facebook
twitter

Наблюдател

В Норвегия не гледат деца по-добре или по-зле. А различно

Безсмислено е да съдим скандинавската страна, особено с балканския аршин
6160
EPA/BGNES
Работата на Барневерн предизвиква протести и в Норвегия, макар по-голямата част от жителите на страната да одобряват работата й.

С няколко години закъснение и в България работата на службата за закрила на децата в Норвегия успя да породи голям интерес заради няколко случая на отнети деца на българи. Барневерн от доста време е обект на критики и недоволство по цял свят, най-вече заради случаи на отнети деца на мигранти или от смесени бракове. И след като децата на няколко българи се оказаха в приемни семейства по решение на детската служба, започна ожесточеното й демонизиране, което бързо прерасна в хиперболизиране на нравите изобщо в Норвегия, последвано от доста по-малобройни, но също толкова едностранчиви и крайни изказвания в защита на коренно различната философия за отглеждане на деца в Скандинавия. Резултатът е типичен културен сблъсък между северен и южен балкански манталитет, между общество на равни и общество от индивиди, между държавно централизирана система и философия за отглеждане на деца и семейно-патриархална. И тъй като това е война на ценности, хибридният момент не закъсня.

На преден план излязоха едностранчивите истории на пострадалите българи. Тъй като Норвегия е далеч - и физически, и като манталитет, а практиката на детската служба така или иначе е никога да не коментира конкретни случаи, настана време за откровена пропаганда. Много бързо от историята на Цветелина Уланд, чиито деца са в приемни семейства след развод и сигнали от страна на бащата норвежец, че тя ги манипулира и иска да ги отведе от Норвегия (при положение че са норвежки граждани), се стигна до всякакви безумия. Медиите обявиха Барневерн за фашитска структура, за държава в държавата, надълго и широко бяха показвани българи, живели в Норвегия, чиито деца не са отнети, но с охота разказват как са чували, че деца се вземат заради кариес или защото плачат. Границата рязко беше премината с чисти небивалици и фейк - в Норвегия не дават топла храна на децата в градините и ще ти вземат отрочето, ако се оплачеш от това. От частни случаи, в които е трудно да се открие обективната страна, бързо и безвъзвратно се стигна до лозунги, обобщения и громене на "западните ценности". Из интернет могат да се открият изумителни неща. "Там в училищата висят плакати: „Ако родителите ти те карат да си учиш уроците – позвъни ни! Ние ще ти помогнем да се освободиш от такива родители!“ "В Норвегия има такава народна традиция: роднините на малки деца, момченца и момиченца, да правят секс с тях, а после да ги „пускат“ на съседите". "8-годишно момиченце е било осъдено да плаща съдебните разходи и компенсация на изнасилвача си, задето бил задържан в ареста. Всъщност в Норвегия на педофилията не се гледа като на престъпление", "В Норвегия със закон е забранено да се плаче. Сълзите са признак на емоционална нестабилност. Сълзите на майките, на които са им отнети децата, могат да послужат в съда като доказателство, че майката е нестабилна или с психически проблеми". "Казват: "Ти принуждаваш

 

детето да си мие ръцете – значи упражняваш насилие върху него“

 

Или: „Ти куцаш и не можеш да си играеш с детето в пясъка. Значи си лоша майка, затова отнемаме детето ти!“. "Сексуалните „малцинства“ в Норвегия съвсем не са малцинства. Напротив, нормалните хора там са малцинство. Материалите на социолози, които може свободно да се прочетат, показват ясно: към 2050 г. 90% от населението на Норвегия ще е хомосексуално". По принцип тези фантасмагории са предназначени за консумация в Русия, но се превеждат на български и намират достатъчно безкритична публика и у нас.

