facebook
twitter

Наблюдател

Кой кой е в Евроизбори 2019

6125
 Снимка: Архив
Сега трябва да избирате така, че да не ви е срам после.

Ето че вече сме в предизборна кампания – очите са широко отворени, дишаме с пълни гърди, чувстваме как демокрацията пулсира във вените ни. Покълват нови надежди, напъпват нови мечти. Тези избори са драматични, съдбоносни са даже, не само защото за всяка партия е важно да има евродепутат, което показва, че е „в играта“, не и заради това, че за кандидатите в лично качество Европейският парламент е твърде желан кариерен етап, пък и заплатата не е лоша. Изборите са драматични, защото резултатите от тях ще нарисуват политическата картина в България. Ще зададат насока за следващите местни и парламентарни избори. Ще покажат на избирателите кой ще го бъде и кой не.

Ние, простите граждани, не можем да се оплачем, че сме лишени от избор. Листите и независимите кандидати са цели 27. Но какво да търсим в тях? Защита на националните интереси? Идеология близка до личната ни? Полезна визия за бъдещето на Европа? Персонални качества на кандидата? Нека ги разгледаме всичките според реда им в интегралната бюлетина.

№1. Коалиция Патриоти За Валери Симеонов (НФСБ-Средна европейска класа) – Проевропейското крило на българската патриотична общност. Определят себе си като „представители на едрия и среден бизнес и професионални политици“. Девиз: „Вместо думи – действия“. Ще защитават малкия и среден бизнес от олигархията, но това го пише в почти всяка предизборна програма.

№2. Коалиция „Път на младите. Може да се каже, че това е името, под което се явява Клуб „Милениум“ – проект под патронажа на Симеон II, очевидно имащ амбицията да повтори триумфа на някогашните младежи Милен Велчев и Николай Василев. Проевропейски, паневропейски (в духа на Калерги и Ото Хабсбург), техният девиз е „Патриотизъм без граници“ – види се и те не могат да устоят на повелите на патриотичната мода въпреки космополитизма си.

№3. ВМРО - БНД; Джамбазки е сред най-сполучливите ни евродепутати, един от малцината, които умеят да формулират тези, без да използват облия мандарински език на бюрокрацията и политкоректността. Приятно впечатление прави Кристиян Шкварек на седма позиция. Дано не го изхабят преждевременно. Не знам Андрей Слабаков за какво им е притрябвал.

№4. Ваня Руменова Григорова – независим кандидат. Работи в КТ "Подкрепа", но не се кандидатира от тяхно име. И тя ще се бори против елитите в името на работещите хора. Ярко ляв профил. За да се покаже „човек от народа“, изтъква биографията си на чистачка и работничка. Надява се на вота на хората с увреждания. За нея се застъпва сайтът „Барикада“ на Къдринка Къдринова.

№5. Партия на зелените – неизвестни за мен имена, но аз много зелени не познавам; да не се бъркат със „Зелените“, които са в коалиция с тъмносините (ДСБ) в „Демократична България“.

№6. ПП "Волт" – познавам само Настимир Ананиев, защото съм го срещал като доброволец при Меглена Кунева. Листата е характерна с това, че кандидатите се редуват на принципа „мъж-жена“. Предполагам, че и степента им на политическа годност се редува по същия начин, иначе би било безсмислена сегрегация.

№7. Николай Нанков Ненчев – независим кандидат. Помним го от Реформаторския блок, чрез който успя да стане министър. Сега към Европа го води лорд Евгени Минчев.

№8. Венислава Пламенова Атанасова - независим кандидат; нищо конкретно в интернет (вкл. и Фейсбук). Тия хора не възнамеряват ли да водят кампания?

№9. „Възход“ – бивши седесари (в т.ч. Софиянски), които в началото на месеца призоваха всички извънпарламентарни да се явят заедно. Целта е да се възстанови демокрацията и, разбира се, бой по „цялото статукво“.

№10. Коалиция за България. Това всъщност е АБВ. Изглежда овреме са регистрирали „Коалиция за България“ на свое име – кофти номер за БСП. Целта е „подобряване на живота на българските граждани“, която изглежда е по-лесно постижима от Брюксел.

№11. Десислава Петрова Иванчева - независим кандидат. Бори се за „етническа независимост. Значи Коко Каменаров не може да е шеф на БНТ, защото е шофирал пил, а тя от затвора може да отиде в Европарламента. Зорлем я превърнаха в знаме на борбата против „статуквото“.

№12. ПП ГЕРБ. Ако покажат по-лош резултат от този, на който се надяват и който очакват симпатизантите им, ще положат началото на неприятен низходящ тренд. Това е напълно възможно да се случи не толкова заради скандалите с апартаментите, колкото заради беззъбото им поведение.

