facebook
twitter

Наблюдател

"Не знаете ли, че колкото по-късно се пенсионирате, толкова повече ще губите"

НОИ махна от сайта си електронния калкулатор по старата формула, за да няма недоволни бъдещи пенсионери
7838
Илияна Кирилова

Всеки може да изчисли прогнозния размер на пенсията си към настоящия момент, стига да има Персонален идентификационен код и да въведе коректно данните си в електронния калкулатор на страницата на НОИ. Ако имате трудов стаж, натрупан преди 1997 г., трябва да зададете броя на годините, както и съответната категория труд. За осигурителния ви стаж от този момент нататък до настоящия Регистърът на осигурените лица сам ви уведомява. Така в рамките на пет минути ще научите какви отчисления са се натрупали в персоналната ви партида и какъв е прогнозният размер до момента на полагащата ви се пенсия по новия начин за изчисляване, влязъл в сила от началото на 2019 г.

Звучи чудесно, но има едно но. След като през февруари в. "Сега" съобщи, че промените във формулата за изчисление ще ощетят 37% от бъдещите пенсионери - прогноза, направена от експертите на НОИ по запитване на вестника, възможността човек да провери как управляващите намаляват пенсията му изчезна от сайта на института. Дотогава електронният калкулатор съществуваше в два варианта - със старата формула, действаща до 2019 г., и с новата - от тази година. Сега обаче няма информация, а съответно няма и проблем, вероятно си мислят властите. 

Така единственият вариант да разберете има ли разлика между двата метода на изчисление е да се обърнете към фирма, предлагаща предпенсионно консултиране. И да си платите за тая услуга. Това обаче ще ви докара още по-големи ядове. Тъй като освен да се поболеете и да тръгнете да пишете жалби до всички отговорни институции, нищо друго не можете да направите. Държавата ви е представила пред свършен факт. Не по свое желание Сашо Михайлов и Мариана Александрова (името на жената е сменено по нейно настояване) попадат в тази роля.

------------------------------------

Съгласно гласуваните в края на миналата година законови промени пенсията вече се изчислява само по осигурителния доход от 2000 г. нататък. За всички, които ще се пенсионират от началото на тази година, натрупаните преди 2000 г. осигуровки потъват в митичната Лета. Една част от тези промени са предизвестени - гласувани са през 2015 г. с отложено влизане в сила тази година. Това е отпадането на трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. Към тях в края на 2018 г. депутатите решиха да премахнат и трите години между 1997 и 2000 г.
Сашо Михайлов прави първите сметки на прогнозната си пенсия през есента на 2018 г. покрай съпругата си, която по това време подготвя своето пенсиониране. Още тогава си дава сметка, че новите правила ще накърнят интереса му в някаква степен, но изненадата му е пълна. "Ужасих се! По новите правила съм ощетен повече от два пъти. По старата формула към края на миналата година при трудов стаж  от 38 г. и 11 м. пенсията ми възлизаше на 424 лв. при коефициент 1.54. Когато в началото на тая година тръгнах да я изчислявам пак с електронния калкулатор на НОИ, но по новата формула, при трудов стаж от 39 г. и 1 ден, сумата падна на 165 лв. и 70 ст. към дадения момент. Е, към октомври 2020 г., когато трябва да се пенсионирам, ще ми дадат минималната пенсия... За да не страдам от това безобразие, ако можех, щях да се пенсионирам една година по-рано. Да, но през 2018 г. нямах необходимата възраст за пенсия", разказва Михайлов.

До края на 90-те години Сашо Михайлов е дългогодишен служител на проспериращата по онова време транспортна фирма СО МАТ, лидер в международните превози и гордостта на икономиката ни. След едно от поредните сътресения в автомобилния превозвач Михайлов прави рязък завой в живота си и става земеделски производител и дребен предприемач. Високите му до този момент осигуровки рязко падат, по това време малките, трудно оцеляващи фирмички масово започват да се самоосигуряват на минималната за страната работна заплата. "Да, вярно е, осигуровките ми след 2000 година са върху ниски суми, нямам претенции за това. Колкото си внасял, толкова трябва да вземеш. Но същото важи и за годините преди 2000-ата, а там е повече от половината ми трудов стаж.

Това политическо решение

 

обезличава 23 години от живота ми

 

и осигуровките ми към тях. Това ще се случи с още 200 хил. българи, които няма да могат да се възползват от по-добре платения си труд до 2000 г. и ще се пенсионират в близките 4-5 години. Ударът е по малките предприемачи, по хората със свободните професии, по хората на наемния труд... Вземат ни годините с високите осигуровки и ни изчисляват пенсиите по годините с ниските", отчита Михайлов. И подчертава, че е готов на всякакви проверки по отношение на верността на данните в УП-то, което е извадил. Безумно е под предлог, че има фалшиви осигуровки, да се слагат под общ знаменател всички и да се дамгосват като лъжци и манипулатори, възмущава се Михайлов.