На този, меко казано, странен фон норвежците имат високо доверие в Барневерн. Дори сами я търсят. Данните на самата служба сочат, че три четвърти от отнетите деца са с родители норвежци и само една четвърт - на чужденци. Според официалната статистика на Норвегия през 2015 г. службата се е намесила в около 45 000 случая, като от тях мерки са приложени в 36 800 - при общ брой на децата в страната над 1.1 милиона. В 60 на сто от случаите мерките се прилагат в семействата, без децата да се отнемат. Извън домовете си живеят 14 800 деца, като от тях отнети, т.е. без съгласието на родителите, са общо под 9000. Годишно се издават по 1600 заповеди за отвеждане на деца в центрове за спешно настаняване, т.е. се отнемат от семействата си. Факт е обаче, че броят на отнетите деца е нараснал с 44% от 2003 до 2014 г., също и броят на издаваните заповеди за извеждане от семействата. Основната причина за намеса в службата са лоши условия в дома, следват проблемно поведение на детето и психични разстройства на родителя или невъзможност да се грижи за детето. Физическото насилие е причина за намеса в под 2% от случаите. Едно от обясненията за повишената активност на Барневерн е шокът в Норвегия през 2005 година, когато вторият баща на 8-годишния Кристофер го пребива до смърт. 

Драстичното разминаване в начина, по който се приема службата у нас и в Норвегия, се дължи основно на разликата в културата и във философията за отглеждането и правата на децата. И въпросът не е в това коя е по-добра или по-лоша, а че в Норвегия нещата стоят по различен начин и най-малкото е добре човек да знае по какъв, ако живее с деца там. И макар написаното в законите на България и северната страна да не се различава особено, има драматични разлики в тълкуването и прилагането им.

Фундаменталната разлика в Норвегия е, че детето има равни права с родителя. И съответно, когато се разглежда даден случай, се изхожда от това, че то е

 

отделен индивид, а не собственост на родителите си

 

И те нямат право да правят с него каквото искат. И, да - физическите наказания са инкриминирани. Никой не лежи в затвора, защото е ударил шамар на детето си, но ако го направи на публично място, срещата с Барневерн, които скоро ще почукат на вратата, е почти гарантирана. Същото ще се случи, ако от дома постоянно се чува детски плач или крясъци, ако детето се бие в училище или ако спре да го посещава без основателна причина. А на детската служба ще се обади съсед, случаен минувач или учител, като първите двама ще го направят, защото действително смятат, че има проблем с това дете и то трябва да получи помощ. В България това е намеса в личния живот, зложелателство и срамно портене; "те ли знаят по-добре от мен кое е най-добро за детето ми", но за Норвегия е нормално и естествено поведение. И в огромния процент от случаите Барневерн няма да вземе детето, а само ще посети семейството и при нужда ще окаже помощ - консултации, семинари и т.н. 

"Вярваме, че важно обяснение на този парадокс са промените в ролята и мястото на децата в обществата. При ориентираните към поставянето на детето в центъра държави се получава напрежение както между групи граждани, така и между държави, тъй като тълкуванието за правата на децата поставя под въпрос традиционните разбирания на семействата, както и връзката между семейството и държавата. От това следва, че ориентирана към правата на детето държава засилва закрилата на правата му и оспорва родителските и семейните права", пишат за "Страсбург обзървърс" Ейми МакЮън-Странд и Марит Скивнес от Университета в Берген по повод решение на съда за правата на човека по дело срещу Норвегия за отнети родителски права. 

"Децата все повече стават директна грижа на държавата. Традиционната гледна точка, че децата са собственост на главата на семейството, е под натиск и се замества от идеята, че децата са индивиди и имат собствени интереси. Когато задължение на държавата е да осигури правата на децата, тогава се установява директна връзка между тях и държавата и се налага корекция при баланса между правата на родителя срещу тези на детето. Когато държавата приеме по-голяма отговорност за правата на децата, има и потенциал за повече конфликти и напрежение по отношение на системата за закрила на децата. Смятаме, че това дава обяснение за очевидните проблеми с легитимността на действията на системата за закрила на децата в Норвегия и на критиките, на които тя е подложена", допълват авторите.

