facebook
twitter

Наблюдател

Кьовеши идва, Цацаров си отива, а Борисов накъде?

Ако стане първи европейски главен прокурор, румънката няма да оправи българската политическа и правосъдна система, но ще я постави нащрек
39213
ЕПА/БГНЕС
Лаура Кьовеши има миловидно лице и вакли очи, но тежко му, когото посочи с пръст.

Румъния извъртя лош номер на България (и на себе си). Уволни миналата година главната прокурорка на Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА) Лаура Кьовеши, за да се отърве от нейната стръвна амбиция за лов на корумпирани глави, а сега тя се връща като фаворит за първи европейски прокурор. От новата си, по-висока позиция тя ще продължи да преследва корумпета не само в родината си, но и в целия ЕС, включително и в България, която отхвърля "румънския модел" за борба с корупцията.

Британският "Гардиън" описа картинно през 2015 г. какво представлява този модел и неговата вдъхновена представителка. Под заглавие "Да донасяш скалпове: жената, която води румънската война срещу корупцията" вестникът писа: "Множество политици, кметове, съдии и прокурори бяха обект на противодействие на корупцията, както никъде другаде в Източна Европа и по света. И това се дължи на тихата и непретенциозна главна прокурорка Лаура Кьовеши, която донася скалпове". Тръпки да те побият, ако си чел "Винету" от Карл Май, където пише: "Трябваше да си отварям очите, ако не исках, след като някоя вечер се загърна в одеялото си, на сутринта да се събудя във Вечните ловни полета, и то без скалп". Българският премиер Бойко Борисов признава, че това е любимата му книга.

 

Сега му предстои тежко изпитание

 

До края на месеца трябва да реши кого да подкрепи за шеф на новосъздадената Служба на европейския прокурор, която ще започне работа от края на 2020 г. Нейната задача ще бъде да преследва злоупотребяващите с европейски фондове, като ще има много повече пълномощия от сегашната хилава служба към Еврокомисията за борба с финансовите измами ОЛАФ. Първият български скандал, раздухан от ОЛАФ, "Стойков-Николов" завърши без осъдителни присъди, въпреки че германските съучастници на двамата българи бяха осъдени ефективно. ОЛАФ не можеше да направи нищо, защото има само информационни функции, разчитайки на местните правосъдни системи. Службата на европейския прокурор обаче ще има задължението и правото да повдига обвинения пред националните съдилища и ще "надскача" местните прокурорски служби (по израза на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след по-малко от година).

Да си представим ситуация, при която министър-председателят "сам си избира" главния прокурор, за да си осигури спокойствие при боравенето с държавни и европейски фондове. Ако реши да си позлати пръстите (и на своите приятели) чрез обществени поръчки с европейско финансиране - например за строителство на магистрали - националният главен прокурор няма да може да му гарантира спокоен сън, защото премиерът би се събудил без скалп на другия ден, ако през нощта намине европейския прокурор. Той (Тя) ще има властта да координира полицейските разследвания, да замразява и отнема авоари, да арестува заподозрени лица отвъд националните граници. И най-важното: няма да има чадър за никого от приятелски настроената Европейска комисия, защото прокурорът ще действа извън и независимо от нея - за разлика от ОЛАФ, който е неин придатък.

 

Перспективата изглежда толкова неприятна,

 

че трябва да се предприемат кризисни мерки. Не е утешително, че засега официалните кандидати за висшия прокурорски пост в ЕС са трима. Румънката е класирана на първо място от експертната комисия за подбор, която имаше списък от 24 кандидати. След нея са французинът Жан-Франсоа Бонер (главен прокурор на Реймс) и германецът Андрес Ритер (главен прокурор на Щутгарт). И двамата имат дълга юридическа кариера и несъмнени качества (надхвърлили са 60-те години), но ако потърсите имената им в Гугъл, ще откриете оскъдни данни. За разлика от тях името на младата (45 г.) Лаура Кьовеши извиква милиони резултати. Дори от пръв поглед (prima facie, както казват юристите на латински) европейската звезда на това състезание е румънката. Тя се е откъснала толкова напред, че Франция и Германия обмислят компромис, според който да оттеглят своите кандидати и също да застанат зад нея.

