facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Имперецът е по-жизнен от империите

2739

Спомням си, че когато се случиха събитията в Украйна и Крим преди пет години, беседвах с един грък - православен, а и русофил отвсякъде. Но не можеше да схване - защо така с Крим, малко таралеж в гащите си вкарва Русия... Опитах се да му обясня, 


че Русия е империя. 


И такова поведение е най-естественото имперско поведение. Не можа да разбере напълно. 
"Богатите не са като нас" - приписват на Хемингуей тази фраза, пък някои - на Скот Фицджералд. Всъщност Скот известно време изпитвал романтично преклонение пред богатите хора, вярвал, че у тях има нещо по така, по-възвишено, по-изтънчено, по-аристократично... Разочарован, той променя по-сетне представите си, то личи във "Великия Гетсби". Но в бележника си е записал, че скептичният Хемингуей му отвърнал находчиво на "богатите не са като нас с вас" следното: "Да, те имат повече пари."  Оценил остроумието, сигур затова го е записал. 
Припомням го като евентуална подготовка за перифраза. Можем да кажем и "Империите не са като нас, ситните". И ми се ще да добавя:  "Имат повече територия". Обаче не е в това същността. Империите не са като нас, защото имат повече имперци. Византийската империята в средата на XV век е била Константинопол и малко нивици около града. Въпреки това вътре са се били сврели за последен бой император и имперци. Така са се чувствали. Предали са тези чувства и на новите заселници. 
В книгата си "Време и всичко" Андрей Райчев разказва за случайно подслушан разговор между две забрадени руски жени в дълбока руска провинция.  Жените се движели по пътека между нивите, излезли на коловоз, и той дочул за какво така оживено разговарят. Темата им била дали Русия трябва да върне Курилските острови на Япония, или не трябва. Двете жени били категорични: "Не трябва! В никакъв случай!" Те не са били на Курилите или в Япония, сигурен съм, че едва ли бяха ходили когато и да било в каквато и да било чужбина, че и в Москва сигурно не бяха ходили, разсъждава авторът. Но темата им не е боршът за вечеря или заплатата, а международното положение и руските в него интереси. 
Имперското мислене, както казахме, се нуждае от имперци. Имперци може да има навсякъде, дори в България. Впрочем, ако прочете човек какво пишат по-първосигналните патриоти по форумите, то има голяма прилика между българските коментари за Македония и руските коментари за Украйна. Пълно е с откровени псувни и люта ненавист към "отцепника". В същото време - с дълбоко убеждение, че отцепникът си е наш, но е заблуден, глупав, манипулиран. Тоест и македонците са наши, българи, а и украинците, както и Украйна, са част от Русия. И някога все ще се върнат, доброволно или


- со малце кьотек 


Аз не бих възразил, ако "отцепниците" се върнат към когото си поискат, стига да е доброволно, по взаимна обич. Но питая известни съмнения към такива движения, ако не са в унисон със съвременните състояния на обществата, а робуват на стари представи, които отчасти илюстрират сентенцията за бардака и старите к..ви. Ако си бил доминираща имперска нация и желаеш да запазиш това си статукво днес, очевидно трябва да потърсиш нови поведенчески модели. Случва се един език да се разцепи между две, че и три, че и повече държави, и нищо - да си съществуват и те, и той като единствен. А се случва от един език да станат три-четири нови, които политиците и културтрегерите във всяка държава отцепник трескаво разпъват и видоизменят, за да увеличават разликите. Това става тогава, когато негативът е повече от позитива. Имам предвид във втория случай не само България и Македония, ами Сърбия, Хърватия, Черна гора...
Тоест да си бил Византийска империя, или Португалска империя, или Испанска империя е означавало, че трябва да имаш армия и сила. Каквато и армия и сила да имаш, идват времена, в които е по-изгодно не да воюваш, а да търгуваш. Или да правиш сложни (а в крайна сметка не толкова сложни) финансови и идеологически жестикулации, за да управляваш големи части от света. Сещате се за какво говоря. 
Англия, създала Британската империя - една от най-величествените империи в световната история, е владяла десетократно, дори стократно повече територия и население от метрополията си. Но рухна като империя, заплашена е дори от вътреостровни центробежни движения. 
На този фон Русия и Турция и вътрешните им "имперци" са класически пример за имперска носталгия. Общувал съм с хора и в двете страни, които - бидейки начетени и просветени представители на интелигенцията си, все пак не могат да излязат от имперското. То е свързано с различни форми на доминация - агресивна териториална експанзия спрямо онова, което чувстват "свое" като население, и диференцирани технологии спрямо предишни "сродни", "братски" и "единоверски" общности - от снизходителна толерантност на вербално равнище до 


