facebook
twitter

Наблюдател

Полезните идиоти са сила

Няма и не може да има по-глупаво политическо решение от търсенето на конфликт в партия преди избори
8177
ЕПА/БГНЕС
След като години наред се дразнеха от Орбан, Юнкер и Манфред Вебер решиха да се разделят с него точно преди евроизборите.

Когато наближат избори, българската градската десница винаги си намира тема, по която люто да се изпокара, да се разцепи на ситно и да изгуби всичко, на което се е надявала. Това е аксиома, няма нужда от доказателства. Няма нужда и да се питаме cui prodest, защото, когато десните се цепят, е пределно ясно "кому выгодно". Сега, два месеца и половина преди евроизборите, десницата се е заела да дебатира - редно ли е бъдещите й евродепутати да стоят в Европейската народна партия, или да отидат в някоя друга група, където няма да седят стол до стол с хора като Виктор Орбан.

В тази връзка единственият смислен въпрос е -

наистина ли са толкова глупави, или само се правят? 

Доколко смислен е този спор, се вижда отвътре, онзи ден не аз и ти, а лично Радан Кънев заяви: "Намирам начина, по който се води разговорът за мястото на бъдещи евродепутати от "Демократична България" в ЕП, за доста глупав". Проблясъкът на Радан, разбира се, не спря глупавия спор на глупавите хора, той обрасна в различни поднаправления, примерно - започна дискусия, а не е ли редно жълтопаветниците да не се ограничат само с гоненето на Орбан от ЕНП, а директно да се прекръстят на либерали и да минат в АЛДЕ... Дори и Орбан, на който едва ли му пука за съществуването на българските парадемократи, забеляза мисловните еквалибристики по жълтите ни павета и включи родната десница сред останалите "полезни идиоти", които се развълнуваха из Европа предизборно.

И от думите на Орбан личи, а и в интерес на истината трябва да кажем, че

българските жълтопаветници не са единствените "полезни идиоти"

в европейската десница - такива са поне 12 партии и коалиции от 9 страни - от Брюксел до София. Натрупването на глупост вече е достатъчно голямо, така че е напълно възможно още на 20 март ЕНП да вземе решение за изключване на "Фидес" на Орбан.

Те имат доводи срещу Орбан, които трябва да уважаваме - не го харесват, не го искат, броят го за "антиевропеец" - каквото и да означава това. Доводите вероятно са резонни. Но действията са подчертано глупави - Орбан е трън в очите на колегите си от години. Исканията за изхвърлянето му от ЕНП също са от години. И не беше нужно да чакат избори, за да действат. 

Но да оставим настрани европейските десни и главния отговорник за това хаотично движение - Жан-Клод Юнкер, който пръв формулира изречението "Фидес" не принадлежи на ЕНП". Да погледнем нашия двор.

Целият проблем произтича от това, че за българската десница въпросът за позиционирането в европейско политическо "семейство" е, меко казано, второстепенен. Не аз и ти - Радан Кънев смята така. Това означава, че не им е важен. Както казва Радан, по-важно е как ще се наредят листите, кой ще стане евродепутат, пък чак тогава ръководството ще се събере и ще каже на избрания в коя европейска парламентарна група да влезе, на кой стол да стои и какви тези да защитава. Т.е. важното е да гласувате, пък после ще видим кой какъв е. (Да оставим настрани и два факта - 1. ДСБ е член на ЕНП и не й отива да се пита къде да седне, и 2. Въобще не е ясно десните за кой искат да гласуват - листа още няма.)

Тук територия за принципни позиции не се вижда, но това е повече от очаквано

От 20 г. българските десни правят хаотични идейни движения - те са "народни" партии - ту консерватори, ту либерали, ту зелени, а не рядко са си чисти социалдемократи. Както се казва - зависи как ще се събудят и кой ще вика по-силно на мегдана. Подобен процес имаше вляво, но той не беше толкова отчетлив. Там имаше ефектни лупинги - комунистите се прекръстиха на социалисти и се обявиха за социалдемократи, но всичко имаше ясна цел - БСП да легне върху цялото ляво пространство. Като изключим Станишев и още няколко души, които се докоснаха до Брюксел, всички в БСП са просто леви. 

