facebook
twitter

Наблюдател

Краят на веселбата в МВР дойде

Валентин Радев трябваше да си отиде заради Пелов. А не заради лицемерно възмущение, че полицаите в Харманли (и не само) действат, както ги учи системата
9341
Илияна Кирилова
Валентин Радев и Николай Нанков подадоха оставки заедно.

Едно е сигурно - след оставката на вътрешния министър Валентин Радев в МВР вече няма да е толкова весело. Което е жалко, защото той наистина рaзведряваше обстановката с разкази как ходи на проверки, защото възмутени граждани му пишат на личния фейсбук профил, за да установи, че всичко е наред, само дето един климатик липсва - в столичния КАТ, легендарен с опашките и лошото обслужване. Или как, отново в социалната мрежа, води спорове за зоополицията. Това ново звено в МВР бе особена гордост за Радев и при представянето на патрулки и полицаи с прясно залепени надписи "Зоополиция" не скри задоволство от свършеното. Верен на себе си, тогава успя да сътвори следния словесен каламбур: "Гражданите да не си представят, че тея автомобили ще имат отзад... как се казва тая дума... не кучкарник, а некво място, дето ще събираме кучета, птици и некви други неща. Има други организации, които се занимават с това".

Но краят на веселбата е близо. Покрай зловещата катастрофа край Своге си заминава и Радев. Съдейки по сигналите, които се излъчват от управляващата партия, оттеглянето на министъра вероятно ще бъде одобрено в парламента. За разлика от министрите на транспорта и регионалното развитие, никой не иска да спасява МВР шефа.

Би било прекалено удобно, ако това беше истинската причина за оставката. Този сценарий дава възможност на Радев да си тръгне чист от МВР, без персонална вина за катастрофата, каквато самият той не чувства, както се разбра и от изказването му. Един вид - пробвахме да намалим катастрофите, ама не ни се получи. Извинявайте и чао. Без лоши чувства. Нещата обаче не стоят така.

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на Радев не заради катастрофата с автобуса. Причината е друг пътен инцидент - с участието на бащата на президента Румен Радев в Харманли. Шофираната от Георги Радев кола се сблъска с инвалидна триколка на кръгово кръстовище в града. Впоследствие инвалидът се оказа виновен и с написан акт.  В добрите традиции да се прикриват подобни скандали

 

МВР мълча за случая почти 10 дни,

 

докато някой не взе записа от инцидента и не го даде на медиите. Назначиха се проверки, но до подаването на оставката от МВР явно не бяха решили как да отиграят топката. Вероятно са имали два варианта на доклада от проверката - единият оневинява катаджиите от Харманли, другият ги уволнява. Ръководството да заповяда и да си избере според нуждата. Е, избраха си. Полицейският инспектор, съставил акта на Стефан Тодоров, мъжа с триколката, е уволнен. Останалите са наказани. Според вътрешния министър в оставка полицаите тотално са подменили обстановката. Това може и да е истина, но в родната обстановка подобни действия на полицаите, особено в малките населени места, са напълно естествени. Най-грубо казано, полицаите трябва да пазят и оттук, и оттам. Защото днешната опозиция са утрешни управляващи. А кой не знае, че назначенията, дори по най-ниските нива, се правят не на база способности и умения, а заради вярност и послушание. На мястото е имало местен функционер на БСП.

 

С такъв подбор - такива кадри и такива схеми

 

Те със същата решимост биха написали акт и на другия участник в инцидента, без да е виновен, стига да знаят, че това ще им опази хляба и униформата. Тази история някак успя да се превърне в символ на сблъсъка между власт и опозиция и да прерасне едва ли не в дебати и обвинения за прикриване и натиск върху полицията. Подобен спор, воден от политици, е ужасно лицемерен, защото независимо от цвета им те действат по един и същи начин. И уволняват, и назначават, издигат и свалят кадрите. А когато стане някой сакатлък както в случая, отнася го най-дребният.

 

И то заради това, че е спазил най-важните правила - слуша и си мълчи 

 

Както в случая го отнесе полицаят Митко Станков. А пък той самият каза: "Съвестта ми чиста". Със сигурност го вярва. Вероятно и началниците му са убедени, че е прав. Но трябваше да се даде жертва в името на системата.