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер, който бе инициатор на уволнението на Кьовеши, изпадна в паника и направи нова грешка. Само часове след решението на комисията на 4 февруари обяви, че ще се противопостави на избора на своята сънародничка. По този начин й вплете още бодливи клонки в

 

трънения венец, който тя носи в Европа като светещ ореол

 

А бившата баскетболистка е не само миловидна, но и височка, та ореолът й се вижда отдалеч. Управляващите социалдемократи в Румъния тръпнат от спомена, че Кьовеши не просто им пречеше да крадат, но и ги вкарваше в затвора - нещо, което българската прокуратура не би посмяла по отношение на премиер, министри, депутати, висши магистрати, кметове на големи градове, проправителствени олигарси и пр. недосегаеми. Когато в средата на март 2017 г. председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов покани Кьовеши да сподели своя опит с български магистрати, Цацаров и съмишлениците му от Висшия съдебен съвет се покриха. Само президентът Румен Радев се осмели да я приеме, но бе принуден да твърди, че не проправя път в България за "румънския модел".

По това време службата на Кьовеши ДНА получаваше 60% обществено доверие в Румъния, докато воюващият с нея парламент събираше едва 11%. Не бива да се забравя, че днешният силен човек на Румъния председателят на парламента Ливиу Драгня (СДП) вече има две присъди за корупция и злоупотреба с власт (втората още се обжалва на последна инстанция) и неговата битка да си осигури недосегаемост чрез промяна на законодателството продължава. Парадоксално е, че законът в Румъния не пречи на осъдени политици да заемат висши постове. След уволнението на Кьовеши ДНА функционира съвсем вяло, още няма титуляр и не се ползва с обществено доверие. Самата бивша главна прокурорка заведе през декември 2018 г.  дело срещу Румъния в Европейския съд за правата на човека, защото законите в страната не й дават ефективни правни средства за защита, чрез които би могла да оспори уволнението си. Тя не настоява да се върне на стария си пост, нито иска обезщетение, но чрез жалбата си в Страсбург смята, че може да принуди законодателите да предоставят възможност за защита на засегнатите от политическо преследване магистрати.

 

Ако стане първи европейски главен прокурор,

 

което е твърде вероятно, Кьовеши няма да оправи българската политическа и правосъдна система, но ще я постави нащрек. От години европейските фондове са главната чуждестранна инвестиция в България и са важен инструмент на управляващите да "поощряват" себе си, като облагодетелстват приближени фирми, кметства и медии. Сигналът, който депутатката Елена Йончева прати в ОЛАФ за злоупотреба със 700 хиляди лева от Министерството на културата при ремонта на Ларгото в София, показва само връхчето на айсберга на правителствената безстопанственост спрямо европейските средства. Като се знае, че откакто ползва европейско финансиране България е получила над 70 млрд. лв. (35 млрд. евро), което е 100 хиляди пъти повече, можем да си представим какво би излязло от сметките, ако се разровят в тях достатъчно компетентни лица. Има значение и качеството на изпълнението на проектите, защото когато магистрала, окичена със сини табели, че е финансирана от ЕС, започне да се нагъва като юфка, може да се зададат допълнителни въпроси как са харчени средствата.

Премиерът Бойко Борисов правилно схвана, че от кражбите на еврофондовете могат да произтекат повече проблеми, отколкото от посегателствата над националните средства. Паметен е онзи запис, разгласен през април 2013 г., в който казва на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов: "Тва ти е проблем, щото са европейски пари". Иначе, колко се краде, е трудно да се изчисли, защото целта на всяка кражба е да не се разчуе. Но групата на зелените в Европарламента си направи труда да даде приблизителна представа и в края на 2018 г. публикува доклад, според който корупцията изяжда в България 11 млрд. евро годишно. Данните произтичаха само от европейски документи - на Еврокомисията, ОЛАФ, Евростат, Европарламента. Какво ли ще се натрупа в базата данни на бъдещата служба на европейския прокурор? Борисов най-добре си знае и трябва да избере каква посока да хване. Какъвто и главен прокурор да си избере на мястото на Цацаров, безгрижните времена свършват. Ще допусне ли да го орезилят в третия му мандат, или ще прецени, че вече му стига?

