facebook
twitter

Наблюдател

Най-големият страх на мъжа ми е, че може да бъде отвлечен от България

Защо България не освободи съпруга ми, след като Интерпол вече е анулирал заповедта за издирване, пита жената на Мехмед Я., задържан във Варна по искане на Турция
3062
БГНЕС
Затворът във Варна.

44-годишният германски гражданин Мехмед Я. беше задържан на 2 септември на летище Варна. Заедно със семейството си той пристига от Дюселдорф на почивка в Златни пясъци. Българските власти го арестуват, защото е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Турция. Той е издирван от 9 г. за тероризъм в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е "лишаване от свобода" за 6 г. и 3 месеца, от което има остатък за изтърпяване  3 години, 7 месеца и 23 дни. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там. На две инстанции в България му бе наложена мярка домашен арест, която той излежава в хотел. По време на съдебното заседание се разбра, че Интерпол е свалил от издирване Мехмед Я., но съдът не уважи този факт.

След заседанието на апелативния съд във Варна съпругата на Мехмед -  Гюлсен, междувременно се е върнала в Германия. Тя се опитва да организира подкрепа. Среща се с различни представители на партии и организации, разказва какво се е случило, дава интервюта и се надява, че съпругът й няма да бъде забравен.

- Получихте ли подкрепа от Германия?

- В контакт сме с Външно министерство. Много се зарадвахме на посещението на ръководителя на германското посолство, той присъства и на съдебното заседание. Този факт накара мъжът ми да се усмихне за първи път от дълго време насам, защото усети, че германските власти стоят зад него и го подкрепят.

- Преди да пристигнете в България знаехте ли, че Турция издирва съпруга ви чрез Интерпол?

- За нас арестът беше пълна изненада. Ако бяхме знаели това, никога нямаше да напуснем границите на Германия. Защото и преди сме пътували зад граница - в страни от ЕС, а също и в трети страни, и никога не сме имали проблеми. Задържането на летището във Варна за нас беше истински шок и не знаехме как да реагираме. Чувстваме се, сякаш сме в някакъв кошмарен сън. Всичко ни се струва крайно нереално. 

- Как се отнасят със съпруга ви в хотела в България?

- Служителите на хотела и мениджърите са много любезни, отзивчиви и готови да помогнат. Те не разбират защо е задържан съпругът ми и как е възможно да се случи подобно нещо в България. Повечето време мъжът ми прекарва в стаята или край рецепцията. Най-големият му страх е свързан с това, което е чел в медиите - че в България хора са били отвличани в среднощни тайни операции. Поради това гледа да стои на онези места в хотела, където са разположени камерите за наблюдение. По няколко пъти на ден униформени полицаи проверяват дали той спазва мярката си за неотклонение. Другите гости на хотела очевидно се чудят какво става и защо непрекъснато проверяват съпруга ми. Това им прави впечатление и се вижда, че хората се вълнуват и питат какво става. Българските медии също писаха за случая.

Непосредствено преди заседанието на апелативния съд във вторник (11.09.) научихме, че Интерпол е отменил заповедта си за издирване. Прокурорът представи тази информация пред съда и ние се надявахме, че съдът ще пусне на свобода съпруга ми. За съжаление това не се случи. Не ни казаха защо Интерпол е прекратил издирването. Причината за това засега не ни е известна. Възможно е да става дума за чисто формална грешка, но може и Турция да не е имала истинско основание да предявява подобно искане. Ние не можем да си обясним защо мъжът ми трябва да остане под домашен арест, нито пък защо българската страна настоява да получи допълнителна информация от Турция относно исканото екстрадиране.

- Смятате ли, че наистина ще се стигне до екстрадирането на съпруга ви в Турция?

- Страхът ни е голям. Особено след като проследихме информациите на турските медии по въпроса. Там пишеше, че дълго издирван терорист на ПКК е бил задържан в България и Турция сега е поискала да й бъде предаден от България. При това името на съпруга ми беше изцяло изписано. Всичко това силно ни безпокои. Не е изключено и друго – малко преди да изтече 40-дневният срок на предварителния арест, до който Турция трябва да представи исканите от нея доказателства или заповед за арест, България да повдигне обвинение срещу съпруга ми, защото, както ни беше обяснено, членството в ПКК било наказуемо деяние и в България.

- А членува ли съпругът ви в ПКК?

- Не, той не е член на тази партия и никога не е участвал в каквито и да е акции на тази партия в Турция.

ДВ научи от съпругата на задържания Мехмед Ю. и това, че на заседанието на апелативния съд е била представена вербална нота на Германия. По този повод Гюлсен Я. казва следното:

„В документа е записано, че в миналото Германия е отказала да предаде на Турция Мехмед Ю. заради опасността той да бъде там задържан и изтезаван. Ние изобщо не сме подозирали, че е имало подобно нещо. В нотата от Германия се отбелязва също, че той е германски гражданин и че това, за което го обвинява Турция, не е престъпление според германските закони. Надяваме се, че това ще окаже положително въздействие над по-нататъшното развитие на процеса. Благодарни сме на германското външно министерство, че в този кратък срок написа тази вербална нота и я предаде на българската страна“.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1766 10
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

450 4

Коментари

Мишик

За успокоение на госпожата мога да кажа, че няма да го отвлекат от България! Това е ъпсурт! Полицаите най-вежливо ще го закарат на Капитан Андреево и ще го "връчат" на турските си колеги на отговорно пазене, пък после ще се разправят за подробностите. Не знам само как след това любимецът на целия народ министър-преЦедател Б.Б., ще се оправдава пред г-жа Меркел, защо и как германски гражданин е предаден на Турция, след като е екстрадирането му от Германия е отказано поради причини, които са посочени най-отдолу в статията? А и заповедта за издирване от Интерпол е анулирана! Но подобни причини изобщо не вълнуват българската полиция, която дори пренебрегна решение на съда по идентичен случай, само че тогаз екстрадираният човек беше гражданин Турция, а не на Германия, което в случая усложнява действията на българската полиция, министъра на вътрешните дела, министъра на "правосъдието", в лицето на "мамата на нацията", както и на самия башбакан...

Banshee
снимка на Banshee

Добре, нашите са ясни, но германците така ли ще стоят? Ако беше ритнал камериерка, щяха да са го измъкнали досега.

Влез или се регистрирай за да коментираш