facebook
twitter

Наблюдател

Политиците и безхаберните институции накрая ще позлатят "Златен век"

Нескопосните увъртания около законовите поправки и издадените документи дават солиден коз на "Артекс" в съда
3218
Илияна Кирилова
Небостъргачът на "Артекс" ще се издига като паметник на безхаберни институции и корумпирани или некадърни политици.

Най-видните продавачи на евтини и луксозни имоти за избрани платиха висока цена за топлите си връзки със силните на деня. Строителството на 34-етажния небостъргач на "Артекс Златен век" в столичния квартал "Лозенец" спира. Инвеститорите Пламен и Весела Мирянови, които в първите дни на "Апартаментгейт" се държаха високомерно, сега ще трябва да доказват в съда, че са употребени политически. Че са поредната фирма, разчитала на закона и останала излъгана. Че България не е място, в което може да се инвестира. Колкото и несимпатична да е ролята им в скандала, по тези точки от "Артекс" са прави. Шансовете да докажат това и в съда са големи. Така сметката с пропуснатите ползи от замразения небостъргач може да се стовари на всички данъкоплатци. 

Мирянови имаха малшанса да попаднат в епицентъра на скандал, който тръгна от една сделка и повлече управляващата партия главоломно надолу. Това и арогантното им поведение в стила на "никой не може да ни забрани да правим каквото си искаме", гарнирано с явни задкулисни договорки с МРРБ и заплашителни SMS-и (по думите на главния архитект на София Здравко Здравков), предреши казуса с небостъргача им в "Лозенец". С разгръщането на скандала всъщност се разбра, че картината изобщо не е толкова черно-бяла, но институциите панически се дистанцираха от "Артекс", за да не признаят собствената си вина. А в случая тя е безспорна.

 

Кой си ти, за да ми казваш как да продавам?

 

От "Артекс Златен век" заеха изключително глупава позиция в началото на "Апартаментгейт" и не само подцениха скандала, но и сами наляха масло в него. Участието на Весела Мирянова в Нова телевизия трябва да се преподава в университетите като пример за тотално провалил се кризисен пиар. Да обясняваш в национален ефир, че не печалбата е най-важното в една инвестиция, а енергийните защити на построената от теб сграда е, меко казано, странно. Дори псалм 91 не може да оправдае нагло евтината сделка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така Мирянови още в началото на "Апартаментгейт" сами се поставиха в кръгова отбрана.

Фирмата не направи нищо смислено и при втория застигнал я скандал - съвпадението на евтините сделки с политици от ГЕРБ с проблемите около небостъргача в "Лозенец". Вместо да покаже светкавично всички документи, с които разполага, и да върне топката на институциите, фирмата предпочете да публикува пасивно прессъобщения на сайта си. Шансът някой да ти повярва в такава ситуация, когато отсреща ти стоят протестиращи и снабдени с куп документи жители на квартала, клони към нула. Няма как да помогнат и явно поръчаните от "Артекс" платени публикации в отделни медии. Всичко това подкопа шансовете на фирмата да преобърне нагласите към скандала.

 

Лобистки поправки или плачевно слабо законодателство?

 

Съдбата на небостъргача в "Лозенец" можеше да се прогнозира от първия момент, в който стана ясно времевото съвпадение между купуваните от политици от ГЕРБ имоти и подаваните сигнали по институциите срещу сградата. Може да е случайност, че Цветан Цветанов е препратил сигнал срещу небостъргача на столичния кмет Йорданка Фандъкова 4 дни преди да си закупи евтино жилище от "Артекс", но този факт преобрази "Апартаментгейт" от просто пазаруване на евтини имоти в съмнение за добре платен лобизъм. Новината, че цялото разрешение за строеж на "Артекс Златен век" виси върху прокарана на второ четене поправка в ЗУТ, от която фирмата светкавично се е възползвала, съвсем обърна каруцата. 

В тази светлина версията, че в случая с "Артекс" няма лобистки поправки, а по-скоро плачевно слабо законодателство, е много трудно защитима, макар някои детайли да навеждат на тази мисъл. Основното свидетелство в полза на тази версия е прословутото писмо от зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, в което се обяснява, че разрешението на Мирянови важи до 2020 г. В писмото не просто е посочена тази дата, но е дадено и тълкувание, че с нови по-дълги срокове са всички заварени от новите поправки разрешения за строеж на сгради първа и втора категория. Тоест Йовев не тълкува превратно закона в полза на едно-единствено лице, а обяснява, че поради липса на изрична преходна разпоредба законът важи за всички заварени случаи, включително за Мирянови.

Ако се доверим на позицията на МРРБ, това няма да е първият пример за зле изготвени законодателни промени, които водят до пълен хаос в прилагането им. Това признание следваше да дойде от парламента и вносителя на поправката - депутата от ГЕРБ Александър Ненков, но още в началото той се постави в безизходна ситуация с невярното си твърдение, че поправките не касаят изобщо сградата на "Артекс". В тази ситуация премиерът Бойко Борисов очаквано предпочете да рискува със съдебно дело, отколкото да признае, че небостъргачът е законен точно заради внесената от ГЕРБ поправка. Това просто никой нямаше да го приеме.