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американските демократи почервеняха до зелено

23.02.2019

Петьо Цеков

3575 13
Демокрацията е мъртва
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

2476 16

Коментари

НЕРВЕН

Е, а дано! Ама надали..

Stern

Баце може да помогне на румънците да вземат завоя, като им подшушне да издигнат втора кандидатура.

При нас сработи.

protor

Горкия Терзиев. Преди така са надаше на механизъма. 

ГАМЕНЧЕТО

👍

Holden
снимка на Holden

Има един в Банкя сам като куче, пратете му този линк 😉

unperson

В контекста прочитам нещо като "България пиши я бегАла, но поне малко възмездие". А може и да го няма това в контекста - да е някакво мое въжделение. Така или иначе, няма да се уреди този въпрос. 10 години на власт са напълно достатъчни за такъв като Борисов да неутрализира всички заплахи за бъдещия си премиерски и постпремиерски живот. Ще си живее като Симеончо, както се казваше някога.

 

Г-н Терзиев 👍

JollyRoger's

Хъбибий ще поеме по друма за някой монастир и ще стане калугер. В района на БарЦелона...

Biberkov

Ще се наложи разни ора рязко да сменят плочата. Кьовеши ще стане много добра.

jovani
снимка на jovani

Малко офф-топик:

Има един журналист - Иво Инджев се казва. Когато Първанов бе президент той се заяде с него за някакви апартаменти. Беше тотална фейк новина, но Инджев си го нави на пръста и застана на амбразурата. Превърна Първанов в своя кауза, още повече, че бе уволнен заради тази фейк новина.

Хубаво, ама Първанов му извъртя много кален номер и след като си изкара безметежно двата мандата, учреди една маргинална партийка и се оттегли от активен политически и обществен живот.

Инджев се огледа, ослуша - хора като него светят само с отразена светлина - и прие за своя кауза Русия.

Лошо няма, поне внася някакъв баланс, че у нас петоколонниците са повече от много.

Последно имаше едно разследване, с което доказва, че Гагарин не е летял изобщо. 

Много поучително, препоръчвам да се прочете - като всяка конспиративна теория (тази за САЩ и кацането на Луната например) звучи много достоверно 😁

 

Сега, за какво беше този преамбюл горе: Ами, като чета Терзиев и се сещам за ранният Инджев и Борисов в ролята на Първанов. Късмет за Терзиев е, че Борисов май ще излезе по-жилав и дълготраен от президента, но никой не е вечен.

Кой ли ще е в ролята на Русия след някоя друга година ? А, Каменчев ? Намислили сте си вече?

 

 

 

 

 

 

mick

Иво Инджев  и баланс :) това е новият виц.

БайПоцелуйко

Много поучително, препоръчвам да се прочете - като всяка конспиративна теория (тази за САЩ и кацането на Луната например) звучи много достоверно 😁

https://bigphils.livejournal.com/26623.html

Грандиозный обман от НАСА, американцы не были на луне

Многие люди будут шокированы известием о тёмных секретах сорокалетней давности - полётах Аполлона на Луну. Исследование документов НАСА обнаруживает ужасный скелет, гниющий в их собственных досье - грандиозный обман...

Джек Уайт, «Скелет в скафандре НАСА» 

Alien273
снимка на Alien273

Много точно наблюдение. Друго освен "Борисов... дрън-дрън-ярина... Борисов... дрън-дрън-ярина... Борисов... дрън-дрън-ярина..." от този "автор" не се чува. 

kempes

Добрият вариант-Баце в БарЦелона.

Лошият вариант-Баце при бай Ставри.

БайПоцелуйко

Светослав Терзиев, поздравления за статията!

 

Лаура Кьовеши има миловидно лице и вакли очи, но тежко му, когото посочи с пръст.

