facebook
twitter

Наблюдател

Кой ще отпътува пръв: Меркел или Борисов?

Меркел е длъжна да издържи до евроизборите, а на Борисов не му се налага да чака
17747
Карикатура: Христо Комарницки

Германската канцлерка Ангела Меркел е политически пътник, след като напусна ръководството на партията си, но няма да е самотна, защото има последовател и в България.

Много трудно ще бъде на Меркел да се задържи на канцлерския пост до края на мандата си през 2021 г. и само след шест месеца на европейските избори ще разберем дали това е възможно. Тогава ще проличи доколко нейното полуоттегляне получава обществено одобрение. Ако резултатът е лош като на последните национални и провинциални избори, тя просто ще трябва да си тръгне окончателно, защото участието й във властта ще вреди все повече на партията й. Неизбежно тя ще бъде изоставена и принудена да слезе от политическата сцена.

За Бойко Борисов европейските избори няма да бъдат чак толкова важни, защото оцеляването му на премиерския пост може да се реши по-рано. И той като Меркел е от ветераните в Европейския съвет, които са опитали много политически формули и вече са изчерпали националните си резерви за стабилно управляващо мнозинство. Зачестилата употреба у нас на думата "стабилност" като политическа мантра на властта е показател какво започва да й липсва най-много. Няма съмнение, че на Борисов много му се иска най-сетне да изкара пълен мандат след два принудително съкратени, но глас по този въпрос имат и други фактори. С така наречените патриоти на шията той вижда много малък простор за маневриране. Откровението му, че управляващата конструкция ще се срути, ако уволни за хлевоустие вицепремиера Валери Симеонов, показва колко е безпомощен в страха си, че тя е твърде крехка. Ако не на него, на кого да вярваме, че стабилността му е илюзорна. Щом и другият патриотичен вицепремиер Красимир Каракачанов започна да го дърпа към бездната като релса от люлеещ се мост, може да се очаква, че еквилибристиката на Борисов няма да трае дълго. Склонността на различни обществени групи да търсят на улицата челен сблъсък с властта е показател, че търпението и страхът им от нея са на приключване.

Има както вътрешни, така и международни признаци, че Борисов изпада в безтегловност. Не само залезът на неговите покровители в Германия му дава основание да се тревожи.

 

Легендата, че предизвиква възхита

 

сред единоверците си в Европейската народна партия (ЕНП), се изпари за миг след един инцидент. Убийството на русенската журналистка Виктория Маринова предизвика най-остри реакции в Европа точно от семейството на ЕНП и лично от неговия фаворит за следващ председател на Еврокомисията Манфред Вебер. Той дори не изчака да разбере от Борисов какво е станало, а се дистанцира незабавно от него.

Американският журналист Ед Кемик правилно констатира, че самата мисъл за възможността в България да бъде убита журналистка заради работата й е признак за общата представа, която правителството на Борисов е създало за себе си зад граница. Последвалото извинение от Манфред Вебер не промени ситуацията, защото Борисов винаги ще бъде гледан като потенциален душманин на свободата на словото. За лошия му образ вече се грижи не само прословутият Делян Пеевски, чието медийно благоденствие се дължи на топлите грижи на държавата, но и кохорта от депутати плюс евродепутат от ВМРО, които миналата сряда излязоха на светло да агитират за държавен контрол над съдържанието на медиите. Под предлог за борба с фалшивите новини, но без да могат да дефинират това понятие, те възнамеряват по законодателен път да отворят широко поле за безчинство на властите не само срещу медии, но и срещу всеки сайт и блог, осмеляващ се да огласява в интернет неугодни за управляващите съобщения. Както се разбра от дискусията в Народното събрание, свикана на тази тема от ВМРО с участието на угоднически медии, контролирани от Пеевски, замисълът е да се убиват медии и блогове, вместо да се убиват журналисти. По този начин демокрацията в България ще се разграничи решително от Саудитска Арабия например, но ще си има още по-тежки проблеми с европейските правозащитни организации.

 

Колко е олекнал Борисов, пролича

 

от неговото участие на конгреса на ЕНП в четвъртък, където, щом излезе на трибуната, делегатите започнаха масово да се изнасят от залата. Никакъв интерес към изказването му не прояви "приятелят" му Жан-Клод Юнкер, който само няколко месеца по-рано го обсипваше с похвали за българското  председателство на Съвета на ЕС. Той напусна залата и се върна, когато Борисов свършваше. Преди него се изнесоха и двамата кандидати на ЕНП за наследници на Юнкер - Манфред Вебер (Германия) и Александър Стуб (Финландия). Те никак не се притесниха, че Борисов може да приведе в действие заканата си да си помисли сериозно кого да подкрепи. Баварецът Вебер знаеше, че след като Борисов е засукал първо политическо мляко от баварската крава (фондация) "Ханс Зайдел" и никога не се е пускал от нейното виме, просто няма какво да избира.

