Quantcast
Има и по-отвратително от безумните цени в болниците | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Има и по-отвратително от безумните цени в болниците

Това е липсата на ценоразпис и правила. Пациентите отдавна знаят, че ще платят, но е редно да знаят къде и колко
6 735
 Илияна Кирилова
Случва се пациенти в това състояние да не са наясно каква сметка ги чака на изхода на лечебното заведение.

Доста свенливо Министерството на здравеопазването напомни на болниците, че е в сила поправка в закона, която ги задължава да публикуват ценоразписите на платените си услуги на видно място, включително и да ги пратят и на самото министерство и то също да информира гражданите от сайта си къде какво се налага да се плаща. Дори прекалено свенливо - новият текст е в сила още от 1 януари, а масово информацията продължава да липсва. Ако МЗ изобщо успее да я събере и публикува до края на годината, министър Кирил Ананиев спокойно може да пише постижението в графа "големи успехи" - на челно и единствено място там.

Засега законовото си задължение са изпълнили в по-голяма степен държавните болници. Частните масово се правят, че подобен текст няма, а където са го забелязали, информацията рядко е пълна. И така, от досега видното от сайтовете на лечебните заведения човек би останал със силно погрешното впечатление, че там не се плаща. Повечето болници са качили ценоразписите на лечението, което предоставят, когато то не се поема от здравната каса, т.е. за неосигурени или хора, които по някаква причина си плащат изцяло, или с други думи - информация, която не касае масовия пациент, тъй като обикновено в болница се постъпва по линия на здравната каса. Има и информация за цената на избора на екип и лекар. Единственото по-детайлно описано и с конкретни цени са пакетите за раждане. Всичко останало са мъгляви допълнителни услуги, които може да бъдат получени при изрична молба на болния и за които ще бъде осведомен на място в лечебното заведение. Масово няма цени и на медицинските изделия, които рядко се покриват изцяло от НЗОК и се доплащат навсякъде (при това за един и същи винт например в болница А може да се доплатят 100 лв., а в болница Б - 500 лв.) Така пациентът може да остане с измамното усещане, че за лечение в болница не се плаща, освен ако не реши да избере екип, а дори и да се наложи да плати някоя такса, тя ще е незначителна. Да му мислят родилките - те са единствените, които плащат минимум 900 лв. - за избор на екип,

 

а може и 1600 лв., че и 2400 лв. -

 

ако изберат пакет ВИП раждане в частна болница.

И ако до известна степен това все още важи в държавните и общинските болници - на места там дори още е възможно човек да мине без избор на екип (ако извади късмет), то в частните се плаща от много години. И от също толкова много години повечето пациенти са приели, че ще се наложи да платят. И не самото плащане е най-големият проблем, а тоталната липса на яснота и правила. Никой не знае за какво точно плаща, колко ще трябва да плати, защо го плаща, след като е хоспитализиран по линия на здравната каса, и защо, по дяволите, плаща и здравни осигуровки, че и данъци. А също и не получава никаква гаранция, че срещу повече пари получава по-добро лечение. На финала си тръгва с дълга фактура, в която има ВИП стая (която не е искал), санитарен пост, консултация преди, по време на и след операция, такса телевизор, такса административно обслужване, клечки за уши и чехли за еднократна употреба и всичко това срещу 1500 лв. и нагоре. А като се прибере вкъщи, в някой сутрешен тв блок някой услужливо ще му обясни, че болниците са недофинансирани. 

Дали са недофинансирани и колко струва лечението, е друга тема - плащайки всички безумни и анонимни такси, пациентите финансират: абсолютно ненужно свръхраздутата болнична мрежа, кражбите в обществените болници, печалбата в частните, високите заплати на светила, чрез които те са привлечени в частното лечебно заведение и му водят и пациенти. Половината от разходите за здравеопазване в България се поемат от джоба на пациента, което чисто и просто значи, че

 

здравна система няма. Има хаос и джунгла,

 

Трети свят, в който само силните оцеляват. 

Очевидно държавата няма никакво намерение да промени положението по същество - N-то правителство дори не се опитва да направи анализ колко струва реално лечението в България, така че поне да е ясно какво всъщност се плаща с обществени средства, за какво не достига и защо. Формално има някакви правила и формално те се спазват. Не може пациентът да плаща за лечение, за което е платила и НЗОК. И затова на фактурата пише клечки за уши - които не са част от пакета на касата, а не антибиотик например. Затова и когато някой се жалва, че са го накарали да плаща за безумия, му се отговаря: не е незаконно да се плаща за безумия, незаконно е да се доплаща за лечение. Това е най-лесното и удобно за МЗ и НЗОК - парите, които болниците са калкулирали за нужни, да се вземат директно от болните, а не от самата каса или министерство. Вариант да не се вземат няма - това изисква действителна и болезнена реформа, която управляващите не искат и не могат да направят. Та те не са в състояние да накарат болниците да въведат елементарни правила - да изкарат ценоразписите си на видно място! Не да не искат парите, а да предупредят пациентите колко ще им искат! 

А болниците не искат да покажат ценоразписите си, защото тогава - чудо на чудесата - пациентите им ще имат поне някакъв избор. И ще откажат да отидат там, където ще им искат най-много. Много бързо ще се ориентират къде за става се плащат 1000 лв. и къде 5000 лв. И ще започнат сами да упражняват някакъв базов контрол, като откажат да финансират най-големите безумия. 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 проблема с болничните при карантина заради COVID-19

25.11.2020

Екип на Сега

563
Конституционната измама на ГЕРБ тръгна внезапно и приключи така

25.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1446 5
Търсим политически образ на протеста, за да доизритаме хунтата на Борисов

24.11.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4251 21

Коментари

bobcho

За непретенциозните биоиндивиди, които обитават тази загубена територийка само това - хаос и джунгла.

