facebook
twitter

Наблюдател

Народе, те идват...

БСП е твърде заета със себе си и най-вероятно ще проспи изборната година
7973
Илияна Кирилова
Корнелия разкара старата партийна гвардия и се обгради с новоназначени политици, които нямат активен спомен от години преди 1989-а.

Ако БСП беше човек, той щеше да е мрачен тип, който е в периодичен дисонанс със себе си. Щеше да има силно изразено амбивалетно поведение, като по новолуние щеше да достига до амбитендентност. А понякога, само понякога, може да достига до силен суициден порив.
Тази партия спечели президентските избори през ноември 2016 - и то не само срещу кандидата на ГЕРБ и срещу подкрепяния от социалистите бивш премиер Пламен Орешарски, а и срещу един куп фигури от лявото пространство като Ивайло Калфин, Таня Дончева, Велизар Енчев, Александър Томов и т.н. Вместо да използва инерцията на победата, 4 месеца по-късно - през март 2017, БСП така подреди нещата, че загуби парламентарните избори.

 

Защо припомням всичко това?

 

Ами защото предстои изборна година, идват европейски и местни избори, а в БСП очевидно всички работят под пълна пара... да загубят и тези избори. Да затвърдят усещането, че БСП в политиката е това, което бяха “Левски” и ЦСКА във футбола - вечно втори.

ГЕРБ в момента не е в най-добрата си кондиция - партията отбива ежедневни атаки, скандалите се редуват един след друг. Дори Борисов не е във форма, гъне се пред "началниците", рейтингът му пада, недоверието към него е повече от доверието. Кабинетът му е съставен като че ли от противопехотни мини, а не от министри. Парламентарното мнозинство е трайно обезличено и днес се свързва предимно със скандали (примерно ГЕРБ-Патриоти).

И какво правят социалистите в това време? Анонимни вътрешнопартийни опозиционери лепят по дърветата около “Позитано” позиви с надпис “Оставка, Нинова”.

 

Да се гръмнеш направо

 

Като казах "опозиционери", та се сетих и за продължаващата открита война между ПЕС в лицето на Сергей Станишев и действащото партийно ръководство в лицето на Нинова - за Истанбулската конвенция, за съдбата на Унгария, за влизането на България в еврозоната. За всичко. 

Разбира се, това не беше достатъчно за социалистите, та решиха да си отворят нов фронт - за съдбата на “Дума” и за т.нар. Българска свободна телевизия, която скоро би трябвало да излъчва горещи червени послания от бившия Хладилен завод в София.

Разбира се, всички тези теми са важни и през тях не бива да се препуска в галоп.

Например, ако БСП поддържаше Истанбулската конвенция, беше срещу Орбан и не й пукаше за еврозоната, догодина зад нея щеше да остане само твърдото партийно ядро, включително и роднините на новопроизведените от Нинова млади политици. Разбирам, че в ПЕС държат на европринципите си, дори и с цената на това да изкарат българските социалисти някакви дълбоко безпринципни хора. В случая обаче е важно, че принципите на ПЕС се разминават с принципите не само на Нинова, но и на редовите български социалисти - разминават се като бърз влак край опушена стара гара. Още по-лошо е, че ПЕС като някакво правителство в изгнание държи на суицидните си принципи повече отколкото на изборното представяне на БСП. Подобно разминаване между офисите в Брюксел и местните партии е характерно и за десните - вижте докъде стигнаха ЕНП и Орбан.

Темата с “Дума” също е важна. Без да му мисли много, Нинова финтира устава и наложи и.д. главен редактор - така, както правеха няколко председатели преди нея, които също искаха да затвърдят със сила своята партийна власт. (Долу горе поради тази причина

 

Нинова разкара цялата налична конкуренция

 

в партията и се обгради с младежи, които в края на комунизма тъкмо са тръгвали в първи клас). Това е важна вътрешна драма не защото “Дума” ще влияе върху мнението на десетките хиляди червени читатели - те нито са десетки хиляди, нито лесно се влияят. Темата е важна, защото е поредната кризисна точка в работата на партията.

