва му е гневна. Липсата на адекватен отговор след тропането по масата на Кирил пък онагледи, че Радев не знае (или не смее) да реагира. През 2019 г. ще видим дали тези състояния са още валидни.

Във вътрешен план 2018-а много приличаше на онова коремно набиране на Радев покрай посещението на руския патриарх. То бе

 

ефектно, предизвикващо заглавия,

 

но без отговор на важното питане какъв точно е смисълът му.

Радев се утвърди като властови контрапункт на изпълнителната и законодателната власт. Противопоставянето на ГЕРБ течеше по институционална линия чрез налагането на вета (7 за годината, общо 12 през мандата), а и чрез политически речи и интервюта. Част от ветата успяха и доведоха до корекции в законите, но по-голям отзвук предизвикваха словесните му критики. Изрази като “демократичните институции атрофират”, “лобизмът и корупцията пронизват цялата система”, “страната се дави в скандали” и т.н. го позиционираха като водещ опонент на ГЕРБ. Партията на премиера Борисов не му остана длъжна и между “Дондуков” 1 и 2 течеше необявена война, която премина дори през бойкоти в чужбина (от страна на правителството при президентската визита в Москва). Тази битка формира един от основните родни политически сюжети и няма смисъл да се преразказва. Нужно е обаче да се отбележи любопитен нюанс – мишена на ГЕРБ бе не толкова Радев, колкото хората край него (скандалите със съпругата му, нападки със или без повод към съветниците). Разбира се, самият президент бе главната цел, но идеята на Борисов

 

очевидно е да поддържа постоянен огън

 

Обкръжението е най-подходящо за целта. Не един път премиерът намекна, че “беквокалите” са просто миманс и е добре те двамата да седнат да се разберат.

Тук обаче стигаме до един много важен въпрос. Не личи да има отговор. Той бе повдигнат от самия Радев в може би най-ярката му реч (на старта на есенния сезон). Темата звучеше така: “Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото. От парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление… Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с Вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие”. И социологическите данни (към 50% доверие), и неофициалните впечатления сочат, че в голямата си част българите виждат Радев като алтернатива на ГЕРБ.  Президентът като че ли живее в

 

менгемето на обществените очаквания и реалната ситуация,

 

в която не притежава особен политически ресурс. Идеи също не личи да има. Партия ли ще прави? Президентска република ли ще предлага? Нещо трето? За да е наистина алтернатива на Борисов, опозиционното му спрямо ГЕРБ поведение трябва да е облечено в политическа форма с перспектива за развитие. 

Въпросът е още по-широк. Във визираната по-горе реч Радев каза, че опозицията също не предлага пътища за по-добро развитие на България. В тази връзка рейтингите сочат, че Радев е възприеман от немалко хора като алтернатива на партиите като цяло (поредната), вкл. на БСП. Но може ли той да бъде алтернатива на цялото статукво? Чисто технически как ще стане? Пак липсва отговор и всъщност през цялата 2019 г., а вероятно и после ще се мъчим да разплитаме енигмата може ли  Радев да бъде истинска алтернатива на статуквото. Нека не забравяме Първанов – и той бе остър критикар на изпълнителната власт в първия си мандат, и той налагаше вето. Но не бе алтернатива.

За Радев могат да се кажат още много неща. С налагането на вето срещу узаконяването на заменките, скритата приватизация, данъците за стари коли и т.н. бе в синхрон с обществения интерес по доста теми. Но в сърцевината,

 

в ядката на олигархичния модел не посмя

 

да стреля. Името на Делян Пеевски той изрече веднъж, и то не по своя инициатива, а в отговор на обвинения на Борисов към президентския съветник Иво Христов. Твърде пасивен е и към безобразията в съдебната система. Държавният глава не може да бъде коментатор на всяка тема, нито да се меси на другите власти извън правомощията си – но е факт, че по някои въпроси е доста активен, а по други не е. Това е въпрос на политическо поведение, Радев има право да избира какво точно да е то. Фактът е, че олигархията си остана неназована при него.