№13. Демократична България. Ще станем ли свидетели на могъщ сблъсък между Тафров и Кънев? Ако не успеят да вкарат депутат, бъдещето им е проблематично.

№14. ПП "Атака". Гледах водача им по БНТ. Неопитен човек. Разбрах, че е русофил, че Южен поток е щял да направи България геополитически център и че България е част от византийския цивилизационен стълб на Европа. Последното е абсолютно вярно.

№15. Минчо Христов Куминев – независим кандидат. Ще му се хората да спрат да гласуват за партии; не става ясно каква политика ще води.

№16. ПП ДОСТ. Щели да са гласът на националните малцинства според Местан, чиято кауза, припомням, е да промени Конституцията така, че официално да се признае в България национално турско малцинство.

№17. Пряка (дигитална) демокрация. На сайта им пише: „Платформата на партия Пряка демокрация е готова, но не я публикуваме поради ширещото се политическо плагиатство. Ще я публикуваме непосредствено преди изборите, в които ще бъдем готови да участваме“. Вероятно на листа от двама кандидати са ѝ достатъчни два дни кампания.

№18. БСП за България. Какво се случи на пленума всички помнят. Изненадата беше Цветелина Пенкова на трето място в листата. Тя идва от онзи същия „Милениум“, за който стана дума, и е възпитаничка на Соросовия университет в Будапеща. Странен избор за една проруски настроена столетница.

№19. ПП "Глас народен". Не намерих на сайта европейски политики, но намерих инициатива „Кмете, дупка“. Мащаби.

№20. ПП ДПС; #КОЙ? Кой сложи Пеевски на второ място?

№21. Движение "Заедно"; За който не се сеща, това е Александър Томов-Лупи. Те са "за" безусловен базов доход в Европейския съюз (получаваш пари, независимо дали работиш или си търсиш работа).

№22. Българско национално обединение – Евгения Банева. От множеството публикации научаваме, че ще води кампания от ареста, но не успяваме да разберем каква политика ще следва – на „Евразийски клуб – България“, чийто кандидат за президент беше мъжът ѝ?

№23. "Воля" – Цялото име е „Широка коалиция „Воля - българските родолюбци“ начело с Марешки. Девиз: „Ние ще бъдем различните, както винаги досега!“. Различното, сензационното е: образование, здравеопазване, сигурност, европейски доходи, ликвидиране на монополите, защита на интересите на българските земеделци, работещи закони и толерантност.

№24. ПП „Движение 21“. Искат: Сключване на миграционни споразумения с държави от Близкия изток и Африка. Европарламентът да има право на законодателна инициатива и на пълен парламентарен контрол върху Еврокомисията и за държавите членки.

№25. Христо Симеонов Симеонов - независим кандидат. Той е пълна енигма. Не знаем кой е и на този етап не води някаква забележима кампания. Но сигурно ще го покажат по телевизора.

№26. Движение „Презареди България“. Политиката, която ще водят, вероятно следва хартата им и на първо място ще ратува за „изчистване и презареждане на бъгнатата политическа система“.

Под №27 е „Възраждане“. Тук „знамето“ (Костадин Костадинов) е на последно място, което говори или за неговата скромност, или за увереността му, че ще вкара 17 депутати. В „Цели и програма“ на партията не се споменава нищо за европейски политики, но пък се говори за „Ревизия на всички приватизационни и концесионни сделки и наказателна отговорност за виновните лица“ и за „възраждане на българското читалище“ – приоритети, които могат да се пренесат и на европейска почва.

Това е. Избирайте спокойно. Избирайте отговорно. И нека като изпратите своя избраник в Европейския парламент, да не ви е срам да кажете: „И ний сме дали нещо на света!“. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Има си хас да ни управляват боклуци
Как Наредба 18 се превърна в Недоразумение 18

22.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2406 1
„Златни пръсти” удържат стабилен трона на Борисов

22.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6990 6

Коментари

Sine_metu

Мечтая за деня, когато в бюлетината ще има квадратче „Искам ги всички“.

Такива са ми бля- ги, бля- ги.

 

Без Йончева. Не ми е приятно да призная, но само тя вчера спомена нещо, което си струваше 30- те секунди време.

През последния програмен период евросубсидиите за селското стопанство са били над 7 милиарда лева. 70%, около 5 милиарда, са дадени на по- малко от 100 производители. От общо 90 000.

5 милиарда за неколко хиляди работни места. И мазни офшорни сметки.

А с 5 милиарда сапиенсите откриват 200 000 работни места в селското стопанство. Създават условия да се върнат поне част от 500- те хиляди българи, произвеждащи храни в чужбина. Да спрем да изчезваме.