Десните обаче дотолкова се заиграха с етикетите и самонаричането, че накрая

 

смисълът на политиката им се ограничи до търсенето на специфики,

 

а не до търсенето на общото. Така се появиха по-големи демократи от другите, по-яростни граждани от другите, по-зелени политици от другите. В крайна сметка се появиха и по-автентични десни от десните, което вече си е чист абсурд. Те дотолкова търсеха различното, че в крайна сметка вече с увереност твърдят, че няма дясно. Има либерална демокрация, а всичко друго - ляво или дясно, е чиста проба враг. Лошата новина за десните е, че това животно - "либералната демокрация", се защитава и от ДПС през АЛДЕ, и от Станишев през ПЕС. Затова и доста десни днес са по-близо до Доган и Станишев, отколкото до "автентичната десница". Тези хора биха обявили по-скоро съседа си за основен враг, отколкото БСП и ДПС. Затова и европейците гонят Орбан, но са ОК с Макрон и ПЕС. 

И тъй като вдясно "Съединението прави силата" вече е невъзможен девиз, все така се случва - "навреме", предизборно се появяват поводи за скандали.

В тази връзка съвсем естествено е, че после Орбан и Путин българската градска десница най-мрази десния Бойко Борисов. Както и обратното - десният Бойко системно унищожава посестримите си партии. Тъй като няма десен българин, който да не може да пречупи международен проблем през българското политическо "село" - в разгорялата се дискусия около Орбан те се сетиха да набутат и ГЕРБ на Борисов. И той бил от същия дол дренки като унгарците. Да го махат - и ГЕРБ е несъвместима с ЕНП. (Ех, що ли си спомням, че СДС и Демократическата партия, с мълчаливото съгласие на ДСБ, направиха възможно членството на ГЕРБ в ЕНП преди малко повече от 10 г.) 

Безспорно полезните идиоти са сила. Те са като ерозия, която е захапала склон. Изгонването на Орбан само ще катализира процесите на търсене на собствена идентичност на управляващите партии от Италия, през Унгария и Австрия, та чак до Полша. Досега бе ясно, че статуквото предизвиква вълната от популизъм, като плаши народонаселението с размерите й. Този дебат казва и друго - статуквото съзнателно работи за вълната.

Или пък наистина са толкова глупави, че работят за популистката вълна?

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Силата на демокрацията е само в свободата

25.05.2019

Петьо Цеков

1984
И в икономиката, и в културата има Бог
Набоков - гений или "безнравствен старец"

Коментари

Страници

rubstone

един от най-слабите журналисти на вестника...Яка закъсвация откъм  добри съботни автори  - в един брой споменатия вече и оня другия левент десен с картагена...това  е много тежко за преглъщане...

Biberkov

За съжаление, полезните у нас се оказаха идиоти.

Предводител на ...

българската градска десница най-мрази десния Бойко Борисов. Както и обратното - десният Бойко системно унищожава посестримите си партии.

Тва е някакъв несполучлив опит за майтап, нали?

Forza NATO

За пръв път го чуваш, нали?

wreckage
снимка на wreckage

Од текста е очевидно, че афторовата деснота е различна од деснотата на лицата и организациите, срещу които е насочил потопената ф злъч експлоатационна част на журналистическото си перо.

Forza NATO

Од текста е очевидно, че афторовата деснота е различна од деснотата на лицата и организациите...

 

Тфа некъф смъртен грях ли е?

wreckage
снимка на wreckage

тва е наблюдение.

 

За греховете си има изградени прекрасни съоръжения, стопанисвани од БПЦ-то и оборудвани с квалифициран персонал.

Памфуций
снимка на Памфуций
Forza NATO

тва е наблюдение.

Ясно.  

Прозорлиф наблюдател си и од доброта искаш да споделиш откритието си с евентуално нерасбралите.