Оплакванията и обвиненията към Норвегия са десетки и повечето звучат ужасяващо - отнетите всички 5 деца на религиозна двойка, която ги пошляпвала възпитателно, отнето канадско дете, защото е спряно от училище и т.н. И тъй като Барневерн не обсъжда случаи, всички те звучат достоверно, представени от родителите, включително и коментарите за пристрастието и необективни оценки на вещи лица - психолози, лекари, социални работници. На този фон преди няколко години се оказа, че психиатър - експерт на Барневерн, е свалял от интернет стотици хиляди снимки и видеа със сексуално насилие над деца, което допълнително наля масло в огъня. Има обаче начин поне малка част от случаите на отнети деца да бъдат погледнати от другата страна и с аргументацията на детската служба и на властите в Норвегия. Някои случаи стигат до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, и след като съдът вземе решение, то е публично. И от няколко публикувани решения е видно, че в по-малката част от случаите съдът се произнася в полза на ищците - обикновено родителите. Повечето решения

 

потвърждават тези на норвежките власти

 

Един от случаите, в които съдът решава, че няма нарушение на правата на майката и детето, е Странд и Лобен срещу Норвегия. Жалбата е за нарушение на неприкосновеното право на личен и семеен живот, но съдът я отхвърля. Ищцата е млада жена, която е поискала да направи аборт в 6-ия месец, което няма как да й бъде позволено. Когато ражда, тя няма постоянно жилище и се съгласява да се настани с бебето в институция, където да й помагат, но скоро решава да я напусне с бебето. Социалните работници обаче задържат детето и го пращат в приемен дом, тъй като смятат, че тя не е в състояние да се грижи за него - докато е била в дома, е трябвало постоянно да й се напомня да го храни, тя не е разбирала от какво има нужда бебето и не е показвала емпатия. Тя самата е имала нужда от помощ - била е прекалено слаба, страдала е от тежка епилепсия, с нисък коефициент на интелигентност и познавателни затруднения, липсват й социални умения и се държи детински. Решението детето да бъде пратено в приемен дом е обжалвано неколкократно и на последна инстанция в Норвегия - потвърдено. Когато момчето е на 3 години, приемните родители получават разрешение да го осиновят. 

Тук интересното е, че съдът в Страсбург поставя правата на детето пред правата на майката, решавайки, че за момчето е по-добре да остане при приемните си родители, с които е свикнало и живяло почти от раждането си и това е по-важно за него, отколкото непрекъсването на връзката с биологичната му майка. Смята се, че в последните години се налага подобна тенденция и в други страни - да се залага все повече на осиновявания на временно отнети деца, вместо да се прави всичко възможно детето да бъде върнато на биологичните си родители, което, естествено, продължава да е водещият принцип и в Норвегия. Съдът в Страсбург също признава, че решенията за извеждане на дете от дома на биологичните му родители трябва да са временни мерки и детето да бъде върнато при възможност, но че в конкретния случай няма нарушени права, тъй като властите в Норвегия правилно са решили да действат в интерес на детето и да го оставят при осиновителите му. Съдът смята, че в интерес на момчето е да не се променя семейната ситуация, в която живее, т.е. да не се мести от дом в дом, а

 

да остане с хора, които са психологическите му родители

 

Освен това в този случай алтернативата е била детето да остане в приемни домове, ако не бъде осиновено.