Но големият въпрос пред Радев е може ли да бъде алтернатива на нещо. Тестът пред него ще е доста по-труден, ако управлява изстрелялата го в президентското кресло БСП. Каквото и да си говорим, изпълнителната и законодателната власт сега се държат от ГЕРБ, а да си опонент на политическия враг никак не е трудно.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американските демократи почервеняха до зелено

23.02.2019

Петьо Цеков

1067 4
Демокрацията е мъртва
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

2121 16

Коментари

gowedo

*** руският патриарх направи две невероятни признания:

-БЕЗ БЪЛГРСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ НЯМАШЕ ДА ИМА РУСКО ПРАВОСЛАВИЕ(руснаците признаха, че ние сме им дали ВЯРАТА!).

- БЕЗ БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА(на кирилица) НЯМАШЕ ДА ИМА РУСКА ДУХОВНОСТ.

Тeзи  признания се ПРАВЯТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И СА МНОГО ВАЖНИ!

Но вие психодесни поръчкови соросоидни жълтопаветници, понеже сте 80%..."бойчета" не може да ги оцените, още повече да ги осмислите и асимилирате, затова са концентрирахте върху естественото недоволство на човека , че пренебрегваме родината му като ЕДИНСТВЕНА освободителка. Това личи и от манипулативното ти материалче за президента с жалките внушения, които правиш по въпроса за срещата му с руския патриарх! Дано ти се услади хонорарчето!!!!

Бат Бойко

@Redneg

 

Много добре владееш майчиния си език

Redneg

Виждам, че и ти си ме разбрал, браво.

Иначе нямаше как да знаеш дали го владея добре или зле .... , бай шланг.

Васик

Бойко Борисов изпрати благодарствени писма на премиерите на Украйна и Полша, Румъния и още някакви там, че са освободили България и с това предизвика възмущението на патриарх Кирил. В този случай Радев си изпълни ролята на държавен глава, резилът не е за негова сметка.

mick

При демокрацията   без лесни пари - алтернатива няма. Който и да е спечели изборите.. все ще има демократичен канибализъм. Едни ще изяждат други/или ще оглозгват държавата и всичко общо/.. просто щото парите не стигат. Така е винаги при демокрацията. И за да няма канибализъм.. трябват лесни пари в огромно количество  - така както е при развитите държави. Трилиони дългове.. ако това не помага.. приватизиране на ресурси на "лоши" държави с бомби например.

 

И защо при демокрацията винаги разходите са повече от произведеното? Това е за домашно ;)

SvSophia
снимка на SvSophia

Писанието поражда неудобство за автора му у всеки що-годе просветен читател.

Иначе и то си има своите достойнства - за читателската публика на ПИК примерно.

Минал оттук

Този род "критика" към президентавсъщност са аплодисменти Улучва  Интересно е друго Мълчи масата , която чака от президента наистина заявка за реалната алтернатива. Не отговорите соитно всъщност той и дава ..под формата на въпроси. А инициатива впубличното пространстве с ясни измерения. Той има много варианти и без да "нарушава" табута и мантрите, които постоянно повтаря ГЕРБ. Но чака  Това изчакване,очакване вече се доближава и до негатив-безразличие

Хаджи Генчо-A

Дааа, льош Президент.

А колко убаво щеше да е ако си бехме избрали Мамата.

Всички щеше да е мед и масло.

И мас !

торбаЛан

Мда.. И представа си нямате колко сте праф. Ако бехте гласували в хор за мамата, сега Радев щеше да е начело на някакъв нов "проект" (помодерному), а тиквите щеха да бият клинци за да се задържат на власт, губейки все повече доверие. А сега алтернатива няма. Няма ни проект, ни проектченце, което да фърга светлина в тунела. Само некви  мижави обещания за бъдеща партия и постоянни изцепки на фейсбучния генерал Деси.

генек

Без да знаеш НА КАКВО е нужна алтернатива, какви изводи къдриш?

... но упорит!

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Sine_metu

Пет., 04/01/2019 - 08:42 (нов)

Минал оттук

Този род "критика" към президента всъщност са аплодисменти. Улучва. 

