facebook
twitter

Наблюдател

Няма нови концепции за София - само нови кандидати

1 241
Иван Стамболов-Сула

Започнаха дебатите и стана ясно точно това - има засилена конкуренция за кметския пост, но всички предлагат едно и също, с лек нюанс може би единствено при Джамбазки, който приоритизира сигурността. Никой не отрича, че чистотата на въздуха е много важна, защото е свързана с живота, здравето и трудоспособността на гражданите. Всички са наясно, че за да се подобри въздухът, трябва да се модернизира градският транспорт и да се облекчи трафикът. Никой не отрича, че за да се облекчи трафикът, е нужно да се реконструират улиците, да се довърши Околовръстното и да се построят паркинги. Все повече млади семейства прииждат и децата им се нуждаят от нови ясли и детски градини. Всички тези неща са ясни и никой не ги отрича, приоритети са в програмите на всички кандидати за кмет. В това отношение Фандъкова е донякъде облагодетелствана, защото когато другите кажат: „Трябва да се направи това и това“, тя отговаря: „Че ние вече го правим“, или дори: „Направихме го“. Докато другите се опитват да внушат, че е жизненонеобходима промяна, без всъщност да предлагат някаква такава, Фандъкова не се нуждае от подобен анонс, защото казва, че просто ще продължи да изпълнява нейната си програма, която е достатъчно дългосрочна.

Затова другите кандидати в разгара на кампанията се видяха принудени да преосмислят позицията си. Поведението на Борислав Игнатов напоследък недвусмислено сочи, че „Демократична България“ се родее с Мая Манолова и ще играе с нея на принципа „Отечествен фронт срещу статуквото“, рискувайки по този начин да отблъсне всички, които се боят от ненужни авантюри. Игнатов застана на позицията „не е важно за къде пътува автобусът, защото дестинацията е една, а кой го кара“, тоест за всички е ясно какво има да върши в София, нормално е всички да са на едно мнение, но ние сме тези, които ще го свършат най-добре. Защо? Ами защото така.

Затова, запитан кой е най-големият проблем на общината,

Игнатов отговаря с една дума: корупция

Корупцията пречи да се случат хубавите неща. На следващия въпрос - как смята да се справи с тази по собствените му думи „ламя“, отново отговаря с една дума: дигитализация. Това са новите му „опорки“ - проблемът е ясен - корупция; решението е просто - дигитализация. Разбира се, съвсем друг е въпросът как и доколко дигитализацията (твърде общо понятие) може да се справи с корупцията (не по-малко общо). Но е хубаво и политически правилно, че посочва водещ приоритет.

В разгара на кампанията Игнатов направи и още един остър завой.

Както положението уж беше „няма ляво, няма дясно“, така архитектът изведнъж започна да говори, че той е единственият истински десен кандидат, а Фандъкова и Манолова и двете са социалистически кандидатури - едната явна, а другата прикрита. И че в момента Фандъкова и Манолова били в яростна схватка помежду си, но не за друго, а за това коя от тях двете ще се добере до балотаж с него, Борислав Игнатов.

Мая Манолова е същата

Усетила, че София трудно ще има ляв кмет, започна не просто да го играе „няма ляво, няма дясно“, а да се пише направо парче десен политик. Дори си организира и подкрепа от някакви квази десни организации с обещанието, че няколко безнадеждни апаратчици ще станат общински съветници. Слабото място тук е, че колкото е по-убедителна, колкото повече десни избиратели привлече, ще отблъсне десет пъти повече леви. Как да няма ляво и дясно? Има и още как!

Фандъкова няма този проблем да доказва десността си,

най-малкото защото кампанията ѝ е официално подкрепена от ЕНП. Джамбазки пък е идеологически непоклатим на позицията си и също не се нуждае някой да го приема за такъв, какъвто не е. Проблемът е за Игнатов и Манолова.

Има три начина да претендираш за дясност:

1. Да кажеш „аз съм десен“ и да обясниш защо. Неудобството е, че такъв подход издава неувереност. Все едно някой мъж да каже „аз съм мъж“ и да тръгне да обяснява защо има основание да твърди това. Подозрително е някак.

2. Да кажеш на опонента си „ти не си десен“ и да обясниш защо. Това е по-добре, защото хем разобличаваш врага, хем индиректно утвърждаваш себе си: „Ти не си мъж, защото не можеш като мен например да изпиеш едно кило ракия и нищо да не ти стане.“

3. Да се държиш като десен и да оставиш хората сами да си направят изводите.

