facebook
twitter

Наблюдател

Прави се опит за възраждане на фашизма

Хората, които протестират срещу стратегията за детето, нямат информация за собственото си минало, казва доц. Христо Хинков
5 185
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Доц. Христо Хинков е психиатър. Завършил е медицина през 1980 г. Бил е началник на отдел проекти към МЗ и зам.-директор на НЗОК през 1997-2001 г. От 2015 г. е директор на Националния център по обществено здраве и анализи. 

---------------

- Доц. Хинков, защо хората в България реагират толкова остро на теми, засягащи децата - стратегията за детето, Истанбулската конвенция, но не и на други теми?

- Защото се засяга най-скъпото им - децата. Жената също е много скъпо нещо. Ако не мога от време навреме да й плясвам по един шамар, значи се нарушава нещо много интимно и ценно за мен - да мога да си побийвам жената. По същия начин - ако мога да си шляпна един шамар на детенцето, за да го вкарам в правия път, а те ми пречат с различни конвенции и стратегии, също ще реагирам по този начин. 

- Не е ли прекалено елементарно това обяснение? Повечето хора, които протестират, вероятно не си бият децата.

- Позволих си да иронизирам това явление. Другото обяснение има няколко аспекта - политически, цивилизационен, поколенски - има смяна на поколение от миналия век с ново, има и технологичен аспект. Политическият аспект: винаги, във всяка епоха различни поводи и явления в обществения живот са били използвани за политическа пропаганда. В случая има няколко опорни точки на хората, които биха искали да постигнат разцентроване на Европейския съюз от цивилизационна и, ако щете, от организационна гледна точка. Това се нарича хибридна война. Целта й е да се отклони ЕС от основните ценности, върху които той е построен. Те са хуманизъм, права на човека, свобода, демокрация и защита на слабите.

- Защо в Източна Европа сме по-податливи?

- Защото излизаме от система, която мачкаше всяко независимо мнение. 

- На протести излизат хора на по 30 години. Те не би трябвало да са увредени от онова време.

- Не са, но те нямат информация. Най-лесно се манипулира човек, който няма информация. Те нямат информация за нашето собствено минало - в учебниците им, когато през ранните 90 години са били ученици, не пише какво е било преди и в какво са живели техните родители. Техните родители не са ги учили какво е било преди, защото не са искали да ги натоварват с тази истина и са искали да ги предпазят от грешки, защото самите те не са били сигурни, че това няма да се върне. Това е много характерно за хора, които са преживели тежки периоди - хората не желаят да говорят за миналото и да просвещават децата си, не искат да ги товарят с вина и искат децата им да започнат на ново, на чисто. Оказва се, че това не е много правилно. Тези млади хора протестират за нещо, което нито са чели, нито са осмислили и разбрали, и се поддават на тази глобална манипулация, от която България е само една част.

- Липсата на информация ли е причината един документ, в който няма почти нищо конкретно и нищо особено, да бъде интерпретиран от противниците му по начин, който просто не може да бъде прочетен в него? За стратегията за детето се смята, че цели да отнема деца и да ги праща в Норвегия, а там няма нищо подобно. А институциите, които са я писали, така и не обясниха нищо, особено в началото.

-  И едното, и другото са причина за това. Има и трето. Хората обичат разказите. Колкото по-страшни, фантастични и невероятни са те, толкова повече се впечатляват - така е и с извънземните, с цялата съвременна митология. Тя се базира на полуистини, на изцяло фалшиви новини и факти и това може да се увеличи чрез социалните мрежи по невероятен начин. Това е огромно увеличително стъкло, което раздува всякакви видове страхове, митологии и фантасмагории.

- Как трябва да се противодейства на това?

- Това е нова ситуация за цялото човечество - възможността всеки един най-мъничък човечец чрез интернет и социалните медии да си каже мнението и то да се чуе. Това никога не е било и това ново явление се използва като всяко друго. Когато се открива, че атомът може да се дели, се създава атомна бомба, но и атомни електроцентрали. Интернет може да събира хората, но може да бъде използван и за война, а в случая тя е промяна на съзнанието до такава степен, че не е нужно да нападаш с въоръжени сили - достатъчно е да промиеш съзнанието на хората, за да се чувстват те нападнати. Нас кой ни напада? Джендърите, които дебнат и ще ни откраднат децата и ще направят и тях джендъри. И има примитивни умове, които мислят по този начин. Това се използва от хитри хора, които имат определен политически интерес, и то има и политическа изява. Факт - ние не подписваме Истанбулската конвенция, а там няма дума за това, срещу което протестират маса хора, които и не са я чели. Същото е и със стратегията за детето. Това са документи, които само допреди 15 години нямаше никакъв проблем да бъдат подписвани. Те казват - тъй като ние имаме законодателство, което е достатъчно, затова нямаме нужда от нови конвенции. Но изследванията показват, че насилието продължава да съществува - както по отношение на жените, така и по отношение на децата. Което означава, че законодателството не е достатъчно и трябва да се развива. И трябва да бъдат отчитани новите предизвикателства на съвремието. 

