facebook
twitter

Наблюдател

Президент партия (не) прави

Радев не вижда алтернатива в БСП
5772
БГНЕС

Конституцията поставя българския президент в двойна преса. От една страна, той е притиснат от силно орязаните си правомощия, от друга - е напомпан с безгранично самочувствие, плод на прекия електорален избор. Има и още една преса -  хем е президент на всички българи, "баща на нацията", хем в предисторията му има  греховно партийно зачатие. Независимо каква е фамилията на президента, той е обречен да бъде трагикомична фигура. 
Разбира се, някои президенти успяват

да излязат цели от този смислов батак

за разлика от други, които в края на мандата имат видими щети - въпрос на психика. 
В началото на седмицата се замислих се върху щетите, които оставя мандатът върху президентите - когато прочетох "мисли" на Росен Плевнелиев - държавния глава, който бе характеризиран от Татяна Дончева като: "най-празноглавия в политически смисъл на думата човек". Ако не сте ги прочели, да ви ги разкажа набързо - Плевнелиев, човекът който си постави президентски приоритети в областите на инфраструктурата, културата, енергийната ефективност, административната реформа и т.н. - все неща, които не му влизаха в работата, обвини действащия държавен глава Румен Радев в... популизъм. После човекът, който бе персона нон грата в Москва, човекът, който "забрави" на 3 март да отдаде почит на загиналите за свободата ни руски войници, рече, че Русия е "зашлевила шамар" на Румен Радев!?! Два пъти даже го била зашлевила. Накрая старият държавен глава каза по адрес на новия, че е на ръба на "противоконституционност", тъй като Радев си позволил да говори в началото на месеца за... структурните проблеми на държавата. 
Всъщност не е точно така - за щетите, които нанася мандатът върху президентите, се замислих, отдавна - още когато Плевнелиев се пуйчеше: "Светът ме издирва, звънят президенти, министър-председатели, комисари - къде е Росен". После се замислих, когато тапетоносецът на либерализма рече, без да се замисля, че "референдумът е ядрената бомба на демокрацията". Сетих се за това и когато

най-случайният български президент

успя да се скара с  Путин, с Тръмп, че даже и с Великобритания - заради нейния Brexit. И с всички български парламентарни партии едновременно. За последно се сетих, когато това ходещо клише завършваше мандата си със 7% одобрение и 60% неодобрение, въпреки че в началото на мандата си бе одобряван от 54% от българите. Но стига за този човек. За нас това е минало - неважно.
Въпросът на въпросите е как сега се справя със смисловия батак генералът от резерва Румен Радев. 
През първата година от мандата си 5-ият президент на републиката се справяше така, както би се справил с поста и Мирча Кришан - върти, суче, все на проблемите на ВВС го избива. Толкоз приказки за самолети и вертолети сигурно не е чувал и войник в Долна Митрополия. По едно време си мислех, че този човек ще прекара мандата си в разговори за партенки, наряди и "кой ти беше старшина" - но тук се намесиха ГЕРБ и извънпарламентарната опозиция, които поради някакви си свои причини се опитаха да вкарат Радев в системните български политически интриги. Демек Радев не е никакъв антисистемен играч, той си е чиста проба маша на Нинова и БСП, респективно на Москва и Путин. Това беше грешка. Вместо да затвърдят образа му на случайно попаднал в голямата политика генерал, те му придадоха тежест в рамките на системата - така десницата в лицето на Борисов и жълтопаветниците просто си добавиха още един прононсиран враг. Да не забравяме все пак - и институционален враг.
Оттук нататък Радев се постара да отговори на очакванията им.