Точно обратното е решението в друго дело - Янсен срещу Норвегия. Тук съдът в Страсбург решава, че правата на майката и детето са нарушени именно защото се къса връзката на детето с корените и културата му. В този случай детето на майка от ромски произход е дадено в приемно семейство заради ситуацията в дома й - баща й е насилник, тя е гонена два пъти от родителите си с детето, той я заплашва и тя се връща, наръгва съседи, защото го подозира, че са й помогнали да избяга, заплашва да я убие и да й вземе детето. Самата майка не е била пускана на училище от баща си и не може да чете и пише. След като детето е настанено в приемно семейство, негов роднина е забелязан да следи приемните родители и властите решават, че има риск дядото да го отвлече. Затова забраняват на биологичните майка и баща дори да го посещават, тъй като има опасност да бъдат проследени и детето да бъде похитено. В този случай обаче съдиите смятат, че не е в интерес на детето да губи връзка с майка си и че неправилно съдилищата в Норвегия са дали тежест на това, че детето трябва да бъде предпазено от отвличане и са неглижирали необходимостта то да бъде събрано с майка си. Норвегия е осъдена да плати 25 000 евро.

Огромната разлика между Норвегия и България в отглеждането и възпитанието на децата - на всички нива - е факт. Но е безпредметно да съдим и оценяваме коя от двете системи е по-добра или по-лоша. По-продуктивно е да опитаме да разберем чуждата и при нужда да се съобразим с нея.

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Силата на демокрацията е само в свободата

25.05.2019

Петьо Цеков

2489
И в икономиката, и в културата има Бог
Набоков - гений или "безнравствен старец"

Коментари

Страници

cymen

Това е уникален пасквил. Г-жо Здравкова, да не дава Господ да се сблъскате с Барневерн. И като сама признавате "колко сме далеч" от Норвегия, защо предпочитате да се доверите на Барневерн, а не на собствените си сънародници?

Предводител на ...

Всъщност здравите сили много биха искали Барневерн тук, стига Барневерн да се занимава само с циганите. Ако ли пък барневернци се нагърбят и с химическа кастрация, тук ще настъпят всефорумни тържества.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Колко ли мразиш сънародниците си, за да родиш такава простотия?

сталкер пустиняк

Че това е типично за команча, друго не можеш да очакваш от него. 

маргаритка2

Ако се приеме, че е редно да се продават деца, то наистина е по-добре да го прави държавата.

 

Защо обаче се приема за естествено??

 

/после защо е пълно с откачени из скандинавието/

маргаритка2

По- интересни са ми приемните родители.

 

Аз за животно да се грижа - ще се привържа, а те взимат дете, не е ясно какво го правят, щото пък биологичните ще го намерят.. Но пък му осигуряват емоционален комфорт някакси..даже осиновяват... Доброволци ли са, платени ли...

 

Каква им е мотивацията.

 

 

доктор Гилотен

Съгласно статията - 25% от отнетите деца са на имигранти.

Съгласно норвежкото правитеслтво-14% от населението на Норвегия са имигранти или потомци на двама родители имигранти.

Тоест, случаите на отнети деца от родители се случва 1,79 (близо два) пъти по-често при имигранти, отколкото при местните.

С'я т'ва расизъм и ксенофобия ли е или насилствена асимилация?

cisco1

Не , просто местните са деградирали и са се хомосексуализирали, така че деца за взимане от тях няма...

То това е целта де, джендърите да взимат децата на нормалните.

 

доктор Гилотен

Eskild said that working cultures in Norway are incompatible with large families, with ideals not recognising the value of having children.

“Today people have to defend themselves if they are full-time parents with many children. They face questions like ‘what is wrong with you, do you not know about family planning, why don’t you have a job’”

По-скоро неприемането на ценността да имаш деца е причината за норвежката деградация.

cisco1

Сигурно ще ти е интересно да прочетеш за опитите на Джон Калхouн с мишата колония -  Mouse Utopia Experiment , зловещо е колко точно нещата се повтарят в Норвегия.Знаем как свършва.....

Предводител на ...

 Колко ли мразиш сънародниците си, за да родиш такава простотия?

Нали? И аз тва викам. Но всичко това е предлагано в сий форум и аплодирано в него.

 

А това творение на ВМРО ...

При циганките с над две деца да се премахне статутът „самотна майка“. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече).

