facebook
twitter

Наблюдател

Как да си "внесем" автомобилен завод

България още не се е научила да ухажва знакови инвеститори, затова големите проекти отиват другаде
Архив СЕГА
Георги Ангелов

В началото на декември правителството на Румъния отпусна 25 млн. евро на автомобилния производител "Дачия" (част от френската група "Рено"). С тези средства румънското правителство подкрепя голям инвестиционен план на компанията, целта на който е да увеличи автомобилното производство до над 400 хиляди автомобила годишно. Още няколко компании от автомобилния сектор получиха подкрепа, в общ размер от 77 млн. евро - като общият икономически ефект от техните инвестиции е над 1 млрд. евро, включително над 400 млн. евро допълнителни данъчни приходи и нови работни места.

Възниква въпросът защо Румъния дава такива средства на автомобилните компании? Оказва се, че това не е изключение, а широко разпространена практика.

 

Една от малките „мръсни“ тайни на автомобилния сектор

 

е, че заводи се строят основно в страни и региони, където автомобилните компании получават финансова подкрепа. Тези страни, които знаят как работи автомобилният бизнес, успяват да привлекат заводи. Другите - като България - нямат представа как се случват нещата и не могат да разберат защо автомобилните заводи ги заобикалят.

Американската компания за електрически автомобили "Тесла" преди около пет години търсеше къде да построи своята „Гигафабрика“ - имаше няколко щата, които кандидатстваха за инвестицията. "Тесла" избра Невада. Защо? Защото щатът Невада й даде безплатно голям парцел земя в пустинята, построи пътища и инфраструктура и предостави данъчни облекчения за над 1.3 млрд. долара до 2024 г. До момента "Тесла" заедно със своя партньор "Панасоник" са инвестирали в т.нар. „Гигафабрика“ до град Рено общо 6 млрд. долара, наели са 7 хиляди души персонал. И това е само началото, тъй като разширението на завода продължава. Покрай тези инвестиции се увеличават и данъчните приходи, които ще са много повече от облекченията, предоставени временно на "Тесла". Не само това, но покрай "Тесла" целият регион се ревитализира икономически и започва да привлича повече инвестиции, бизнес и хора, създавайки нов индустриален център.

Наскоро "Тесла" сключи споразумение с Шанхай, получи земя и подкрепа за построяване на автомобилен завод и в Китай - като почти цялото финансиране ще бъде осигурено от местни финансови институции. Заводът на "Тесла" в Китай ще бъде първият, който е 100% собственост на чужд инвеститор. До момента това не беше позволено, а винаги се изискваше и местен инвеститор. Сега правилата се либерализират, особено за електрическите автомобили, които са приоритет на местните власти, заради екологични и геополитически съображения (Китай е зависим от вноса на петрол, което не им харесва). Сега

 

"Тесла" планира да построи европейска „гигафабрика“

 

и както Холандия, така и няколко провинции в Германия активно лобират заводът да бъде при тях - като предлагат и щедра подкрепа. В Германия автомобилната индустрия е на почит и всяка провинция иска да има свой завод, особено ако се касае за електромобили. Ще кажете - това са изключения. Да, ама не. Ето още примери.

През октомври 2018 г. Словакия получи разрешение от Европейската комисия да отпусне 125 млн. евро помощ за изграждане на завод на "Ягуар" в град Нитра. В допълнение Словакия ще изгради инфраструктура и ще предостави земя. "Ягуар Ленд Роувър" (собственост на индийската "Тата Моторс") ще инвестира общо 1.4 млрд. евро, ще произвежда 150 хиляди автомобила годишно и директно ще създаде 3000 работни места (плюс още много индиректно в свързани производства). Според анализа на ЕК без държавната помощ заводът нямаше да бъде построен в Европа, а щеше да отиде в Мексико. Освен това проекти в региона на Нитра имат право да получават държавна помощ по европейските правила за регионално развитие.

Това не е първият автомобилен завод в Словакия - там има заводи на "Фолксваген", "Пежо Ситроен" и КИА, като всичките са получавали държавна помощ. Така например през 2008 г. КИА получи 32 млн. евро за разширение на завода. Общата инвестиция е за 200 млн. евро и увеличава производството от 200 на 300 хиляди автомобила годишно, създавайки 700 работни места. Целият завод е за 1 млрд. евро и има 2400 работници. За завода на "Пежо" в Словакия са отпуснати 105 млн. евро държавна помощ, а за "Фолксваген" - 14 млн. Всъщност

 

Словакия вече е номер 1 производител на автомобили на човек от населението

 

в света, следвана от Чехия.