👍

Предводител на ...

За пръв път го чуваш, нали?

Рядко от хора с претенции да мислят.

Forza NATO

...българската псевдоградска псевдодесница най-мрази псевдодесния Бойко Борисов. Както и обратното - псевдодесният Бойко системно унищожава псевдопосестримите си псевдопартии.

Така бива ли?

Памфуций
снимка на Памфуций

Сега прочетох мнението на Радан Кънев от 1ви март, провокирало тези размисли и страсти на Цеков. Кънев се е обосновал:

"Не защото разговорът не е важен - напротив. Именно защото следващият ЕП ще бъде доста разделен и динамичен, и именно защото нито една от традиционните политически групи няма да е никак единна по основни теми, и особено защото е възможно ЕП да завърши с различно разпрделение от началното, разговорът е много важен. И точно по тази причина, не е работа на отделни кандидати да заявяват къде ще ходят и няма да ходят, а е работа на политическото ръководство на коалицията да вземе политическо решение. Както къде ще се запишат избраните депутати, така и как ще се държат при политически размествания е първостепен политически, а не лично - естестически или философски въпрос.

Донякъде - защото разговорът е леко преждевременен - няма окончателен формат на коалиция, няма състав и подреждане на листа. Това са първостепенните политически въпроси. Въпросът за позиционирането в "семейство" идва след това, веднага след това.

Повече - защото разговорът за позиционирането в ЕП е следствие от ясна програма за политическо поведение в ЕП, а не от симпатии. Друго политическо решение, предхождащо този разговор.

 

 

Forza NATO

Добре го е казал Радан.

Остава да убеди и по-пламенните си коалиционни партньори да не прекаляват твърде много с революционния патос.

 

Леко комичното в цялата ситуация е, че, ако помниш, неотдавна именно Радан вкара в, условно казано, по-широкия вътрешнодесен дискурс понятието "полезни идиоти", употребявайки го по адрес на, пак условно казано, по-консервативно настроените десни, проявяващи някаква форма на симпатии или разбиране към Орбан.

 

А сега буквално същият лаф се връща като бумеранг именно откъм Будапеща.

Памфуций
снимка на Памфуций

Аз отдавна съм отбелязал, че най-голямото достойснство на Радан е въвеждането на устойчиви шаблони-словоформи в политическия диалог - "Гъз знаме", "бай Х*й", "Тримата шишковци" - фрази , които дълго отекват .... 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Новото жълтопаветно

 

https://topnovini.bg/novini/778781-sdrujenie-sega-...

 

https://offnews.bg/politika/volt-za-evropejsko-sam...

 

тъкмо се чудех къф социалинжинерингов продукт ще се лансира на поредните избори

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Няма такъв. Просто Ананиев си търси европейска заплата.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Сигурен ли си? От миналата година- когато неясното, аморфно " сдружение СЕГА" изведнъж ги "кани" за лица, до смъртта на Узунов Ананиев бе просто ЕКС - бита карта от куневите авари.

За погребението на Узунов агенция Фокус му отделя каре да си изкаже дежурното слово. ФОКУС! Съвсем го бях забравил- добре че покрай Хитрино се сетих кой беше тоя. След това се заредиха Епицентър, ДИР, ОФФнюз, интернет списания...пускам търсачката- лицето Ананиев се оказва и из телевизиите. С нарастваща честота

 

Каквито и услуги да е правил в транспортната комисия на парламента- те вече са минало, а тук то не значи много извън контекста на "златен Век" . Социалната му мрежа, след люспенето, пак не би му уредила гратис медийно време, а досегашният опит изключва БГ политици сами да си бъркат в джоба (цирка с ипотеките на Цвък и Бокаса да не коментираме) значи някой плаща. Пуска пилотен епизод на сериала Волт

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

имай предвид обективни факти

1. БСП е в насипно състояние -  очаквано ще се самонакаже.

2. ГЕРБ са омръзнали- ще си вземат очакваният процент с "машината на Цветанов", но не повече.