Демонстрираното пренебрежение разсърди лидера на ГЕРБ и той дръпна възпитателна реч: "Дисциплината е най-важното нещо в една организация. Дори днешното поведение на конгреса показва защо сме толкова уязвими напоследък. Надявам се, че призивът на (Д)Жозеф Дол, и то от двамата шпиценкандидати (водещи кандидати - бел. ред.), трябва да се подеме, защото всички ние, които се изказваме, бихме искали да им кажеме какво бихме очаквали от тях, ако бъдат избрани един ден за Европейската комисия. Щото от това, че ще бъде посочен един от двамата, значи, че ако резултатите на партиите, които днес са тук, са слаби, а при тази дисциплина не виждам как ще са добри, те просто няма да са кандидати". Накъсаната мисъл в темп политическо стакато (кратко, отсечено, без плавен преход към съседните тонове - муз.) изразяваше неговото кипнало възмущение:

 

тия дават ли си сметка кой съм аз?

 

Така стана ясно защо предния ден той не се яви начело на голямата делегация на ГЕРБ, която имаше серия от срещи в Хелзинки с кого ли не, включително и с Манфред Вебер. Докато през целия ден се съобщаваше от София, че Борисов е водач на делегацията, пратеничка на услужлив вестник допусна непростима грешка, като написа: "Цветанов и делегацията му се срещнаха с лидерите на Европа". Заместникът на Борисов дори не остави шанс на своя лидер да се покаже важен чрез колебание кого от двамата кандидати на ЕНП да подкрепи. Ден преди гласуването той произнесе цяло похвално слово: "По време на срещата с кметовете от ГЕРБ декларирахме подкрепата си за кандидатурата на Манфред Вебер за председател на следващата Европейска комисия. Пред всички присъстващи на срещата подчертах, че дългогодишният опит на Вебер ще бъде безценен за ЕС при справянето с актуалните предизвикателства пред съюза".

Ентусиазмът на Цветанов не секна и след горчивата реч на неговия партиен началник. Щом мина гласуването, той се похвали в профила си във "Фейсбук": "За мен бе истинска чест и удоволствие да бъда един сред първите, поздравили Манфред Вебер с избирането му за водещ кандидат на ЕНП за председател на следващата Европейска комисия". Малко по-късно в социалната мрежа се обади и Борисов, но доста по-сдържано: "Поздравявам Манфред Вебер за избирането му за водещ кандидат за евроизборите през 2019 година на най-голямата политическа партия в Европа – ЕНП".

Когато Борисов зове "колегите" в Европа за повече партийна дисциплина, вижда ли какво става в собствената му партия? Заместникът му тича пред него и го прави жалък. Може би тук трябва да се сложи точка, защото Цветанов толкова зачерви гребена в Хелзинки, че размаха пръст на медиите в ЕС: "Когато интернет пространството бъде замърсено от фалшиви новини и дезинформация, това поставя под риск демократичните ни принципи и ценности. Oсновният ни инструмент за противодействие е разпространяването на истински новини за реалните постижения на нашите правителства".

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Той храни народа, пои, лекува и учи

22.05.2019

Диян Божидаров

1413 1
Когато родители са принудени да крият диабета на децата си
Борисов иска да остане до избора на нов главен прокурор

22.05.2019

Таня Петкова

511

Коментари

Асол
снимка на Асол

Съобразявайки се с професионалната МУ биография, танте ГО е метнала в багажника?

 

 

Колко е олекнал Борисов, пролича

 

от неговото участие на конгреса на ЕНП в четвъртък, където, щом излезе на трибуната, делегатите започнаха масово да се изнасят от залата. Никакъв интерес към изказването му не прояви "приятелят" му Жан-Клод Юнкер, който само няколко месеца по-рано го обсипваше с похвали за българското  председателство на Съвета на ЕС. Той напусна залата и се върна, когато Борисов свършваше. Преди него се изнесоха и двамата кандидати на ЕНП за наследници на Юнкер - Манфред Вебер (Германия) и Александър Стуб (Финландия). Те никак не се притесниха, че Борисов може да приведе в действие заканата си да си помисли сериозно кого да подкрепи. Баварецът Вебер знаеше, че след като Борисов е засукал първо политическо мляко от баварската крава (фондация) "Ханс Зайдел" и никога не се е пускал от нейното виме, просто няма какво да избира.