Той вече играе не само с военни топки,

той отиграва всяка тема. Примерно: "Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта". Или: "А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение" - заяви Радев в отговор на въпрос за изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание било македонско.
Във връзка с трагедията край Своге заяви, че "системата за обществени поръчки в строителния сектор е порочна и "навсякъде се вихри безнаказаност". Подчерта, че такива инциденти говорят за липса на доверие в институциите. 
Коментира темите, свързани с "Олимпик" и Търговския регистър - каза, че става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация. Направо рече, че "става въпрос за абдикация от отговорност". Каза, че няма надзор в застраховането и има хаос в бизнеса. Пак подчерта, че такива инциденти говорят за липса на доверие в институциите.
"Имаме отпускане и увеличаване на капитала на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовири по непрозрачен начин. Ами в тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън?", коментира още Румен Радев.
В началото на новия политически сезон отново подчерта, че "политическата класа е неспособна да се справи с проблемите". И в прав текст прогнозира, че "българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване". Тук хора от ГЕРБ ревнаха, че Радев клати стабилността, а Плевнелиев провидя някаква неконституционност. В същата реч левите видяха рамо за ГЕРБ, тъй като Радев говореше, че изборите няма да решат системните проблеми: "нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива". 
Добре, да не се мъчим повече - общото във всички изявления на Радев през последните месеци е упоритото подчертаване на една фраза -

"липсва доверие в институциите" 

Освен че констатира това, Радев прави още една крачка напред - говори за бъдещи действия на гражданите, които споделят неговите виждания.

Виждате ли как се заражда президентска партия? Още не? През април т.г. Радев каза на студенти в УНСС: "Президентът е на всички българи и не може да създава партии, но ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаване на нови партии и аз ще разбера тези български граждани". Сега каза, че "в диалог и сътрудничество с Вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие."

Опирайки се на тези изказвания, лидерите на ГЕРБ изваяха образа на новата президентска партия. Самият Борисов провидя раждането на тази партия, възхода и смъртта й: "Колкото Барековата партия, толкова и тая ще я бъде..."

А сега - сериозно...

Няма много начини за избягването на двойната конституционната преса на българските президенти. Един от възможните пътища е още в началото на мандата си, докато още се радва на народната любов, президентът да поиска повече правомощия - за да може да се осмисли прекият му избор. Вторият начин е действие в обратната посока - изборът на държавен глава да не бъде пряк, а да бъде сведен само в рамките на Народното събрание - така изборът ще отговаря на нищожните правомощия. Тези решения обаче минават през сложни промени в конституцията, промени, които дори могат да надхвърлят правомощията на обикновено Народно събрание. 
Всеки президент обаче може да действа по въпросите на втората преса, които засягат

греховното партийно зачатие 

Всеки президент има право да затвърди присъствието си в политиката, като се отдели от партията майка и създаде свой кораб носител. Петър Стоянов не направи това, а може би трябваше - имаше достатъчно причини да се отдели от СДС на Костов. Първанов използва докрай БСП и се отдели от нея, когато тя вече не му трябваше; имаше известни успехи под марката АБВ, но не прокопса. Плевнелиев не посмя нито да направи партия, нито да се присъедини към извънпарламентарната десница - може би защото дори и тя не го пожела.

Резонният въпрос е - а трябва ли му на Радев партия? Ако иска да остане в политиката - трябва му. На този етап е ясно, че партията, която го подкрепи в изборите - БСП, не е точно неговата. Радев е контрапункт на БСП - той не иска оставки, Нинова иска вот на недоверие. Когато говори за системните проблеми на страната, Радев не посочва БСП като част от решението, а по подразбиране вкарва старата системна партия като неделима част от проблема. Радев има дневен ред, който не е на БСП. Не ние, БСП признава, че има принципни различия с Радев.

Фактът обаче е безспорен - Радев е на космически години от партия. Дори и да търси съмишленици, той не може да ги официализира, не може да се включи в партия, преди да завърши мандата. Радев по-скоро ще търси своето място, своята "алтернатива" там, където най-лесно може да я намери - сред хората, които гласуваха за него. Зад него застана широка палитра избиратели, но основата беше дадена от избирателите на БСП. Затова никой не бива да се изненадва от топлите думи, които Радев намери, примерно за поредния събор на националното движение „Русофили“. Не е ясно дали Радев може да бъде

по социалист от социалистите,

но със сигурност ще бъде отчетлив противник на ГЕРБ и на софийската десница.
По-лошият въпрос за Радев е дали ще се позиционира като европейски ляв лидер, или ще търси събратя само на изток от Будапеща. През последните месеци той прие китайския премиер и индийския президент, както и колегите си от Австрия, Румъния и Хърватия. Сам посети Сърбия, Македония, Израел, Русия, Словакия. Беше за един ден, по задължение, в Брюксел и един ден в Полша. Общо взето, Радев явно схваща България така, както обяви на азиатския фестивал в София през май т.г.: "Като мост между Европа и Азия". 