 

Амнезията на институциите и кой ми яде от паничката

 

Направо не е за вярване лекотата, с която ДНСК и Столичната община очакват от обществото да преглътне всички изговорени глупости около небостъргача "Златен век". И двете институции бяха обхванати от частична амнезия, която в съда вероятно ще се осребри щедро в полза на фирмата. Смешно е след куп проверки ДНСК изведнъж да открива пропуски, при това повече от банални, и да обяснява, че видите ли, нарушенията досега оставали скрити, защото предходните инспекции били провеждани от регионалното звено на контрола. След първото съобщение на ДНСК, че ще спре временно сградата заради открити пропуски, архитекти коментираха, че с подобни аргументи може да се спре строителството на един куп сгради у нас. По-лошото в случая е шикалкавенето около закона. И ДНСК, и Столичната община явно бяха инструктирани да държат изказванията си колкото се може по-далече от спорните промени в ЗУТ и в изпълнение на тази заръка двете институции натвориха истински шедьоври. ДНСК изведнъж си измисли версията, че всяка промяна в инвестиционния проект автоматично подновява разрешението за строеж. Според тази версия на ДНСК Мирянови разполагат с валидно разрешение, но по вина на главния архитект на София Здравко Здравков, който на два пъти е одобрявал изменения в инвестиционния проект при изтекло разрешение. Главният архитект на свой ред пък удобно изпадна в амнезия в явно споделяното становище, че Мирянови имат валидно разрешение по силата на новия ЗУТ. Не може да твърдиш, че не си съгласен с тази теза, а в същото време да цитираш писмото на Йовев и да изхождаш от него в официални документи. Така излезе, че добрият главен архитект не иска висока сграда, но някакви неназовани лоши институции я искат. 

 

Ще издържи ли всичко това в съда

 

Едва ли. Фирма "Артекс Златен век" разполага със солидни аргументи да спечели дело срещу заповедта за спиране на строежа заради изтекло разрешително. Има закон, който е или лобистки, или просто много слаб, има изрично тълкуване на закона в полза на фирмата от официална институция, има серия от действия и бездействия, стъпили именно на законовите поправки, които уж не важат със задна дата. Всичко това е подкрепено с купчина документи, включително проверки по сигнали на граждани, омбудсман, прокуратура. До този момент институциите не установяваха нищо нередно, докато силом не "прогледнаха". Спечелено дело вероятно ще струва десетки милиони обезщетения или в крайна сметка строежът ще бъде довършен. Показателно е, че ДНСК не посмя да констатира изрично изтекло разрешение за строеж при заповедта си за спиране на градежа. Така че колкото и да не ни харесва в "Лозенец" да се издига подобна чудовищна сграда, вероятно тя ще се окаже законна. А целият скандал ще е поредният пример за гавра с правовата държава.

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Местните избори дойдоха, а шпиценкандидатите се крият
Има нещо много гнило в МВР
Като си юнак, защо си клефак?

16.07.2019

Бойко Ламбовски

1955 5

Коментари

Johnny2965

За какво е цялото това внимание към "Артекс". Нима има нормален човек, който би обитавал жилище в една сграда с престъпници?!?

маргаритка2

Жилище....

Едно време на такива неща са казвали "дом".

 

По принцип сградата не би трябвало да има жилища, офис сграда е.

 

Но да не се отплесвам.

 

Законът определя да има обществени обсъждания.

Те обаче нямат никаква стойност, освен вдигане мизата за корумпетата, които в крайна сметка одобряват главозамайващо грозни, отвратителни, но лъскави коптори, в които живеят простаци и престъпници.

 

За сметка на качеството на живот на цели квартали.

 

Изглежда трябва да жалим Артексите. 

Разбирам алчността им, но не мога да им съчувствам.

 

Бизнесът не е само печалба, има и загуби.

 

Относно ПРите им.

Перфектни.

 

Авторът явно не следи телевизиите. Три дни водещи новини, че властта срива "незаконни масивни постройки в Лозенец".

 

/рядко се споменава, че случката е в квартал в Стара Загора или нещо подобно като град. /

 

bD

👍 за Таня Петрова

n00b

Ако от "Артекс " докажат "в съда, че са употребени политически", тогава всички участващи в далаверата политици, че бъдат изправени пред много труден избор. Или да се изправят срещу решението на БГ съда , или да признаят отговорността си.

Kifa

Горното е платена статия от Артекс, целяща да подготви публиката как Артекс ще спечели в съда делото си за валидност на незаконното разрешително и ще продължи да строи.

Целият бизнес на Мирянови се основава на подкупи на политици и незаконно строителство. 

Застрояването на парка Въртопо в Младост, сега небостъргач в Лозенец, строящ се въпреки Закона за устройство на територията от 2007 г, който не позволява строеж на по-високи от 7-етажни сгради.

Единственото решение на съда за Златен век в правова държава би било разрушаване на построеното до основи за сметка на Артекс.

 

Michael_P

"Горното е платена статия от Артекс".

И аз съм на същото мнение. Но не е само Артекс. Резултатите от строителната дейност се виждат. Строителни безумия бол! Това не става без чужда помощ и подкрепа.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Това не става без чужда помощ и подкрепа."

 

Тъжната истина е, че става. Голяма част от свинщините в България се дължат на некадърност и безхаберие, а не на зъл умисъл. Ревете тука за некакви застроени места, но защо не погледнете около себе си. Де що има градинка, деренце, полянка - всичко е затрупано с боклуци. Покрай всеки междуградски път има стройна редичка отпадъци - бутилки, чаши, опаковки. Свинщината е навсякъде. Какъвто народа - такива и политиците, т'ва е.

Памфуций
снимка на Памфуций

👍 За статията.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×