facebook
twitter

Наблюдател

Разбрахте ли защо България не бива да бъде президентска република?

Понеже Радев не е твърде комплициран човек и попадането му на президентския пост е донякъде случайно, той лесно изпада в политическа прелест
9651

България не бива да бъде президентска република, защото нашият иначе умен и честен избирател е прекалено емоционален, прекалено лековерен, лесно се поддава на медийни манипулации и може да произведе в президент всекиго.

Освен това винаги съществува и опасността от възникнали в последния момент обстоятелства – случайни или не – които да ни докарат до главата някого, дето после ще се чудим откъде ни е дошъл. Ако Петър Стоянов и Богомил Бонев не се бяха скарали по този махленски начин, Първанов нямаше да стане президент. Ако Борисов не се беше държал така неадекватно и не беше издигнал неизбираем кандидат, и Радев нямаше да стане президент. Някой привърженик на конспиративните теории сигурно би казал, че тези „изненади“ зорлем се случват, за да се даде на социалистите президентския пост, та да не са капò.

И аз като другите гледах т.нар. „отчет“ на Радев по случай две години от президентстването му. Не знам кой пише изказванията му – вероятно някой журналист от „Дума“ – но тази реч повече приличаше на

 

надъхваща сказка пред колектива на някое ТКЗС,

 

отколкото на обръщение към нацията от страна на личност, която по конституция трябва да олицетворява държавността в нейната монолитност и надпартийност. Дори Корнелия Нинова се държи по-благо, и то когато е най-превъзбудена! Радев говорѝ за критични моменти, потъпкано и преследвано слово, плячкосване, беззаконие, ерозия, безцеремонност, автокрация, срив, скандали, зависимости, бутафория, непредсказуемост, маргинализиране, бедност, неравенство, протекции, фаворизиране и катастрофа. Радев очевидно е много обиден за самолетите. На моменти имах чувството, че цялата му горчива реч се произнася именно заради тях. Сигурно в сърцето си президентът таи голямо разочарование, но за това се е говорило и още ще се говори на други места.

Когато стане дума за надпартийност, не мога да не се сетя за Симеон II. Няколко пъти съм имал възможност да разговаряме – нито аз съм искал нещо от него, нито той е искал нещо от мен, често мненията ни за глобализма, мултикултурализма и толерантността са се разминавали (при което реакционерът винаги съм се оказвал аз) и мога да кажа, че познавам възгледите му за националното единство. На тези разговори съм затвърждавал убеждението си, че във всяка ситуация има и добро, и лошо. Често трябва да виждаш лошото, за да се бориш с него, но понякога трябва да гледаш и доброто, за да го уголемяваш. И друго: многопартийността, разделянето на политически активните граждани на партии не е (или поне не би трябвало да бъде) нищо повече от вървене по различни пътища към една цел. Можеш да си избереш път според темперамента, възпитанието и ценностите, можеш упорито да вървиш по него, като с презрение подминаваш всеки кръстопът. Но можеш да се качиш на някое дърво и да гледаш отгоре всички пътища едновременно и ако това зависи от теб – да се стараеш те да не спират да водят към една цел. В едно справедливо и демократично общество пътищата са различните политически партии, а пък общата цел обикновено наричаме „национална доктрина“ или „национален идеал“. Голямата драма на нашето съвремие е, че нямаме цел и идеал или не можем да ги назовем. Или пък (което е още по-лошо) не желаем да ги назовем, не желаем да ги признаем. И това не се отнася само за българите.

Това е един начин на мислене, който с лека ръка пропиляваме, заети яростно да нападаме, да се делим, да отхвърляме, да заклеймяваме и да спасяваме народа от злодеите. Между другото, Симеон II никога не е казал лоша дума за никого. Ама, наистина за никого!

Що се отнася до Румен Радев, аз нямам намерение да анализирам речта му дума по дума, макар че би се оказало хем забавно, хем поучително. Предпочитам да говоря за изкушението. За съблазънта и прелестта. Знаете ли какво е прелест? Не, не е това, което си мислите, особено в множествено число.

Прелестта е самоизмама, самомнение, самозаблуда в собственото достойнство, самозабравяне. От нея идва и глаголът „прелъстявам“. Духовната прелест е греховно състояние на нездрава мистика, свързано с погрешна висока оценка на собствените духовни преживявания. За нея Игнатий Брянчанинов – руски дворянин, епископ и един от най-големите богослови на XIX век – казва, че е „отклоняване към лъжата въз основа на гордостта“.

 

А каква е политическата прелест?

 

Тя също е отклоняване към лъжата въз основа на гордостта. Много често произтича от институционалния рейтинг, който няма нищо (или почти нищо) общо с личностния рейтинг. За да се убедим, че е така, е достатъчно да си представим, че Мая Манолова, същата Мая, със същите убеждения, със същите качества, със същата енергия и мерак за публичност не е омбудсман, а директор на „Топлофикация“ или на „Паркинги и гаражи“. Представете си какъв би бил нейният рейтинг тогава и ще разберете какво имам предвид, като казвам, че рейтингът на институцията е различен от рейтинга на личността и си води свой-собствен живот. Обикновено когато институцията не се намесва по болезнен начин във вашия живот, било защото няма нужната власт, било защото вниманието ѝ е фокусирано в друга посока, тогава тя има висок рейтинг. Вижте рейтингите на нашите три поредни еврокомисарки. Някой знае ли с какво точно се занимават те? Някой сетил ли се е за конкретно тяхно действие, когато е отговорил с „по-скоро одобрявам“ на социолозите? Едва ли. Но очевидно е достатъчно да не се пречкат, докато иначе са „голяма работа“, и „представят България пред света“.