Кризисна точка се оформи набързо и около отношенията с президента - на “Позитано” тропат с крак и искат оставка след оставка, а “червеният” президент вика да не се бърза, да се поработи малко преди това и т.н.

Разбира се, най-важно е каква политика се опитва да представи на обществото БСП. Печели ли симпатии? Прави ли всичко възможно да топи разликата с ГЕРБ? Ще бъде ли в оптимална кондиция по време на евроизборите през май, примерно?

На този етап БСП е твърдо потънала в няколко активности, които са

 

леко спорни и доста съмнителни откъм краен резултат.

 

Една от любимите работи на Нинова е да иска оставки на министри. Тази й дейност подчертава циклотимията в партията - редуването на умерена депресия със силна превъзбуда. Искането на оставки, пламенното раздаване на червени картони на политическия опонент, разбира се, говори за превъзбуда. През последните месеци Нинова искаше толкова много министерски оставки, че дори в тарапаната поиска МВР шефът Валентин Радев да си ходи заради... чумата по свинете. Той си отиде, ама по друг повод. Министърът на земеделието Румен Порожанов все още стои, а чумата обхвана и козите. Важното е, че Нинова е толкова твърд опозиционер, че вече трети път иска вот на недоверие тази година - през януари - за корупцията, през юни - за сигурността, а сега - за здравната политика. Нинова е твърд опозиционер, обаче явно е кофти тактик - не 3, 13 вота да беше искала, резултатите щяха да бъдат сходни - защото, за да получиш друг резултат, трябва да имаш други условия на задачата.

 

На базата на сгрешени размисли се получават грешни изводи

 

Досега не е имало анализ на друга партия или коалиция, който Нинова да не е сгрешила. Нинова прогнозира преди месеци пълен разпад сред "патриотите" - макар да не могат да се гледат, те са заедно все още. Нинова неспирно говори за някаква криза в отношенията между Борисов и Цветан Цветанов - те са заедно все още и няма съмнение кой кара влака в ГЕРБ. Сега Нинова смята, че “ДПС са убили с един куршум два заека” (в случая зайците са ГЕРБ и "Обединените патриоти"), но очевидно греши - между ДПС и ГЕРБ има любов, не смърт.

Да отделим полагащото време и на гордостта на Корнелия - тя се нарича “Визия за България”. Тази програма за управление бе представена през август, заради нея Нинова рече: "Народе, идваме!" и сега апостолите на социализма я разнасят по селски лъчове из страната. През януари програмата ще бъде парафирана от партийния конгрес и с нея ще се кандидатства на изборите.

Тази програма не е лоша - като всеки пожелателен комсомолски документ или НПО-проект. Тя дава насоки в четири ключови сфери - икономика и доходи, образование, здравеопазване и регионална политика. Тя изяснява как се канят да управляват социалистите някой ден. Те ще забранят по-нататъшната приватизация - БДЖ, летища, пристанища, български пощи, болници, ВиК инфраструктура, НДК, филмова индустрия, национални стадиони и спортни бази, БЕХ и др. Спират концесиите - на плажове, за добив на дървесина... Държавата става крупен инвеститор - всички печалби от държавните предприятия се наливат във фонд.

БСП ще връща СИВ на територията на страната - компютри ще се произвеждат примерно в София и Пловдив, химическа промишленост ще имаме примерно във Варна и Русе и т.н.

Ще развива Странджа-Сакар. Силна протекция върху родните стоки - гарантиран процент български храни ще има в "Билла" и "Лидл". Чокоите от Добруджа ще бъдат орязани - няма да получават повече от 60 000 лв. земеделски субсидии.

По-нататък... Безплатни детски градини, безплатни ясли, безплатни учебници. Завършилите ВУЗ работят по договор в страната определен период от време. Преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 2015-а. И не на последно място:

 

“да се раздвижи българският капитал” -

 

типично по социалистически, БСП вижда някакви пари, които си стоят в банките, и решава да ги инвестира някъде.

Лява, етатистка, социална програма - нищо неочаквано. Бой по чорбаджиите - изедници и да отпуснем някой лев за хората.