Не може Борислав Игнатов да казва: „Аз съм единственият десен“, и същевременно гвоздей в кампанията му да бъде обещанието

 

как ще раздава ваучери за детски градини. Това е ултраляво, ляв популизъм

 

Дясното мнение по въпроса е: „Ще създам условия семействата да печелят и да бъдат достатъчно богати, за да си плащат детските градини.“ Дясното осигурява висок стандарт, а висок стандарт означава скъп живот при високи доходи. При лявото е обратното - евтин живот при ниски доходи. Но евтиното си е евтино. Вижте соца: билетчето беше 4 стотинки. Да, но заплатата беше 100 лв. Здравеопазването било безплатно! Няма безплатен обяд, плащала го е държавата с парите, които ви е взимала или не ви е давала. Плащала го е от ваше име, вместо да си го плащате сами и да имате съответните изисквания.

А „дясната“ Мая Манолова отказа ли се да прави синдикати? Кога застана на страната на работодател? Има ли програма за намаляване на административната тежест върху бизнеса и облекчаване на регулаторните режими?

Всеки кандидат, който иска да бъде десен, трябва да гледа точно това: у дребния и средния бизнес да остават повече пари и свобода, а регулациите да са насочени към корпорациите и монополистите; да се създават условия гражданите да забогатяват, за да се повишава стандартът на живот, а това към днешна дата може да стане само чрез увеличаване на инвестициите и чрез ефективно оползотворяване на европейските фондове. Ето я дясната политика, поне що се отнася до икономиката.

Но икономиката не е всичко. Според някои (а и според мен) тя даже не е и най-важното, защото е средство, но не и цел. Икономиката, в прекия смисъл на думата, е наука за икономията, а икономия означава домакинство. Да ти е подредена къщата, да е пълен хладилникът, да са ти платени сметките - това не е цел, а ежедневна грижа, форма на хигиена. Целите са по-високи и по-далечни.

Метрото, тротоарите, паркингите, автобусите - това са неща, които така или иначе ще се случат, когато градът е в добро финансово състояние. Те не са въпрос на политика, на визионерство или на някаква „стратегическа дълбочина“. В политическо отношение София се нуждае от три неща:

1. Дясна икономическа политика - повече свобода за предприемчивостта на гражданите, оставяне на повече отговорност за собствената им съдба в техните ръце, а не в ръцете на обществото; намаляване на регулациите и административната тежест; повече автономност за общинските фирми, за да работят като истински търговски дружества.

2. Политика за поколенията - политика, насочена към децата с оглед на това какви се очаква да бъдат след минимум 20 години (за мен това е политиката на всички политики). Безспорно тежестта тук пада повече върху правителството и особено върху Министерството на образованието, което все още не може да произведе качествени учебни програми, но общината също има какво да направи: спортни съоръжения, общински спортни клубове, общински клубове по интереси с квалифицирани и добре платени преподаватели, ефективна общинска полиция за борба с противообществени прояви, ефективни наказания, превенция и пробация.

Не е политика да се чудиш как да отговориш на нуждите на все по-увеличаващото се население, а да ограничиш процесите на увеличение. Че в София е концентрирана половин България, не е добро за никого - нито за софиянците, нито за жителите на другите селища. Но не чух някой кандидат да има позиция по този въпрос.

3. Политика за културата. Културата не е само инсталации, пърформанси, 3D мапинги и флашмобове. Културата не е само постмодернизъм, напротив - постмодернизмът отрича истинската духовна култура. Днешните италиански жители на Рим ще се пръснат от гордост, че са римляни, а Сердика е по-стара с 55 века. Един здрав консерватизъм по отношение на корените може да бъде само полезен, защото колкото по-назад в миналото намираш себе си, толкова са по-големи претенциите ти за бъдещето.

Освен това мисля, че Картаген - това новоизлюпено поселище на парвенюта - трябва да бъде разрушен.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансова сеизмология
Матура върху последния урок на Живков
Ако искаш да си млад, живей за младите

Коментари

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

 

Не зная поради каква причина настоящата публикация завършва с "Картаген трябва да бъде разрушен" , а не с "Купуването и продаването на гласове е престъпление" - предполагам специфична рекламна политика на газетата.

 

 

Verbis verbis

Пак не си разбрал.

По-дълбоко гази.

„Картаген - това новоизлюпено поселище на парвенюта - трябва да бъде разрушен.„

София, либерал-урбанистичното творение от има, няма петдесет години на нашата жидовстваща ентелегенция трябва да се натири по родните места.

Предводител на ...

Иване, ако не плащаха за брой знаци, можеше простичко да напишеш квото ти е на душа: "Гласувайте за Ф."

wreckage
снимка на wreckage

Фактът,  че единственият горе-долу адекватен спин-доктор на герп се казва Бойко Методиеф Борисоф, а не примерно "цецо" или "Иван Стамболоф Тире Сула" говори не само за жалкото кадрово състояние на таа групирофка, но и за покъртителния идеологически и тактически недоимък, който я е опхванал.