... предизвика тук телешки възторг. 

mehudi

като махнете стила и тн на статията, основната теза е вярна - има разлика в манталитета в бг и в норвегия. и не може да се каже кой е по-добър - просто сме различни. като си отишъл в норвегия, ще спазваш норвежките правила. а, доколкото занм, норвежците доста си държат на правилата.

относно коментарите по-горе - що да вярваш на норвежците, на не на бг-рите - смях в залата

homoludens

Та накратко.

 

Правата са правопропорционални на БВП. Демек който опъва най-много каиша той РЕШАВА логично! Иначе се явяваш РОБ на обществото и семейството.

 

Децата не са моя собственост - ТЕ СА МОЯ КРЪВ с всичките произтичащи от това отговорности за тях ТЕ СА ПРОДЪЛЖАЕНИЕ НА МОЯ РОД НЕ НА филанкишията.

 

Относно гледането! Гледам ги както мога и колкото мога. Понеже без проблем с жената си проследихме родовете до началото на 19 век. Гледаме ги по-добре от колкото преди 200 години. Въобще всяко следващо поколение живее по-добре и сносно от предходното и това е нормално викат му прогрес.

Относно правото на обществото да ми дава наклон на кур@ демек да ми се бърка! Ами то е 0 , нула, зеро. Всеки който иска да ми се бърка трябва да е готов да ме убие, което имам усещането, че ще е доста тегаво занятие.

 

Всеки сам си решава но да оставиш някой да ти вземе децата за мен е научна фантастика  СЪДА изобщо не е мястото да си извоюваш правата. ТОЧНО така правото се ЗАВОЮВА дори това да си отгледаш сам децата така както ти смяташ за добре. Който не е готов да воюва/умре за децата си ами да РЕВЕ негов проблем.

 

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

"Фундаменталната разлика в Норвегия е, че детето има равни права с родителя."

... което е фундаментално погрешно. Психологическото и интелектуално развитие на детето се смята за незавършено до 16-18 години. Следователно то лесно може да бъде манипулирано и способността му за правилна преценка е под силно съмнение, съответно и правото му на самостоятелни решения.
"тълкуванието за правата на децата поставя под въпрос традиционните разбирания 
на семействата ... и оспорва родителските и семейните права"

Тука е заровено кучето. Традиционното семейство им боде в очите.

Иначе авторката е права - който е отишъл там, да си наляга парцалките и да спазва местните закони. Като не му харесва - не там!

Гларyс

Държава, в която децата са нейна "собственост" приравнява родителите им до производители на "продукт"...

Дехуманизация с всички последващи ефекти. Скандинавските държави не се славят с най-психически здравото население на света, че да ни ги дават за пример. Депресии, самоубийства, инцести, алкохолизъм. Може би за там правилата им вършат работа, ама за останалия свят са повече от изтрещели. И това с "правата" на децата да решават какъв пол са, кога ги тормозят си е чиста проба манипулация на съзнанието на незрели индивиди и захлебване на НПО сган и съпътстващите "бизнес" спонсори...

На тях колкото и бой да им хвърлят все ще е малко!

Предводител на ...

Скандинавските държави не се славят с най-психически здравото население на света, че да ни ги дават за пример. Депресии, самоубийства, инцести, алкохолизъм.

😂

Тя не случайно статията започва с обширен преамбюл за нуждите на осемдесетпроцентника, но явно и това му е сложно. 

revenant

Интересна статия. 👍

Памфуций
снимка на Памфуций

Децата не са моя собственост - ТЕ СА МОЯ КРЪВ с всичките произтичащи от това отговорности за тях ТЕ СА ПРОДЪЛЖАЕНИЕ НА МОЯ РОД НЕ НА филанкишията.

Несръчно заобикаляне на възгледа за собствеността, което е в основата на такива красиви неща като убийствата на честта, родовите вендети, уредените бракове и приказките на Боку за дедо му....

