facebook
twitter

Наблюдател

Поколение Y, или бунтарите, които не искат промяна

Когато власт, опозиция и следващата генерация се борят срещу промените, ни чака или безвремие, или революция
8375
Илияна Кирилова
Станишев, Томислав Дончев, млади юпита от Лондон - всички естествено са позиционирани под паното с образа на Людмила Живкова.

Не знам защо ми трябваше, но в началото на седмицата се заслушах в дискусията, организирана от “Милениум клуб” - мозъчния тръст на младите българи в чужбина, ръководен от 28-годишния адвокат в лондонския офис на Kirkland&Ellis International Румен Чолаков. Това са новите юпита, които днес се колебаят дали да ни пратят депутати през листите на партиите у нас, или сами да си направят партия и да превземат жълтите павета в София. В ужасна дилема са.

Във въпросната дискусия, която проследих, все едно са ми малко ядовете, взеха участие опитни политици като Томислав Дончев и Сергей Станишев, които в нетренираните очи може да изглеждат като несъвместими образи, но всъщност стоят идеално един до друг. И, да, тази дискусия беше безсмислена, но въпреки това - интересна.

Тази сбирка

 

трябваше да удари още един шамар

 

върху сурата на т.нар. евроскептици. Преди да овладея тънкостите на страсбургския Newspeak, дълго време смятах, че скептик е човек, който изпитва известно недоверие - към хора, процеси и т.н. Т.е. блажено грешах, че евроскептик е човек, който има резерви към начина, по който лъкатуши ЕС, а евроскептицизмът по принцип е онази британска болест, която е факт поне през последните 40 г., ако не и повече. Ако ти се чувстваш европеец, искаш ЕС, а не Евразия, но се срамуваш от “ишиаса” на Юнкер, имаш резерви към превръщането на съюза в неолиберален колхоз, ръководен от Германия и Франция, ако си категорично “против” Европа на две скорости и безконтролната миграция - то ти вероятно си евроскептик, мислех аз. И като българин и евроскептик определено не схващаш страната си просто като 28-а република на СССР, на която

 

новите поръчки се сервират като ценности 

 

Т.е. виждаш фактите, а не добавената реалност на евробюрократите. Единното европейско пространство е прекрасно, но за нас има Шенген. Общата валута улеснява свободното движение на пари, стоки и капитали, но ние не сме дори в чакалнята на еврозоната. Ти виждаш отчуждението на гражданите от Брюксел, виждаш бюрократизацията, виждаш липсата на всякаква субсидиарност, виждаш, че вече не сме In varietate concordia, и не си доволен от това. Критикуваш, защото искаш нещата да се оправят. 

Те обаче решиха да не разделят критичните европейци от онези европейци, които наистина желаят разпада на евроимперията - русофили, неофашисти и т.н. По-удобно е - вкарваш всички в общ кюп и стреляш напосоки - все ще уцелиш враг. Затова ти казват, че твоите евроскептични наблюдения само нагнетяват недоверие и песимизъм, т.е. те са вредни за ЕС. Те ти казват, че ти не решаваш проблеми, а пречиш на живота. 

Преди пет години, по време на кампанията за евроизбори през 2014 г., основната тема в предизборната борба беше именно необходимостта от промени в ЕС, а аз си мислех - ето гласът на здравия разум вече се чувства, щом дори Камерън и Оланд говорят за проблемите, които започнаха да никнат като гъби след Лисабонския договор.

За съжаление, онези евроизбори минаха и следващите пет години никакъв дебат не се случи на континента, нещата даже се влошиха, а в речника на еврократа "евроскептик" се затвърди отчетливо като “противник на ЕС”. За младите неолиберали това явно бе ясен знак да натоварят до безобразие смислово термина. Така

 

"евроскептикът" избуя не само до противник на Европа,

 

но и до противник на цивилизацията, морално неустойчив архаизъм, абе с две думи - привърженик на Путин и Евразия. Вътрешен враг. 

Разбира се, когато нарочиш за враг човек, който те критикува, едва ли очакваш някакъв смислен дебат, дискусия или както там се нарича. Като нарочиш хората за врагове, просто чертаеш разделителни линии и генерираш омраза. 

Но да се върнем на сбирката на новите юпита.