 

147 пъти “държавата”, 81 пъти “социална”.

 

Дясното е “краен либерализъм”, самоуправлението е самоуправство. Повече държава, повече контрол.

Трябва да признаем - партията на Нинова предлага програма, която ще се хареса на твърдата членска маса - тази, която жали по силната държава и кълне слободията на преходните времена.

Долу-горе е ясно как биха се отразили червените идеи на пазара и свободната инициатива, но пък много по-ясно е, че Нинова просто флиртува с червения електорат. Подобен ход не е крачка напред към изборна победа, тъй като с "Визия за България" Нинова се опитва да се хареса вътре в партията, да се укрепи в очите на обичайните избиратели. А не да печели симпатизанти в периферията - без които никой никога не е печелил избори. В целия този ред на мисли апелът на Нинова "Народе, идваме!" звучи като затворено, тяснопартийно послание, а не като крачка към всички хора. 

71

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Антикорупционната комисия в света на живите мъртви
3-те Ка и Ку-клукс-клан
Как ЕС се раздели заради Балканите

22.10.2019

Политико

570 1

Коментари

Страници

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Забелязал съм, че някои лекари, обясняват диагнозата на пациента си като използват прекалено много латински термини, които често нищо не говорят на средностатистическия  пациент. Един по-грамотен, осведомен пациент, вече бил по същия повод и при друг специалист, а в случая е тук, за още едно мнение, му става ясно, че въпросния лекар е гола вода специалист, който прикрива своето невежество зад купешки латински фрази.

Подобни случки се срещат и в други сфери, та даже и в СМИ. Наскоро ми направи впечатление преекспониране на английската дума фрейм с цел описание на нещо.

Фрейм освен видео кадър не значи в общия смисъл картина, а нещо ограничено в дадена рамка.

В този фрейм ъф майнд ми се струва, че трябва да се избягва прекалената употреба на чуждици в българския език, освен ако с това не се цели той да се доближи до македонския.

GoDov

бесеперастията на снимката изглеждат като избягали от карлуковската институция

wreckage
снимка на wreckage

Тази програма не е лоша - като всеки пожелателен комсомолски документ или НПО-проект.

...

 

Нинова се опитва да се хареса вътре в партията, да се укрепи в очите на обичайните избиратели. А не да печели симпатизанти в периферията

Г-н Цеков, вие сте од периферията и твърдите(с уговорки), че програмата не е лоша.

Звучите ми като да сте ф дисонанс със себе си.

Samnenie

Г-н Цеков,

Да не би още със заглавието да заплашвате? Кого? Екзистенциален проблем?

Samnenie

А тези стари фотоси,защо? И Съсела,като какъФ се явява? Снимки от стария албум? Внушения с кадър 25 сек.? Льошо!

Neopol

Статията има малко общо с действителният обект за който уж говори, а се плъзга някъде около него. Първият въпрос от който трябва да се започне е  - БСП политическа партия ли е или е котерия с единствена цел далавера от властта на шепа хора ? Ако отговорът е че е политическа партия, следва и втория - чий социални (класови) интереси представлява и защитава ? И от тук се изпада в безтегловност, която и обяснява целия хаос и самоцелна карикатурна "опозиционност", която отблъсква нормалните хора, а не ги привлича. Защото пред нея се показват едни фалшиви хора, които не са социално автентични, не защитават нищо друго, освен самоцелната амбиция за власт заради далаверата, и при това го правят по един карикатурен начин от който силно олекват. 

Neopol

Относно "Визия за България", то не съм я чел (както и сигурно дори авторите й), с изключение на едната страничка посветена на здравеопазването. Страничка, която показва, че не само БСП харесва комерсиалната система, която уби здравеопазването, но и цялата й "визия" по въпроса се изчерпва с няколко петостепенни несъществени детайли.

Neopol

Същевревенно, да иска вот на недоверие, срещу подготвяната реформа в здравеопазвнето (фактически в застраховането и доубиване на остатъците от здравеопазване) е правилно. Въпросът е, след като каже това, което е очевидно, БСП какъв модел ще предложи, защото във "Визията" не предлага нищо.