Мариана Александрова трябва да се пенсионира през август 2019 г. В средата на миналата година жената получава уведомително писмо от НОИ за предстоящото й събитие при навършена възраст 61 г. и 4 месеца и 35 г. и 8 месеца трудов стаж. „Като получих писмото, у дома с мъжа ми си говорехме колко са лоялни и коректни от НОИ, една година по-рано ме предупреждават, за да мога да си набавя документите. И като мравка да се движа, пак ще се справя в срок със събирането им. Тогава си дадох сметка, че имам нужния трудов стаж, та даже и отгоре. Успокоих се и тръгнах да си вадя УП-та (различните удостоверения, необходими за доказване на осигурителен стаж и осигурителен доход) за трите ми най-добри години до 1997 г.“, разказва Мариана, дългогодишен служител във фирма за комплексно почистване на офиси. Трудовият й стаж обаче

 

невинаги е бил вързан за метлата и парцала

 

Хваща се за тях по принуда в годините, когато безработицата е сред най-тежките за решаване проблеми в страната. До 2000 г. обаче е имала престижна работа като банков служител и заплатата й е надскачала средната за страната. Но през 1999 г.  при едно от масовите съкращения остава без работа. След като спират обезщетенията й за безработица, уж временно се захваща с неквалифицирания труд на чистачка срещу минималната за страната работна заплата. Няма срамна работа, щом не лъжеш и не крадеш. Но с времето свиква, примирява се с новите условия, с това, че офисът, който чисти, е близо до дома й, и се задържа на същото място, та и до днес. 

За да е сигурна, че всички събрани от нея документи за пенсионирането й са изрядни, в края на януари тази година се обръща към фирма за предпенсионни консултации. "Като видя документите ми, служителката се хвана за главата: А-у-у, 19 години работа в банка... Госпожо, вие защо не се пенсионирахте през 2018 г.? Коефициентът ви за годините преди 1997 г. е двойно по-висок, отколкото е сегашният ви? Не знаете ли, че колкото по-късно се пенсионирате, толкова повече ще губите с тая минимална заплата, тъй като средномесечният осигурителен доход за страната непрекъснато расте?“.

Марияна и досега недоумява как е възможно времето да работи срещу нейната пенсия. И защо, след като осигурителният й принос нараства, пенсията й се топи. Сложна материя, а в същото време никой нищо не ти разяснява. 

"В уведомителното писмо, което получих от НОИ, няма никаква информация за това, че мога да се пенсионирам при определени условия една година по-рано. За мен това писмо, пълно с членове и алинеи, е напълно подвеждащо. В него няма нито ред информация за това какво ще загубя, ако продължа да работя и се пенсионирам при други условия през 2019 г., когато навършвам определената възраст", казва Мариана. Разбира се, част от промените не ги знае и НОИ - последният момент за тяхното приемане все още не е настъпил.

От предпенсионната консултация, която Мариана прави в началото на тази година, жената разбира, че изчислена по старата формула,

 

пенсията й трябваше да е 407 лева, а по новата - 302 лв.

 

Ще кажете, не е кой знае какво. Но всъщност не е никак малко за пенсионер, който се чуди от кое по-напред да спести и да се лиши - от тока ли, от парното ли, от залъка ли, или от животоспасяващите го лекарства, дали да ги пие през ден, или през два. Та 100 лева месечно повече или по-малко са цяло състояние на фона на мизерната пенсия, казва Марияна.   

Едва в края на януари тя разбира и че ако се е пенсионирала една година по-рано - по старата формула, с недостигащ стаж и намалена пенсия доживот, сумата пак щеше да е със 70 лева повече, отколкото това, което й отреждат новите правила, гласувани без обществено обсъждане и без нужната разгласа в края на миналата година.

„Моята работата е с метлата и лопатата. Ежедневието ми е уморително, грижа се за възрастни родители, за деца и за внуци. Не работя с интернет, телефонът ми е от най-старите, вечер

 

не си лягам с "Държавен вестник"

 

в ръцете, както може би и повечето българи, за да следя законовите промени. Вярвам на българските институции и на това, което те ми казват. И през ум не ми е минавало да тръгна да проверявам дали от НОИ не са ми спестили някаква важна информация в уведомителното писмо. И така са ме лишили доживот от една трета от полагащите ми се пари за старост“, казва жената.

В началото на февруари Мариана пише жалба до НОИ с въпрос: Защо не са я информирали, че новите правила на пенсиониране може да я ощетят? В отговора си от 18 февруари 2019 г. от осигурителната институция изреждат описаното в КСО по членове и алинеи за условията за придобиване право на пенсия, за това как нарастват възрастта и осигурителният стаж и т. н. - цели два листа. В края на втория с няколко изречения все пак я уведомяват, че и сега не е късно да се пенсионира по-рано и с намален доживот размер на пенсията, ако подаде в двумесечен срок предизвестие. Да, ама вече по новата, подяждаща пенсията й формула.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И кой ще кара джипа на ГЕРБ, ако не Борисов?

18.07.2019

Людмил Илиев

1632 1
Изтребителите пробиват бюджета

18.07.2019

Economix.bg

1087 3
Урсула фон дер Лайен избра Светлата страна

18.07.2019

Аделина Марини

546 7

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

... мдаааа, да тестваме дневалните

"Пенсия — это зарплата за воспитание внуков и за сохранение преемственности поколений".

И.В. Сталин. "Экономические проблемы социализма в СССР".

 

g_ringo

Сталинизма го отрекоха още през 1956-а.

 

генек

Когато и да се пенсионираш - губиш..

Сталинизмът го отрекоха използвалите го като кариерна стълбица..

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

 

Penyo

Уважаема госпожо,жалко че не сте проверили възможността да се пенсионирате по рано и сте се минали. Аз също получих писмо от НОИ но бях попрочел доста и твърдо бях решил да ползвам ранното пенсиониране тъй като имах изискуемия стаж и навършвайки 63год. и 2 месеца. си подадох документите Не съжалявам,ако бях го направил през 2019 год. цакането  щеше да е яко.Жалко за Вас особено като сте работила в банка.Наистина жалко!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×