3. ДПС си имат своя метода, но и там зенита е преминат.

4. Пацреотите са насипни повече и от БСП- Джамбазки сигурно ще влезе с гласовете на позастарелите хитлерюгендчета от работничвските спални, но не повече.

5. Доколкото евровота е непопулярен из дълбоката провинция, гласовете от големите градове- София, Пловдив- Център (Коматево и Кючук Париж са ясни), Варна, Бургас и Стара Загора придобиват повече относителна тежест- именно електората на "градските десни" . Проблемът е в също толкова насипното дясно.

 

Затова някой води кампания , целяща

1. Да даде разпознаваемост на Волт (всъщност Ананиев)

2. Все пак да го остави "сфумато" , с идеята да се гласува за "десен" без да е изхабен с преекспониране, но и без да се стига до дебат или скандал.

 

 

Продават образа.

wreckage
снимка на wreckage

Понеже срокът на годност на личната ми карта беше изтекъл и адски ме мързеше да ходя да я сменям, бех решил да скипна теа избори. Обаче преди ена-две седмици се сдобих с билет за мача  на Ливърпул с баркодовете и понеже онеа на летището щеха да одкажат да ме пуснат да се кача на тъпия им самолет без валидно ай ди...събрах воля и отидох днеска ф районното, където ми решиха проблема за нула време.

 

Така че явно ще се гласува. Фудболът е голема сила.

dimdum

българската градска десница винаги си намира тема, по която люто да се изпокара, да се разцепи на ситно и да изгуби всичко, на което се е надявала. Това е аксиома

това е заблуда, не аксиома. на десницата проблема й не е че все си намира какво да дели, а че не е останало какво да поделя. старците и батковците им го направиха, докато бъдещия избирател на герб скачаше все още с вдигнати два пръста по площадите. 

mi6osp.

Всеядността на ЕНП доведе до очакваното  повръщане, засега на Орбан .

 

Градската ни десница мрази Борисов, което не ѝ попречи да се коалира и да поуправлява с него, докато Борисов използваше лакомията ѝ, за да я унищожи.

Колкото до т.н. автентична десница, тя се оказа автентично крадлива, както и неавтентичната такава, и бе изхвърлена на политическото бунище.

Полезните идиоти се оказаха вредни за България.

 

циникЪтхедонист

 When nothing goes right...

go left.

:) 

rubstone

Енп трябва да повръщат не само орбан но и боку, моку и кой знае още кви екземпляри прибрани само и само да спечелят неое идруго место в еп. И какво като печелиха до сега? 

Тезата ми е, че никои избори не си струват да се печелят, ако вече нямаш принципи, морал и честност...

Памфуций
снимка на Памфуций

Я виж какво е отбелязал учителят Иван Костов в лето 2013то:

 

На трето място проблемите в нашата страна се задълбочават от пълната незаинтересованост и от там неадекватност на европейските и атлантически лидери. ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на ББ. ПЕС атакуват ББ и не искат да си дадат сметка колко зловеща роля е изиграл, а и сега играе Сергей Станишев. Г-н Барозу казал на парламентарните партии да се разберат помежду си. Та те са се разбрали и от това произтичат нашите беди: преди бяха едните, след това дойдоха другите, след това пак първите и така ще се сменят като Путин и Медведев. Кой мисли, че тези последните двама са нещо различно?

...

Давахме си сметка, че сме много слаби на този фронт и затова възлагахме големи надежди на членството на България в НАТО и ЕС. Те не се оправдаха. Напротив, определението на Рузвелт за Сомоса, „нашия негодник“ се оказа универсално за евроатлантическия свят. Отделни политически формации и правителства в НАТО и ЕС, подкрепят своите негодници в нашата страна, без да ги интересуват последствията върху нашия живот. Ще бъде напълно погрешно да се споделят илюзии за помощ отвън, докато западните лидери не спрат да третират политически ново присъединените страни като дошли от третия свят. Ние идваме от втория, от комунистическия свят. И не е умно първо да бъдем пращани в третия, за да се присъединим накрая към първия. Трудната задача на ДСБ на всички български демократи е заедно с истинските демократи в новоприсъединените страни да променят отношението на Запада към нашата вътрешнополитическа реалност. Моето дълбоко убеждение е, че нашите партньори нямат политически код, с който да дешифрират случващото се у нас.