Neopol

И по повод вота на недоверие за здравеопазването, да се опитам да помогна на БСП, като припомня нещо, което вече съм писал:

Проблемът на българското здравеопазване е в няколко неща, които правят здравната система скъпа и здравно неефективна. 

Първото е начинът на набиране на средствата. Реформите на Костов и в здравеопазването и в пенсионата система се оказаха идеологически и фактически неработещи. Какво по-голямо доказателство от това, че само половината от парите и за здраве и за пенсии са по замисълът на тази реформа, а останалата половина е бюджетна дотация. Набирането на средствата за здравеопазване, трябва да става не със здравни осигуровки върху заплатите, а от косвен данък от 5% събиран заедно с ДДС. Респективно, всички граждани да станат здравно осигурени.

Второто е в първичното глупаво мислене, че като се ограничи достъпът до здравна помощ, то това ще намали разходите й. Точно обратното. Ограничението на достъпът до здравна помощ само отлага до последният възможен момент търсенето й, а когато това се случи, то вече имаме тежки, трудно, продължително и скъпо лечими заболявания. Пътят към икономии в здравеопазването е точно обратният - максимално широк и безплатен достъп, което ще позволи заболяванията да се лекуват в началният им стадий, бързо, евтино и ефективно.

Третото е заплащането за дейност, а не за разположение. Това създава стимул към ненужно и свръхлечение и убива стимула към бързо и ефективно излекуване. Принципът на заплащане трябва да се промени - от заплащане на дейност, към заплащане на разположение.

Как може да стане практически последното ? Много лесно. Вече има здравна карта. За мястото на всяка болница от нея, се обявява открит търг, на който тя предлага нужната й годишна сума за издръжка, като се ангажира да приема всеки пациент и да не го връща, ако потърси помощ при нея. Ако откаже лечение или извършва некачествено здравната помощ, то лицензът й, а с това и договорът , се отнема.

buratinob

Neopol

Районирането много прилича на концесиониране.

Здравеопазването, образованието, социалното подпомагане трябва да са изключително държавна дейност.

Никакви частни, застрахователни, търговски дружества.

Това са сфери с голяма социална значимост, основата на договора на гражданите и държавата.

Всяка мисъл за печалба в този договор независимо за коя от страните го обезсмисля.

onzi

Относно "Визия за България", то не съм я чел (както и сигурно дори авторите й), с изключение на едната страничка посветена на здравеопазването. Страничка, която показва, че не само БСП харесва комерсиалната система, която уби здравеопазването, но и цялата й "визия" по въпроса се изчерпва с няколко петостепенни несъществени детайли.

очевидно е, че не си чел нищо. ето как бсп харесва комерсиалната система:

За болниците

• Премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната му с принципно нов статут, отговарящ на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването.

• Нова система за контрол на разходите, обвързана с качество и резултати. Заплащането на медицинските дейности с публични финансови ресурси по цени, определени от държавата (НЗОК), само за болници, които не са търговски дружества.

• Същностна промяна на системата за акредитация на лечебните заведения, на база ревизия и модернизация на медицинските стандарти.

що бе, що лъжеш, че си чел нещо? що? ако го беше прочел, преди да напишеш горният идиотизъм, кво щеше да се случи? да се скинеш?

ето ти да четеш още:

http://bsp.bg/files/attachments/2018/07/23/d99c6d3...

Neopol

onzi, ако си смениш ника с tozi, ти друг ли ще станеш ? Нямя никакво значение дали болниците ще са "търговски дружества" или "нетърговски дружества", ако продължат да бъдат финансирани на дейност и да приемат само здравноосигурени, което ще рече платили от заплатите си, а неработещите (които са 40%) незнайно от къде.

Промяна в названията не е промяна, а единствено демагогия, при това тъпа.

