facebook
twitter

Наблюдател

Кой ще провери касичката на МВР за Шенген?

През 2011 г. премиерът Борисов обяви, че на България й остава само да доизмаже една сграда. Оттогава спешно се отпускат нови и нови милиони
3627
Снимка: Архив

"България е абсолютно готова технически за Шенген", "купили сме най-добрите гранични катери и хеликоптери", „остава само една сграда да доизмажем". Думи на премиера Борисов от 2011 г. Осем години по-късно България дори не е на входа на Шенген. Само преди година се обясняваше, че страната е с "единия крак вътре", че има вариант първо да бъдем приети по въздух и море, а после по суша. Естествено, нищо подобно не се случи.

Очевадно е, че страната не е готова и технически. Иначе няма как да си обясним, че правителството, ръководено и през 2011 г., и през 2019 г. все от същия министър-председател, отпусна миналата седмица поредни 3 млн. лв. за Шенген. Парите отново бяха налети в "куче-касичката" на МВР. Този път правителството дори не е разписало за какви конкретни дейности ще отидат поредните милиони. Средствата са за "противодействие на засиления миграционен натиск по границите, за строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове". 

И тук възникват куп въпроси. 

 

За какъв засилен миграционен натиск става дума,

 

след като всички фактори обясняват навсякъде, че няма нито един мигрант на границата. Като оставим настрана това биполярно разстройство, ясно е, че парите се дават за строителни дейности по граничните пунктове. Тоест за текуща поддръжка. Защо не са планирани в бюджета на МВР, а трябва да се отпускат извънредно? А и нали преди 8 години имаше само една неизмазана сграда?

Още по-скандално е обстоятелството, че сумите, давани на вътрешното министерство все по същата причина през последните 10 години, надхвърлиха отдавна 100 млн. лв. и със сигурност са повече от средствата, които България изхарчи например за присъединяването си към ЕС и НАТО, взети заедно. И въпреки всичко България си изглежда все толкова далеч от Шенген. Българските власти и особено правителствата на ГЕРБ все обясняват, че технически страната отдавна е готова за Шенген, но само три-четири правителства в Европа не ни искали.

Тези правителства обаче са се запънали за ненаказаната корупция и неефективната съдебна система

 

и не признават техническите успехи на Борисов

 

Той пък се прави, че нищо не е станало, и продължава да отпуска пари на МВР, независимо че шансовете за влизане на България в пространството без вътрешни граници продължават да изглеждат твърде съмнителни. През 2012 и 2013 г. например бяха отпуснати поне 30 млн. лв., за да се оправят технически, а не политически или дипломатически критерии. Парите тогава бяха платени за обучение на 16 пилоти и 25 служители, обслужващи  хеликоптери на МВР. Огромни суми бяха предвидени за софтуер, хардуер и за защита на системите на МВР, за връзка със системите за граничен контрол на Шенген. 

Имаше големи суми за доставка на резервни части, инструменти, наземно оборудване и комплект аварийни поплавъци за хеликоптери. Нищо не се промени и в следващите години, когато се отпускаха други милиони за строеж на навеси, асфалтиране, за поплавъци, гориво за хеликоптери, знамена, гориво и смазочни материали за "Гранична полиция", монтиране на LED осветление, "повишаване нивото на сигурност в компютърно-комуникационен център", "синя зона", "докуване на полицейски гранични кораби" и какво ли още не.

Разписани по този най-общ начин, тези мерки определено пораждат и до момента въпроса за това

 

кои са фирмите, които ще получат парите за изпълнението им

 

Особено като се има предвид, че например се отпуснаха 300 000 лв. за доставка и монтиране на електронни транспаранти за служебни автомобили, както и за стоп палки, бинокли за дневно виждане, щурмови палки и ленти за принудително спиране на МПС за граничнополицейски наряд. Този въпрос никога не получи отговор.

Сред неотложните мерки беше дори поставянето на 14 светофара. Много допълнителни пари се дадоха за пътища и маркировки, за ремонт на стари или купуване на нови бариери, за изграждане на тоалетни на различни гранични пунктове, предимно Гюешево, Връшка чука, Калотина и Малко Търново.

Заради всичко това няма как да не е съмнително постоянното наливане на милиони все за неотложни и допълнителни дейности. Един-два пъти да се даде за нещо неотложно, аварийно, може и да мине. А то десетки пъти.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев е избран, омертата е гарантирана
Я да мрем по-добре – II
Бюджет 2020 - отново тайни и недомлъвки

Коментари

САТЪР
снимка на САТЪР

👍

Добро!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×