За “милениалите” няма какво да се каже. Просто е удивително, че интелигентни момчета от Лондон не виждат проблемите на Европейския съюз, които бяха дискутирани много широко в Обединеното кралство през последните години - не само около Брекзит.

 

Толкова млади, а вече конформисти

 

Бунтари, които не искат промяна. Разбирам прагматичността, деловитостта и изгарящото желание за реализация на цялото това поколение Y (родените след началото на 1980 г.), но когато става дума за дискусия за бъдещето на общия ни европейски дом, точно от тях се очакваше правдив, а не ангажиран анализ. 

Затова - по-интересни бяха политиците. Томислав Дончев например за миг ми напомни на човек, който защитава тези, с които не е много окей. (Според мен цялото пребиваване на Дончев в Министерския съвет не му е много окей, ама какво да правиш - работа.) Дончев в прав текст заяви, че повечето хора нямат и не могат да имат икономически и политически аргументи защо ЕС не трябва да съществува. За Бога, абсолютно бе прав - няма и не може да има свестен аргумент против сдружаването на хора и държави, против идеята за свободния европейски пазар и свободното движение на хора и стоки. ЕС трябва да съществува точно затова.

"Какъв е проблемът тогава", попита риторично Томислав Дончев. Ми, няма проблем, Томи. Нека да съществува ЕС, нека цъфтят сто цветя.

После обаче мъглата се сгъсти и вицепремиерът рече, че нито един сериозен проблем в Европа и света не може да бъде решен в рамките на националните граници. Удивителна гледна точка. Той имаше предвид, разбира се, наднационални проблеми като проблемите с климата, с мигрантския натиск и прочие глобални казуси и т.н., но въпреки това вицето бе убеден, че има само един исторически път за решаването на голям проблем - да се откажем от суверенитет и да се хвърлим в гигантската симбиоза.

 

Да влезем в някакъв союз нерушимый

 

Ето така се раждат евроскептицизмът и фалшът. Всеки един проблем може да се реши с диалог в рамките на международното сътрудничество. Преди 30 г. така бе спряна надпреварата във въоръжаването, така се стигна до приемане на задължения във връзка с човешките права и основните свободи, по такъв начин след последната световна война в Европа бяха решени въпросите, свързани с териториална цялостност на държавите.  

Цялата дискусия на "милениалите" се въртеше около неистовото желание на Станишев и Дончев да задържат статуквото. Нещата си вървят супер, не е никак добре да се мъти водата (има си хас ситуацията да е друга, след като Станишев и Дончев са представители на две европейски семейства, които управляват този континент заедно и искат това да продължи).

Стана ясно, че двамата

 

не виждат място за каквато и да е дискусия

 

на тема бъдещето на Европа.

Според Дончев пред ЕС има три пътя - интеграция (т.е. повече от същото), дезинтеграция (дето я искат гадните евроскептици) и частична дезинтеграция (това е ЕС на две скорости - никой не иска този вариант). Т.е. единственият правилен отговор тук е “интеграция”.

Станишев също вижда три пътя, които нарича с малко по-различни имена: Европа на статуквото, Европа на няколко скорости и Европа на нациите (това го обяснява като "режисиран проект, обърнат към миналото"). Т.е. единственият правилен отговор при Станишев е статукво, повече статукво.

Обобщено -

 

статуквото на Станишев е същото като интеграцията на Дончев

 

Между другото - чест прави на Станишев, че въпреки предизборния период назовава нещата директно, така както ги чувства - човекът е окей със статуквото. Разбира се, като лидер на ПЕС той предпочита левите да са пред десните в евроизборите, но явно е окей после пак всички да се целунат като братя и да парцелират властта. 

Той е окей и като казва: “За средна страна в европейски мащаб, каквото сме ние, най-добрата защита е в такава общност. Защото оставаме сами срещу глобалните проблеми и големите играчи”. Това e нищо повече от Борисовото: “Ние сме малки, да слушаме шефовете”.

Тъжна история. От едната страна са критичните граждани, от другата са безкритичните политици. 

Донякъде разбирам само онова момче - Румен Чолаков. В желанието си да защити великия и несломим Европейски съюз от протягащия мръсни лапи евроскептицизъм, бъдещият политик започна речта си с “Комунистическия манифест”: “Един призрак броди из Европа”…

 

58

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мислите на Борисов са на път да се сбият

26.04.2019

Петьо Цеков

20401
Ще слезе ли Благодатният огън на Велика събота
Младите трябва да покажат на екрана това, което други не могат

Коментари

Страници

Sine_metu

Най- добрата ти статия от доста време, Цеков.

