facebook
twitter

Наблюдател

Режим на изоставената собственост

4958
Снимка: Архив

Миналата седмица в предложение да съживим умиращите български села си позволих да напиша, че е време законът да даде на общините право да встъпят във владение на напуснатите, изоставени без грижа от собствениците им имоти и да придобиват изоставена собственост по облекчен ред още преди да изтече общият срок на придобивната давност. И с голяма изненада получих вкаменяващи отзиви за тази идея, като се почне от обвинения, че това било план за конфискация „като комунистите след Девети“, и се стигне до поучения за „свещената частна собственост“, която конституцията охранявала от хищни ламтежи – каквито били моите. От всичко чуто и прочетено по темата разбрах, че

българите имаме детски наивни представи

за собствеността, капитализма и правото. А също и че проблемът, който загатнах, има нужда от по-обстойно разяснение. След кратка проверка с учудване установих, че прераздутото на обем българско законодателство не дава легална дефиниция на правния институт „изоставена собственост“ (abandoned property, res derelicta). Това не означава, че самият институт е непознат в българския граждански и търговски оборот и на правната практика. В българското морско и застрахователно право е уреден т.нар. „абандóн“, изоставяне на кораб или карго от собственика, всички права върху него преминават върху застрахователя. Всеки и без да е юрист, знае какво е изоставена вещ (напр. стар диван, оставен до кофите за смет – с ясното намерение на собственика й да се откаже от правата си върху вещта) и безпогрешно я разграничава от изгубена вещ (напр. натъпкан портфейл или работещ смартфон, намерен на улицата). Но в материалния закон липсва уредба на изоставената собственост (според мен - и на собствеността въобще). Затова нашенецът трудно разбира, че

собствеността не е само право, а и задължение

на собственика да полага грижи за нея. Ако си собственик на варел с нафта, освен че имаш право да го сипваш в печката, си длъжен да го съхраняваш така, че да не се запали, та да причини вреди. Ако имаш автомобил, имаш и задължения да го поддържаш изправен, да го застраховаш поне за гражданската ти отговорност за вредите, които можеш да причиниш с него на трети лица, да му платиш данъка, а като решиш, че не ти трябва – да го предадеш в автоморга. Понеже правният режим на собствеността е непълен, неясен и хлабав, собственикът нехайно забравя задълженията си, дори малкото, които законът му е наложил, и без да се замисли, зарязва собствеността си на произвола, щом спре да му носи облага, а България се е напълнила с грозни

гробници на изоставени вещи и имоти

От ръждясалите таралясници, паркирани по улиците, през захванати недовършени строежи, до рухнали съборетини, недооглозгани от шайките, които „берат“ из тях кабели, тухли и желязо. Нали търсим постъпления за бюджета? Ето идея за един милиард лева от мен: променете данък сгради да стане дължим откогато започне строителството. Съберете таксите смет за всички имоти, които се ползват и обитават, без да са окончателно „актувани“. Но облагането на собствеността е само едно от задълженията на собственика. Той е длъжен и да поддържа собствеността. Законът трябва да каже ясно какво включва това и да създаде

ред и права за общинските власти

да принуждават собственика да изпълнява тези задължения. Ако не ги изпълнява той, тази отговорност да преминава върху ипотекарните кредитори, те бездруго имат интерес да запазят стойността на имота, даден за обезпечаване на дълга. За този случай, когато собственикът не изпълнява задълженията си, иде реч, когато говорим за встъпване на общината във владение на собствеността, изоставена без дължимите грижи. Това не е отнемане на собствеността, а поемане на грижите за нея. Собственикът може да си върне владението, като го поиска обратно и си плати с лихвите за грижите, положени за неговата собственост. Не го ли направи в срок от (примерно) 3 години, добросъвестният владелец трябва да получи правото да придобие изоставената собственост срещу вложените в нея разходи. Сигурно ще се изненадате, но в развитите страни изоставена собственост се установява и отчуждава бързо, даже

изоставени банкови сметки се отнемат

Особено бързо става в САЩ – ако една сметка е „спяща“ – няма постъпления и плащания по нея (освен начисляването на лихви), повече от 3 години (в Ню Йорк, Кънектикът, Пенсилвания и повечето щати) или 5 години (Флорида, Делауеър, Ню Хемпшир), тя се закрива, а парите постъпват в бюджета на щата. Нарича се „есчийтмънт“. За изоставени текущи и депозитни сметки! Какво остава за зарязани съборетини с неплатени данъци. И никой не нарича това конфискация или отнемане на права – счита се, че който не изпълнява задълженията си или е загубил интерес от собствеността, се е отказал от правата си, изоставил е вещта, имота и дори финансовия си актив.