 

   

spanopolski

👍

Paco Pacov

Мнмого е важно да дойде БСП на влас. Следващата зима при тях ще е много по-зле от Виденовата. Толкова зле, че всички стари и много слаби ще измрат, а всички червени паразити ще се обогатят отново за сметка на парите и живота на хората. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Colt 45

А ти,друже,безсмъртен ли си? Или чакаш Анушка да разлее олиото?

генек

Боко - нов ишиас...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

jovani
снимка на jovani

Чета по-горе, че Борисов са го нарочили ту за нов ишиас, някаква къща в Барселона, притеснения всякакви...

Сал един съфорумец отбеляза, че след десет+ години във властта така се е окопал, че трудно ще му сторят каквото и да е на родна почва, а и на европейска.

Той този остров за какво си го купи мислите - да си складира паричките там.

ЕЖК съобщи, че имало бункер - пет етажа под земята. Три за парите, един за него и един за онази от Барселона.

На другият край строели още един бункер - за водородният учен, ма нямало инфо за етажността още.

На този номер с островите ги светнал един мастит издател, който научил мурафета в Дубай. 

Там нали имат даже и изкуствени - та така.

 

цензура

Край вече... бочко ще изпълни всичките лигни на кравари и свинете английски, и ще ви краде до ГРОБ! 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

"...а Борисов накъде?"

Как къде?Имаше едно време една такава песен:

"Джипката на МВР,

откара Боби в Белене....."

То където Боби,там и нашият човек.Пак е с "Б".

 

ONOGUNDUR

Ех Лаура, ех Кьовеши ако знаеш колко хора ти стискаме палци! Избърши я тази отровна плесен от Балканския полуостров, в България имаш много, много работа, а както се знае чистенето на полепнала мръсотия е ЖЕНСКА  работа! 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Терзиев 👌

 

Не искам да гласувам за български евродепутати.

Искам да гласувам за групата на зелените в Европарламента.

Българските евроизбиратели никога няма да смогнат да пратят зелен български представител. Тук избираме между ГЕРБ, БСП, ДПС и Св. Малинов😉

 

Любопитно: как изобщо се е стигнало в Румъния до избирането на Кьовеши за главен прокурор в агенцията за борба с корупцията? У нас е изключено да бъде избран човек с чисто прокурорско самосъзнание на подобен пост, па и на по-ниските.

торбаЛан

Службата на европейския прокурор обаче ще има задължението и правото да повдига обвинения пред националните съдилища и ще "надскача" местните прокурорски служби (по израза на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след по-малко от година).

От написаното разбирам, че д-р Терзиев се надява българските съдии да опандизят премиери, министри и депутати само защото обвинението ще бъде повдигнато не от нашенската цаца, а от европейския зарган. Не се ли възлагат прекалено много надежди на съдебната ни система?

Някакви надежди може да се таят само ако Европа създаде обща съдебна система и всички дела на територията на ЕС да се решават по един и същи закон. Бацето, ако се вярва на дрънкалниците, с тези заграбени двадесет-тридесет милиарда може спокойно да си добута старините някъде из Тихия океан, без да може да го пипне с пръст който и да е европейски прокурор, още повече пък по нашите закони и бързината на издаване на присъдите.

enlil

Мили ми Терзо,

ако праилно съм те разбрал, сега на Кьовеши се надаш да довърши съдебната реформа наша. Която започна като съдийска. Но после се преформатира в прокурорска. И ужким все си вървеше по румънски тертип. Понеже тяхната, както и да се преформатира, все успешно си върви. И като гудят Кьовеши за баш-баши на Европрокуратурата, навсякъде из Европа (включая тука, на Балканите) правосъдието ще дръпне напред. Ще окауши всичките ония дерибеи във властта, които все невинни остават.

Ми добре. Няма лошо.

Ама къщите на френската Ривиера, дето си ги купиха Ст. Софиянски и Любомир Павлов, дали ще ги обърнат на почивни станции към българския профсъюз на българските джурналисти?

enlil

 А, да. Като стана дума за Кьовеши, се сетих за буля Карла Делпонте? И тя е подходяща. И тя би могла.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×