 

Впрочем предаването беше „платена форма“. Не зная какво означава, но със сигурност знам какво не е - нещо, което бих чул от „журналист“ в БНТ. Те още взривяват измислените картагени

Sine_metu

П.С.

 

Йончева изрично подчерта, че това не е решение на ЕС, а на правителството.

 

jovani
снимка на jovani

Точно пък Йончева?!

Схемата за национални доплащания, която бе предложена и приета в парламент, доминиран от БСП.

Предложена и за пръв път приложена от правителството оглавявано от петият в текущата листа на БСП и опааа.. тогавашен неин съжител ! Това ако не е шизофрения, не знам кое е.

Ма както се казва - попаднала на хора и станала човек.

Йончева нещо за бандитската приватизация няма ли да каже ? Като е почнала - та наред, начело с председателя на БСП.

--

Иначе, да - схемата за национални доплащания и разпределение на сумите получавани по ОССЕ е напълно погрешна в момента. 

Към 2007 бе единствено приложимата, обаче.

За твоя голяма изненада точно гербавото правителство предложи, а гербавият парламент прие измененения в закона, които водят от този сезон до ограничения в размера на получаваната сума. 

Колко ще сработи - ще видим. То и "млад фермер" бе мярка с добра цел, ама на...

Sine_metu

Добавяй стойност, драги. Бъди SMART. В съобщението ти има само няколко думи - „водят от този сезон до ограничения в размера на получаваната сума“, които се доближават до SMART. Да, това е конкретно, достижимо, актуално и поставено във времето.

Но си пропуснал най- важното - измеримостта, размера.

Досега Борисов е зареждал 100- те офшорни сметки с по 1 милиард годишно. Нали не греша? 5 милиарда от 2014 насам. По колко ще им раздава след изменията в закона? 1 млн.? 999 млн.? 1001 млн.? По 2 милиарда годишно? Няма да е прецедент, нали? Както и да е. Кажи ти, моля

Sine_metu

В същото време България - подобно на много други страни от Стария континент - трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове.

 

Дълго спорихме с колегата ssto има ли „магически“ формули- послания.

Щастлив съм да отбележа, че поне един човек смята като мен. Има.

Ледена завеса

Не че не го правя и без посланието на папа Франциск, но някак друго е когато най- големият авторитет в света ти каже - това е водоразделът на днешното мислене.

От едната страна остават тези, които мислят, говорят и правят нещо, каквото и да е, за да спре чудовищото обезлюдяване на България, от другата са онези, които... спирам дотук. Мразя да лъжа, а истинските ми мисли досежно въпросните субекти ще ми изкарат поне едногодишен бан

Sine_metu

А! И едно друго послание на папа Франциск...

прави ми впечатление, че никой не споменава „номера“ му. Значи, ще остане в историята. Като другия - папа Войтила

...не си играйте на войни с Русия и Турция!

циникЪтхедонист

На мен ми се набива на очи :

"Намаляването на доверието в бъдещето"

Зловеща перспектива. 

 

 

 

Sine_metu

За перспективата каза на литургията.

„Нашият Господ е Господ на изненадите...“ Да изчакаме официалния превод, но смисълът беше „сами ще се изненадате колко бързо ще поискате промяна и ще я започнете. Вие, вие, не онея.“

 

Личното ми мнение е че посланията му са исторически. Не очаквах, като говорим за изненада

Sine_metu

А има и един много по- изненадан. Видял си на топлия щанд какви ги мели

19namo

Бъдещето "намалява" всеки ден.

сталкер пустиняк

Sine_metu направи по-сериозна кампания в нет-а от половината кандидат-евродепутати. 

Sine_metu

Вт., 07/05/2019 - 16:00 (нов)

Alien273

 

Опс! И тука си взел отношение по мен. Сваляш камък от плещите ми.

С чиста съвест те поздравявам с краварката в левия ъгъл

?

Шужи бори

Правилният цитат е "и ний сме дали нещо на светът" (римува се с "четът")

Карай да въри

СКАЛПЕЛ
снимка на СКАЛПЕЛ

Колко увреден трябва да си да гласуваш за корумпетката?А за  другите пачи и имбецили?

Но по трагично защо се допуска да се кандидатират осъдени престъпници?

Добре че тези избори и каквито и други в булгаристан  не ме интересуват.??

Sine_metu

Ако де, ако. И по- веселичко! Има живот и след ГЕРБ. Ще видиш

Тони_Баждаров

Публикувано във факти.бг: За повече информация за Движение ЗАЕДНО, номер 21 в интегралната бюлетина, можете да посетите нашата страница във фейсбук: https://www.facebook.com/zaednoreferendum/. Относно базовия доход гледайте видеото: https://www.facebook.com/EGIBBD/videos/24652570068....

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)