Ще разберем, че собствеността е бреме,

и у нас, в България, когато всеки собственик бъде принуден грижливо да носи бремето. Изостави ли го, стига само данък да не си плати – рискува да загуби собствеността. Като стана дума за риск, да добавя още една “изненада“ за родните икономически наивисти: освен задължения собствеността крие рискове. Собственикът може да реши сам да си ги носи - и тогава няма право да пищи друг, например държавата, да му плати изгорялата, наводнена, отнесена от ураган или срутена от земен трус собственост.

Рационалният собственик знае риска,

предпочита да не го носи, а плаща и се застрахова. В страните, които капитализмът никога не е напускал, трудно ще намерите собственик на недвижим имот, който да не се е застраховал поне за един риск – гражданската отговорност към всички, които могат да пострадат от неположени грижи за имота, например от паднали керемиди, заледени стълби, от пожар по непредпазливост. Този риск пръв се застрахова, защото при беда може да се окаже, че собственикът дължи за обезщетения на пострадалите сума, в пъти по-голяма от стойността на неговия имот. За по-сигурно в повечето страни по закон застраховката „Гражданска отговорност за сгради“ е задължителна. В някои страни е задължителна и минимална имуществена застраховка - до размера на данъчната оценка на имота. Като вземем предвид всички тегоби, разходи и рискове от собствеността, ще разберем защо рожбите на стария капитализъм предпочитат да нямат недвижима собственост и огромна част от тях живеят под наем.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Политиците и безхаберните институции накрая ще позлатят "Златен век"

19.04.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

130
Ало, не сме толкова наивни
Време е да разровим мравуняците

19.04.2019

Калин Донков

91

Коментари

GoDov

Аз виказах че Емил е попаднал на много добри гъби .... 

Явно се подготвя някаква голяма лапаница на 'изоставени имоти' и сега ни подгряват с размисли по темата.

Схемата изглежда ясна и прозрачна, само че ще се запълни бързо с играчи, така че - кой превари - натовари.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Човек предупреден, наполовина е спасен.

 

Картинката на хладнокръвно съдиране на кожи от ограбените

е само още една причина да даваме жега на управляващите.

И да се готвим да ги махнем веднага, когато ще имаме най-добра изгода от махането им.

 

Засега май е по-добре да ги оставим да правят гафове.

Те ги умеят, трябва да им се признае.

 

pirx71

Леле този на какво е ?!  Инетерсно държавата какво ще прави разни съборетини, изоставени в забравени от бога места (пример западната ни граница)?!  Може би смята да настанява там ядрени инженери с пеленачета в ръцете пресичащи границата или тъмнозелени братя.

homoludens

Правото за инсталиране на Гилотина - най-изконното човешко право.

 

Абе кой им каза на тези, че има кой да ги опази от собствениците, a и кога отмениха революциите?

 

"ръце без меч – ръце са за верига..."  - Иван Вазов.

wreckage
снимка на wreckage

Особено бързо става в САЩ – ако една сметка е „спяща“ – няма постъпления и плащания по нея (освен начисляването на лихви), повече от 3 години (в Ню Йорк, Кънектикът, Пенсилвания и повечето щати) или 5 години (Флорида, Делауеър, Ню Хемпшир), тя се закрива, а парите постъпват в бюджета на щата. Нарича се „есчийтмънт“. За изоставени текущи и депозитни сметки! Какво остава за зарязани съборетини с неплатени данъци. И никой не нарича това конфискация или отнемане на права – счита се, че който не изпълнява задълженията си или е загубил интерес от собствеността, се е отказал от правата си, изоставил е вещта, имота и дори финансовия си актив.