- Възможно ли е да не си даваме сметка какво е насилие?

- Да. Когато говорим за травма, нанесена само с една дума от безчувствен родител - има такива, мит е, че родителят винаги обича детето си, насилието с думи може да нанесе травма, която е много по-тежка и за цял живот. Също така шамарът е особено нещо. Той също може да се запомни за цял живот. Защото носи някакви архетипни натоварвания в себе си. Шамар в лицето е страшна обида. Не трябва да забравяме и че съществува наследяване на културни нагласи и натрупвания и това е архетип. Ние сме континиум от минали поколения, които са в нас, чрез културата, и предаваме това на децата си. Когато едно явление има по-голяма стойност от друго, то е, защото то е натоварено исторически с неща, които са се случвали преди. Точно така е с шамара - той се приема по-различно от удар по главата или дори юмрук. 

- Но и в Норвегия са биели децата си преди 50 години. А сега не ги бият.

- Няма кой да им пречи да възприемат тези неща, които учените откриват. Те откриват, че нивото на андрогените може да бъде повече в един човек, въпреки че той е с женско тяло. И обратното. Този баланс може да предизвика биологични нагласи, които да докарат нещата дотам, че човек да се чувства повече жена, отколкото мъж. Това са факти. Никой не дава отговор на въпроса какво правим с хората, които са с различна сексуална ориентация. Ако човек, който войнствено говори срещу джендърите и гейовете, даде отговор на въпроса какво правим с тези хора - защото те съществуват - крайният отговор на този въпрос е: Entschlossen, решението на Хитлер. Те също се дискутирали помежду си какво да правят с евреите, хомосексуалистите, циганите, лудите. И крайното решение е в лагер и в газовите камери. Това, за което говорим сега, е опит за ревитализация на фашизма. Ние живеем в ситуация, в която се надига фашизъм под маската на запазване на "традиционността". Защото тази традиционност е много условна и всеки историк, който почете малко, ще види, че това са неща, които могат да бъдат променяни и се променят във времето. Фашизмът е политическа система, която обслужва интереса на хора с тежки комплекси за малоценност. Обединява хора с комплекси за малоценност, като екстериоризира техните страхове към външни и вътрешни врагове и създава условия за изграждане на зряло, здраво общество, биологично здраво, красиви хора, които трябва да се пазят от външната заплаха. Намирането на проблема в нещо външно, а не в самите нас решава проблема с чувството за малоценност. 

- Какви ще са днешните деца, когато пораснат?

- Не знам. Изброил съм 13 магазина за наргиле само на една малка уличка в София. Никой не протестира срещу това, а то също не е традиционно за нашата култура. Говорим за война, някой насочва всички страхове на хората, на малките хора, които се плашат от всичко, защото светът става все по-неразбираем и неуправляем. Друго беше едно време, всичко беше ясно, светът вече не е от два центъра - Изток и Запад, а е мултилатерален, с много различни сили и всяка дърпа към себе си. Ние, понеже сме глупави балканци, се хващаме на леки въдици, а не за това, че нашите деца потъват в наркотици, в пушене и пиене, цялата тази потопеност в интернет и вглъбеност в малките екрани - не знам какво ще е бъдещето на нашите деца. Все повече живеем във виртуален свят. Така съзнанието става все по-повърхностно, липсват дълбочини и ценности и затова отдолу избуяват страхове, които лесно може да се манипулират. 

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неудобни въпроса за мутрите и политиците
Борисов има фикс идея този път да си изкара мандата

11.08.2020

Юлияна Бончева

2700
Тези протести са по-честни от предишните

11.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2704 15

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Дори и да се възражда "фашизма" то това е реакция срещу соросоидите, които искат да напълнят Европа с мюсюлмански мигранти и да наложат античовешки содомитски ценности.

 

Ако не се реши проблема с "хиджрата" без никакво съмнение рано или късно "фашизма" или квото там се нарича ще завладее Европа, като "защитна реакция".

 

Не казвам дали това е хубаво или лошо, просто студено анализирам, че това ще се случи .

