facebook
twitter

Наблюдател

Остават още "само" 300 000 неразкрити кражби

МВР се хвали колко бързо е разкрило обира на картините на Майстора, но няколко милиона ограбени българи нямат този късмет
982
БГНЕС архив
Откраднатите картини от дома на роднината на Владимир Димитров-Майстора бяха бързо върнати.

Преди няколко години МВР фанфарно обяви, че ще награди полицаи, защото разкрили крадец, който обрал два магазина и откраднал 3 коли в областен град. Тезата беше, че става дума за сериен обирджия и за действия в сложна оперативна обстановка. Оказа се, че става дума за 21-годишен рецидивист, който пробвал да открадне един след друг няколко микробуса, но единият не запалил, а с другите два се разходил. А "сложната" оперативна работа всъщност била, че се задействала алармата на магазин и пристигналият екип се натъкнал на разбит прозорец и чанта с хранителни продукти, приготвена за изнасяне. Половин час по-късно бил разбит втори магазин в същия квартал и тогава полицията вече заловила крадеца.

Преди няколко дни се случи нещо подобно. След като гръмна новината, че от столична къща са откраднати платна на Владимир Димитров-Майстора, последва мълниеносна реакция на МВР и само за два дни кражбата беше разкрита. Обявено бе, че са разкрити и извършители, и поръчители, и дори бе задържан мъж, който за няколко часа успял да купи част от откраднатата стока. Вътрешният министър и директорът на СДВР се похвалиха, че престъплението е разкрито -

 

разбира се, след среща с премиера Бойко Борисов

 

По техните думи били впрегнати няколко екипа на столичната и на националната полиция. Накрая било открито откраднатото - 15 картини, сабя с ножница, цигулка в калъф и пишеща машина. Като оставим настрана, че къщата се оказа без никаква охрана, а нещата в нея без каквато и да е застраховка, МВР разкри кражбата за нула време.

Част от картините бяха открити у двама посредници в търговията с произведения на изкуството. Те изобщо не били подозирали, че става дума за крадена стока. Единият все пак изрази съжаление, че не е проверил какво е купил. Последва залавянето и на физическите извършители. Единият от тях обяви в съдебната зала: "Нямаме представа какъв Майстор". Иначе хвърлиха вината на някой си Наско Дългия, който им посочил къде и какво да крадат. Крадците останаха в ареста, а посредниците бяха пуснати срещу 5000 лв. парична гаранция.

Ако продължи медийният интерес към случая, всички ще бъдат осъдени преди 2022 г. Иначе на три инстанции сигурно и 2027 г. не им мърда. И това е реалността при разкритите кражби. Но като оставим настрана черния хумор, проблемът е много сериозен. Ден преди да стане ясна кражбата на картините, полицията се похвали, че кражбите за миналата година били с 5000 по-малко, което правело намаление с 10%. Това означава, че са извършени още поне 50 000 обира, от които разкрити са едва 30%. За разкриване остават още 70%, което означава поне 35 000 само от миналата година. Предишните години са със сходни показатели, което означава, че всяка година остават по над 30 000 неразкрити домови кражби.

За 5 години това са 150 000, а за 10 - 300 000 неразкрити кражби. Ако приемем, че те са засегнали поне по трима-четирима в семейство, то определено става дума за поне 1 милион българи, които също чакат да им бъдат разкрити кражбите, да им бъде върнато откраднатото, а извършителите вкарани в затвора. А ако  върнем още няколко години назад, от 1990 г. например, със сигурност ще установим, че  

 

няма незасегнато от кражба или грабеж семейство

 

Преди няколко години цял вече бивш зам. главен прокурор възкликна: "Видях, че има спрени 400 000 производства за извършени кражби. Останах потресен. Не искам тази тема да бъде забравена, защото тази престъпност засяга нашите родители и деца". Тогава МВР започна да обяснява, че ставало дума за битова престъпност, вследствие на тежка криза. Вината бе тропосана на съдебната система - когато размерът на кражбата е по-малък, виновникът получавал пробация или условна присъда, което по никакъв начин не го дисциплинирало, а му създавало навик да краде като начин на препитание, като професия дори.