В края на краищата - когато става дума за "президентска партия", въобще не е нужно да говорим за "Радев прави партия" - тази партия може да е съществуваща или може да е в процес на изграждане, от други хора, примерно от гологлав тв водещ, който поне на теория няма нищо общо с президентството. 
От историята с мнимата президентска партия е важно едно - Радев търси своето място под слънцето. Той е в процес на еманципация, процес, характерен за всеки президент. При Радев този процес е отчетлив, желан и... все още далеч от финала. Но първата стъпка е ясна - той трябва да се отличи със собствена, твърда и последователна позиция. Без такава може да танцува кратко и безславно - като Плевнелиев. 

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

764 7
Офроуд на две колела из недостъпна София

21.02.2019

Искра Ценкова

219

Коментари

Страници

Mavrodinov

Много тенденциозен анализ! Нито Плевнелиев бе крайно черен, нито Радев е чиста вода ненапита. Колкото Плевнелиев се престараваше в едната посока, толкова Радев - в другата. Изчервявал съм заради Плевнелиев, който иначе бе нормален технократ преди.  А с Радев ми е чоглаво и некомфортно.  Не ми е президент по мярка и "хемоглобин". Не съм от жълтопаветниците, защото не съм от София, не се влияя от НПО-та. Но ако под това се разбират интелигенти градски хора от средната класа с дясна и проевропейска насоченост, които се опитват да мислят самостоятелно, - ДА такъв съм, защото и в провинцията има, все още, такива хора!  Затова не ме интересува Радев и негов  партиен проект /още по-зле ако са замесени и гологлави водещи/  Интересува ме да се появи десен, почтен, проевропейски, антипутинистки, антиолигархичен, чист от ДС  партиен проект, в който да има само нови лица!

joro taxi

Все едно аз съм го писал. Само дето не се изразявам, така добре. ?? Подписвам се под всяка дума, благодаря. 

onzi

Не съм от жълтопаветниците, защото не съм от София

точно от тях си, виж се как си се охарактеризирал:

Интересува ме да се появи десен, почтен, проевропейски, антипутинистки, антиолигархичен, чист от ДС  партиен проект, в който да има само нови лица!

само антикомунизма си пропуснал, ама си компенсирал с чистота от дс. типичен бесносин жълтопаветник.

Forza NATO

Ц, не е бесносин, ДаБъл е. 

От почтено семейство партийци - технократи от средновисокия управленски ешелон, но неомърсени с ДС и търсещи социализма с човешко лице от несъветски тип.

Аха да станат дисиденти и да направят софийска пролет, но дошъл превратът и по принуда се наложило да станат бизнесмени.

Няма случайни пропуски.

 

Нещо такова. ?

(вж. съседната статия за интернет общуването) 

Slava
снимка на Slava

"1

Пет., 14/09/2018 - 21:44 (нов)

Mavrodinov

Много тенденциозен анализ! Нито Плевнелиев бе крайно черен, нито Радев е чиста вода ненапита. Колкото Плевнелиев се престараваше в едната посока, толкова Радев - в другата. Изчервявал съм заради Плевнелиев, който иначе бе нормален технократ преди.  А с Радев ми е чоглаво и некомфортно.  Не ми е президент по мярка и "хемоглобин". Не съм от жълтопаветниците, защото не съм от София, не се влияя от НПО-та. Но ако под това се разбират интелигенти градски хора от средната класа с дясна и проевропейска насоченост, които се опитват да мислят самостоятелно, - ДА такъв съм, защото и в провинцията има, все още, такива хора!  Затова не ме интересува Радев и негов  партиен проект /още по-зле ако са замесени и гологлави водещи/  Интересува ме да се появи десен, почтен, проевропейски, антипутинистки, антиолигархичен, чист от ДС  партиен проект, в който да има само нови лица!"