задушаващ протекционизъм в политически и икономически аспект


Всъщност държавността на бъдещето ще е привлекателна за тези вън и вътре от юрисдикцията й само тогава, когато демонстрира, че може да осигури на гражданите си не само максимално благополучие, но и максимум лични права и свобода. Ако не може, ще се превръща в ретроградно явление. А ако такава държавност е гарнирана с имперска амбиция - и опасно. 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1675 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

441 4

Коментари

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

Добро.

diana

С нетърпение чаках вторник, за да попитам Бойко Ламбовски още ли мисли, че конфликтът е бил в Азовско море. Почти не чета български вестници, рядко влизам във форуми последно време, защото /за съжаление/ почти знам какво ще прочета. Но признавам, че бях удивена! Тъжно е когато ТАКА остаряват интересни някога мъже/покрай  моя любима приятелка съм го виждала"наживо"/.

Michael_P

A Christmas Carol by Charles Dickens.

The Charge of the Light Brigade - a charge of British light cavalry led by Lord Cardigan against Russian forces during the Battle of Balaclava on 25 October 1854 in the Crimean War.

Case Blue (German: Fall Blau) was the German Armed Forces' name for its plan for the 1942 strategic summer offensive in southern Russia between 28 June and 24 November 1942

ogro

Тая статия пълна с логичски противоречия!
Значи руските имперци лоши, щото искали да си "върнат" с кютек украинските "оцепници", а украинските имперци добри, защото искат да си върнат со кютек домбаските и кримски оцепници!
Страшна логика! Кърти тухли!

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

посредствено👎

Памфуций
снимка на Памфуций

Много добро писание на г-н Ламбовски 👍

kasad72

Ех, тия лоши имперски рашки, много са изпростели че си говорят за величието на държавата си...Па да знаете в кравария не са имперци. Никогаж! Тва, че повтарят Америка фирст е само шум в ефира. Никога не пускат филми с американското знаме , а и Рамбо не е американец. Клевети! Никакви имперци са...А рашката си е мужик и имперец! Толкоз! Нова догма се роди! Алилуя!

Памфуций
снимка на Памфуций

Боже мой, правоверните рублофили изкараха и Ламбовски "козяк", партнер и враг на Ески Заарската околия.....

kasad72

Ма няма такова нещо...само мужици и рашъни са мнителни тука. Само те обиждат Ламбовски. Само те крепят партнерите и почитателите на Винету. Тъй амчи...Лоши, лоши хора са русофили, рашъни и мужици. Диваци от недрата на Азия. Не знаят че са по презумпция виновни...винаги виновни.

Мусаил

Боже мой, правоверните рублофили изкараха и Ламбовски "козяк", партнер и враг на Ески Заарската околия.....

Би ли бил така добър да посочиш поименно (пониково) "рублофилите", които са изкарали Ламбовски "козяк, партнер и враг..."?! 

 

Благодаря предварително!

DESUM

Какъв Имперски миш-маш е забъркал Ламбовски този път...не ти е работа. Нещо е объркал и продуктите и подправките -  не се близва. И пак за пустият му Крим -  "Кримчаните"  сега  как да ги начричаме -  доброволно присъеднили се към Империята или "завзети" (анексирани)  от Империята субекти?  Тук се споменават някак си, ей -тъй набързичко и Инглизиката и Иберските Империи . Да не е без хич.  Внушава се нещо напълно неразбираемо. Дава се едно такова битовиско, тип Радичков повърхнстно  обяснене :  за да има империи Баба Дочка от село  Малко Голямово не трябва да мисли с какво ще нахрани дядото и внуците, а да  си хортува до късна доба  със съседката Станка отнсно начините как отново да излезем ( да се върнем по-точно)  на Бяло Море...и да пеят на два гласа  "Край Босфора шум се вдига.." 

Миш-маша АЛАБОЙКО ИМПЕРИАЛ - безвкусен и леко загорял .

(очакваме нещо по-вкусно следващият път)

Maximus III

ДАли съм разбрал: Косово може да се отдели от Сърбия, демократично било, добро е Украйна да напусне Русия, и веднага - много лошо Крим да се отдели, Донбас - абсурд, 

 

Любопитен съм, какво мисли авторът за желанието на американския щат Тексас  да се отдели от САЩ, даже конституцията на САЩ го позволява, дали е демократично угодно, или е кремълска работа?

dissidentbg

"имперци" ???

 

Защо не си ...

Влез или се регистрирай за да коментираш