facebook
twitter

Наблюдател

Пародийният бунт или Когато Ботев мина през Враца

Истински или не, протестът на "българите от чужбина" показа колко разделени сме ние
5844
Илияна Кирилова
Организаторът на протеста и една от малкото симпатизантки, които си направиха труда да отидат на площада.

Не знам какво е минавало през главите на организаторите на онзи злополучен протест, който се състоя последната неделя в центъра на София. Вероятно са си мислили - както си е представял и Христо Ботев, - че поробеният народ ще въстане само при вида на разветите байраци. Може би са си мислили, че те са някакъв Чуждестранен легион, единствената здрава сила, която може да тури край на тиранията в София. Че само като кацнат на летище "Враждебна", и ще "пламнат" крайните квартали на столицата. Може би са се надявали, че те, българите в чужбина, като представители на "мозъците", които изтекоха през последните десетилетия, ще бъдат онзи морален коректив, който няма как да не бъде чут в дивите балкански паланки, които иначе не смеят да мръднат, оковани от страх.

Знаете - нищо такова не се случи. Видимите резултати от неслучилия се бунт бяха в съвсем друга посока. Дали този ефект бе търсен или не - това няма значение, фактът е, че протестът за сетен път показа колко дълбоко са разделени българите.

Когато бунтарите слязоха  от самолета,

 

тук не ги чакаше никой освен Йоло Денев

 

На площада нямаше хора нито от лявата парламентарна опозиция, нито от дясната, фейсбук опозиция. Те не подкрепиха протеста, въпреки че той очевидно играеше в тяхна подкрепа – клатеше стабилността на Борисов, стряскаше "политико-криминалната клика" и т.н. В БСП намериха някакви добри думи за протестиращите, но колкото да се включат в хора. Десните и това не направиха. Вместо да търси допирни точки, градската десница се зае да громи и тези врагове на Борисов. Не били ясни целите на протеста??!  Протестиращите срещу Борисов не били представителни, не били доказани демократи, нещо левеели...  Вместо подкрепа инициаторите на протеста получиха упреци - че представляват интересите на Слави Трифонов, че са маша в ръцете на БСП и т.н. – все доводи, които се раждат, когато искаш нещо да не се случи.

Без подкрепа отвътре няма как да се случи успешен бунт – това би трябвало да е ясно поне от предното Септемврийско въстание (1923 г.). Така напънът на „българите от чужбина“ се превърна в абсолютно безсмислено упражнение, действие out of space. 

Разбира се, за да се случат така нещата,

 

главна вина имат организаторите

 

Първо, самата българска диаспора очевидно е разделена - тя няма нито обща цел, нито признати авторитети, които да следва. В това няма нищо неочаквано, разбира се – стига да липсваха тези смешни претенции за представителност, които се чуха откъм организаторите. Макар и десетки хиляди души да се включиха в подписки в подкрепа на протеста, на практика диаспората не го припозна - в София имаше 300 протестиращи, по-голямата част от тях от които не бяха емигранти.

Организаторите не си направиха труда да афишират своето начинание. Цялата организация течеше по фейсбук форумите, а обществеността научаваше за нея през медиите на Пеевски, които се държаха така, както се очакваше – скочиха да бранят свещения кабинет на Бойко Борисов.

На всичкото отгоре тези хора - тези протестиращи, идващи от демократични страни, имаха, меко казано, хунвейбински искания - НС да гласува структура и състав на кабинет, излъчен от протеста?! Тези 300 души да ни изберат "Правителство на гражданите" с мандат от 9 месеца и програма с конкретни действия?! Подобни искания имаше и през онази зима на нашето недоволство, когато Борисов падна за пръв път, но българите в чужбина явно не са разбрали. Да, оказа се, че Емил Русанов - основният организатор на "бунта", не е Христо Ботев. И София не е Враца.

Тези протестиращи наши сънародници показаха, че имат доста слаба представа за това, което се случва в България. Те очевидно потискаха фактите - че последните три правителства - две на Борисов и едно на Орешарски, падаха след сериозни протести. Т.е. народът тук не е пасивен, не се страхува да протестира и

 

няма нужда от внос на революция

 

По-лошата новина обаче е друга – че протестът не впечатли никого в България. И това говори за наличието на дълбок разлом между българите тук и българите там. Не зная кога е възникнал този разлом - в края на османското робство ли, в годините на подем след Съединението ли или по време на комунизма? Какъвто и разлом обаче да е съществувал в миналото, днес той е доста по-различен - защото днес граници няма, всеки може да хване нискотарифен полет и да кацне в Меминген, Бове или Брюксел, а оттам да се тръшне в ръцете на социалните системи на домакина. Няма граници нито в търсенето на информация, нито в общуването ни - затова няма как нито да излъжем, че „тук“ сме цъфнали и вързали, нито, че животът „там“ е цветя и рози.