Защо ти трябваше да й сипваш и лъжица... да кажем катран с подмятането за "русофили, неофашисти"?

Трябва ли човек да бъде русофил или неофашист, за да прозре простичката равносметка - България загуби много от присъединяването си към ЕС? И това няма нищо общо с "филии" и "изми", "евроскепто" и тути глупотевини, нито с локумите на тримцата от снимката. Полша спечели, нали? Чехия...

 

Я виж какво казват и участниците в митеранската закуска : оказахме се, меко казано, наивници; песимизмът днес е повече и по- оправдан, отколкото преди 30 години.

 

За ЕС. Малкото, което получихме, можехме да вземем с двустранни споразумения. Ясно е защо - ЕИО/ЕС имаше и има далеч по- голяма изгода от "свободното движение" на дъра- дъра, отколкото ние. Свидетел съм, лично внасях оборудване от ЕИО, че още в началото на 1994 г. бяха сключени спогодби, с които редица мита станаха символични или направо отпаднаха. Другото, което всеки папагал повтаря - днес пътувам в ЕС само с лична карта. Като че преди 2007 г. е пътувал най- малкото с танк, мизерабълът.

Често повтарян "аргумент" са кохезионните фондове. Оставям настрана как и за какво бяха похарчени, но даже най- бакалската сметка доказва, че и тука сме на загуба. За всяко евро подаяние платихме по пет евра. Само обществените фондове, похарчени да отчуваме за ЕС 2 млн. слуги, са над 100 милиарда лева. Отделно, че не остана голяма българска фирма или банка - всичко замина.

 

Не е нужно да привеждам много факти, а и е невъзможно, до утре трябва да пиша. Само един изчерпва темата - след присъединяването разликата между нас и "старите" в ЕС нарасна.

И от този един факт трябва да започва всеки честен разговор за ЕС.

 

П.С. А Румен Чолаков е като клонинг на Симеон Дянков. Мисля, че това казва достатъчно

Penchobre

Sine_metu 👌 Имаш от мен един Jameson!

Бат Бойко

Не е нужно да привеждам много факти, а и е невъзможно, до утре трябва да пиша. Само един изчерпва темата - след присъединяването разликата между нас и "старите" в ЕС нарасна

 

Това или е незнание или е целенасочена лъжа. Да не говорим за останалото. Предположения и изводи от предположения са обичайната логическа грешка за една известна малка част от населението на България. Известна с ходенето на Копринка. 

Какво би могло да бъде е видимо с простичкото поглеждане на запад .. не много на запад. Погледнете в една Македония и ми говорете отново за стандарт, изоставането и безмитната търговия с ЕС. 

 

ИлияНиколов

Присъединявам се към Пенчо.

👍

 

Sine_metu

Съб., 19/01/2019 - 10:32 (нов)

Бат Бойко

 

Дръж се сериозно. Лакърдиите ти са 15- та свежест

 

През 2016 ЕК публикува доклад с колко е нараснал БВП от разширенията след 2004. Повтарям, само от присъедняването на новите.

Нараства на 12- те "стари" в Западна Европа. Води Германия с 480 евро per capita. Втора е Австрия с 280 евро, после са още девет, накрая с 20 евро е Дания.

На останалите, тогава 17, намалява.

 

Спадът на БВП обаче не мери цялата ни загуба.

Ще коментирам по- долу при колегите от "А" група

Бат Бойко

Съб., 19/01/2019 - 10:32 (нов)

Бат Бойко

 

Дръж се сериозно. Лакърдиите ти са 15- та свежест

 

През 2016 ЕК публикува доклад с колко е нараснал БВП от разширенията след 2004. Повтарям, само от присъедняването на новите.

Нараства на 12- те "стари" в Западна Европа. Води Германия с 480 евро per capita. Втора е Австрия с 280 евро, после са още девет, накрая с 20 евро е Дания.

На останалите, тогава 17, намалява.

 

Спадът на БВП обаче не мери цялата ни загуба.

