facebook
twitter

Наблюдател

Горко му на народа с такива политици и интелектуалци!

Войводиново пак не предизвика смислен разговор, а само истерия
4385
БГНЕС
Каракачанов държа във Войводиново патетична реч, коренно различна от делата на партията си.

В село Войводиново ромската махала никне от 30 години. В последните 8 от тях поне два пъти местният кмет алармира официално общинския, че се вдигат незаконни постройки. Ромите се регистрират, гласуват на избори, както и в други селища, те си имат частно енерго (къща им разпределя тока, плащат на собственика). “Пращахме сигнали, написаха се констативни протоколи и нищо като резултат”, казват тези дни пред медиите сегашният и предишният кмет на Войводиново. Докато говорят, получателят на сигналите – кметът на община Марица Димитър Иванов (ГЕРБ) – държи реч… на митинг срещу ромската престъпност във Войводиново. До лявото му рамо силно загрижен за “бездействието на властите” е организаторът на протеста Димитър Шивиков. Двамата място не могат да си намерят от неправдите и жалят за липсата на законност,

 

сякаш не знаят кой точно трябва да я въдвори

 

Тази съвсем истинска сцена от Войводиново от петък е еманация на политическата активност след тежкия побой над военнослужещия Валентин Димов. Тя не се различава от посещението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов три дни по-рано, който патетично нахока мургавото малцинство (“циганите станаха нагли”). Местният лидер на ВМРО Георги Какалов обаче е зам.-председател на общинския съвет, а съюзът ГЕРБ – ВМРО (разнообразяван периодично с други формации) управлява общината вече осем години. Именно те са търпели незаконното гето. 3/4 от гласовете във Войводиново на последните местни избори са за ГЕРБ и формацията на Каракачанов (справка в ОИК; ВМРО участва в коалиция). Дали ромите са подкрепили двете партии и по какви подбуди е станало, е риторичен въпрос.

Сега тези така загрижени за обществения ред управници събориха гетото. На мига намериха законен повод (постройки, констатирани като опасни), пуснаха багерите и разкараха ромите. Всичко това (както и митингът) бе в отговор на разразилото се обществено недоволство. Популизмът на тези “политически” действия не остана скрит за нито един нормален гражданин на България. По-важно обаче е друго – и в Гърмен след размириците се събаряха сгради, и в Асеновград, почти навсякъде след лумнал огън. Но резултатите какви са? Овладява се ромската престъпност? Не, обитателите просто сменят едно гето с друго – и

 

проблемите получават нова адресна регистрация

 

Събарянето на постройки, макар да е възстановяване на законност (закъсняла), по никакъв начин не решава глобалния проблем с ромската престъпност. То просто е  зрелище, което цели да успокои страстите – от днес за утре, след като вчера същото беззаконие е било покровителствано.

Побоят във Войводиново и протестите след това доведоха до още един цирк. “Интелектуалци” решиха да не стоят безучастни и написаха писмо до премиера Борисов - в “подкрепа на инициативата на Красимир Каракачанов” (сякаш той въобще произведе инициатива). “Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценностни и светини…”, гласи  обръщението им към Борисов. Писмото бе подписано от Георги Марков, Благовест Сендов, Александър Чирков, Стефан Воденичаров и други хора, заслужили уважение на професионалното си поприще, но пък превърнали се в и “професионални интелектуалци” в обществен план. Нужен ли е въобще коментар на изявата им? Тя не е

 

нито родолюбива, нито интелектуална, а е чисто подлизурство

 

(за някои поредното спрямо силните на деня). Щеше да е обратното, ако “интелектуалците” бяха събрали смелост да застанат срещу Борисов, Каракачанов и другите политици.

Но темата с “интелектуалците”, също както конюнктурното вкарване на багерите в махалите, отваря по-голям проблем. Той е, че при наличието на точно такива политици именно интелектуалците следва да поставят важните въпроси пред България. Няма кой друг. В случая с ромската престъпност именно “будните и знаещите” трябва да сложат ухо до сърцето на редовия български гражданин (независимо от етноса му; почтените роми също страдат от престъпленията на побратимите си). И да произнесат това, което не е удобно за казване.