 

Не може да се мъчиш да дърпаш "десни" или квито и да било гласове, предлагайки още од същото, опаковано ф пещерен тачъризъм, социопатия и нищодрънкане.

 

Метрото, тротоарите, паркингите, автобусите - това са неща, които така или иначе ще се случат, когато градът е в добро финансово състояние.

тва се ено го е писал индивид, на когото се е случил афтобус или го е сполетял тротоар. Неколко пъти.

 

Хората нема да чакат градът да се окаже ф потходящо за случването на метра и тротоари състояние, нема да чакат да им създадеш условията да разбогатеят достатъчно, че да не искат ваучери за детска градина за децата си, опщинските фирми да почнат да работят както търгофски дружества, вместо просто да почнат да работят...

 

srsly ф безнадеждни ситуации като тази, Магнолий почва да дрънка за излишъка. Защо го праи ли?

За да смени темата.

 

 

 

 

 

Nick F

Що не каза за "десната" политика на Фандъкова за ремонтите на ремонтите на ремонтите с публични пари ? Или че 90% от метрото е с пари от евро фондовете, а общината не иска или не може да го докара до печалба? Или за черната дупка синя и зелена зона? А се е хванал за едни ваучери, парите за които така или иначе ще бъдат дадени ако детето влезе в детска градина. 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Иване, ако не плащаха за брой знаци, можеше простичко да напишеш квото ти е на душа: "Гласувайте за Ф."

Маааалко по-сложно е. За автора изборът е между Ф. и Д. , защото вижда във ВМРО бъдещата "дясна" партия ("дясна" в специфичния за автора смисъл). Тънката червена линия в матряла е: ако сте десни гласувайте за Ф или Д, но не за Манолова (тя по дефиниция е комунистка) и в никакъв случай за крипто-комуниста Игнатов. Стамболов тире Сула се бори ВМРО да стане трета политическа сила в София, а кмет - Й.Фандъкова.

 

Иначе, да уточним за какви ваучери говори "комунистът" Игнатов:

 

Ваучерна система за семействата на децата, които не са класирани за детски ясли и градини в собствения си район – те ще получат общинска дотация за записването в частни детски заведения.

 

По тоя повод един цитат от "Въоръжени мъже":

 

“Като малък Сам Ваймс си мислеше, че много богатите се тъпчат до пръсване от златни чинии и че живеят в мраморни къщи. А научи нещо ново: много, ама много богатите можеха да си позволят да бъдат бедни. Сибил Рамкин живееше в онзи вид бедност, който е достъпен само за много богатите, бедност, достигната от другата страна.

Жените, които бяха просто богати, спестяваха и си купуваха рокли от коприна, обточени с дантела и перли, но Лейди Рамкин беше толкова богата, че можеше да си позволи да топурка из къщата в гумени ботуши и вълнена пола, които са принадлежали на майка й. Тя беше толкова богата, че можеше да си позволи да живее на бисквити и сандвичи със сирене. Беше толкова богата, че живееше в три стаи от трийсет и четирите на резиденцията си. Останалите бяха пълни с много скъпи и много стари мебели, загърнати в покривки срещу прах.

Причината, поради която богатите бяха толкова богати, разсъждаваше Ваймс, беше, че те съумяваха да харчат по-малко пари.

Да вземем ботушите, например. Той печелеше по трийсет и осем долара месечно плюс добавките. Един наистина добър чифт кожени ботуши струваше петдесет долара. Но един чифт ботуши, който той можеше да си позволи и който горе-долу ставаше за сезон-два и после протичаше като в ада, когато мукавата сдадеше багажа, струваше около десет долара. Точно от тези ботуши си купуваше винаги Ваймс и ги носеше, докато подметките не изтънееха дотолкова, че можеше да определи къде точно в Анкх-Морпорк се намира в някоя мъглива нощ само по формата на паветата.

Но работата беше там, че добрите ботуши издържаха с години. Човек, който можеше да си позволи да плати петдесет долара, имаше ботуши, дето и след десет години да му държат краката сухи, докато беднякът, който можеше да си позволи само евтини ботуши, щеше да е похарчил стотици долари за ботуши за същото време и краката му пак щяха да са си мокри.

Това беше „Ботушената“ теория на Капитан Самюел Ваймс за социално-икономическото неравенство.”

 

 

 

kaily
снимка на kaily

Всички кандидати, допуснати до талавизора, има предвид.

Спаси София я не допуснаха и афторите почнаха да се правят на три и половина

Предводител на ...