Ще коментирам по- долу при колегите от "А" група

 

 

Дръж се сериозно. Призовах те да спреш с предположенията и да сравниш с реалността. Македония ти е идеален пример. Да не би Македония да търгува безмитно с ЕС ? Да не би Македония да има под 5% безработица? За твое улеснение, безработицата в Македония е над 20%. В България е ~5%. Да не би Македония да има стандарта на българина ? Може би .. двойно по нисък стандарт е по близо до реалността, а ? 

Лакърдии от типа .. БВП ни бил спаднал, при реална лесна възможност да вземеш цифрите е направо безумна манипулация, кофти лъжа или наистина си вярваш. Не знам кое е най-добре като квалификация за теб. 

Sine_metu

Съб., 19/01/2019 - 22:23 (нов)

Бат Бойко

Лакърдии от типа .. БВП ни бил спаднал, при реална лесна възможност да вземеш цифрите е направо безумна манипулация, кофти лъжа или наистина си вярваш. Не знам кое е най-добре като квалификация за теб. 

 

Не се прави на по- ударен, отколкото си. Разговорът е за ефекта от присъединяването, докладът на ЕК е за нарастването и спадането на БВП вследствие присъединяването, и в мнението си съм го подчертал. Просто за да ти спестя поредната словесна полюция. Всуе.

 

Ще си полафим и за Македония, Черна гора и Сърбия, и за на баба ти летателния апарат. Що не? Виж по- нататък. И да не забравиш краварката в левия ъгъл

Бат Бойко

Сигурен съм, че знаеш къде е краварката... аз не знам. Не ми се е налагало да зная. 

Какво общо обаче имат и бурите на Юпитер с откровената лъжа, че България е загубила икономически от влизането ни в ЕС ?! 

kempes

Я, тук се заели да образоват форумният идиот.

От къде толкоз излишна енергия, бе хора. Оставете го да си бърбори. Прескачайте го и толкоз. Но сте прави донякъде де, не винаги човек изтърпява откровената простотия и заслепеност.

плямпало

Sine_metu,

👍 за горното ти писание.

Forza NATO

👍👍👍 Петьо Цеков - пак, отново, за пореден път!

 

Ако ти се чувстваш европеец, искаш ЕС, а не Евразия, но се срамуваш от “ишиаса” на Юнкер, имаш резерви към превръщането на съюза в неолиберален колхоз, ръководен от Германия и Франция, ако си категорично “против” Европа на две скорости и безконтролната миграция - то ти вероятно си евроскептик, мислех аз.

...

 

Те обаче решиха да не разделят критичните европейци от онези европейци, които наистина желаят разпада на евроимперията - русофили, неофашисти и т.н. По-удобно е - вкарваш всички в общ кюп и стреляш напосоки - все ще уцелиш враг.

👌

Архангел

Много дълго.

Изчетох 1/3 и не ми стана ясно какво иска да каже стстияра.

Apolitichen

не ми стана ясно какво иска да каже статията

Общо взето Петьо Цеков казва, че "Един призрак броди из Европа" и това е призрака на празноглавците, ония там, позиционираните пред Людмила Живкова.

Penchobre

Има книжки, само с картинки, като за теб! 🐒

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

глупаво  трябва да е в раздел " една домакиня от сухата река."💃

Neopol

Очевидно авторът се е ограничил да коментира по повърхността, а не например да бръкне поне леко под юргана.

За какво става въпрос. За една очевидно не безплатна пиар кампания на някакъв си измислен “Милениум клуб”, при това съставен и финансиран от хора на не особено високо интелектуално ниво, но с огромно желание да си прокарат свое бизнес лоби в политическата власт. Последното е особено очевидно, защото след Милен Велчев и брат му, Ники Василев и авери, "Краун Ейджънс" и "Вива венчърс",  самата дума "юпи", особено в съчетание с "Лонон" стана мръсна и синоним на нагла далавера, което напълно изключва дори бегъл успех на този напън.

Става дума за дежурно мероприятийно участие на Станишев и Дончев, които просто си рецитират стихотворенията, които се очакват от тях от работодателите им. Друго, освен брюкселски новоговор и да искат няма как да изрекат. Щото ще им пресъхнат копанките. 

Каквото има да става в ЕС ще стане. Но то няма да е плод нито на това кой какво говори, нито на това какво желаят народите и дори елитите. Това, което ще стане ще е естественото развитие на изчерпването на модела на глобалиския капитализъм и дори въобще на капитализма. Дали ще успеят да ни върнат към нов феодализъм (както планират глобалистките елити) или ще стане нещо друго - никой не знае. И няма как да знае. Защото бъдещето не е проста проекция на настоящето, а сложна динамика на възможности, случайности и интереси.

