facebook
twitter

Наблюдател

Гледай "Струма", помни Своге

Или как институциите се надпреварват да бягат от отговорност след всяка пътна касапница
3239
БГНЕС
"Умната" система, която трябваше да предупреждава шофьорите за опасностите по най-новия участък на магистрала "Струма", се оказа неработеща.

Часове след тежката верижна катастрофа на чисто новия участък на магистрала "Струма", който при откриването си беше обявен за "високотехнологичен", няколко институции започнаха да обясняват, че дори и да е имало гъста мъгла, но не и информация за нея на електронните табла, дори и да липсват пътни знаци или специални патрули, които да предупреждават шофьорите, че се навлиза в опасен участък, отговорността не е на чиновниците, дето не са си свършили работата, а единствено и само на хората, които са катастрофирали.

 

Най-нахална бе Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)

 

Вчера в официално съобщение от там обявиха, че "при гъста мъгла и намалена видимост шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват по-голяма дистанция и да не предприемат резки маневри, изпреварвания или внезапно спиране". И поясниха, че правят това уточнение "по повод опитите за пореден път да се хвърли вина за тежък пътен инцидент върху пътната инфраструктура, и то на новоизградена отсечка, сигнализирана с пътни знаци и маркировка по всички правила на нормативната уредба".

Всъщност агенцията прави опит да отговори на критиките, че на наличните електронни табла на магистралата няма предупреждения за опасности на пътя и че

 

т.нар. интелигентна система не работи,

 

защото липсва действащ контролен център, откъдето да се подават данни в реално време. Експертите и местните хора съвсем логично попитаха защо, след като ги няма тези неща, изобщо е открит този толкова "високотехнологичен" участък на магистралата. Медиите пък поставиха въпроса защо, ако системата не е довършена, в помпозното прессъобщение за рязането на лентата тя беше обявена като абсолютно готова.

АПИ  твърди, че в участъка между Кресна и Сандански от автомагистрала „Струма“ има изградена техническа инфраструктура за интелигентна транспортна система. Тя обаче щяла да се надгражда като част от цялостен проект за лотове 3.1, 3.2 и 3.3. Следва признанието, че "системата ще има общ център за управление на трафика", но "той ще започне работа със завършването на лот 3.1 между Благоевград и Крупник", тъй като изграждането на центъра за управление било включено в лот 3.1". Тъй като изграждането на лот 3.3 от Кресна до Сандански пък завършило предсрочно, а лот 3.1 бил в процес на изграждане, то АПИ "предприело стъпки за изграждането на временен контролен център за управление на трафика, който ще е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград". По-простичко казано, към момента има само електронни табла, на които се показва позволена максимална скорост и послание "Карай внимателно, някой те обича".

Но същата тази АПИ, пак в официално съобщение, в деня на откриването на отсечката в края на миналата година, се хвали, че "за първи път в проект за строителство на автомагистрален участък е изградена „интелигентна транспортна система”, включваща станции за броене и управление на трафика, видеонаблюдение, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение". Там се твърди, че камери за видеонаблюдение са разположени на пътните възли „Сандански“ и „Струмяни“ и в зоните за отдих, както и че "диспечери от контролния център ще следят случващото се на пътя и при необходимост ще пренасочват трафика чрез пътни знаци с възможност за дистанционно изменение". Пак тогава АПИ съобщава, че са монтирани информационни табла, както и че "в участъка има и две метеорологични станции, които ще отчитат температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта".

 

Кога АПИ казва истината

 

- когато са надувани фанфарите при откриването, или сега, когато стана пътната касапница? 

Местните хора твърдят, че в този участък често има мъгли и е редно да има съответните пътни знаци. Както има при Ихтиман, например. Където също редовно имаше верижни катастрофи преди слагането на куп предупреждения.

 

Бягството от отговорност на "отговорните" държавни институции

 

при инциденти на пътя е традиция. Те винаги са в бяло, а шофьорите са виновни, че не са съобразили скоростта с пътните условия. И удобно се пропуска фактът, че за пътната безопасност (или опасност в българския вариант) се грижат куп институции - АПИ, Пътна полиция, институти, лаборатории, МВР, регионални звена, общини, комисии, държавни фирми, Министерството на транспорта, автомобилна администрация... Всички те имат властта да контролират и санкционират. Но те потъват в дън земя при всяка тежка катастрофа.

Спомнете си само каква властова "мощ" бе демонстрирана покрай предишната кървава пътна трагедия - когато през август миналата година край Своге загинаха 20 души. Тогава премиерът Бойко Борисов "тушира" гнева с оставките на трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски. Но остана открит въпросът защо фаталната отсечка от пътя към Своге не отговаря на никакви стандарти, защо има "верига от пропуски", защо реално системата не функционира и генерира смърт, защо има проблеми с пътните знаци, с мантинелата, с настилката... Намесата на главния прокурор Сотир Цацаров доведе до купища експертизи - на настилката, на мантинелите, на автобуса. Резултатът? Пет месеца по-късно единственият обвиняем си остава шофьорът на автобуса. "Безотговорните" чиновници по трасето никой не ги пипа.

 

Пълното безсилие на правителството да се справи

 

с трагичната ситуация по пътищата пролича в мерките, които то предложи за преодоляване на проблемите - да се създаде нова структура към Министерския съвет, която да се занимава с пътната безопасност. Така според вицепремиера Томислав Дончев вече няма да има прехвърляне на отговорност за нередност или инцидент на пътя.

