facebook
twitter

Наблюдател

Политиката е семеен бизнес

Гласоподавателите върнаха на власт фамилията Мицотакис
850
ЕПА/БГНЕС
Наследниците на две от най-влиятелните гръцки фамилии, които обаче са в противникови политически лагери - Константинос Караманлис (вляво) и Георгиос Папандреу през 2009 г. Тогава Караманлис от "Нова демокрация" сдаде премиерския пост на Папандреу от ПАСОК.

С новата власт в Гърция се връща и една от най-влиятелните политически фамилии в страната – Мицотакис. Гръцката политика е династична и това, както изглежда, не може да се промени. След края на управлението на военната диктатура ръководството на страната премина в ръцете на няколко политически фамилии. На последните избори „Нова демокрация” спечели абсолютно мнозинство и ще управлява самостоятелно. Така изборите белязаха завръщането на династиите в гръцката политика.

Новият премиер на страната Кириякос Мицотакис е член на една от двете най-важни фамилии в историята на „Нова демокрация”. Баща му Константинос Мицотакис беше министър-председател в началото на 90-те години на ХХ век. Сестра му Дора Бакояни е бивш външен министър и бивш кмет на столицата Атина. Синът й Костас Бакояни пък ще поеме управлението на града през септември. „Оставането на властта в ръцете на политическите династии, разбира се, е свързано с

 

остарялата организация и структура на гръцките политически партии”,

 

обяснява Аристидес Хацис, който е преподавател по право в Атинския университет. „Всички те все още са олигархични, традиционни, недемократични и уникални”.

Другата значима фамилия за партията е тази на основателя й Константинос Караманлис, който четири пъти беше премиер на Гърция. Племенникът му Костас Караманлис ръководеше страната от 2004 г. до 2009 г., преди да бъде отстранен в началото на кризата с правителствения дълг. Сега той е депутат.

Караманлис пък предаде премиерския пост през 2009 г. в ръцете на Георгиос Папандреу, издънка на друга фамилия с традиции в голямата политика. Бащата и дядото на Папандреу многократно заемаха най-висшите изборни длъжности в страната. Папандреу, който беше начело на лявоцентристката партия ПАСОК и премиер до 2012 г., се яви на изборите преди дни от Движение за промяна – лявоцентристко обединение, в което ПАСОК е най-големият представител. Въпреки че много хора в страната обвиняват Папандреу за финансовия хаос и мерките за икономии в последните 10 години, партията се класира на трето място на парламентарните избори на 7 юли и ще има 22-ма народни представители. 

Коментатори

 

сравняват гръцките политически династии с Кенеди в САЩ,

 

но общото мнение не е много ласкателно – много избиратели обвиняват доминиращите политически фамилии за наследството от покровителство и финансовите трудности от последното десетилетие. Гърците смятат страната си за място, където нещата не се променят много, независимо кой печели изборите, сочат данни от проучване на научния център „Пю", направено в периода между май и август м.г. Те също описват политиците си като корумпирани. Партия СИРИЗА, която загуби властта преди дни, обаче е обект на най-голямото публично недоволство. В годините след избухването на кризата партията успя да се изкачи от крайнолява периферия до една от доминиращите сили в страната. Времето във властта обаче взе своето. При управленския си мандат Ципрас наблюдаваше изпълнението на болезнените реформи, поискани от кредиторите на Гърция, и договори непопулярното споразумение със Северна Македония за името на страната. Неуспехът при справянето със смъртоносния горски пожар също предизвика неодобрение. Партията също така имаше сблъсък и с непотизма. През юни уважаваният лидер в СИРИЗА Тасия Христодулупулу, зам.-председател на парламента, заяви, че няма да участва в изборите, след като си призна, че е използвала връзки, за да намери работа на дъщеря си в парламента. СИРИЗА забрави да бъде скромна”, казва Георгиос Цогопулос, който е преподавател в Тракийския университет. „Смяташе, че всичките допуснати грешки, сред които и справянето с горските пожари през 2018 г., могат да бъдат простени, тъй като „Нова демокрация” и ПАСОК са отговорни за фалита на страната.”

Когато става въпрос за Мицотакис обаче, избирателите изглеждат по-малко притеснени от семейните му връзки. „Човек може да реши, че гърците забравят и прощават лесно”, казва Хацис, който е преподавател по право. „Мицотакис беше външен политик. Беше избран без подкрепата на партията си, но с тази на независими избиратели – например такива, които идват от центъра или от лявоцентристкия сектор.” Мицотакис обеща да бъде твърд с корупцията и непотизма по време на кампанията. Той заяви също, че няма да назначава членове на семейството си, подобно на сестра си, в правителствените ведомства. Дали обаче ще стане така, предстои да видим...

 

Все още няма коментари

Още

Тръмп от Острова

20.07.2019

Петьо Цеков

3831
Данъчният рай се разлиства
Президентът на Египет прави нова столица в пустинята

Влез или се регистрирай за да коментираш

×