Apolitichen

За една очевидно не безплатна пиар кампания на някакъв си измислен “Милениум клуб”,

Явно не си ходил на работническо-селски вечеринки, които в "развитото социалистическо общество" прерастнаха в симпозиуми на художествено-творческата интелигенция - ядене и пиена на корем за сметка на "светлото бъдеще" на социалистическия скиптик. Така се прави пропаганда! Тъй де, някой трябва да покаже как ще изглежда "светлото бъдеще" белким Тома Неверни повярва и си даде гласа на показвачите.

Apolitichen

България загуби много от присъединяването си към ЕС?..... Полша спечели, нали? Чехия...

Не бих казал, че сме загубили от присъединяването. Голямата загуба беше от "голямото лутане" от 1990 г. (мораториум на плащанията при Луканов, шокови терапии, реституция с подкупни свидетели и "печатане на пари" като невидели - облигации, ЗУНК-ове, бонове, компенсаторки, брейдита и други крадливи инструменти) до нейде 2002 г. (при Симеон Сакскуборготски започна "систематичния преговорен процес" и "загубите" бяха предвидими, без "сделки на века" или "големи шлемове"). Просто усилията по "транспонирането" на "западната цивилизация" не дадоха обещания, очаквания резултат. В Полша, Чехия и Унгария имат същото усещане. Нещо като усилията на Мишел Барние - 18000 страници "сделка с Великобритания", за която няма да има "бял свят". За разлика от България, Барние си е взел възнаграждението за ... безполезната работа.

А след 2008 г. (преодоляването на САЩисаната финансова криза), евросубсидиите добиха у нас "отрицателна стойност" като лихвата на европейската банка - финансиране на проекти "към ръба на пропастта" (фиктивно засадени земеделски култури; ремонтирани селски къщи, които са без наплив от туристи; ски-писти от южната страна; морски курорти без плаж; електронни винетки без устройства за издаването им).

Няма проблем да се хвърлят едни пари от рода "дайте да дадем" за "светлото бъдеще" (проект "красива България", борба с езика бил той на омраза, любов или съпружеска вярност). Проблемът е, че след месец пак ни искат пари за същото (статуквото), което вече поставя под въпрос "светлото бъдеще".

annetaz

Работодатели с опит, разбирай олигарси и тяхната европейска номенклатура търсят нови лица/марионетки, за да заблудят  балъците и  да запазят статуквото.
Статията е  добра, но какво от това? Ще бъде  ли позволено  нещо да се промени? Просто има търсене и предлагане. Хората  са  завършили и си търсят постове.

Penchobre

Петьо Цеков 👍👌

Минал оттук

Томислав Дончев е начетен човек, философ. И говори правилно глобалните проблеми не се решават локално .(Зигмунд Бауман).Националните граници не могат да спрат тези нови влиния, отношения и въздействия.  По никакъв начин. 

Но проблемите на ЕС не се свеждат до това. Просто опитът глобалното да бъде опитомявано макар и на полуконтинентално равнище се оказа - очаквано- несполучлив. А това, че България в един период от време спечели от членството си за мен е безспорно. Само че именно този първоначален ефект се оказа тест, който всички правителства,всички експерти и наблюдатели не изържаха.

дъртреалист

Отново много добре усетен проблем от Цеков.

Статуквото се защитава, с нокти и зъби. 
Защото е придърпало стол до шведската маса.

Класика.

При болшевиките, който критикуваше некадърността или грешки на управляващите, го обявяваха за враг на народа.

А сега критикуващите ги заклеймяват като евроскептици.
Сиреч - пак лоши хора, с които не трябва да се говори, а да се пращат по лагери.

Значи, даването на преднамерено негативна оценка и слагането на етикети е 

ОТКАЗ от диалог.

Но, ... нали ЕС е доброволно обединение, на равнопоставени, нали диалогът е начинът, по който ЕС работи?

...

Излиза, че има някакъв фактор, който забранява диалога.

 

Бат Бойко

Не знам защо всеки очаква едно безпроблемно  бъдеще, райски градини и мана небесна. 

ЕС е една отлична посока и наличието на локални проблеми не опровергава посоката. 