 

Защо тогава се делим?

 

Вероятно заради митовете и легендите, които умеем да създаваме за себе си. Ние сме митотворчески народ. В същото време, без значение къде се намираме по света, ние не сме много диалогични - направо не търпим чуждо мнение; сваляме авторитети, с които не сме съгласни; имаме завишена самопреценка  - все неща, които са ни до болка познати. Затова и трудно общуваме. Това не е повод за тръшкане, не е кой знае колко плашещо - трудности в общуването имат граждани на една и съща страна - примерно, източно- и западногерманците, гърците от север и юг, италианците от север и юг, испанците от изток и запад... камо ли българите оттук и оттам.

Бегъл преглед из социалните мрежи през последните дни около въпросния напомпан протест показват как се развихрят митовете.

Първият мит е, че всеки, който попадне в чужбина - по работа или по брак, моментално придобива компетентност, демократична практика и най-важното - манталитет на западняк. Разбира се, този мит е много далеч от истината. Такава мащабна промяна не се случва дори и когато чернокожо момче от Сенегал получи шведски паспорт. Защото

 

манталитетът не е въпрос на националност или адресна регистрация.

 

Но това не пречи на новоизпедепцаният западняк да си стои в кръчмата в Лондон, край мъжа си в Хага или да блуждае нейде из швабската провинция... и да си мисли колко зле живеят дивите му сънародници, каква отчаяна нужда от внос на революция имат те.

Този роден сред нашенците на запад мит се родее с местния - че който плаща данъци и осигуровки в чужбина, който не живее тук повече от 183 дни, няма въобще право да се бърка в нашите работи, тъй като вече не е истински българин. Българската кръчма не разбира поради каква причина някой, който е пресякъл границата и е стигнал отвъд Будапеща, би се интересувал от България.

Третият, подкрепен от всички, мит е, че специалистите, "мозъците на България" са изтекли в посока чужбина и тук са останали само диваци и варвари. Факт е, че много специалисти, предимно в медицината и инженерните науки, наистина напуснаха страната - не защото бяха бедни и безперспективни тук - просто заплащането в Германия е в пъти по-високо. Но под тази завеса друго почти няма - този мит може да се опровергае само с един полет на "Райънеър" в посока Гърция, Кипър, Испания...

Четвъртият мит е, че българите в чужбина издържат българите в България. Статистиката показва, че 1.5-2 млрд лв. пристигат тук, половината идват от Турция, но тези пари не са инвестиция - те са джобните на децата и родителите, които гастарбайтерите оставиха тук. Тези пари никак не са малко, но без тях не на България ще е трудно, ще е трудно на децата и родителите на мигрантите, които учат в български училища и получават български пенсии.

Има и други митове - родени от двете страни на границата. Примерно, че сънародниците само за малко са напуснали страната, но после ще се върнат. Този мит се храни с всички възможни средства. Всъщност нищо такова не се случва и едва ли ще стане някога. Сънародниците ни се връщат тук само за да подновят някой документ, да си оправят зъбите и да си набавят някоя скъпа на сърцето им подправка.

Разбира се, вероятно има и няколко души, които не са напуснали заради работа и по-добро заплащане. Сигурно има хора, които бягат на Запад заради това, че не сме приели Истанбулската конвенция, защото сме непоследователни демократи, невъзприели основните западни ценности, (каквото и да означава това), но тези хора едва ли са повече от пръстите на едната ми ръка. Може би бегълците от правосъдие са малко повече.

 

Колкото и фалшив да беше този протест, той бе полезен,

 

защото внесе яснота в нашите отношения.

Изясни се например, че правителството на ГЕРБ не бива да се плаши от общи действия на опозицията, защото такова животно като обединена опозиция няма. Градската десница и БСП са толкова влюбени в себе си, че няма да позволят широкомащабни действия срещу Борисов. Ако на сцената се появи трети играч – Слави Трифонов или нова партия, той няма да бъде приет добре от опозицията. Ясно е, че за Делян Пеевски всеки враг на Борисов е автор на метеж, преврат, кървава революция и т.н.