Всъщност Радев трябваше и можеше да си отиде за много други и по-сериозни скандали. Един такъв бе тоталната неспособност на МВР да открие избягалия затворник Владимир Пелов, докато самият той не почна да стреля в центъра на Ботевград, но беше застрелян. Тогава загина и другият стрелец. И до днес МВР не може да да издири другия беглец - Радослав Колев. Но за това никой не говори. Радев можеш да си отиде и заради продължаващата неспособност на полицията да разкрива кражби. Статистиката сочи 30% разкриваемост, или 1 от 3. Останалите двама окрадени и обрани да пият една студена вода. Кражбите са десетки хиляди всяка година. Има ли нужда на фона на катастрофата край Своге да се споменава продължаващата война по пътищата и невъзможността на КАТ да наложи някакъв ефективен контрол, а оттам и санкции върху шофьорите.

Парадоксът е, че МВР многократно е предупреждавало за лошото качество на пътя при Своге и опасността там да стават катастрофи. И министърът си отива заради Харманли покрай Своге. Може би прибързано обявяваме края на веселбата в МВР, защото готвеният за нов вътрешен министър Младен Маринов също има обнадеждаващи словесни заложби. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всички бягат назад към изборната победа, само ДПС - на място

23.04.2019

Диян Божидаров

2720 4
"Апартаментгейт" разобличи начина на мислене на управляващите

23.04.2019

Мила Кисьова

3080 2
Мотиката зад бинарните опции

23.04.2019

Бойко Ламбовски

1276 3

Коментари

FuFighter

Аз не бих се радвал като Самуил. Всъщност той ще се радва на всичко, което накърнява правата и възможностите на редовата полиция. Нито веднъж не си е мръднал пръста да провери на място някои от твърденията си, веднъж не е седнал в патрулка да провери аджеба как се дават дежурства и какви са реалните проблеми в полицията. Друго си е да пише под климатика и от бюрото. Всъщност, драги ми Димитров, проблемът е, че в полицията остават все повече чантаджии и все по-малко реално работещи полицаи. Щатовете може да са на хартия достатъчни, но провери колко момчета идват от школата или от Академията и напускат панически. Не ги спира даже и обезщетението, което дължат за т.нар.обучение. И докато разни комисари се надпреварват чия дирекция повече актове писала по ЗДвП, на ниско ниво се изнемогва от противоречиви и всякакви други указания, превръщащи териториална полиция в КАТ, а КАТ в "черна рота", където никой не иска да отиде, или ако иска да се махне, ще трябва да си намери заместник. И статистиката с кражбите е вечна дъвка за неуките журналисти, но кражби се разкриват с агентура и със сведения от граждани. Едното го разбиха демократите, а второто е никакво, защото хората просто не им се занимава. това е приказката. видял крадец. не му се занимава. видял нарушител. Не му се занимава. Ама дали проблема не  ев тромавите процедури и морално остарелите закони? Визирам тромавия ЗАНН, тромавия НПК и безумно натруфеният НК?! Рибата, Димитров, рибата....

Братя Стругацки

Както в случая го отнесе полицаят Митко Станков. А пък той самият каза: "Съвестта ми чиста".

То сигурно лесно го е казала, ама вероятно ще му е трудно да го напише. ?

 

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

За

тва ще си довърши къщата спокойно.тоя бе малко по посходящ за военен министвр...а гнусното министерство на спорта кога ще му осъдят главатаря?

ГАМЕН

Значи за катастрофа с инвалид сменяме министър а за 17 жертви на път без отводняване йок.

antropos

"...се сблъска с инвалидна триколка..." - "Сега", докога ще пишете НЕверни неща ! Триколката НЕ е инвалидна.

вила

"...се сблъска с инвалидна триколка..." -

Има и друго невярно тук-Триколката се блъска/удря В колата на Г.Радев,а не е написаното...

c7

Налице се две политически уволнения, едното е безвъзвратно за несправяне с работата като Министър, а за другото по случай в Харманли съдът най вероятно ще отмени неправомерната заповед за уволнение на служителя.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×