Предводител на ...

Трудната задача на ДСБ на всички български демократи е заедно с истинските демократи в новоприсъединените страни да променят отношението на Запада към нашата вътрешнополитическа реалност. Моето дълбоко убеждение е, че нашите партньори нямат политически код, с който да дешифрират случващото се у нас.

Тази задача като за начало минаваше през отказ от коалиция с Бокаса.

Да приемем за момент тезата на Костов, че ДСБ е от добрите тукашни, които са възприемани като такива от добрите външни, и които имат за задача вкл. да покажат на добрите външни кое е добро и кое зло у нас. Е, в такъв случай с участието си в тази коалиция те легитимираха Бокаса.

Оттук насетне всички участвали в нея са дамгосани до гроб.

 

Оставям настрана изначално грешната теза на Костов, който пренебрегва простото и добре известно му обстоятелство, че Бокаса си е баварска креатура, отглеждана много преди приемането ни в ЕС.

Памфуций
снимка на Памфуций

В политиката "добри" няма и намекът на Костов със Сомоса (иде реч за Сомоса баща) е ясен за онез, които са запознати с гербостроителството.

Коалицията на Реформаторския блок е друга бира и ДСБ излезе след провала на съдебната реформа. Впрочем, личен принос на Радан, а още повече на Москов е, че противниците на коалицията в ДСБ я напуснаха още преди изборите.

Предводител на ...

намекът на Костов със Сомоса (иде реч за Сомоса баща) е ясен за онез, които са запознати с гербостроителството

Той е ясен, но самият той се опитва да го обезсили с твърдението си, че, видиш ли, тук трябвало да има едни хора, които да кажат на ония отвън кое тук е добро (terminus technicus, както много добре знаеш) и кое - не. Е, след като гербостроителството е външно дело, какво има да се обяснява на тези отвън?

проблемите в нашата страна се задълбочават от пълната незаинтересованост и от там неадекватност на европейските и атлантически лидери

Силно противоречие имаме между добре известното гербостроителство с баварски тухли и киреч и тезата за "пълна незаинтересованост".

Памфуций
снимка на Памфуций

Не точно. Спомни си откровенията Бокови за танте и фондацията "Аденауер".

g_ringo

Те имат доводи срещу Орбан, които трябва да уважаваме - не го харесват, не го искат, броят го за "антиевропеец" - каквото и да означава това. Доводите вероятно са резонни. Но действията са подчертано глупави - Орбан е трън в очите на колегите си от години. Исканията за изхвърлянето му от ЕНП също са от години. И не беше нужно да чакат избори, за да действат.

Напротив. Действията са силен предизборен сигнал, който няма да заглъхне до изборите.

Magi

Този път Цеков ми хареса. Много точно е уловил "десните" / ако има такива/. Там са събрани много вожд малко индианец.У нас продължава егото на вожда да е по голямо от възможностите му и не е само при десните. Това показва , че изобщо не им пука за страната , камо ли за народа. Въпрос от първостепенно значение е те да се уредят, лично, персонално. Ако и левите и десните мислеха за развитието и укрепването на държавата ни, до сега и левите и десните щяха да се обединят и да изгонят тази псевдо партия герб от всякъде. Няма полезни идиоти, трябват ни честни почтени хора за да тръгнем напред. Четете биографиите на всички кандидати за ЕП, гласувайте само за тия , които имат успех в личната си професия , имат най малко 5г. трудов стаж в нея , ръководили са повече от 10човека, знаят поне 2 европейски езика и т.н. Гласувайте само за тия които заслужават това , не зависимо от коя партия са / с изключение на герб/.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×