Предводител на ...

Тия форумни аристократи с кръвното родство как мислят - е ли осиновеното дете твое дете или не е?

homoludens

Гледай сега не можеш да вървиш срещу природата. Но ако осиновя дете! Да ще е мое дете. Да ще го обичам сигурно повече от моите родни и ще е продължение на моя РОД. Както считам за  родителите на пра-дядо ми, като мои пра-пра родители, които са го осиновили.  Фамилията ми идва от тези хора. Дядо ми на тези хора е казвал баба и дядо, баща ми също. В тяхната къща на село съм ходил, техните ниви баща ми продаде.

 

Отговорността към семейство, род и родина не е собственост!!!  Не може просто да кажеш аз съм гражданин на света и на съм длъжен на никого! Няма такова нещо! На такива им се вика предатели и ... Тарас Булба нали си чел? или си почитател на Иван Мазепа?

циникЪтхедонист

Един друг експеримент с  плъхове.
Плъховете са отлични плувци. За да проверят тази им способност учените от катедрата по изследване на поведението към университета в Нанси поставили клетка само с един отвор в подводен тунел под малък басейн. Невъзможно било да се изплува на повърхността, тъй като единственият изход бил плътно затворен.Следователно плъховете трябвало да преплуват басейна, без да поемат въздух, за да си потърсят храна в другия му край - семена, поставени в сандъче. Отначало всички плъхове се опитали да преплуват басейна. После си разпределили ролите. Оказало се , че от шестте плъха в клетката два били експлоататори, два експлоатирани един бил независим и един изкупителна жертва.
  Експлоатираните плували, за да доставят храната, а експлоататорите им я отнемали. след като те се засищали, експлоатираните получавали разрешение да отплуват, за да се нахранят и самите те.
  Независимият плувал сам, за да се сдобие с храна, и жестоко се борел , за да си я изяде сам.
  Плъхът изкупителна жертва нямал друг избор, освен да се задоволява с трохите, понеже не умеел нито да плува достатъчно добре, нито да тероризира останалите.
Всички плъхове малтретирали изкупителната жертва и всички експлоататори тормозили експлоатираните, за да припомнят на всеки отредената му роля.
  Най-странното е, че когато събирали експлоататорите в една клетка, те се сражавали цяла нощ и на сутринта отново имало двама експлоататори, двама експлоатирани , един независим и една изкупителна жертва.
  Същото се получавало и когато съъбирали на едно място експлоатирани, независими или изкупителни жертви. при всички положения се получавала една и съща конфигурация.
  Експериментаторите стигнали до събирането на 200 плъха в една клетка. Продължително нощно сражение. На сутринта се появила класа от суперексплоататори, която създала различни слоеве подчинени, за да държи останалите, под контрол, без да се уморява.дори не им се налагало повече да тероризират експлоатираните, понеже други го правили вместо тях.Друга изненада се наблюдавала в другия край на йерархията. Изкупителните жертви  били измъчвани още по-жестоко. Сякаш за предупреждение три от тях били разкъсани от събратята си.
Учените  стигнали още по-далеч в изследванията си. отворили черепите на обектите си и извършили дисекция на мозъците им.Оказало се , че най силно стресираните обекти не били плъховете- изкупителни жертви, нито експлоатираните екземпляри, а експлоататорите, които треперили да не загубят статута си на привилегировани и да и се наложи да плуват за да се изхранват.

☺️

protor

В България няма "Детето", има "детето Ми". Как така някой ще Ми казва какво да правя с детето Ми. Все едно Боко да Си изработи дузпа и някой друг да Му я бие.

Утринен зов

Има две възможности - или норвежците са прави, а целият останал свят,  който не може да приеме техните мащаби на откъсване на деца от родители не са дорасли до истината. Или пък те са загубили тотално усет за морал, истина и реалност и оттам неистовото им желание да са в първите редици на свръхлиберастията, където да се се разруши традиционното семейство е само една от целите.