Пет месеца по-късно правителството "роди"  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която очевидно ще прилича на беззъбата БОРКОР, която трябваше да пребори корупцията по високите етажи на властта. И новата агенция ще се занимава с анализи, стратегии и проекти за нормативни актове. Ще "разработва, координира и контролира провеждането на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата в България". Предвиждало се и "да поеме част от функциите на различните институции, между които е споделена отговорността за безопасността на движението по пътищата към настоящия момент". В агенцията ще работят 39 души, а щатните бройки ще се вземат от други ведомства, за да не се увеличавала общата численост на администрацията.

 

И тук идват куп въпросителни

 

Наистина ли някоя чиновническа глава мисли, че подобна структура може да промени нещо по отношение на пътната безопасност? С какво точно тя може да попречи да не се случват трагедии като край Своге или на магистрала "Струма"? Може ли някой отговорен чиновник, премиер, прокурор да каже с ръка на сърцето, че нещо се е променило при пътната безопасност? Че вече няма пътища, опасни заради лош асфалт, дупки, сбъркани пътни знаци, лошо изпълнени мантинели? Че на пътя  се движат само изправни автобуси, камиони и автомобили, защото съответните чиновници са си изпълнили задълженията да ги проверят и при нужда - спрат? Че вече няма водачи с книжки, които не могат да прочетат дори една листовка? Че пътният контрол вече е превантивен, смислен и практичен, а не корупционен? 

Със сигурност нито едно от тези неща не се е случило и нищо не се е променило. И поне заради паметта на жертвите си заслужава постоянно да се напомня.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Силата на демокрацията е само в свободата

25.05.2019

Петьо Цеков

1407
И в икономиката, и в културата има Бог
Набоков - гений или "безнравствен старец"

Коментари

mi6osp.

Всъщност, единственият работещ  елемент от интелигентната система на още по-интелигентната магистрала е бил е светещият в мъглата знак "Разрешена скорост 140км./час".

Колкото до паралела със Своге, там анализът на параметрите на пътя е показал, че от 27  задължителни параметъра на пътя нито един не отговаря на зададените граници. 

https://www.segabg.com/forum-topic/dva-meseca-sled... коментар 3.

Т.е и там катастрофата и убийството е било подготвено.

Е, и?

Няма последствия, само смениха най-горния слой на 300м участък от 60км път.

Замазаха.

И тук ще е така.

Ще са виновни водачите.

Защото , ако се потърси вина от тези, които са подготвили убийствата, може да стане голяма издънка.

 

 

annetaz

Ясно е, че КАТ няма, що се отнася до помощ на пътя. Този орган знае  само  да събира  глоби от водачите и предлага  да реши проблемите с безопасността само  с тях?! Но не  го виждаме, когато има колони на пътя, когато  има някакви проблеми. Един шофьор се сетил да предпази хората като им сигнализира, но онези, които  трябва да го  вършат, къде са по туй време? Когато имаше протести и опити на хората да блокират пътища, всички патрулки бяха на пътя. Даже на места, където  нямаше нужда. Властта прекрасно знае и умее да  организира и прегрупира силите си, за да се защити от хората. Но никога няма капацитет да се погрижи  за същите. Един  ТИР да направи произшествие и пътят стои  затворен цял ден?! Да искаш пари за движение по магистрали, е лесно. Но да осигуриш обслужване на същите излиза мнооооооооого  трудно. Все говорят за несъобразена скорост. А как се съобразява скорост като информация никаква???

Ranngell Prokopi
снимка на Ranngell Prokopi

 Задачка за умници?

Кое подлежи на корекция.

А. Път

Б. Автомобил

В.зад кормилно устройсво

 

Скитник-1

  На възраст 30 г. вече бях управлявал автомобил и зад Волга и зад Тигър. Тогава прочетох в една книга от американски автор, че от война се връщат истинските герои за да си хранят семействата, а за тези които са си оставили костите по полетата, се пеят песни и се строят паметници. Ако някой тук наоколо вярва че е европеец, нека вярва на рекламни клипове и "умни системи".

Apolitichen

Задачка за умници?

Кое подлежи на корекция.

"Интелигентните системи" на АПИ. Видно е, че в мъглата "умните" камери не са отчели платените винетки и са предизвикали катастрофа ... за да съберат "откупната" такса.

Иначе, задачката за цената на транпорта (и КОЙ я плаща) е по-сложна. Политическото решение, че автомобилният транспорт е най-евтин, е доста сбъркано.

Kickaha
снимка на Kickaha

Г. Организацията

 

Но, за да се разбере, трябва да се коригира/смени питащия!

генек

Задачката има много подусловия. Според това - кое е наред...

Но в ход влиза универсалното миещо престъпленията и грешките на властта средство - НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ. Бил съм свидетел - кола хлътва в канал - няма го капакът. И някакъв пореден умник обяснява, че шофьорът е виновен, щато тоя капак отдавна го няма и трябвало да се внимава...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

дядо Илия

Техниката не може да реши напълно такива тежки случаи, само може да ги облекчи. След като видимостта е 20 метра значи, че скоростта ти трябва да е максимум 50 км/ч, а не 90! Отделно при мъгла има почти леден слой на пътя и спирането е проблемно.  Това е, но почти не съм виждал шофьори да го спазват - всеки си мисли, че няма да му се случи. Гледах рекламно клипче на Волво за възможностите на тяхната система за предотвратяване на сблъскването отзад - мисля, че и тя трудно би се справила в нашия случай - само щетите щяха да са по-малки по колите.

stefan111

Трагичното е, че от видяните кадри колите не са се движили с повече от 50-60.

Ventsislav Sergiev
снимка на Ventsislav Sergiev

Докато се прибира парата, а работата не се довършва, и няма съд за деянията, все ще е така.

Kickaha
снимка на Kickaha

... и няма персонална отговорност...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×