През юли 2018 г. Унгария привлече BMW да изгради нов завод за 1 млрд. евро в Дебрецен. Това е първият нов завод на BMW в ЕС от 20 години насам и ще произвежда 150 хиляди автомобила годишно, създавайки директно 1000 нови работни места. Заводът ще произвежда както конвенционални, така и електрически автомобили. Унгарското правителство не е съобщило официално с колко пари ще подпомогне завода, но намеква, че средствата ще са подобни като подкрепата за друг завод през 2017 г. (около 100 млн. евро). Преди 2 години Унгария предостави 133 млн. евро на "Ауди", за да построят завод за 1.2 млрд. евро, създавайки 2100 работни места. Наскоро "Мерцедес" започна строителството на втори завод в Унгария на стойност 1 млрд. евро, отново с държавна подкрепа от правителството на Унгария - около 38 млн. евро. "Сузуки" пък е получила 62 млн. евро.

Европейската комисия през 2007 г. позволи на Чехия да предостави 111 млн. евро държавна помощ на "Хюндай" за нов завод в Северна Моравия, който създаде 4400 работни места (по-късно се отпускат още толкова средства). Чехия, разбира се, е помогнала и на "Шкода" - близо 200 млн. евро от 1999 г. до 2008 г. За завода на "Тойота" и "Пежо" Чехия е отпуснала 132 млн. евро.

Всъщност, ако се пусне търсене в системата за държавна помощ, излизат още десетки подобни одобрения (понякога и откази) от ЕК за автомобилни заводи - за Германия, Испания и редица други страни. Един анализ на ЕК изчислява, че за периода от 2007 до 2014 г. са нотифицирани общо 1 млрд. евро помощ за 20 проекта за автомобилни заводи на обща стойност 8 млрд. евро. По друга схема, с по-малки суми, са подпомогнати с 900 млн. евро 44 проекта, на обща стойност 7 млрд. евро.

Тези обобщени данни потвърждават примерите по-горе -

 

нови автомобилни заводи се привличат с държавна помощ

 

Дали ни харесва или не, тази индустрия работи така. За свое оправдание индустрията казва, че автомобилните заводи са капиталоемки, дългосрочни инвестиции, които носят големи ползи за съответните страни и ускоряват икономическото развитие, поради което държавната помощ се изплаща многократно в годините. Изглежда, че страни като Словакия, Унгария и Чехия са съгласни, защото продължават с агресивна политика да привличат нови заводи.

Сега се води борба къде да отиде планираният нов завод на "Фолксваген". Основните кандидати са Турция, Румъния и България. Съседните Румъния и Турция вече имат автомобилни заводи и ще предложат добър икономически пакет, за да привлекат още един (както и пълна подкрепа на най-високо политическо ниво). А защо да не е в България? Българският бюджет е пълен с пари - дори не може да ги похарчи. Само тези дни се отделиха над 1.3 милиарда лева за магистрала "Хемус" и пътища, да не говорим за милиарди други разходи, които дори не знаем къде отиват. Пари за автомобилен завод има, но има ли политическа воля?

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

463 6
To be or not to be европейски прокурор?
Говорилня - 4, последна. Съвест трябва, а не къща с басейн

22.02.2019

Калин Донков

347 2

Коментари

Adolff

На това му казват държавна помощ и намеса на държавата в икономиката,соросоид нещастен.

Adolff

Този бил старши икономист.Иска ми се да шидя какво представляват младши икономистите им.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Да запитам:

Защо подвеждате читателя?

Какъв институт?! 

 

Това е ФОНДАЦИЯ "институт по бла блабала"
Аз мога си регистрирам  Фондация" министерски съвет" е ли съм съвет или министър?

 

защо так  свенливо не изписвате цялото  ?

 

а иначе скочубъра 👹на кадрото  е увреден и продажен.

Не ли?

FuFighter

Смешко. Тоя никога не е бил в реалния бизнес. теоретик с жълто около човката.