 

??

За съжаление няма от къде да се появи такъв проект.

И Радев с партия не го виждам - веднага ще го накачуят кариеристи и кандидати за софрата... със съветниците в президенството се спъна, какво остава за партия.

67

Плевнелиев не беше крайно черен. Той беше просто невидим, освен когато произвеждаше гафове. Ще запомня президентстването му единствено с личната му трагедия като баща. 

Аза десен-почтен-проевропейски-антипутинистки-антиолигархичен-чист-от-ДС партиен проект ще се наложи да внесем нов народ. Изцяло!

 

GoDov

"Аза десен-почтен-проевропейски-антипутинистки-антиолигархичен-чист-от-ДС партиен проект ще се наложи да внесем нов народ. Изцяло!"

 

Мдааа :)

Manrico
снимка на Manrico

Партия всеки може да си направи - имаме ги няколкостотин. Що-годе успешна партия е друг въпрос. Един безспорно интелигентен и обигран политик като Първанов не успя, та какво остава за военен като Радев, когото Нинова и Решетников си избраха, направиха му кампания и го турнаха да развежда Деси по света.

eric marsai
снимка на eric marsai

Слабо материалче. Много думи за нищо.

Правомощията му били "орязани"? - да не би да е имал такива и някой после да му ги е "орязал"? Нищо подобно, просто такива са правомощията на българската президентска институция и толкова.

А това за партия да прави е направо дебелашка шега. Човек без дар слово, без идея, без визия и без всичко, което е необходимо да води хора, партия не прави, освен ако не е някоя от стотиците "бутикови" такива, дето се събират в един автобус, без правостоящи. Един сламен човечец, турен на пост от други, в резултат на тъпи политически игри, комуто президентството отива колкото на свиня звънец.

Но ако е решил да весели народонаселението, да почне да взема уроци по пеене и китара, Жорж Ганчев бизнес блокчето може да му дойде на помощ.

order

Абе достатъчно е да бори БаХу, както до сега и близо двата и половина милиона избрали го ще се удвоят ... та по това се размисли!!!!

Тринити

Радев има доста недостатъци, и най - вече липса на обаяние, излъчване и дар слово. Поради което едва ли би направил успешна партия. Просто не е толкова изпечен лъжец .А плевнелиев наистина не е черен. По скоро е в някакви неопределени багри. С преобладаващо светлокафяви тонове,есенни дори .Според прогнозата, а тя при него идва много бързо.Рядко щастие спохожда народ, който има такъв чиляк за ГЛАВЪ. ..

 

Дин
снимка на Дин

Щом Радев иска власт, да си подаде оставката като президент и да направи партия. Но партийното строителство не е лъжица за всяка уста.

67

"Щом Радев иска власт, да си подаде оставката като президент и да направи партия. "

Ако случайно е пропуснато, Радев ИМА власт. И най-видната единична трибуна в страната. Партия му трябва колкото на риба велосипед. 

Д-р Косев
снимка на Д-р Косев

Глупости са това за Нинова и Решетников. Радев дължи президенството си изцяло на другарката Цачева.

trunk

Га нямаш идея за какво да пишеш през седмицата ,пишеш за Радев и намеренията му.Евентуално за баща му или какво е казала и как се е облякла жена му.

kramar

Разбрах, какъв НЕ трябва да е президентът. Не трябва да се изказва по въпроси, които разбира професионално (самолети, фуражки) и такива, по които има мнение. Абе, въобще, не трябва да говори. Ако сме го избрали само да стои изправен пред строя на национални празници - отговаря напълно на изискванията. Айде, кажете, какъв трябва да е? Ама не образ от мечтите, а от реалността. Аз съм доволна и на това, че поне един критичен глас се чува от време на време. 

Old Shatterмоuth

 Радев не вижда алтернатива в БСП

  Натовският генерал е прав да не вижда алтернатива в позитановските политически мошеници:

 

https://bgr.news-front.info/2018/09/14/sots-deputa...