 

И президентският рейтинг е като на еврокомисарките

 

– рейтинг на институцията, а не на личността. Обаче изпадналата в политическа прелест личност в един момент започва да си въобразява, че е точно обратното – че популярността ѝ се дължи на персонални достойнства, а не на длъжността, която заема, и че ако длъжността се радва на някакво одобрение, то е само защото я заема такава светла личност.

Тогава изпадналата в политическа прелест личност си въобразява и други неща. Представя си как с президентски указ учредява „Съвет за стратегическо развитие на България“, тъй като другите институции не са способни да се справят със задачите си. А не са способни по простата причина, че Румен Радев не е слънце (макар че знае ли човек...), което да огрее навсякъде и не може на всяка институция да влее от нечовешкия си рейтинг, както влива на президентската такава. Какъв ще се явява този „съвет“: хунта? И пак ще се състои от интелектуалци.

 

Това вече става смешно, но идеята е ясна: „Вижте ме! Аз правя надпартийна партия!“

 

Изпадналата в политическа прелест личност на Румен Радев е готова да подкрепи и нов политически проект. Кога стана президент, кога се захвана с партийно инженерство! Неговата сметка е проста – вижте ми рейтинга като президент: с тези проценти ще имам парламентарно мнозинство, а там властта вече е истинска. Проста сметка, но и смешна. Прелестна. Нима не е пред очите ни рейтингът на политическата партия на предишния президент?

Понеже Радев не е твърде комплициран човек и попадането му на този пост е донякъде случайно (заради домогванията на БСП и грешките на ГЕРБ), той лесно изпада в прелест, лесно се поддава на властолюбие, не може да се сдържа, не умее да се държи на положение, ламти за слава и власт и сякаш повече за слава. Това определя и решенията му. Хора като него не са готови за власт и е опасно да бъдат избирани. Ето защо България не бива да бъде президентска република.

Ако голяма власт се окаже в ръцете на случаен човек, резултатите могат да се окажат плачевни. И затова, докато демократичният процес у нас е такъв, нека на президента не се дава повече власт, отколкото има в момента. Но ще кажете: ами ако се появи достоен и кадърен президент, и него ли ще препъваме? Ще се наложи. Всеки ден пропиляваме богатства от страх да не станем жертва на простотии. И освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, за да не може никой за нищо да се кандидатира от Картагенския многомандатен избирателен район.

 

114

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Силата на демокрацията е само в свободата

25.05.2019

Петьо Цеков

1474
И в икономиката, и в културата има Бог
Набоков - гений или "безнравствен старец"

Коментари

Страници

wreckage
снимка на wreckage

Ако Сула не пишеше тези ъ-ъ-ъ...неща, а ги говореше по телевизора, од него щеше да излезе чуден Стойчо Кереф.

Сладур

Много добра статия!!

Biberkov

Радев скоро ще обезличи комунистите като партия. И това е добре.

От друга страна той няма умения за политик и ще бъде изяден с парцалите. Което може би не е съвсем добре.

Yantar

И освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, за да не може никой за нищо да се кандидатира от Картагенския многомандатен избирателен район.

Този пиян ли пише?

ИлияНиколов

По-скоро възбуден.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

од него щеше да излезе чуден Стойчо Кереф.

 

Прелестен. 

mi6osp.

Сульовщини.

Единственият проблем на Сула е ,че при " вся власт советов" Президентът не е от шайката.

 

Затова предният път предлагаше монархия.

Сега опитва да ни убеди, че друга възможност няма.

 

 

 

NATURAL

Статията много прилича на дисекция на жаба в час по биология. Този път културата на автора не му е попречила да попадне в целта. Тези, кито по принцип циврят под такива статии име трудно да я прочетат цялата и ще се задоволят с неадекватни и странични коментари.

wreckage
снимка на wreckage

Статията много прилича на урок по биология, преподаван од жаба.

 

 

 

it is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury,
Signifying nothing.

ИлияНиколов

Явно г-н Сула е много засегнат от факта, че президентът Радев не го е поканил на кафенце да си поговорят. 

"Прелъстявам" произлизало от "прелест"...Да, бе.

А "лъст" какво е тогава?

 

Meto_ot_Interneto

Президентската република не е далече от монархията, към която авторът показа предпочитание наскоро. Историята познава много "некомплицирани", меко казано, монарси. Намирам противоречие.

S luncho6
снимка на S luncho6

Сулев е прелъстен от прелестта на прелъстените си глупости. На крив Сула Радев му крив.