Доизясни се, че българските партии не се интересуват от гласа на българите в чужбина. На теория отношението към диаспората е важно за политиците, тъй като част от изборите (парламентарни, президентски) се провеждат и извън територията на страната. На практика обаче въобще не им пука, тъй като изборните ограничения сведоха до санитарния минимум гласовете от чужбина, пък и тези гласове са толкова малко и разбити на дребно, че не представляват реална тежест. Единствените гласове от чужбина, които бяха важни за една партия - Турция-ДПС - бяха също сведени законодателно до санитарния минимум. Тази ситуация устройва политиците. Затова и малкото свестни искания за промени, които имаха "чужденците" - мажоритарни избори, отзоваване на депутати, пряко гласуване за полицейски началници - се размиха бързо в  ежедневно от партийното говорене.

Пародийният софийски протест не бе добър за никого. Българите в чужбина получиха представителност и образ, който едва ли биха искали да имат - като някакви разбити авари, които нямат добра представа за родината си. По същата причина и опозицията едва ли е доволна. Едва ли този протест може да донесе някаква подкрепа за неродената партия на Слави Трифонов.

Само Борисов сигурно се радва - той би трябвало да плаща за такъв PR.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

5238 19
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

1492 22

Коментари

Братя Стругацки

Статистиката показва, че 1.5-2 млрд лв. пристигат тук, половината идват от Турция, но тези пари не са инвестиция - те са джобните на децата и родителите, които гастарбайтерите оставиха тук. Тези пари никак не са малко, но без тях не на България ще е трудно, ще е трудно на децата и родителите на мигрантите, които учат в български училища и получават български пенсии.

 

Хем били малко, хем обаче осигурявали стандарта на живот на хората, хем пък и са повече от преките инвестиции. Но пък на България нямало да и е по -трудно без тези пари, щяло да бъде по-трудно на хората, живеещи тук и получаващи тези пари! Явно авторът не ще да признае, че държавата това са хората. Защо - нямам представа.  

георги янчев

Абсолютна глупост хората бяха над 2000човека а не 300 и повечето биха дошли от чужбина това са фактите друг е вьпроса че бьлгарите и то в БГ са толкова зомбирани от прозападна пропаганда та освен за пари за нищо друго не мислят а идеята на тоя протест беше идеално например да се опандизят всички управници от последните 30г дето управляват щото всичките са един дол дренки крадци и западни мекерета иБоко и Нинова и Доган и тн. Всичките до един в панделата и конфискация на всичко каквото имат иначе няма управия но все пак добре че се появи подгбен протест значи ще има и слдващи 

 

 

 

 

TheBahurKing

Поредна добра статия на Петьо Цеков.

Sine_metu

"Истински или не, протестът на "българите от чужбина" показа колко разделени сме ние"

 

А &quot... &quot нов емотикон ли е?

Хълцане? Заекване? Уригване? Повръщане... Просто питам

 

Invisible

   На Борисов вече никой няма да му приеме оставката.

   Осъден е да управлява до пенсия.

Meto_ot_Interneto

За митовете - браво!?
И отдавна твърдя, че талантът на БГ си е в БГ. Както и че постоянно живеещите в чужбина българи не трябва да имат право на глас

Manrico
снимка на Manrico

Начи, за мен пък този протест си беше много позитивна новина. Той показа, че българите вече не се ловят на митове. Ама това били "българи от чужбина". И какво - това все още ловеше шарани по времето на "царя", само че особено след влизането ни в ЕС българите масово тръгнаха по чужбина. Всеки може лесно да отиде, да види, да остане, да си опита късмета, да се види колко струва, да види и какви са и другите българи там. И тогава вече да не ги дели на българи тук и там, а на качествени и некачествени, честни и нечестни, работливи и предприемчиви от една страна и черпаклиите от друга. И на някакъв убитак, който е решил след като си е опитал неуспешно късмета с какво ли не, е решил да пробва и да стане лидер на протест и политик в България, да не обръща повече внимание отколкото на местните Нина Гергова и Йоло Денев. 

Другата добра новина е, че българите все по-малко се хващат на въдицата да протестират в стил "не знам как искам да е, но не искам да е така". Протестират, когато знаят какво не искат и какво искат вместо него.

Абе изобщо, все добри новини, дори и да не се харесват на някои журналисти. Но то по принцип нещата, които не се харесват на родната журналистика, по-често са добри.