Тва не е баш така, даже хич.

 

Escheatment is the process of returning lost or unclaimed property to state’s governments for safekeeping until the owner(s) is identified.

...The concept behind escheatment is that all property has a legally recognized owner. If the owner cannot be found in a timely manner, then the government is presumed to be the owner. Escheats are performed on what is called a revocable basis. This means if lost property is escheated to a state, then the original owner is subsequently found, the original escheat is revoked and ownership of the property returns to the rightful owner.

 

иначе идеята за държавна експроприация на активи не е лоша ф некои случаи, само дето малко противоречи на идеята за неприкосновеността на частната сопственост, която афторът поддържа ф другите си писания.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Чудничко.

От гафа, в който се натриса тоз човек повторно хем,

излиза какво?

Излиза, че се подготвя схема в нарушение на българските закони,

които дори да бъдат променени в угода на схемата,

ще бъдат в разрез с римското право

и без прецедент в модерните демокрации.

 

Колкото и да са прости мутрите, адвокатите им са ги светнали за възможните усложнения.

 

В задачата се пита:

На какво разчита ОПГ-бизнесът?

 

Да, завзети са всички ключови позиции в държавата.

Явно възнамеряват да осребрят властта си до възможния предел, преди да я отстъпят.

 

Ясният знак и силният сигнал са получени.

kaily
снимка на kaily

надмина себе си Емко

Памфуций
снимка на Памфуций

И с голяма изненада получих вкаменяващи отзиви за тази идея, като се почне от обвинения, че това било план за конфискация „като комунистите след Девети“, и се стигне до поучения за „свещената частна собственост“, която конституцията охранявала от хищни ламтежи – каквито били моите. От всичко чуто и прочетено по темата разбрах, че българите имаме детски наивни представи за собствеността, капитализма и правото.

Пропуснал е основното в критичните отзиви - че предлага държавата да преразпредели собствеността на гражданите като им я отнеме и я продаде на безценица на национално отговорния капитал за бизнес, който др. Хърсев - лицето на рискуващия за своя сметка предприемчив капитал -  видя като организиране на мероприятия и задоволяване на тщеславието на некои бизнесмени. Имаше и съмнения, че в схемата цели и да се облажат разни правилни "консултанти".

Главанов

Гениално Хърсев,уникално,даже почти психедилично,и тъй като и аз също като теб,към момента съм на около 200 домашна джанкова ракия(да не се бърка със сливовата) и 2 буркана омния с червено вино,(чамо,че аз почнах 8 вечерта,а ти братле май си се нашмулил още в 8 сутринта),ще ти помогна с формулировката на понятието ИЗОСТАВЕНА СОБСТАЕНОСТ.

  А именно,за изоставена собственост трябва да се брои 

1. Всяка къща,вила,барака,колиба или апартамент,без изолация и нова дограма и без поне 5 телевизора вътре от по 2000 лева всеки,както и без сключена застраховка против вулканично изригване,извънземни,термити,нападение от панди,тигри,бели мечки и суматрийски носорози.

2 Всяка неосечена до голо гора и необрана нива с царевица.

3 Всеки гараж без лексус или поне някъв хибрид вътре да се смята за локално незаконно сметище и също да се конфискува!

4.Бившите собственици на изоставената собственост да бъдат глобени с глоба в троен размер на конфискуваното,а ако откажат да платят-Белене,Скравена,Бобов дол,Аушвиц!!!

Mecho2012

Абе може ли някой да ме светне по казуса. Приежавам в Бснско вак. апартамент и за 67 кв.м. и плащам 110 лв. данък сгради - Банско бил първа класа курорт. Казват, че тсм има няколко хиляди непродадени апартменти.  Собствениците  плащат ли нещо. Или са "стратегически" инвеститури...

balaban

Илф и Петров за подобни случаи използваха понятието "Тъпота с взлом". Туй горе май също е в режим на зарязана собственост, изтърван, демек. И някой трябва да си прибере вересиите...

КатеринаK

Отдавна не бях чела нещо по-адекватно от тази статия. Пожелавам си да доживея до момента, в който предложенията в нея станат действителност и България стане нормална държава. А дано, ама надали ще е е скоро.