Не може ли президента да каже нещата такива каквито са или трябва да се изсулва със заоблени квалификации на ръбестите неща, просто защото преди Нова гадина не трябва да се казват истините на

хората, видяни и от високото, оттам, откъдето и Бог не ги види или пък не му пука. Речта на президента трябвало да тури у един кюп крадци, мошеници и пладнешки разбойници ведно с потърпевшия оглозган народ и да им пусне деветата...а те възторжено да се цаливат и къпят в радостни сълзи.

Думи думи

Ой, какво ущипване по г$за на родните пуни ....  😊

Амира

👎 уф, днешните сульовщини, след днешните петьовщини, байгън бе 😡

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

"И освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, за да не може никой за нищо да се кандидатира от Картагенския многомандатен избирателен район."

 

Този пиян ли пише?

 

Маниерничи. Присъщо е на слабите писачи. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Освен това винаги съществува и опасността от възникнали в последния момент обстоятелства – случайни или не – които да ни докарат до главата някого, дето после ще се чудим откъде ни е дошъл. Ако Петър Стоянов и Богомил Бонев не се бяха скарали по този махленски начин, Първанов нямаше да стане президент. Ако Борисов не се беше държал така неадекватно и не беше издигнал неизбираем кандидат, и Радев нямаше да стане президент. Някой привърженик на конспиративните теории сигурно би казал, че тези „изненади“ зорлем се случват, за да се даде на социалистите президентския пост, та да не са капò.

Разбира се, старателната генетична селекция на монархическите династии изключва подобни сулчайности. Е, имаме примера на поне двама Едуарди в Англия, и добре, че Бог се смили и запази цар Борис III покрай атентатите, че спаси България от участта да има цар Кирил начело в трудните години на войната. 

Думи думи

И какво толкова му има на принц Кирил, че не го щеш за цар?

IvanM

Точно щото нищо му няма. Освен това е бил католик.

Cixi 2

Нищо повече от словесна полюция

protor

Симеончето защо е напъхано в статия за Радев?

Hristo Trendafilov
снимка на Hristo Trendafilov

Толкова приказки, това момче с квадратна глава ли ги нахортува?? :)

Или аз съм тъп или той не можа да се изкаже, но на 2то изречение загубих интерес ........

 

Опитай пак, но мисли за читателя - ако случайно имаш нещо важно и поне малко умно ( не малоумно) да кажеш! 

Slava
снимка на Slava

Сула👍

Попадането на Радев на този пост не донякъде, а е съвсем случайно. Нинова търсеше и намери човек, който да е в конфликт с Борисов. А народните маси харесват летците, защото не всеки става за тази професия. И го избраха. Без да си дават сметка, че разликата между работата на летеца и работата на президента е колкото разстоянието между земята и небето.

mitkomm

А да си пожарникар по- подготвен ли си за министър- придседателския пост?А да си строител, спящ по паркингите, по- подготвен ли си за президент?Хайде стига, никой не е роден Началник, всеки се учи, с малка разлика, че това което знае и претежава Президента

Радев на другите им липсва- честта и достойнството на българския офицер!

 

ИлияНиколов

Прощавай, Слава, че се намесвам, но нищо в политиката не става случайно: 

- участието на генерал Румен Радев в шоуто при Славчо (година преди изборите за президент) и съвсем "случайния" въпрос на Слави защо генералът не стане политик;

- не е "случайно" според мен и обучението в САЩ; 

- "неслучайно" Баце бавеше до последно обявяването на ГЕРБ-ерската президентска кандидатура и накрая определи най-неизбираемата.

Извинете, допуснал съм грешка: Радев е гостувал на Слави през 2008 г. 

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

тц  потника в 1 интевю рече че закъснели герп да го поканят и съотвено  купят  

тиквата  му бяха свели от козяк  кой щее и не прави никакв кампания

 чорапа няма 1 действие което да го свързва с бсп камо ли да е на каишка на  бсп  тои е на цру    подчинен още от 92 година..

 животеца му е е низ от антибългарска дейност. трябваше да е в затвора .

виждащ

Графоманията е велика(болест на психиката)

И Сула е неин любим пророк.

 

riapa

А Премиерска република начело с Бай Онуй е прекрасен вариант,а? Гиди гьостерица неокастрена!

mitkomm

А някой би ли ми посочил, каква трябваше да бъде речта на президента, като виждате и сте свидетели какво става в държавата?Питам!

buratinob

Точно крадлив дедо ли стана пример за надпартиен?

Той даже е наднационален.

Дойде с обещание,че иска да помогне безкористно, отмъкна какото докопа сега съди България.

Не Картаген, Врана трябва да се разруши.

А ако герб не спечелят европейските избори и европарламент не трябва да има.

 

MarinEden

"Хора като него не са готови за власт и е опасно да бъдат избирани."

А с Борисов всичко е ОК? Той е готов и там няма страшно, така ли? Още един мандат на тая шайка и с България е свършено. Всички са парализирани и втренчени в светлините на идващия влак, но ако някой се опомни и вдигне тревога, той е лошия...

Според мен автора има нещо лично срещу Радев, защото нищо обективно няма в тия писания.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×