Няма спор, че на свобода се разхождат хиляди хора с висящи по 30-40, че и по 100 дела, основно за кражби. И че правосъдието се бави да въздаде правосъдие и справедливост. Но и преди, и сега МВР се прави на лудо и все не разбира за какво му говорят прокурорите и хората. Че има не 5, не 10, не 1000, а стотици хиляди неразкрити изобщо престъпления. Такива, по които МВР не е открило извършителя. Нещо повече. Зам. главният прокурор тогава стигна дори и по-далеч по материя, която изобщо не се е променила и до ден днешен: "Тези спрени дела са сигурно половината от всички извършени престъпления, защото хората дори не се оплакват в полицията, тъй като не вярват, че извършителите ще бъдат открит. Знам го по себе си. Откраднаха ми GPS-а от колата, но не подадох жалба, защото знам, че е безсмислено."

Всъщност положението с кражбите и неразкритата престъпност е наистина драматично и става все по-непоносимо. Защото никой не може да си обясни как така цели 70 на сто от тези посегателства изобщо не се разкриват. Едва ли е тайна за някого, че например обирите в домовете и кражбите на коли се извършват от стройно организирани групи и по всяка вероятност добре "пазени" основно от служители на правоохранителната, а почти сигурно и на правораздавателните системи. Защото именно домовите кражби са основните сред неразкриваните. И то всички те вероятно се извършват от не повече от 1000 групи, ръководени от високоинтелигентни лица като Наско Дългия, 

 

Пъстрия, Образа, Компира, Акробата 

 

И система от десетки хиляди високообразовани и подготвени служители с милиарди бюджети не могат да ги хванат и неутрализират? Как да повярва човек?

А става дума за смразяващи цифри. Вече няколко пъти през последните години бе отбелязано, че за кратък период прокуратурата прекрати заради изтекла абсолютна давност над 1 млн. дела. Основно защото нямаше разкрит извършител. Въпросната давност означава, че дори да бъде открит някакъв извършител, той вече не може да бъде осъден. Че ако става дума примерно за кражба, са минали 15-20 години, без да бъде открит крадецът. На практика това означава, че жертвите на тези престъпления никога няма да видят откраднатото от тях или пък обезщетение за преживяното страдание.

Не е трудно човек да сметне, че фактически по над 1.5 млн. престъпления няма разкрит извършител, камо ли арестуван, още по-малко осъден и изтърпяващ някакво наказание. И зад всеки един от тези конкретни случаи стои разбит и окраден дом, офис, склад, магазин или кола, жертва. И това се случва година след година. МВР и прокуратурата трябва да си дадат сметка как звучи една шумно разкрита кражба срещу други 300 000 неразкрити? И то на хора, които им плащат заплатите.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

590 7
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

221 3

Коментари

генек

И току метне някой камъка на истината към кристалното криво огледало, та разбие красивия образ...

👍

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ПРЪСТОВЕТЕ

👍

FuFighter

Авторът дали някога е бил в районно управление и дали някога е виждал на практика как технологично се работи по разкриване на кражба? Кварталните са засипани с какво ли не, не им остава време да бъдат наистина квартални; криминалистите се занимават с гимнастики за да вдигат статистиката; а разкриването на една кражба винаги е било комплекс от мероприятия - като на първо място агентура. Агентурата, която успешно беше разбита при няколко демократични правителства. Сега разиват вратата на съседа, но комшията гледа през шпионката и не звъни на 112. Не дава и сведения - ни чул, ни видял когато го разпитват. Е как да стане разкриването? Престъпника трябав да отиде сам да си признае. Във филмите е едно - и лаборатории и компютри и връзки, а на практика нвякой виждал ли е как е? Та за една телефонна разпечатка се изписват тонове мастило и минава време!

ПРЪСТОВЕТЕ

Полицаите стажуват в структурите на СИК, ВИС и ТИМ или Мафията изпраща бойците си на стаж в полицията МУ?

FuFighter

Пръстовете, изкарай си ги от там където са, защото пишеш глупости.

Влез или се регистрирай за да коментираш