facebook
twitter

Наблюдател

"Много от тях само чакат да хванат първия влак на запад"

Германски издания описват подробно защо младите квалифицирани българи напускат родината си
автор
www.dw.de
1225
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Тазгодишните абсолвенти по медицина. Колцина ще останат у нас?

Огромният отлив на медици от България създава проблеми най-вече в провинцията. Много от младите, които следват медицина, само чакат да завършат, за да хванат първия влак за Европа, пишат германски издания.

 "Голям брой добре образовани хора - IT-специалисти, лекари, медицински сестри – заминават за Германия, Австрия или Великобритания“, казва пред  „Ди Велт“ Хелене Кортлендер, ръководителка на софийското бюро на  фондация "Фридрих Еберт". За една млада жена, която също смята да се присъедини към мигриращите специалисти, разказва обширен репортаж в седмичника „Ди Цайт“. 23-годишната Лора Василева следва медицина в София и иска да работи в Германия. През лятото изкарала практика при един софийски лекар, работила и в Германия. Той ѝ препоръчал да учи немски и сега младата жена вече добре си служи с немската медицинска терминология. Лора иска да специализира очна медицина и разказва, че в София е много трудно да се добереш до квалификация в тази област.

В столицата има добра апаратура, но за асистентско място се чака с години, а една нейна позната дори трябвало да си плати, за да специализира. Лора е софиянка и не може да си представи, че след дипломирането си ще работи в провинцията, където на всичкото отгоре няма почти никакво оборудване. „Аз съм млада, сега са най-добрите ми години“, казва тя и добавя, че тъкмо поради това иска да вземе специализация по очна медицина в Германия.

Един лекар в София взима около 900 евро

Всичко опира до разликата в заплащането, отбелязва в същата връзка „Ди Велт“. България е най-бедната страна в ЕС, заплатите са съответно ниски. В повечето случаи българските специалисти обръщат гръб на родината си заради ниското заплащане на труда, допълва картината австрийският „Винер Цайтунг“. В София един лекар със специалност може да изкара и 900 евро месечна заплата, но лекарите в провинцията са принудени да се задоволяват с наполовина по-ниски доходи. Още по-драстични са разликите в заплащането на медицинските сестри: в София една сестра в операционна има възможност да получава до 400 евро, докато колежките ѝ в по-отдалечените краища на страната нерядко взимат само по 130 евро.

Авторката на репортажа в „Ди Цайт“ припомня, че младите асистент-лекари в германските болници започват с брутна заплата от 4 402 евро. Лора Василева разказва за своя приятел, лекар в българска болница, който за 40 часа работа седмично печелел около 350 евро. „Защо човек да следва шест години, а после да изкарва толкова малко?“ – пита се тя. Двамата с приятеля ѝ вече са проучили какви са изискванията в Германия и смятат, че ще се справят.

Лора признава, че малко се страхува да замине за непозната страна, с чужд език и неизвестна обстановка, но пък знае, че винаги може да се върне в България. И че ако не се опита да работи в Германия, после цял живот ще съжалява. „България няма да се промени, нито пък аз мога да я променя“, казва младата жена. И добавя, че може да промени поне собствения си живот.

"Българските родители направо тласкат децата си към чужбина"

В своята публикация отпреди година „Ди Велт“ припомня, че през 2016 година в Германия са живеели 260 000 българи, които, „противно на всички предразсъдъци, в повечето случаи са добре образовани специалисти.“ Вестникът пише, че българските студенти в Германия са една от най-многочислените групи чуждестранни студенти. „А българските родители понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница." Според „Ди Цайт“, през 2017 г. в Германия са работели 1570 български лекари. 

Лора Василева иска да замине за Германия не само заради по-добрата професионална перспектива. Тя го прави и заради… баба си. През зимата възрастната жена трябвало да носи яке и шапка в дома си, защото с малката си пенсия не можела да си плаща парното. А Лора не иска и нейните родители един ден да се окажат в същото положение.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ще сглобяваме ядрено ферари в "гьола"

23.08.2019

Юлиана Бончева

934 4
Жена от народа с минало в излишък
Лято и други страхове

23.08.2019

Калин Донков

309 2

Коментари

Хр_Атанасов_2

Отправната статия в: https://www.zeit.de/campus/2019-03/auswandern-bulg...

 

По-интересни са мненията във форумната разговорка...

Думи думи

Да заминават.

Европа да си прибира увредените индивиди. 

Кире

Ми заминават си, раждат и гледат деца на други държави. При геевите, при либерастите и тем подобни. Ама пак ги предпочитат пред традиционните ценности у нас. Щото няма надежда. Всеки се пъне да докаже колко е лошо тук. И всеки по малко успява  да оклепа страната си... Партийните централи имат цели щабове за омаскаряване, партиите не правят друго освен това. Е, няма надежда, момичета и момчета, бегайте и там всеки за себе си. 

Думи думи

А трябват ли ти?

То още не е взело диплома, и пари иска, щото било лекар!

Лекар се става след поне 5 години обща практика по селата и 20 години изпити и практика.

Такова, което иска да работи в болница, в града веднага след дипломиране, - да стои далеч от болните.

Продуктите на тази система да си ги прибира Европа. У нас достатъчно поразии натвориха.

Може би и Европа има нужда от съкращаване на населението. Халал да са и!

Предводител на ...

Същевременно Първанчо прави проучвания, в които ни обяснява, че за осем процента земята била плоска и че българинът вече немал ищах да емигрира.

Реалността обаче е друга.

Не бих я нарекъл тъжна. Емиграцията не намалява височината на Мусала, плодородието на Добруджа и красотите около Бююк Дервент. Земята си стои и ще дочака други стопани, след като сегашните дебили не умеят да се справят с тази си роля.

Nonameman

М-да.

Аз не познавам друг етнос, който така неистово да се стреми

към самоунищожение както българският.

spanopolski

Статията, или поне превода й, е пълен с недоразумения.

В столицата има добра апаратура, но за асистентско място се чака с години

де специализация, де асистентско място?!?

 

Един лекар в София взима около 900 евро

Лекар ли, специалист ли, при колко часов работен ден, какъв тип работа (само диагностика, дали прави операции и пр.)

Ако е за 4 часов работен ден само прегледи в кабинета, не мисля че 900 евро са малко.

 

и т.н.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×