Интересно е друго. Мълчи масата, която чака от президента наистина заявка за реалната алтернатива. На отговорите, които всъщност той и дава ..под формата на въпроси. 

Той има много варианти... Но чака. Това изчакване, очакване вече се доближава и до негатив-безразличие

Прощавай, че промених малко изложението ти. Просто за да очертая основните положения.

Съгласен съм за вида на "критиката". Единствената критична дума е как в заглавието. Радев каза какво, макар и с половин уста : партизанският монопол върху властта, вече очертал се като диктатура и неспособността на партокрацията да решава обществените проблеми.

 

Не съм съгласен, че "масата" мълчи. Мълчат партиите и слугите им. Но те не са "масата". Ако погледнеш по- общо, ще видиш, че те са малцинството в същината на основния проблем - узурпирането на народния суверенитет от отделни, малцинствени групи. Онова присвояване, изрично забранявано от Член Първи. Факт е и че протестните движения не успяха да формулират реалистични практически искания.

Но като цяло масата отдавна не мълчи по въпросите "какво и как". Да не ходим далеч за примери и да погледнем само форума тук. "Идея за България" представи вижданията си още преди 10 години. Преди година почна дискусия в старата тема ДЕМОКРАЦИЯ. 30 000 индивидуални прочита. Съвсем кратко нейно обобщение - "под" Петьо- Цековите "Още следващото поколение..." и "Бунтът на отчаяните". Има и други.

 

Съгласен съм, че изчакването на Радев вече прилича на безразличие.

pavelmarinov76

Учебникарски пример, как облайването може да звучи като комплименти.

За облайвания, разбира се! 

groznik

Когато го избраха, ми вдъхна доверие, въпреки партията, която го предложи. Обаче после доста се компрометира. А речта му на Нова година беше ужасна. Не мисля, че е мястото и времето да звучи толкова апокалиптично. Ако иска да ги каже тези неща, да ги каже друг път, не точно минути преди Нова година, когато хората са усмихнати, позитивни и очакват същото отсреща.

g_ringo

Напротив.

Новата година е време за равносметка, не са фалшив оптимизъм.

g_ringo

Напротив.

Новата година е време за равносметка, не са фалшив оптимизъм.

 

Както видяхме, годината започна с поредния крупен гаф на управлявашите, така че критичният тон на Президента Радев е до немай къде на място.

User
снимка на User
От ясно, по-ясно!
Анкетата си е казала думата:
Да Гласа: 452 ---- 9.58%
Не Гласа: 4219 ----- 89.39%
Нямам мнение Гласа: 49 ---- 1.04%
https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya...
Да уточним, че русофилските присъствУВащи във форума са сред цифрата 9.58%. Девет процента и кусур все пак е нещо, и е значително повече от НИЩО.
Предводител на ...

случка, която ще остане в архивите – руският патриарх Кирил дойде и му се накара

А Радев дума не продума, нали?

Трудно е да се отсъди дали този или Сулевият текст е по-трагикомичен.

торбаЛан

Радев твърдеше, че такъв разговор няма. Че записи на такъв разговор също няма. И ден по-късно синоидалните старчета извадиха запис. Това не направи впечатление на -филите му. Дет се вика, Радев или излъга, или някой послушва и записва нещото, което имаме като президент без негово знание.

eric marsai
снимка на eric marsai

Радев е алтернатива толкова, колкото аз съм Стиви Уондър.

Ама да си изкара там мандатчето, зер женка му да си поизбие парвенюшките комплекси, и да си ходи на село, за друго му липсва всичко.

САТЪР
снимка на САТЪР

Пак да запитам:

Някой знаели кво работно посещение имаше с  английската кралица?Тя нее полит лице  нещо бизнесче нещо парцалки...нямаше отчет  .Все пак народни лисри стерлинги се трошиха!

eric marsai
снимка на eric marsai

Едва ли някой би имал нещо против Радев, ако никому неизвестният до "избирането" му "политик" беше започнал да се държи като президент на цялата нация, а не като пудел на женка си и ездачката от село Крушовица. Като гледам кои са му фенове, ясно е, че е оттекъл.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×