Тва гербавите да си го запишат с молюфче и да почват да го сричат всяка вечер преди лягане

Памфуций
снимка на Памфуций

За лошия му образ вече се грижи не само прословутият Делян Пеевски, чието медийно благоденствие се дължи на топлите грижи на държавата, но и кохорта от депутати плюс евродепутат от ВМРО, които миналата сряда излязоха на светло да агитират за държавен контрол над съдържанието на медиите. Под предлог за борба с фалшивите новини, но без да могат да дефинират това понятие, те възнамеряват по законодателен път да отворят широко поле за безчинство на властите не само срещу медии, но и срещу всеки сайт и блог, осмеляващ се да огласява в интернет неугодни за управляващите съобщения. Както се разбра от дискусията в Народното събрание, свикана на тази тема от ВМРО с участието на угоднически медии, контролирани от Пеевски, замисълът е да се убиват медии и блогове, вместо да се убиват журналисти.

Аз очаквах от доктора по медии Св. Терзиев един по-задълбочен материал, а не просто коментар между другото, именно по тази конференция. Въпреки противоречивите мнения, въпреки невъзможността за стриктно дефиниране на понятието, депутатът Александър Сиди даде ясно да се разбере, че ще работят по идеята за медиен домейн и регулации. Така, че конференцията не мина съвсем без резултат.

 

Manrico
снимка на Manrico

Кой ще отпътува пръв: Меркел или Борисов?

От ежеседмичната колонка на автора сме разбрали, че такива важни европейски събития от неговото мнение и от неговите решения зависят. Сега обаче е изпаднал в дилема. Ако бутне първо Меркел, е по-значимо бутане и по-важно за цяла Европа. А ако бутне първо Баце, ще е по-доволен, но за кого ще пише всяка седмица и кого ще бута? Да бута Меркел първо, значи! Някъде докъм 2021, пък в следващите 4-5 години - и Баце.

unperson

Ех, Манрико, как само те ядосва Терзиев! Според мен ще бутне Баце преди Танте - такъв е той. И после - пристигат тавагишчите. Стягай редиците на хубавите и умните и вади голямата свирка от килера - героични дела ви очакват.

Slava
снимка на Slava

За Меркел не зная, но Борисов вече два пъти отпътува, пък пак го връщат.?

Rasmussen

Този път Борисов е свършен окончателно!!!

генек

Прегърнати...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Sapienti_sat

Светослав Терзиев ?

 

Колко е олекнал Борисов, пролича от неговото участие на конгреса на ЕНП в четвъртък, където, щом излезе на трибуната, делегатите започнаха масово да се изнасят от залата.

 

Пътнико свиден, пътнико млад,
тръгнал да видиш белия свят,
дето минаваш пей и мечтай,

но не забравяй родния край.

 

?

РимскотоVIIилиВиАйАй

Поредната силна статия на Светослав Терзиев.

Поздравления!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Боко се цупи на ЕНПейци заради недоверието към политиките на ГЕРБ по отношение на гласността. Преди месец време се държаха с него като с путинообразен екзекутор на журналисти.

 

Но има и друго. Май лишчетата се дават веч директно на Цвък. Боко го не тимарят.

Май това, което ще имаме скоро като герберовожатый, няма да е Боко.

 

Цветанов -- премиер. Борисов -- президент.

Човеку ще е леко та радостно да склопи очи в такава страна.

 

 

Rasmussen

Нито Цветанов ще е премиер, нито Борисов - президент. И двамата, както и целокупният ГЕРБ, оттекоха в канала на историята, по-точно бяха изхвърлени на политическото бунище. Очевидно отвън е дадено добро за смяната на Борисов и ГЕРБ. Речта на президента от петък, поведението на БСП (а и на ДПС) в парламента, неотдавнашните срещи на посланик Рубин, студеният прием на Захариева във Вашингтон, ескалиращите протести и особено ставащото от вчера из цяла България са сигналите за началото на истинския край на ББ и партията му. Вече никакви действия от тяхна страна не могат да предотвратят този изход. Предстои процес на бърз саморазпад на ГЕРБ.    

Sapienti_sat

Боко го не тимарят.

 

Има такава дума, но няма обяснение, поне не намерих в Google.

Но има превод от български:

 

тимаря̀

Българо-Английски речник

1. curry, groom, brush down
2. прен., разг. dust s.o.'s jacket for him

 

Може би, имаш предвид, че не го бакарят?