ПГеоргиев

Въпросът не екакъв е този, а защо нещастниците в управлението на страната не могат, или не искат, да привлекат един читав световен инвеститор.

Защо нашите " политици" и финансиращите ги "бизнесмени" не успяха да задържат и развият сглобяването на автомобили в Ловеч. База има, квалифициран персонал също. Другите страни създават от гола поляна завод, а ние от завод създадохме гола поляна.

За последните няколко години чуждите инвестиции от милиард долара годишно спаднаха до мижавите стотина милиона.

Защо отговорните за чуждите инвестиции позволяват у нас да влязат не инвеститори, а експлоататори, които изсмукват само енергията и суровините ни, а всички средства се изнасят в чужбина, без да се влагат тук в България.

Държавна помощ, недържавана помощ, хората влагат и привличат производство, което включва хиляди граждани. Те пък получават някакво заплащане, което харчат в страната си, които пък средства отново влизат в местните икономики.

А ние лапаме мухи.

После да няма въпроси и констатации защо сме на последно място по всички показатели от бившите соцстрани. Изключая бедност, смъртност и спад в раждаемостта. Там сме твърдо първи.

fractal

Сключваме договор с Сааб и ето самолети и автомобили като оффсет програма и камиони

fractal

Сааб произвежда и кораби и подводници и пътнически самолети 

Не знам дали ще си рискуват неутралитета

дядо Илия

Не разбирам коя част от написаното гневи някои от форумците, а то според мен звучи напълно правдопо-

добно, а и е аргументирано с факти! А факти и аргументи "против" не се виждат в техните писания.

Force

Не разбирам коя част от написаното гневи някои от форумците

Те не четат написаното, а кой го е написал.

И го смятат за достатъчно.Истина или не - е без значение.

blue_fish

Точно, Force 👍  Затова смислени дискусии рядко се получават.
А иначе - по темата: Ако не се лъжа, някъде преди Коледа беше, когато четох (не помня къде), че за въпросния завод "Фолксваген" са избрали Турция. Дано да не е вярно и все още да имаме шанс.

ИлияНиколов

Старши икономистът срамежливо е вкарал в скоби едни думички, които според мен са доста важни - че има случаи и на отказ на някои страни-членки на ЕС да прилагат държавна помощ. Ето защо аз мисля, че е много вероятно държавата, в лицето на Министерството на икономиката, да е кандидатствала за държавна помощ в посочения промишлен отрасъл (автомобилостроене) и да е получила отказ по една или друга причина. Доколкото ми е известно в тази сфера нещата са доста сложни и деликатни, не се дава лесно и бързо разрешение.

Подозирам, че на старши икономистът прекрасно знае това. 

Така че нещата не опират не само до желанията на инвеститорите, а и до чиновниците в Брюксел.

deaf

Защото автора на статията е тъпанар,без извинение! Той казва,че България има пари да привлече автомобилни компании,(което е вярно),но не отваря НИТО ДУМА за чудовищната корупция у нас и малоумната външна политика на българската държава от типа "да седнем и на двата стола"! Всичко е ПОЛИТИКА. Включително и в икономиката. След като външната политиката на българската държава е идиотска,тогава няма защо да се чудим,че автомобилните компании не строят заводи у нас.

 

Ето четете за какво става дума:

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7242581

Ад мин

Ще ти обясня:

Тук става дума за арогантно и подло подгряване на публиката във връзка с един евентуален голям правителствен харч в полза на едно лице да го наречем условно Цеко, като се оправдае с евентуална бъдеща голяма инвестиция на голям автомобилен производител. Та този Цеко притежава един терен, за който иска 70 евро на кв. м., а пък на инвеститора му трябват поне 4 000 000 кв.м. На първо четене...

В примерите, които цитира "афторът" става дума преди всичко за държавна помощ под формата на предоставяне на ДЪРЖАВНИ терени безплатно или на символична цена, далеч под пазарната (както и на други парични и непарични привилегии). Та афторът иска да преглътнем това, че за да привлечем евентуалния инвеститор трябва априори да приемем, че държавата ни не само може, но и трябва да плати на частния собственик едни пари, които той няма от къде другаде да получи. И това при положение, че има подходящи държавни/общински терени. Номерът е, че тези терени ще бъдат обяввени за неподходящи, а единствено частният може да задаволи потребностите на евентуалния инвеститор. А задачата на 'старшията" е да ни омагьосва като ни разправя какви мильони и милярди хвърляли другите страни, за да си имат автомобилно производство. Те затова се гневи част от форумНиците

kempes

Нима не е важно кой е казал дадено нещо ?