Simplicissima
снимка на Simplicissima

нелоши акценти

 

само да не беше се изтървал за "всеки един най-мъничък човечец", щото туй малко удря на фашизъм, знаеш

 

пък отзарана се сетих за моето детство, в което имаше книжки за шпионите и шпионките около нас и как наши връстници ги проследяват и помагат да бъдат заловени

 

което беше обаче безпомощен опит да вгорчат и нашия живот наред с живота на майките

и не че майките много залягаха да ни обясняват кое как е (доцентът обяснява феномена)

ами имаше все пак книжки като Нилс Холгерсон, Пинокио, Андерсен, приказки  на народите

циникЪтхедонист

имаше книжки навремето

И СЕГА има, ама няма кой да ги чете.

И то не само у нас. 

Наскоро в студиото на приятел татуист в Кипър, дошъл възрастен швед, баща на двамата собственици на огромна плажна дискотека точно срещо студиото, който пожелал да си татуира рожденните им дати.

Нашия като разбрал, че насреща му стои пенсиониран преподавател по шведска филология, веднага му споделил възхищението си от Астрид Линдгрен и незабравимите Пипи, Емил, братята с лъвски сърца и т. н... 

Шведът бил потресен, тъй като в родната му страна, в това число и синовете му отдавна били загубили интерес към темата и имената на героите били познати на малцина. 

:) 

дъртреалист

Доста объркан човек, който живее в свят на ужасите.

В който протестиращите хора са глупави, неинформирани за миналото си, а и за това срещу което протестират

(А е точно обратното. Именно чувствителността срещу идеологическите капани на пропагандата позволява на източните европейци да видят измамата в конвенцията.)

Неприемането на ИК било заговор срещу европейските ценности...

Социалните мрежи били изкривявали информацията ...

Какво правим с гейовете, ли?

Ами нищо. Не им пречим да живеят живота си такъв, какъвто са си го избрали. Те са си хора, като всички.

Защо ТРЯБВА да ги правим нещо? 

За да си прекараме лафа за фашизма? 

С обидно тъп опит за манипулация?

 

Jassie

Никак не достигат психиатрите в съвременното ни мироздание.

Sir Mano

Моите уважения г-н доцент, но и вие сте продукт на своето време.

 

Те нямат информация за нашето собствено минало - в учебниците им, когато през ранните 90 години са били ученици, не пише какво е било преди и в какво са живели техните родители. Техните родители не са ги учили какво е било преди, защото не са искали да ги натоварват с тази истина и са искали да ги предпазят от грешки, защото самите те не са били сигурни, че това няма да се върне.

Ми не е така. Опитвали са се, но децата, първо не ги е интересувало (като малки), а в последствие (в пубертета) са отказвали да вярват на хора (в т.ч. автора), които са отраснали, възпитани, направо зомбирани от тази идеология.

 

Липсата на информация ли е причината един документ, в който няма почти нищо конкретно и нищо особено, да бъде интерпретиран от противниците му по начин, който просто не може да бъде прочетен в него?

Не вярваме на този документ, защото в него наистина "няма почти нищо конкретно" и ще бъде интерпретиран от създателите му "по начин, който просто не може да бъде прочетен в него"

 

Ако човек, който войнствено говори срещу джендърите и гейовете, даде отговор на въпроса какво правим с тези хора - защото те съществуват - крайният отговор на този въпрос е: Entschlossen, решението на Хитлер. Те също се дискутирали помежду си какво да правят с евреите, хомосексуалистите, циганите, лудите. И крайното решение е в лагер и в газовите камери.

г-н доценте, не знам какви си ги говорите с вашите приятели, но абсолютно манипулативно измествате фокуса (всъщност вие това работите).

99% от хората, които говорят "войнствено срещу джендърите и гейовете" са против не срещу самите джендъри и гейове, а срещу парадирането и натрапването на тяхната сексуалност! Аз имам три деца и няма да им позволя да гледат тлъсти мъже с коронки да се разхождат в центъра на София по космати гърди и гърбове, прикрити от мини сутиенчета. И тук е въпроса - кои е НЕ на мястото си в центъра на София - аз с децата си или лигавещите се джендъри и гейове.

 

Изброил съм 13 магазина за наргиле само на една малка уличка в София.

Да, наистина има такава една уличка в София, където целия дребен бизнес е в арабски ръце. Интересно как вадите глобални изводи на базата на частен случай - крайно непрофесионално г-н доценте.