Поздравления на автора!

Памфуций
снимка на Памфуций

иначе идеята за държавна експроприация на активи не е лоша ф некои случаи, само дето малко противоречи на идеята за неприкосновеността на частната сопственост, която афторът поддържа ф другите си писания.

Евентуално би могло да се мисли дъжавата да експроприира недвижима собственост по давност - ако в продължение на 10 години, собственикът не упражнил владение (не е поддържал имот, не му е плащал данъци и такси и прочее).

аиг3

Специално за неизпълнени задължения към държавата би трябвало и до сега да е напълно възможно чрез съдебното изпълнение да представя имотите на длъжника на публична продан, без да се чакат години. Нямам идея обаче каква е практиката.

mick

Просто данъците на недвижимата собственост трябва да са адекватни и да не позволяват толкова лесно изоставяне на собственост. В смисъл, ако трябва всяка година да плащаш по 100 лева/например/ за съборетина.. бързо бързо ще я продадеш. Сега данъците за селските къщи са безумно ниски.. и като резултат - получаваме съборетини и села само с една асфалтирана криво-ляво улица.

 

И за градовете е така. Просто защото е евтино да се държи имот.. без да се използва.

 

 

mick

Да не забравяме обаче, че държавата, общините и различните там министерства.. начело с министерството на отбраната да речем.. са първи в списъка със изоставената и неподдържана собственост.

 

И това пак е заради неадекватните данъци.

БГ Трън

Всичко което се предлага на обществото като идеи от законов и материален интерес трябва да се съобразява с  доходите  на  хората. Когато 2/3 от народа живее с доход до 500 лв и не е в  състояние да покрие  дори елементарните си  нужди не може да  се  мисли или предлага нещо  което да  го  натовари  още финансово. Всъщност не  можеш  да  спреш  едни богати  хора да  искат  да  вземат  още и още  и  още  и  още и  още и  още...... алчността няма  край. Затова народът  се  изнася. Накрая в  България  ще останат само  ненаситните и тези  от  които няма  какво да вземеш.

Заиграчка
снимка на Заиграчка

Сега, държавата разполага с всички правин възможности да си събира несъбраните вземания - щом има имот, в който не се живее бщините и държавата могат да събират дължимите такси  и данъци като насочат изпълнението върху имота. А не да имат някакви имагинерни възможности да преценят кой имот е изоставен и кой не. Кой имот да одържавяват и кой не. Подобна промяна в закона със сигурност ще има като резултат прилапване на ценни имоти.  А колкото до имотите в изоставените села - интересно какво ще направи държават с тях, как ще ги "съживи" и разработи. Има известен разум в идеята на автора, но  хайде нека напише как точно ще разграничим хилядите изоставени поради спорове за собстевност имоти /като има найсе наследника на клона и се водят безкрайни спорове имота е изоставен в 99 % от случаите/ от имотите на дезинтересираните собственици.

Гарванът

За селска къща -  100 лв. данък ? А защо точно сто ? Спред мен едни 200-250 лв, си е напълно резонно за една кирпичена селска къща. Онзи ден минавах покрай прословутите тютюневи складове в Пловдив - ми че там какви ли данъци трябва да плащат ?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

рожбите на стария капитализъм предпочитат да нямат недвижима собственостт и огромна част от тях живеят под наем.

 

Предпочитат да имат недвижима собственост и не да живеят под наем, а да получават наем.

 

Разграбената бащина къща или вила, неопазена от държавните и общински управници, които би трябвало да се грижат за реда, правата и сигурността на гражданите и тяхната собственост, не е изоставен от собственик имот.

 

Добре е да се потърси отговорност от тези, на които плащаме данъци и такси, за неизпълнение на поети задължения. Защото управлението не е делегиране само на права. Натоварено е с доста задължения. Гарантиране сигурността на гражданите и тяхната собственост е основно.

Елате ни вижте

Има една секта, която смята, че може да се разпорежда с имуществото на изгоите, както си иска, и че това имущество и принадлежи.

Какво ли още ще видим и чуем от нейното творение - ЕС.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×