Днешните италиански жители на Рим ще се пръснат от гордост, че са римляни, а Сердика е по-стара с 55 века.

Що за несосветна глупост? 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Парвенюшка.... тиха лудост, която не пречи никому ...

Verbis verbis

Толкова ли са зле нещата?

Разсъжденията на един глупак (моя милост), но... като изключим заиграването с хладилника, олимпийзма и климата, все пак, за предпочитане е да се заложи на сигурността.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Напразно е да се мисли, че няма как да е по-зле.

Всъщност винаги има.

Благодаря ти, пик.

kramar

Няма ляво, няма дясно! Има корумпирано, крадливо, неуко, неграмотно, алчно и агресивно управление, което за да се махне, първо трябва да падне Фандъкова. Остане ли тя, цялата страна ще потъне отново в герберска кома. Та въпросът не е само София, мислете си за това, като сте за гъби, скъпи софиянци!

дядо Илия

Не така - както казват братята руснаци "party independent system" ! Няма значение за корупцията коя партия ще е на власт, защото "матрияла" е такъв! Манталитетът и възпитанието са в основата.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Или че 90% от метрото е с пари от евро фондовете, а общината не иска или не може да го докара до печалба?

Еврофондовете са сами по себе си съкрушителен аргумент срещу проповедниците на laissez-faire капитализма в България. Обществените поръчки са другият. По въпроса за първия Стамболов тире Сула нищо не може каже, защото еврофондовете са като слънцето и въздуха за днешния български капитализъм. По въпроса с обществените поръчки се е изокал, че корупцията в обществените поръчки е "опорка". 

Понеже ваучерите са ключов елемент в агитацията му, хубаво е да погледне какви са критериите за получаване на точки за класирането за яслите и детските градини. Те пращат на кукуво лято мантрата за високия стандарт със скъпия живот, защото позволяват на милионери да ползват социална услуга на същото основание, на което и хора с ниски доходи. Но понеже тази социална услуга не може да обхване всички, идеята е ваучерите да поизравнят везните. Другата възможност , разбира се, е да бъде въведен и критерий за доходи , но тогава ще има ревове за дискриминация и - разбира се, отново за "комунизъм".

По повод излиянията по въпроса за културата, гледам авторът е пропуснал да спомене за другите ваучери, който Игнатов предлага, а именно:

 

Семейни културни ваучери – защото културните политики към децата трябва да са продължение на образователните политики и те трудно могат да бъдат разграничени. Имам предвид достъп до култура и приобщаваща културна среда, цялостен жизнен стил в противовес на бруталността, агресията и цинизма, в който живеем.

 

Чичo

Леви - десни, кучета бесни - така се пееше едно време.

А нещата са пределно прости - за да има някакъв просперитет и достойно съществувание, комунистите от БСП(к) трябва да бъдат държани извън властта. Никакви други схеми не работят. Така и ще стане в крайна сметка, каквито и лaкърдии да се раздуват.

kramar

Е значи вече 12 години тънем в просперитет и достойнство. Наистина е "пределно просто".

Дежурния

В съседната статия (заключена за коментиране) има нещо прелюбопитно за предишните двама т. нар. десни кандидати за кметове на София. Вили Лилков подкрепил Фандъкова, а Прошко Прошков даже е и в листата на ГЕРБ на избираемо място. Два пъти отварях страницата на ОИК София с кандидатите, вярно е. И това доживяхме. Може и Игнатов и Манолова да ги видим нататък...

Weiß

Ех Сула, Сула, докара я дотам,

че влезе в противоречие с творческото си кредо

и никакви "новоизлюпени парвенюта" не могат да те спасят.

Логичния завършек на писанието ти е: "Картаген трябва да бъде съхранен".

Тата-ра

Г-н Сула е от тези мои любимци сред които поживях 

докато семейството ми беше в квартал Лозенец в София .

Добре опознах подобни индивиди , после и на неутрален терен 

когато очакваха привилегии че са родени на пъпа на Софията , пардон Сердика 

55 века преди Рим . Да дойдат психиатрите моля ..и археолозите 

рода на бюгарише Сула от несъсществуващия бг етнос който е бил 55 века преди Рим в земи 

които днес са заплювани от пра, пра , пра и до безкрайност българи .

Sine_metu

Как да няма нови концепции за София?

Ето аз. Вдъхновен от призива Иванчов за „повече свобода за предприемчивостта на гражданите“ - златни думи!, тутакси сътворих една. „Частна софийска лотария“.

Сула! Срещу 10% за себе си, само подскажи на кого да целуваме ръка и другото ми остави. До Коледа ще те направя милионер, да се не мъчиш с писане. Не си за него

Влез или се регистрирай за да коментираш

×