 

Ние, понеже сме глупави балканци, се хващаме на леки въдици, а не за това, че нашите деца потъват в наркотици, в пушене и пиене, цялата тази потопеност в интернет и вглъбеност в малките екрани - не знам какво ще е бъдещето на нашите деца. Все повече живеем във виртуален свят. Така съзнанието става все по-повърхностно, липсват дълбочини и ценности и затова отдолу избуяват страхове, които лесно може да се манипулират.

1. Балканците не са глупави - напротив - като цяло са хитри. Друг е въпроса, че са  по-консервативни и малко инертни. И не нашите деца потъват в пушене и пиене - това беше типично за вашето поколение, г-н доценте - сега вече не е модерно да се пуши, а за пиенето е абсурдно да казвате, че е само 'балканско' явление. Напротив! Даже балканците имаме традиция и култура на пиене - правим го бавно и спокойно - за удоволствие, а не самоцелно, за да се напием до безпаметност, което е факт в доста от фаворизираните от вас европейски държави.

 

2. Покрай цялата тази потопеност в интернет и вглъбеност в малките екрани децата получват много повече информация, отколкото ако се рият в пръстта, ако се мерят с камъни или играят с прашки и фунийки. Така с времето ще придобият опит да оценяват информацията и да отделят истините от евтините манипулации.

 

3. А да - и независимо от това дали ни се иска или дали го одобряваме - бъдещето е на виртуалния свят и даже войните ще се водят там и  съм сигурен, че нашите деца ще са много по-подготвени за тази реалност, отколкото ние някога бихме могли да бъдем!

Michael_P

Обидно тъп опит за манипулация! Абсолютно точно.

Направено от един "member of the establishment".  (член на управляващата прослойка)

Води до размисли за това докъде я докарахме.

establishment "a group in a society exercising power and influence over matters of policy or taste, and seen as resisting change."

 

"Завършил е медицина през 1980 г. Бил е началник на отдел проекти към МЗ и зам.-директор на НЗОК през 1997-2001 г."

 

С други думи: Получил безплатно образование. Ял в студентски стол с купон за 30 стотинки, получавал студентска стипендия равняваща се на половин заплата на млад специалист с висше образование  и в резултат какво стана през 1997-2001 г.?  Грабь награбленное, по ленински.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

1. Балканците не са глупави - напротив - като цяло са хитри.

 

 

Няма спор, че са хитри, но това не означава, че са умни.  "Хитър" и "умен" са различни категории.

Думи думи

„Води до размисли за това докъде я докарахме.„?

н16
снимка на н16

Прави се опит за възраждане на фашизма

Да ама тоя човек къде и как, ги описва тоя опит? Първо казва, че се правел опит, да се отклонял ЕС Парламента от основните човешки ценности: хомосексуализъма и прокарването на тия техни ценности навсякъде? После твърди, че това било "хибридна война". И че нямало информация за Конвенцията. Hикой не я e бил чел, както и начина, по който тя щяла да се прилага - на практика. 

 

Общо взето, объркана работа. Приказва уж за едно, после защитава друго. Явно на защитниците на тая Конвенция вече не им останаха реални хора, които да излязат да я рекламират

tatyana1

Нищо чудно хората които са живели в общество с някакъв вид ограничения, да скачат нервно срещу опитите ВСИЧКИ  сфери на живота да бъдат регулирани от управлението, на което те традиционно нямат доверие. Многото разни наредби ли са израз на свобода? Не мисля!

Traktor1

**

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Не е забавно. Ужасно е, че този човек ръководи Националния център по обществено здраве и анализи.

Миряна Б.

Спомвяте ли си опашките за билети на Следите остават? С какво навредиха на нашето поколение. А също да ме отворите, доценте, америконските деца не четат ли шпионски книги?И Аглийските. Кой съчини Джеймс Бонд, да не би Валентин Катаев? Съжалявам, че нямамвреме за празни приказки и съм гладна.

дъртреалист

Стига с тоя "фашизъм"

Да. Байгън от политкоректни клетви.

- език на омразата, 

- антисемитизъм,

- ксенофобия,

- ислямофобия, 

- русофобия, 

и още и още...

Нормалното - пречи.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Горкият Хинков - да бе прочел в тоя форум реакциите към съвета на папата - "ако разберете, че детето ви е хомосексуално, не го изолирайте, а говорете с него и се  посъветвайте с психиатър". Тук папата беше оплют от здравите сили, които препоръчаха справяне с проблема: "ако синът ми каже нещо такова, ще го скъсам от бой" ....

Michael_P

Паниковского бьют! Паниковского бьют же! - Уже? Что-то очень быстро.
 

Влез или се регистрирай за да коментираш