ЕС беше създаден след ВСВ с една единствена цел  - никога повече световни войни. Причината беше посочена правилно и решението - икономическо и политическо обвързване на нациите е точната рецепта за това. 

Историята показва, че война в ЕС вече не само никой не желае, но и няма как да се случи. 

 

 

Danibus

sine_metu👍

Danibus

С такива всезнаещи юпита вече експериментирахме. Всички знаем какъв е резултата от тяхното управление и с колко им нараснаха сметките и имотите след като напуснаха властта.

п.с. Все пак по тяхно време беше несравнимо по-добре от колкото сега.

Звън®
снимка на Звън®

Casandra Payton


По-малък брат с газ запалил се. Сестра голяма - курва, малка - HR-арка, сега учи за проститутка. Баща мой шиптър -  кон бие с тояга. Майка от Тауер бридж три пъти скача. Братовчед Райхстага опаковал и продал, Google купил. Аз работи от къщи, Google на месец $16 000 плаща. Сега спряла да работи, но Google си плаща $ 24 000 месечно.

 

Тука да четете >>> www.*******

Звън®
снимка на Звън®

Вижда се, че седянката на тримата палячовци е станала в зала 7 на НДК. Символично или не, тези сухи цепеници са се курдисали на правилното място - точно под стенописа "Огънят“. А вместо да каканижат глупотевини, трябваше да вземат по една хурка, па барем да изпредат по някоя къделя партийна вълна. На снимката палячото Томиславино е приседнал точно като бабичка на селска седянка, мрънкаща от лошия си политнекоректен дядо. Това наперено човече се отличава със забележителен бързоговор, съчетан с ненадминат празноговор. Имено затова Томи е изключително търсен лектор и събеседник. Помни се постижението му от края на 2017 г. на седянка-семинар в Наречен, организирана от фондация “Фридрих Науман”. Томиславино е поканен за главен лектор на дискусията "Транажиране на европейски цености". Той говори без прекъсване 41, поддържайки скорост от 350 думи на минута. Произнася общо 14555 думи, което е признато за европейски вербален рекорд. Овациите продъжават над девет минути. Томито многократно се покланя и се съгласява да изпълни на бис опасния си коронен номер - "Свръхскоростно произнасяне на еврокохезионни броилки". Преди това всички бременни, деца и болнави са помолени да напуснат залата. Томиславино говори в продължение на 8 минути, а скоростта на изговор достига до умопомрачителните 45180 думи на час. При последните броилки радарът показва вече 52019 думи на час - феноменално и невероятно постижение! Ето финалът на Томиславино в темпо Presto Prestissimo, получен след разчитане на фонограмата:

 

- Диноле, додиноле, додиджака, радиджука, петиман, чучулян, чучулица. Единала, двадинала, двата царя, царафида, лющил тютюн, жаба, слава, ръжолец, скачулец, сен вар, сен кач, дурма кач – пис. Единала, двадинала, два царя, царавиндал, лющюн тютюн, жаба, слава, ръждец, скакалец, кач, камъче. Единала – дудинала, дудикука – завалюга!

 

Докато трае представлението на Томиславино, негови съпартийци, предвождани от Флориан от Вършец, не остават по-долу. Пресният сняг навън е обагрен с кръвта на три прасета. А сръчните им партийни ръце вече ги превръщат в ароматни цвъртящи мръвки, суджук по добруджански и бахур по харманлийски.

Forza NATO

👍😂

дъртреалист

ЕС беше създаден ...

... с все по-неясна цел.

Щото някой, който има позиция да налага мнение за това кое е добро за ЕС,

смята, че най-европейското нещо за Европа е тя да бъде залята с  млади анонимни мюсюлмани.

И тези, на които това не харесва, безкомпромисно нарича евроскептици и врагове на Европа.

Даже се предприемат много по-сериозни мерки, срещу непослушни държави  по въпроса с мигрантите. 

Мерки, които застрашават ЕС.

Излиза, че постигането на целите - наводяване на Европа с мюсюлмани и унищожаването на европейската традиционна християнска култура (и чрез ИК и ПМ) 

Е ПО-ВАЖНО от целостта на ЕС!

Бат Бойко

Коя от всичките християнски култури ? Православната, католическата, протестантската, ... ?! 

Откъде накъде пък евроскептиците ще налагат мнение ?!  

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×