 

БАКА̀РЯ, ‑иш, мин. св. ‑ѝх, несв., прех. Простонар. Обикн. с отриц. н е. Тача, уважавам, зачитам. –А мед? — запита Лило и се помъчи да начумери чело, божем забравила го е, де! Не го бакари за човек, като другите! М. Георгиев, Избр. разк., 82. бакаря се страд.

— От тур. bakmak ’грижа се, гледам’.

 

?

дон Базилио
снимка на дон Базилио

отвън е дадено добро за смяна

???

 

https://youtu.be/1ePu8zbG7Qg

onzi

Има такава дума, но няма обяснение, поне не намерих в Google.

Но има превод от български:

слабо търсиш, че и некачествено. ето ти значение, при това от официален източник:

ТИМАРЯ̀, -ѝш, мин. св. -ѝх, несв., прех. Нар. 1. Чеша кон, вол или друго добиче. Всеки ден тя тимареше воловете и кравата, галеше мъничкото теленце като дете. Г. Караславов.

2. Прен. Бия някого. Не хойкай много, че баща ти пак ще те тимари. тимаря се страд.

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%82%D0%B8%D0%BC%D...

Sapienti_sat

Ха сега, кажи самата ти, Simplicissima, не го тимариш или не го бакариш, въпросния! ?

аман бе

В българския език има и още по-точен израз за случая, но е и доста по-циничен - не го е_ават.

 

ПП А зелените облаци от "Трабант"-а ли са или...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

аман бе, не може да се вреди човек от вас ?

 

тази дума "бакаря" хубава и тя

 

Боко вече и Цвък го не е****

 

 

 

novichok
снимка на novichok

Кой бутач тук е най-известен,

За един биткоин е надвесен.

Не надвесен, но огънат,

сал да мож да го погалнат.

Vinkel

Кой и да е, се кяр...

wreckage
снимка на wreckage

Тоя текст на г-н Терзиев? ми напомня за един епизот од историята на Франция.

 

Начи, Меровингската династия нафлиза ф упадък и меровингските крале постепенно одсвирват екзекутивните си ангажименти, оставяйки реалната власт ф ръцете на майордомите си, докато ф един момент Пипин Къси, майордомо на крал Хилдерик III, не подкокоросва папа Захарий да детронира краля, Захарий се навива, детронирва Хилдерика като едното нищо,  с което прекратява меровингската династия и разчиства на Пипин терен да си напраи негова, Каролингска династия.

 

Останалото е история. Както и тва, което вече написах, то също е останало и е история, но е прието, когато те мързи да пишеш повече, да завършиш с "останалото е история". Което и направих.

 

Тааа...случаят с Боко III* и майордомото му цецо е ноо подобен, да не кажа идентичен на случая с Хилдерик III и Пипин Късия, с таа разлика че Пипин определено е бил човек, докато по одношение на цецо няма консенсус към кой точно вид принадлежи.

 

 

 

 

--------------------------

*Династията на Бокофци(Боко I, Боко II и Боко III) е уникална с тва, че нейните претставители са генетични клонинги на Боко Кмета. Малко като ф Дюн.

juniper

Кой ще отпътува пръв: Меркел или Борисов?

Бях сигурен, че ще е леля!

Ъъъъ, имам ли право на поправка?

HBK

Да се поставят паралели между политическото бъдеще на г-жа Меркел и г-н Борисов е доста ... хм ... изкуствено.

 

Г-жа Меркел си отива (след 2 години) защото така е решила и обещала. Това е нормално и достойно.

 

Г-н Борисов ще си отиде (Бог знае кога) не защото го иска и не защото го е обещал. А защото факторите (вътрешни и външни) които го подрепят са преценили, че вече си е изпълнил задачата. Нанесе достачно шамари на единия клан от мафията Българска. Сега ще трябва да бъде подкрепен ошамареният клон (пардон, клан) на номенклатурната мафия, за да може борбата срещу мафията, въобще,  да продължи и да бъде ефективна. Заминаването на г-н Борисов няма да бъде нито нормално, нито достойно.

 

Лидерите на ЕС презират еднакво както мутро-милиционерите, така и парти-функционерите. Но са принудени да работят с некачествен „матрял”. Просто защото друг в политическата (и икономическа) действителност на страната ни няма. Качественият „матрял” се оказа толкова лоялен (по-точно себичен) че предпочете да засвидетелствива „лоялноста” си чрез директното си присъствие в Европа (нейната западна половинка) и Америка (нейната северна половинка).

Влез или се регистрирай за да коментираш

×