 

Но нас като българи най-пряко ни засяга фактът, че много от безумията на Барневерет са залегнали в основата на новия проектозакон за защита на детето. Потърсете, прочетете и ще видите, битката е свирепа.

iva_s

Всъщност решението по делото Странд Лобен не е окончателно, в момента е допуснато за разглеждане от Голяма камара на ЕСПЧ. По него са интервенирали над 7 държави (което си е прецедент в историята на Съда), включително и България. Авторката много удобно е пропуснала факта, че майката в този случай е родила и друго дете, което си гледа безпроблемно, а това са й го взели на 15-тия ден, защото не качвало килограми. После се оказало, че имало инфекция и затова слабее. А след като са й го взели, са й давали да го вижда два пъти годишно за по няколко часа и то само в присъствието на приемните родители. Тези работи ги пише в първото решение, но кой да ти чете, като можеш да го преразкажеш с елементи на разсъждение, както ти е угодно. Недопустимо е да се дава толкова едностранчива информация. и по такъв елементарен начин да се правят опити за манипулация. Авторката да не забравя, че тук има хора, които четат.

kontra789

Притчата за Соломон и двете жени, които твърдели, че детето е нейно ясно показва кой трябва да бъде майка на детето. Когато Соломон отсъдил, че ще разсече с меча си детето на две, по половина на всяка от тях, истинската му майка изкрещяла и отстъпила детето на другата. Майката може да пошляпва детето си понякога , но когато детето е в опасност истинската майка ще даде живота си, за да го спаси. Не съм убедена на приемното семейство ще направи същото. Разбира се това не се отнася за случаите на психясали родители, които подлагат на системен  тормоз децата си. За тях всяка страна има закони за защита на детето. Детето не може да взима решения до навършване на пълнолетието си, защото още не е изградило критериите, които ще  чу помогнат да вземе най правилното решение за себе си. Това е  мнение на джендърите, които искат детето да попадне в лапите им и те ще правят с него каквото си искат.

 

Gautama
снимка на Gautama

Детето не може да взима решения до навършване на пълнолетието си, защото още не е изградило критериите, които ще  чу помогнат да вземе най правилното решение за себе си.

 

Това се отнася и за значителна част от пълнолетните индивиди. Разликата е в ЕГОТО, което при така наречените "възрастни" фалшиво създава усещане за мъдрост, практичност, знание и т.н.

 

Данил
снимка на Данил

Въпреки високо организираните си общества,скандинавците в някои отношения .демонстрат безпардонна наглост.   

Ювеналната юстиция при северняците си е чисто извращение и терор спрямо нормалните хетеросексулни семейства. Във съседна Финландия отнемането на деца от родителите им и предаването им  в приемни семейства си е мащабен бизнес. Жертва на тези организирани мошенници са най често семейства където единия родител,или двамата са чужденци,или социално слаби,или уязвими заради криминално минало. 

Приемните семейства полполучават от държавата немалки месечни суми за отглежданото дете. 

 

Предводител на ...

По принцип тези фантасмагории са предназначени за консумация в Русия, но се превеждат на български и намират достатъчно безкритична публика и у нас.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Годишно се издават по 1600 заповеди за отвеждане на деца в центрове за спешно настаняване, т.е. се отнемат от семействата си.


В тази страна всеки божи ден 4 или 5 деца насилствено се отнемат от родителите!!! Дават ги в ръцете на хора с битови възможност за отглеждане срещу заплащане. Това не е само различно. Това е нечовешко. Да отнемеш новородено на 15 дни, защото не наддава, е престъпление.
Ако обществото е наистина грижовно, то помага при нужда на троицата, не я разкъсва. Това е зверство.  Баща, майка и дете - са едно.

торбаЛан

И кой ви кара да се заселвате в Норвегия с децата си, след като искате да ги възпитавате в традиционните балкански ценности?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×