Първото е, че точно управниците (едни след други) насърчават ромското и всякакво друго беззаконие. Второто е, че при конкретното престъпление във Войводиново най-важно е да има справедлив съд и бърза присъда, а не да се буни социално напрежение, да се клейми цялото малцинство; и че именно законността е предпоставка за мир, разбирателство. Но разговорът следва да се разшири и към най-трудната му част. А именно - че българският етнос, чието име носи държавата, се притеснява не просто от ромската престъпност, ами от промяна на етническите баланси; те личат силно в селата.

 

Изменя ли се етническият облик на България,

 

ако да, това проблем ли е; ако е проблем, как точно може да бъде решен. А може би пък балансите не се изменят – ако е така, обществото следва да бъде успокоено. Ето това вече наистина би било смислен разговор.

“Може да разчитате не само на нашата подкрепа, но и на огромна част от българската интелигенция и целия народ”, насърчиха “интелектуалците” Борисов и Каракачанов. Горко му на този народ с такава интелигенция и политици. Резултатите са видни.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партокрацията изправи рамене

18.02.2019

Людмил Илиев

463 3
Деструктивен егоизъм
Конфликтите в съдебната власт са заложени в конституцията

Коментари

sanivelev
снимка на sanivelev

А ако политиците и интелектуалците не бяха взели отношение, щяхте да питате защо не са взели? И така щяха да минат още 30 години.

Посоката на журналистите, според мен, трябва да бъде защо след разрушаването на незаконните къщи във Войводиново все още има незаконни къщи еди къде си. За да има смисъл започнатото.

Sine_metu

“Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценностни и светини…”, гласи  обръщението им към Борисов. Писмото бе подписано от Георги Марков, Благовест Сендов, Александър Чирков, Стефан Воденичаров и други хора, заслужили уважение на професионалното си поприще, но пък превърнали се в и “професионални интелектуалци” в обществен план. Нужен ли е въобще коментар на изявата им? Тя не е

 

нито родолюбива, нито интелектуална, а е чисто подлизурство

Не е чисто, Дияне. Щеше да е, ако бяха казали "Разчитайки на..." или "Очаквайки да проявите..." дъра- дъра.

"Знаейки..." говори за вече оказвани услуги. За тях има друга дума, пак на "П", но не е подлизурство

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а кунчев  що ще на хоругвата?

нали бил отлъчен от църквата?

 

ИлияНиколов

Не е отлъчен.

Не е канонизиран.

 

 

Mrx

Сека правозащитниците ще осъдя България в Европа,, за няколко стотици хилядарки, пък може и за милион,, че циганьорите са гонени през зимаата. И кой ще го отнесе, пакние с гайдите. А Каракачанката си прави пиар, щото в прокуратурата има доста препискаотносно неговото битие. 

ПРЪСТОВЕТЕ

«Фотодокумент за феновете на Каракачанов»

 

https://bultimes.com/%d0%a4%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b...

 

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/01/2-...

 

Военният бос с цигански барони в Плевен. Изборният барон (с черното яке и бялата блуза) е в ареста за… наркотици и контрабандни цигари.
Значи така: Циганите станали нагли, но босът им е канонизиран от академиците за голям държавник и светец!
Някои родни политици са станали изключително нагли! А някои академици – изключително продажни!
Поне една телевизия ще посмее ли да покаже това фото?

Forza NATO

Какво лошо има? Вероятно плевенските барони са патриотично настроени и милеят за каузата на МВРО.

Magi

Години наред са спали кметовете на общини и кметски наместници като са позволили незаконно изграждани постройки и със заселване на не регистрирани жители в селото. Като са ги използвали за избори и сега при инцидента , държавата мери с един аршин и виновните и невинните. Дори в НРБ имаше закон, който не позволяваше изваждането на неизрядните наематели до м.април , а сега в студа се посегна на хора и се изхвърлиха на студа с деца. Попитайте кметовете от тези махали колко деца ходят на училище и ако не защо? Всички длъжностни лица в държавата ни , освен да получават заплата, нищо стойностно не вършат в полза на населението и обществото. Изказването на Каракачанов е просто недопустимо за вицепремиер и за човек. В страната цари хаос  и вместо да обвиняват малцинствата, управляващите да си свършат работата , ако не могат да си ходят.

Влез или се регистрирай за да коментираш