Neopol

onzi, а ако в това, което си цитирал виждаш нещо повече от козметика, при това повтаряща вече съществуващи неща, то очевидно "визията" е предназначена за такива, като теб. Ама ми се струва, че Иво Христов се изсили с процента.

onzi

неополе,

 

престани с кретенизмите. бсп ясно заявява, че ще отреже частните болници от здравната каса. виж пак първите две точки, които съм ти цитирал.

 

ти, от друга страна, продължаваш с идиотщините, че "не само БСП харесва комерсиалната система, която уби здравеопазването, но и цялата й "визия" по въпроса се изчерпва с няколко петостепенни несъществени детайли."

 

не се ли усещаш,.че освен тъп си и смешен?

Neopol

Май бъркаш форума с партийно събрание на БСП. До момента БСП няма различна визия за здравеопазването, а това, което е написала в страничката посветена на здравеопазването във "визията" не е нищо повече от лека демагогия в съчетание с петостепенна и абсолютно несъществена козметика, която не променя нищо в сегашното здравеопазване. 

Neopol

buratinob, имаш построени много частни болници, които поне, като база са добри. Всяка реформа в здравеопазването не може да пренебрегне това. Както са казали китайците - не е важно дали котката е черна или бяла, а дали хваща мишки. В случая реформата трябва да е такава, че да създаде такава среда, в която всички котки ще ловят мишки. 

Големият въпрос е системата на здравеопазване да осигурява действително най-доброто възможно здравеопазване, а не най-добрият бизнес за източване на държавата и гражданите за пълнене на гушите на частните застрахователни дружества и офшорната сметка за комисионни на Ананиев, докато здравеопазване фактически няма. 

Предводител на ...

Долу-горе е ясно как биха се отразили червените идеи на пазара и свободната инициатива

Ако си от Изтока, може да ти се случи да коригираш мьекането си, може и времето да излекува "мягкий знак" след "т" (чикила, чи ко си прайш, чиква), но "долу-горе" наместо "горе-долу" ще остане вечно като твоя издайническа визитна картичка.

onzi

До момента БСП няма различна визия за здравеопазването, а това, което е написала в страничката посветена на здравеопазването във "визията" не е нищо повече от лека демагогия в съчетание с петостепенна и абсолютно несъществена козметика, която не променя нищо в сегашното здравеопазване. 

до момента първо каза, че си чел нещо; доказах ти, че не си. сега продължаваш да дълбаеш дъното. бсп обикаля из цялата страна точно с тази визия и е очевидно, че следващата ѝ предизборна програма ще е базирана на нея. ти си високомерно некомпетентен и следователно тъп, защото не си си направил труда да прочетеш едни трийсе странички и да се осведомиш. 

 

а с продължаващото ти нахалство да твърдиш откровени лъжи освен тъп ставаш и нагъл.

Greg Rasputin
снимка на Greg Rasputin

С какво "суицидно" е по-добро от "самоубийствено"? Или щото звучи по-така? ;)

Иначе с много думи се констатира простата очевидна истина, че каманяката пак ща гледа властта през крив макарон.

Дебелата крадлива тетка от село крушовица (жокейката) и няколкото наглеци около нея, оригващи се от преяждане няма как да бъдат видени от широката публика като спасители. Така ги виждат шепа каскетулници, чиито кратуни са пълни с каманяшки тъпни.

wreckage
снимка на wreckage

С какво "суицидно" е по-добро от "самоубийствено"?

по-кратко е.

Освен тва пишеш изцяло ритуални работи.

Което има смисъл единствено ф ритуализираната среда, естествено възникнала въф вътрешността на главата ти и естествено ограничена од костната конструкция около нея.

Greg Rasputin
снимка на Greg Rasputin

не си оригинален с това фъфлене, преди повече от 15 години други го правеха, но талантливо и беше смешно, а твоето е тъпо и досадно, като всичко каманяшко.

Slava
снимка на Slava

Разсмяхте ме по никое време, г-н Цеков. БСП е най - провалилото се образувание и е хубаво, че повечето българи помнят това, за да не я върнат никога на власт. Струва ми се, че и вие вярвате в предизвестената загуба, не само на следващите избори.

 

Neopol?

 

"БСП политическа партия ли е или е котерия с единствена цел далавера от властта на шепа хора ?"