Дин
снимка на Дин

Факт е, че много специалисти, предимно в медицината и инженерните науки, наистина напуснаха страната - не защото бяха бедни и безперспективни тук - просто заплащането в Германия е в пъти по-високо.

Такива сериозни люде не се занимават с партийни ежби.

генек

?

Не обобщавам. Говоря от мое име - нямам претенции като някои компютърни техници, че всичко ми е ясно...

Просто не приех протеста като истинскил Като протест най-напред. Организаторите нямат ЛИЦЕ. Ни ги зная, нито имената им говорят нещо, камо ли някакви дела са зад тях. Идват от нищото - с претинция, че те са всичко. Най-малко - пътя и истината...

Не ме привлякоха призивите им - това, което трябваше да е програма, си беше реклама. Внушения, искания за неаргументирана вяра, настойчиви самохвалства и искания да бъдат приемани като политмесии...

А всеки мислещ - не вярващ - човек ще се почуди, посмее и иронично коментира плановете на организаторите. Тук бяха анализирани странни мераци - разпускане на правителството и запазване на парламента, например.

И всичко това довежда всеки мислещ до извода: елементарна многоцелева провокация. Отблъскване на хората от подобни акции - да речем. И гасене на огъня с огън. Запалване на пожар срещу пожара, изгаряне на средата,която може да подхрани огъня и така лишаването му от възможност за разширяване.

Каето означава, че да очакваме нови "протести". Профилактично-превантивни...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

генек

И - за финала на коментара - кой е казал, че Борисов не е платил за тая неумела пародия?

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

браун

Не се въздържа да блъвнеш, даскале! Поне добре ли плащат?

Drum-Bass

От едната страна възгордяване, от другата - завист. И двете без основания, и двете тъпи. Това едва ли ще е последният такъв протест, като всеки следващ ще е по-организиран, както по поставяните искания, така и по търсенето на партньори и организация на провеждане. Колкото до Славчо, Светиня Му да се моли всяка вечер да не реши Дългия да влезе в мача. Чалгар, или не, но ще направи достатъчно Той да бъде отнесен. Масата от диаспората би гласувала за него. По простата причина, колкото и да е куриозна, че единствено той им "обръща внимание" и споделя тяхното недоволство. За което дори емигрантите му плащат... За последния концерт в Лондон на 9-ти юни 15 хиляди души му платиха от 80 до 140 британски жълтици... 

Поради демографската катастрофа, диаспората ще има все по-голямо значение. Законодателството, рано или късно, ще бъде променено, ако управниците не искат територията окончателно да се оттече в канала.

Мнозина от емигрантите биха се върнали, особено онези, които не са родени и образовани в чужбина, ако положението в България се нормализира. Едно голямо АКО...

Forza NATO

? за статията и Петьо Цеков и от мен

Noble

" .. талантът на БГ си е в БГ". Който е артисал от българския като цяло ... ?

Предводител на ...

единствената здрава сила, която може да тури край на тиранията в София

Твърде самонадеяно.

Тя живее в този форум.

Под формата на една душа в много тела. 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

 

фактът е, че протестът за сетен път показа колко дълбоко са разделени българите.

 

Фактът е, че българите сме идеално сплотени.

 

На който нещо не му уйдисва, си взема параткешите и бере портокали в Еропа. Или си праща чедата да учат и да рботят (различно от бране на портокали) там.

 

Българите идеално се приспособихме към новите реалности. Ако на Цеков не му харесва положението, свободен е да се чувства разделен.

дъртреалист

 протестът за сетен път показа колко дълбоко са разделени българите.

Ето едно бързо скачане към заключение, без основание, но с тежко автосугестивно обвинение.  

А и въобще не е задължително, щом някой тръгне да протестира - всички да скокнат и да го подкрепят.

Също, крайно време е да се научим, че протестите не се мерят с бройката хора излезли на улицата.

Това е детинско...

Протестите са Агора.  Излизаш, казваш си болката, чуват я, съобразяват я, има реакция. А това е целта.

В случая имаме знак, че българите зад граница са низвергнати. Не ги зачитат, което е грешка.

Днес може протеста да изглежда смешен, но... утре може да измислят по-малко смешен протест и тогава на някои няма да им е до смях.

Бойко ги разбира тези работи. НА него и сега протеста хич не му е смешен. Така че реакция ще има.

 

protor

Много случване, много чудо! 

дундуль
снимка на дундуль

Така е! Кафа от това "случване"! Ако напишат "става", какво ще стане, ще им се смеят ли?