Jassie

?. Меко казано. Но, има и няколко (дузини?) не такива. :(

Geo

"Трети свят, в който само силните оцеляват"

 

Никой не е в състояние да оцелее !!! НИКОЙ!!!

 

Weed361

А болниците не искат да покажат ценоразписите си, защото тогава - чудо на чудесата - пациентите им ще имат поне някакъв избор. И ще откажат да отидат там, където ще им искат най-много.

Това вярвате ли го?  Пациентите в повечето случаи нямат лукса да чакат и избират, те отиват там, където могат да ги приемат. Вече почти  няма общински болници. Почнаха да затварят отделения в областните - вече "оптимизират" здравеопазването в Северозападна България.  Накрая за целия  регион ще  остане една болница в Монтана например.  Какъв избор ще има пациентът?  Знаете ли какво значи "оптимизиране"?  През нощта и в почивните дни в отделението дежури една сестра, често без санитар. За цялата болница  дежури един лекар.  Щели да избират по-ниската цена?!!!    

Интервал

Важното е, да се усвояват новите западни ценности в областта на здравеопазването. Може да ни е скъпо, неефективно, недостъпно, но ще е правилно, а това цена нЕма.
Weed361, след "оптимизирането" на населението, логично е да бъдат "оптимизирани" и съпътстващите неща.
НО, самолетите на двойна цена са важни, за каквото там се тръби, че са...

Утринен зов

Основният проблем е източването на касата от частните болници. (Вторият е лечение в чужбина на хора, които искат най-доброто, но за чужда сметка.) Който много лесно може да се реши - лечение по касата само в държавни и общински болници. Имаш пари, ходиш в частни. Касата е държавна, а на някой не му изнася да си прави отделна здравна застраховка, покриваща и определени частни болници. Но не за сметка на бюджета и обикновения гражданин(, дето само налива да се гушат частници и хитреци). Така ще има и естествена регулация на болниците  плюс спиране на нелоялната конкуренция. И повече пари за държавните болници, оттам и по-добро заплащане. Сега просто си е узаконен грабеж.

wiseman 1

Много си прав, но зад всяка частна болница стоят политици от всички партии, така че необходимите законови промени (за да се спре разграбването на оскъдния обществен ресурс от хайдуците частници) няма как да се случат. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

ака пациентът може да остане с измамното усещане, че за лечение в болница не се плаща, освен ако не реши да избере екип, а дори и да се наложи да плати някоя такса, тя ще е незначителна. Да му мислят родилките - те са единствените, които плащат минимум 900 лв. - за избор на екип,

Това просто не е вярно. Вече споделих, че във Военна болница миналата година за операция на крака ме задължиха да избера единствения наличен екип и да си платя за това.

циникЪтхедонист

Превърнаха здравето в стока. 

Още една от безценните придобивки на Демокрацията. 

Magi

Пазарен принцип, нали за това скачахте.

Желязко Желев

               Случаят е от точно преди седмица.Касае мен и баща ми и днес се нуждая от правен съвет.

На 20/21ви в един часа СЛУЧАЙНО засякох остра аритмия на баща ми.Извиках бърза помощ която пристигна в разумно време.Лекарят ме изслуша прослуша баща ми и каза,че съм прав и се нуждаем от болнично лечение.Обади се в Частна Болница 'Кардиолайф'-Ловеч /точното име ще установя по-късно/

и каза че им кара спешен пациент.От там го накараха да направи кардиограма/15мин изл.бавене/,още 5мин. преговори по телефона след което потеглихме.След 40-60мин. път пристигнахме в' Кардиолйф'

В 2ч. през ноща пред входа на "Кардиолайф'-Ловеч ни чакаше шпалир от персонал.Свалихме баща ми ,дадох личната му карта и лице от персонала я отнесе на някъде.След което въ фоаето се появи жена вероятно деж. лекар и след 2мин разговор с МЕН заяви че не сме за тях.Баща ми беше в крайно тежко състояние.Не се саморазправих само защото нямаше друг придружител с родителя ми.

       След 20мин. изл. забава пристигнахме в МБАЛ-Ловеч.Там не ни очакваха но ни приеха и първото което направиха е стабилизиране на сърцето.Днес изписаха баща ми в стабилно състояние.

        За мен 'Кардиолайф'-Ловеч се нуждаят от ВЪЗМЕЗДИЕ за извършено престъпление в пълен състав по НК,,а МБАЛ -Ловеч от СТИМУЛ.

       Нуждая се от правен съет относно алгоритъма на ПРАВНОТО ВЪЗМЕЗДИЕ.

        А МБАЛ-Ловеч  се нуждае от какво ли не.Но спасявят хора.ТЕ се нуждаят от дарения и дър. помощ.'

         Кардиолаф'се нуждаят от Държавен Прокурор в спешен порядък.Докато не са погубили някой. По точно още някой.Засякох млад мъж да изисква документи в МБАЛ-Ловеч. '  Кардиолайф'-Ловеч бяха лекували баща му и са го изписали с мозъчен инсулт без да предупредят близките и без да отразят факта в мед. документи.Човекът почива един ден по късно,но аутопсията еднозначно показва времето на инсулта-престоя в 'Кардиолайф'Ловеч.Говори се че часната  'Кардиолайф' е на настоящ или бивш здр. мин.Естествено през подставени лица.

Влез или се регистрирай за да коментираш