СОЦ.ДЕПУТАТИ ГОРДО ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ НЕ ПРАЗНУВАТ 9 СЕПТЕМВРИ, ПОДАРЯВАТ СИ ЛИКА НА МУСОЛИНИ

https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/201...

Ангелова се похвали и че престилката е романтичен подарък от приятеля й. Става въпрос за депутатът от БСП Михаил Христов. Защо един социалист решава да направи като романтичен подарък сувенир с фашистки символ, не е ясно.

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

слабо като за 2водки.някактв вятър за чорапа и кал оо много по успелуят. Роско. Чорапа е политхалтура,той е гном еманация на деса модния гигантЪ

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Безпредметна статия. Предъвкване на общи приказки.

 

Предводител на ...

Безпредметна статия. Предъвкване на общи приказки.

Аааааа, не.

Ако някой тук напише това, което г-н Цеков е написал за Росен П., го чака сигурен (поне) месечен бан. Отсега нататък ще ползвам цитати с коректно посочване на първоизточника, пък да видим какво ще става ... 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

РРадостта ти ме  връща година назад,когато гъзът-знаме нарече Борисов 'бай Хуй' , след което месеци наред можехме да употребяваме таз славна трибуквена дума без страх от санкции.

Но и тогава репликата на Кънев не беше някакво откровение, нито новина, какато и сега квалификациите на Цеков.

Предводител на ...

То е ясно, но друго си е да имаш авторитет, на когото да се позовеш :)

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Глупости са това за Нинова и Решетников. Радев дължи президенството си изцяло на другарката Цачева.

 

Айде бе?! И трайно високия си рейтинг ли?

 

А статията ме разочарова, защото не очаквах от Петьо Цеков  повърхностност и тенденциозност.

Единственото вярно - но то не е новина - е това:

Зад него застана широка палитра избиратели

И важното е, че широката палитра избиратели продължава  да стои зад него. Значи авторът, вторачвайки се в несъществуващи партенки, е пропуснал да види онова, което 66% от избирателите виждат. 

 

 

ivanko77

Интересно защо, когато се изброяват президентите, някак удобно си пропуска Желю Желев, може би единственият, който наистина беше президент на България. В момента Радев се позиционира като глас на народа, дали ще се яви наистина като такъв е друга тема. А това с пришиването на партии и проекти е малко в повече, не всеки, който изказва мнение по различни теми, препознава някоя партия за своя или пък иска да е част от такава.

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

Като му ,, самоубиха,, детето и мигом се кротна...вижте колко смърт има в близос до Бг. Президентите.сал пешо коня нямаше проблем освен изключване на синчето от чуждо даскало. Желко бе чугунен книжен плъх без воля без харизма селски простоват мунчо,незначителен и много жалък.Но пак по читав отамериканското назначение днес

 

mercury
снимка на mercury

Че кво му е лошото да има пропрезидентска партия?!

От една страна, за бъдещи избори трябва да има читава алтернатива, защото БСП за много хора не е читава.

От друга страна, ако Радев спечели втори мандат, ще се създаде стабилност ала авторитаризъм.

Но трябва да се подбират качествени хора, които да не работят за себе си.

eric marsai
снимка на eric marsai

"широката палитра" са новите дрехи на царя

за това нищо никой нормален човек не би гласувал

боко го насади там, като тури онази антипатична фемина срещу на корни сламеното човече

Дин
снимка на Дин

Че кво му е лошото да има пропрезидентска партия?!

Няма лошо. Просто Радев не може да предложи алтернатива за развитие, по кой път да тръгне България.

 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Плевню е нищо.

Д-р Косев
снимка на Д-р Косев

"Айде бе?! И трайно високия си рейтинг ли?"

 

Сложете кой да е обикновен скромен и умерен чичок на президенсткия пост и той ще има не по-нисък рейтинг от Радев. Въпросът беше как е успял да се добере до този пост. Требе да си пълен идиот за да смяташ, че избирателите са се впечатлили от шаблонните политически послания, които Радев дуднеше беизразно по време на кампанията. Спечели, щото срещу него беше тетката. С това се и изчерпват постиженията му до момента, спести ти резила.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×