 

Котерия, която все още успява да омайва наивниците, носталгици по соца - все неактивно население - най - възрастните пенсионери и такива, които вечно реват  "няма работа", и чакат парите да завалят от небето.

 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Баш от гербер да идва критика в тази посока, сочи за невероятно дебелоочие.

Хай Буй

Четейки 'визията', вижда се как на една крачка са били да използват 'безаналогови'. Спрели са се на 'принципно нов тип' ?

 

 

Визият дефинира и ясно профилиране на градове. Например 

 

Информационни технологии – София;

Информационни услуги – София и Варна

 

Икономическите адепти в БСП явно са пропуснали мощното развитие на ИТ в Пловдив. 

Чудя се, дали пак ще има разпределение от Партията ?!

Минал оттук

В сегашния си вид БСП е трагична в перспектива за изборите,  съставът на хорага, които са натоварени да я представлява е изключително сив. Идеите са плоски и без ..идея , странни формулировки за нещо, което нито го има нито има шанс да го има. В основа на Нинова стои кръг от лицата които я държат да не шава от наложената и роля. Евроизборите отново както и през 2013 ясно ще обозначат това състояние на БСП -"рак, лебед, щука" А за другите избори ....

 

Възможно "кръгът от лицата" съвсем съзнателно обезличава БСП за да изгрее новият проект около и при президента

Sine_metu

Пет., 05/10/2018 - 23:02

onzi

Заплащането на медицинските дейности с публични финансови ресурси по цени, определени от държавата (НЗОК), само за болници, които не са търговски дружества.

 

Основното занятие и на ГЕРБ, и на БСП е да ни лишават от права. А най- големият им кеф е да тъпчат законите, в чието име наужким се заклеват в НС.

Онзи ден ГЕРБ изкормиха Кодекса за социално осигуряване. Абсолютно незаконно конфискуваха законните права на новите пенсионери и пак незаконно присвоиха права на старите с най- високи пенсии. Такова чудо не е имало от времето на комунистическите престъпления.

Сега червените вампири искат да ни лишат от правото срещу осигуровките си да получаваме лечение, каквото ни е нужно, а трябва да ходим в моргите, които са им скимнали.

 

Как да запазя демократичната си вяра, че партийците имат място сред хората?

 

П.С.

Брайтмане, айде да видиш некой от истинските проблеми на здравеопазването ни. Просто за рззнообразие между дървеното философстване. Вече немаме анестезиолози и рентгенолози. Скоро изобщо нема да има кой да ни лекува.

 

Neopol

Не виждам към кого се обръщаш, но ще ти отговоря аз. Кадровият въпрос се решава само по един и елементарен начин. И не само за здравеопазването, но за всякакви кадри - чрез конкурентни заплати. Защото сме в отворен пазар. Заплатите на лекарите ще станат още по-малки, а кадровият дефицит още по-голям, ако в опапкването на ресурса се включат и застрахователните компании или дори ако това, което сега се прави от една каса с една администрация, трябва да се прави от много каси с много администрации.

Хай Буй

 

"В България не управляват социалистите, защото БСП не представлява автентичното "ляво". Корнелия Нинова се опитва да промени всичко това. Тя има "таланта" да си намира врагове. Откакто тя е лидер на БСП, формацията ни е доста по-лява, отколкото преди това".

 

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България Антон Кутев. 

onzi

Нов етап в надпреварата между ГЕРБ и БСП да газят законите?

айде нова глупост. те в първа точка пишат, че държавните болници няма да са търговски дружества, което е изискване по сегашното законодателство, това що не го видя? очевидно обещанието им е законодателството да бъде променено.

wreckage
снимка на wreckage

Хуу, некои гербави и криптогербави колеги не са чели програмата на бесепето и естествено фокусират критиките си към персоните ф бесепето.

Вероятно теа персони не са най-читавите. Обаче персоните ф опегето също не могат да се класират между първите пет-шест милиона по-свестни българи, нали така?

 

Начи пак остават програмите като единствена база за сравнение.

Опаа, герп нема програма.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×