Памфуций
снимка на Памфуций

Статия, изпълнена с вътрешни противоречия - от една страна - констатацията (напълно верна), че исканията на протеста повториха онези от 2013. От друга, обаче, показвали българите в чужбина като хора, които нямали добра (предполагам прилагателно е преднамерено двусмислено подбрано) представа за родината си. Всъщност, повторението на исканията показва, че местоположението в момента - в страната или в чужбина не гарантира по-добра или по-лоша представа за родината. И че това положение е до голяма степен условно.

И как да не е бил добър за никого пародийният протест, след като Цеков на цял параграф преди това твърдение е изредил какво този протест е изяснил?

И не на последно място - протестът би трябвало да изясни една същност на модерната миграция, а именно мобилността. Не иде реч единствено за номадите сезонни работници , но и за това, че - поне за една значителна част от заминалите - миграцията е - поне теоретично - с отворен край. Не случайно мнозина разглеждат хората като човешки капитал - мобилен и адаптивен, готов да се премести там, където условията са най-подходящи за инвестиране на способности и умения. Е, да, ние сме наясно, че този човешки капитал, който непрестанно изнасяме, няма да се завърне у нас, защото не виждаме на хоризонта някакъв шанс и условия, които да му дадат възможност да бъде инвестиран. И така ще бъде, докато разсъждаваме, че наши специалисти са напуснали "не защото бяха бедни и безперспективни тук - просто заплащането в Германия е в пъти по-високо." Ми не - заплащането е само един от елементите на качеството на живот. Докато гледаме единствено през призмата на заплащането няма шанс да спрем миграцията навън.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Някой окраде €за протеста. В булгаристан нищо без € не се получава. Грантъджиете и те яко крадат и няма промени.а дългия ще отнесе всички ако от козяк го проспат.

 

дъртреалист

дългия 

ИЗЛИШНО често е споменаван в статията.

Като лансиране се получава.

ata

? Тоа П. Цеков го аресвам, въпреки, че заради критика към него преди време отнесох 1 година бан... Ама кат вида, че многомозъчния бахур се е отнесъл с одобрение под статията - минава ми желанието за четене... иначе  - чете ми се. ;-)))) Да сте здрави пичове и Дами и си гледайте кефа. ;-)))

ata

ПП. Предводителя на команчите съвсем станал друг елемент - сигурно откраднат ник... ;-))) А беше мноо готин. ;-)))?

FuFighter

Лицемерен протест. Точнто българите в чужбина си нямат и идея как живеем тук. Нямам друго обяснение на факта, че при последните избори на първо място същите тези българи от чужбина са избрали ГЕРБ. Сега пък щели да го свалят с една шепа хора. Стойте си в чужбината и не ни се бъркайте в управлението на държавата. Ако ви е толкова мила - елате тук. Ама не като онези юпита дето обраха каймака с Царю Честити.

67

"И така ще бъде, докато разсъждаваме, че наши специалисти са напуснали "не защото бяха бедни и безперспективни тук - просто заплащането в Германия е в пъти по-високо." Ми не - заплащането е само един от елементите на качеството на живот. Докато гледаме единствено през призмата на заплащането няма шанс да спрем миграцията навън."

Абсолютно вярно! Не бяхме бедни, не бяхме бесперспективни. В един момент на човек му писва от ДРЕБНИТЕ камилчета, не от големите въпроси. Писва му от бюрократичната наглост, от найлоновите торбички по синурите, от тоалетните без тоалетна хартия, от потрошените влакове, от маршрутките, които се делят на "бърз влак" и "пътнически влак", от унижението на дребния чиновник, от ксерокса през два блока вместо на етажа. 

onzi

Нямам друго обяснение на факта, че при последните избори на първо място същите тези българи от чужбина са избрали ГЕРБ

ако вземеш да погледнеш резултатите от последните парламентарни, може и да разбереш, че процентно в чужбина за бойко и компания са гласували значително по-малко, отколкото гражданите от секциите вътре в страната /24.55 <-> 33.54%/. така че това твоето всъщност не е обяснение.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Повечето имащи се за българи в странство не са родени в чужбина. Имат си идея как живуркаме тук. Наскоро са излезли, в историчарски мерки. Акцента и фукането са си традиция, но напълно разбират мамковината.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Проблемът е че не се разбират със себе си, но това е характерно и за резидентите-аборигени, горди само с калта в кочината си, щото туй е Територията .

Влез или се регистрирай за да коментираш