Нима веднага ще се приветстват идеи, добри идеи, изречени от лош човек ?

Историята сочи, че обикновено се чува думата не на по-умния, а на победителя. В случая победител е САЩ, в частност Сорос, а още по-в частност неговата Фондация, а пък още по-в частност това лице, което никой не знае къде си е държал изпита за старши икономист.

Форумците имат натрупвания, ние не сме на два дена и четем вестника от десетилетия, затова и имаме определено отношение към доказано провалени каузи.

В стария сайт имаше един форумец, казваше се Бирникь, жалко че тук не се е регистрирал. Той винаги палеше на четвърт оборот когато четяхме за такива икономисти от Фондацията на Сорос.

Force

Нима не е важно кой е казал дадено нещо ?

Важно е, разбира се. Но, ако няма контрааргументи, написаното олеква.

В случая е точно така.

Mrx

Американската компания за електрически автомобили "Тесла" преди около пет години търсеше къде да построи своята „Гигафабрика“ - имаше няколко щата, които кандидатстваха за инвестицията. "Тесла" избра Невада. Защо? Защото щатът Невада й даде безплатно голям парцел земя в пустинята, построи пътища и инфраструктура и предостави данъчни облекчения за над 1.3 млрд. долара до 2024 г. 

 

Не знам какъв гигант ще строи Теслата, обаче досега тя произвежда 8000 електрически коли, докато Китай произвеждат 100 000 и ако има допълнителни заявки може да произведе 500 000 коли. Ние бихме могли да произвеждаме китайски електрически коле, да се обособят места за зареждане, и да се решат екологичните проблеми на Фандъчката и на цяла България. Ама трябва по широк поглед към тези проблеми.

Между друготокъде се загуби бат ви Боко. Държавата сетересе от проблеми, а той съвсем изчезна. С каква охота по-рано се изказваше. Сигурно е при любовницата си в Барцелона.

Manrico
снимка на Manrico

Авторът е забравил, че доскоро и в България имаше автомобилен завод - произвеждаше китайските "Грейт Уол". И затвори. Не знам някой да си е купил от произведените коли. Държавната помощ - да се даде земя, да се изгради прилежаща инфраструктура - е необходима, но само с нея не става. И на "Мерцедес" да е заводът, малко ще се замисля, преди да си купя кола, сглобена от работници, които сутринта са закусвали с бира.

ИлияНиколов

Така е, Манрико, това е вярно - с. Баховица, Ловешко, колегата ПГеоргиев също е писал за това. Китайският инвеститор имаше за цел да навлезе на европейския пазар, но май не му се получи.

Иначе съм виждал хора да си джиткат с такива, явно все някой си е купил.

Дежурния

Преди доста години този юнак Георги Англов, Мартин Димитров, Лючезар Богданов и още светли умове, дълго и напоително обясняваха колко хубаво нещо са чуждестранните инвестиции в електроенергетиката. Примерът неизменно бяха ТЕЦове в Марица Изток, известни понастоящем като "американските".

За това писание, единственото интересно е кой финансира кампанията, ако може с български държавни средства да му се плати завода. И всъщност какъв ще е, защото производство на готови автомобили явно няма да е.

ИлияНиколов

В България заводи за автомобили може да си нямаме, ама заводи за авточасти си имаме - в Пловдив, в Пазарджик, в Русе, в Плевен и още ще се строят.

Ей за това да си помисли старши икономистът и да отговори въпроса защо е така.

аиг3

То тез заводи в огромната си част произвеждат продукта с най-ниска добавена стойност и, в чиято цена заплащането на труда има най-голям дял. А именно кабели. Единствената причина да са тук са ниската цена на труда. Тези заводи, дори и работещите на по-високо ниво не създават никакъв свързан бизнес. Суровината идва отвън, тук се обработва и се изнася.

mick

Направо да кажат - Как да купим завод  на правилните частници завод...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×